in Domburg Beoordeling het is tijd voorrammenas PZC Donderdag 26 februari 2009 1 5 Prijs-kwatiteit: Entourage: Bediening: De warenkennis van Mirjam Sala was uitmuntend. Horen, zien en ruiken: Geen piastic, maar verse bloemen op tafel. Conclusie: Soms zijn trendy zaken te kil of te zakelijk. Bij Hij en Ik is een goed evenwicht gevonden. Aan het eten is veel zorg besteed, de kwaliteit van het koksteam is hoog. Het kan soms snel gaan in de horeca. We had den in december op een zondagochtend een kop koffie gedronken op het verwarmde terras van Hij en Ik in Domburg en een leuk ge sprek gehad met de eigenaren. We besloten toen om snel eens bij die betrekkelijke nieuwko mer te eten. Dat deden we vori ge week, maar de zaak bleek al overgedaan aan Richard Bim- mel. Een Domburger die vast van plan is de goede start van het restaurant een even goed vervolg te geven. Richard Bimmel lijkt er nog wat confuus van dat hij nu de gastheer is van Hij en Ik. „Ik zie het als een mooie kans. Over een tijdje veran der ik de naam misschien. Het is een restaurant met mogelijkhe den. Aan de achterkant kan nog behoorlijk uitgebreid worden." Hij ontvangt met Mirjam Sala de gasten, maar 'wil zo snel mogelijk de keuken in'. Want daar ligt zijn passie. De menukaart zal worden aangepast, omdat hij met het mooie Zeeuwse product, de Oos- terschelde kreeft, meer wil doen. De kaart blinkt uit in diversiteit. Het is een grote kaart, met verras sende combinaties. Iets wat ons bijna nooit overkomt, gebeurt nu: we kunnen niet kie zen. Er staan maar liefst vier veel belovende vegetarische gerechten op de kaart: van een tortillahoorn tje, gevuld met bospaddenstoelen, zoete aardappelen en saus van ro de bieten (14.50 euro) tot een loempia van kruidenrisotto. Dat ik vegetarisch wil eten, heeft twee redenen. Ik ben een liefheb ber van vegetarische schotels waar uit blijkt dat de kok durft te combi neren; en ik eet dit keer geen vlees ter compensatie van mijn voorge recht, kikkerbilletjes (9.00 euro). Kikkers worden soms harteloos van hun poten ontdaan om het vlees mals en soepel te houden. De herinnering aan kikkerbillen is echter zoet en prettig om weer eens terug te halen. Ik proefde het vlees tijdens een vakantie in Indo nesië, alweer vijftien jaar geleden. Bij Hij en Ik hebben ze niet voor een oosterse, maar mediterrane be reidingswijze gekozen. De kikker- billen zijn geraffineerd bereid, lichtjes geroosterd en gedrenkt in venkel- en limoenolie. Met een ri- sotto-pesto, basilicum en mini- broodjes met roomboter is het een heerlijke entree. Ik ben weer tevre den gesteld voor zo'n vijftien jaar. Het tortillahoorntje oogt grof, maar de smaak is goed, al is de saus van rode biet aan de zoete kant. Het andere hoofdgerecht, een tataki van rode tonijn met een kruidenrisotto, saus van prei en 'gemonteerd' met Zeeuwse oesters (24,50 euro), is verbluffend lekker. Als Richard Bimmel de keuken in gaat, zal hij met de huidige chef kok een ijzersterk duo vormen. Grandcafé - Restaurant Hij en Ik: 't Groentje 1 - 3,4357 BC Domburg. Tel.0118581436. www.hijenikdom- burg.nl (wo. gesloten) In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenbeden. Wat oogsten de boeren? In deze rubriek elke week een nadere kennismaking met seizoensgroenten. tekst Ondine van der Vleuten foto Mechteld Jansen Aziaten schijnen per jaar per persoon zo'n dertig ki lo rammenas weg te eten. Hier in Nederland blijven we ste ken op een paar ons. Dit knolge was is dan ook echt iets voor de liefhebber, met z'n pittige, peper achtige smaak. Die heeft deze aan radijs en rettich verwante bewaar- groente te danken aan de mosterd olie die in de wortel zit. Bij biologische boeren is de wortel groente populair als nateelt. Ram menas kan in het voorjaar gezaaid worden en dan in de zomer gege ten, of eind juni gezaaid worden en vóór de vorst geoogst, zo van half september tot eind november. Ingekuild - een of twee spaden diep in de grond bewaard - hou je de knollen de hele winter goed. De verschillende soorten hebben prachtige namen, zoals Lange Zwarte Antwerpse Stompe, Het Lange Zwarte Uurwerkgewicht of Münchener Bier (aanbevolen als borrelhapje). In principe kun je rammenas inderdaad zo uit het vuistje of in dunne plakken op brood eten. Wie de smaak zo te sterk vindt, kan de knol raspen, in plakken of reepjes snijden, met zout bestrooien, een half uurtje la ten staan en dan afspoelen. Ge raspt en gemengd met een fijnge snipperd sjalotje en zure room lek ker op het brood. Rammenas kan ook gekookt worden - dan smaakt de knol een beetje zoals raapjes - maar smoren is lekkerder. Reken c van de versheid; 10 tot 25 minuten voor de groente gaar is. In de volksgeneeskunst wordt de rammenas geprezen als middel tegen hoest. Rammenas uithollen, gaatje onderin maken, bruine suiker er in doen, flink aan drukken en op een kom zetten. Door het gaatje lekt dan je zelfge maakte hoestsiroop. Rammenas op z'n Surinaams 500 gram stoojvlees in stukjes snij den en marineren in twee uitgeperste teentjes knoflook, 1/2 glas cognac, zout, peper en 2,; eetlepel mushroom sauce (te koop bij de toko). Snipper een ui en fruit deze in wat olie en voeg daarna het vlees erbij, twee ster anijs (toko) en twee bouillonblokjes. Afblussen met water. Na twee uur stoven de geschilde en in stukken ge sneden rammenas bij het vlees doen. Na een minuut

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 91