SpeurxooS
PZC Zaterdag 21 februari 2009 1 9
KRUISWOORD
Horizontaal: 1Toverheks; 4. steunen;
10. buidel; 13. slotwoord; 15. Europese
taal; 16. palmmeel; 17. dierlijk product;
19. honingdrank; 20. oogziekte; 21
eiland van de Antillen; 23. ontzag; 25.
getijde; 27. golfterm; 29. roem; 30.
vanaf; 31flink; 33. groep bijen; 34. deel
v.e vuurwapen; 36. aldus; 37. Frans lid
woord; 38. als voren; 39. Engelse ont
kenning; 40. ongekookt; 42. sleepnet;
43. bijbels figuur; 45. slee; 46. groet; 48.
boom; 50. geliefde van Zeus; 51lem
met; 53. hartige hap; 55. kweker; 57.
zangstem; 59. drukinkt in poedervorm;
61Griekse godin; 62. elp; 64. totalisa-
tor; 65. snel; 66. niet egaal; 67. manne
lijk dier.
Puzzelland
Verticaal: 1Arabische titel; 2. familielid;
3. geliefde van Zeus; 5. Frans lidwoord;
6. volkomen bewusteloosheid; 7. op
welke wijze; 8. deel v.e trap; 9. boom;
10. kiem; 11Turkse titel; 12. bits; 14.
bontsoort; 16. lang smal zijvlak van een
baksteen; 18. straat (Fr.); 20. plaaggeest;
22. krankzinnig; 24. door een molen
gehaald; 26. grillig; 28. oude munt; 30.
sigarettenpapier; 32. lage temperatuur;
35. bezittelijk vnw.; 40. netwerk van lij
nen; 41deel van Groot-Brittannië; 43.
paardenrenbaan bij Londen; 44. gebak
van voortdurend omgeroerd beslag; 47.
directeur; 49. stuk hout; 51rots; 52.
geschenk; 53. materie; 54. uitwas; 56.
tijdperk; 58. roem; 60. Griekse letter;
62. voorzetsel; 63. noot.
Puzzelland
CRYPTO
Horizontaal:
4. Vrucht aan de kant (7); 5. Nevel
die geen argumentatie heeft (9); 8.
Boom van een sufferd zonder maat
(3); 9. Maak geluid met haar! (4); 10.
Die show gaat wel in je sjieke kouwe
kleren zitten (6)-
Verticaal:
1. De koning van deze vogel is ook
een vogel (7); 2. Geluidsmeubel (9);
3. Baken met een rooie kop (4); 6.
Slecht product van foute humor (6);
7. Alsnog verward met een leus (6).
KOKEN door Janny van der Heijden
Biefstuk met sherry en rozijnen
Hoofdgerecht, 6 personen. Wanneer druiven geplukt worden voor de productie
van rozijnen worden de vruchten eerst ondergedompeld in vocht met een
zoutoplossing waardoor er barstjes in de schil komen en het vocht uit de druif
goed kan verdampen. Na het badje worden de vruchten in de brandende zon te
drogen gelegd. Dit proces duurt ongeveer een week.
5
1
6
2
8
1
2
9
4
6
8
4
2
1
5
4
7
6
4
3
8
7
1
3
5
8
6
8
1
5
7
9
8
4
9
3
5
6
Doorbijter
4 8
8
4
9
7 3
Sudoku extra
FC door Toon van Driel
www.jessecartoons.com
SUDO
Schrijf de cij
fers 1 tot en
met 9 elk één
keer in alle
horizontale
rijen en verti
cale kolom
men, en in elk
van de negen
vierkantjes
van 3x3 vak
jes.
De spelregels
van deze
sudoku zijn
hetzelfde als
die van een
gewone sudo
ku. Extra is
dat de cijfers
1 tm 9 ook in
de grijze vlak
ken voorko
men.
Zo op hêt eerste gezicht luk ik
een saai meisje, maar ik leid
een dubbelleven.
|apuaq o l !dou>nee.ip apjapijipsaS g :s>lu!l
jaojips apjap|iipsa2 '8 ÏJnniu do s>tui| Mnpeips y !s>jui| ue>|
•9 IpddnjpjjaA s fSuiWjz do Supaaje !a[}|aois 3u;una|2nj
:pjeeq|ado}s z ïSumadoiueej u\ Mnpeips :uaSu;sso|do
DE RECHTER
10 doorBertus
door Jesse van Muylwijck
FLSJF door Hercules Valkema
Ekóe keerV- meV le£e. handen
Veruj£ naar geor^e \s
niet- gevonden.
S NGLE door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House
WWW.S1ngle.nl
Overdag ben ik een keurig en
kalm verpleegstertje..
maar ls avonds kijk ik
naar spannende programma's
op tv.
Ingrediënten ca.1 eetlepel zwarte peperkorrels; ca. 1 eetlepel witte peperkor
rels; 4 biefstukken van de haas (ca. 175 g per stuk); 2 dl droge sherry; 2 dl run
derbouillon; 50 gram gele of bruine rozijnen (geweekt); 3 eetlepels boter; zee
zout naar smaak; 2 eetlepels arachide olie
Bereiding Stoot de peperkorrels in een vijzel klein en strooi dit op een bord.
Kruid de biefstukken één voor één met zout en druk dan aan alle kanten van het
vlees in de peper totdat dit helemaal bedekt is. Verhit een zware koekenpan die
ruim genoeg is voor de biefstukken en voeg olie toe. Doe, zodra de olie begint
te roken, voorzichtig de biefstukken in de pan. Bak ze 3-4 minuten, draai ze dan
om en bak ze nog eens 3-4 minuten voor medium-rare (iets korter voor rauwer
en iets langer voor meer doorbakken). Neem de biefstukken uit de pan en dek
af met aluminium folie om warm te houden. Giet het vet weg uit de koekenpan,
blus met de sherry en roer de aanbaksels met een houten lepel los. Kook tot de
helft in. Voeg de bouillon en de rozijnen toe en laat opnieuw tot de helft inko
ken. Smelt de boter stukje voor stukje al roerend in de saus, zodat deze gaat
glanzen. Lepel de saus over de biefstukken en serveer.
OPLOSSINGEN
Sudoku Kruiswoordraadsel
Cryptogram
Horizontaal: 5. Toenemen; 6. riek; 7. kom; 8. haspe
len; 10. vlegels. Verticaal: 1Stripheld; 2. leek; 3.
denkbeeld; 4. weemoed; 9. sage.