SpeurxooS PZC Zaterdag 21 februari 2009 1 9 KRUISWOORD Horizontaal: 1Toverheks; 4. steunen; 10. buidel; 13. slotwoord; 15. Europese taal; 16. palmmeel; 17. dierlijk product; 19. honingdrank; 20. oogziekte; 21 eiland van de Antillen; 23. ontzag; 25. getijde; 27. golfterm; 29. roem; 30. vanaf; 31flink; 33. groep bijen; 34. deel v.e vuurwapen; 36. aldus; 37. Frans lid woord; 38. als voren; 39. Engelse ont kenning; 40. ongekookt; 42. sleepnet; 43. bijbels figuur; 45. slee; 46. groet; 48. boom; 50. geliefde van Zeus; 51lem met; 53. hartige hap; 55. kweker; 57. zangstem; 59. drukinkt in poedervorm; 61Griekse godin; 62. elp; 64. totalisa- tor; 65. snel; 66. niet egaal; 67. manne lijk dier. Puzzelland Verticaal: 1Arabische titel; 2. familielid; 3. geliefde van Zeus; 5. Frans lidwoord; 6. volkomen bewusteloosheid; 7. op welke wijze; 8. deel v.e trap; 9. boom; 10. kiem; 11Turkse titel; 12. bits; 14. bontsoort; 16. lang smal zijvlak van een baksteen; 18. straat (Fr.); 20. plaaggeest; 22. krankzinnig; 24. door een molen gehaald; 26. grillig; 28. oude munt; 30. sigarettenpapier; 32. lage temperatuur; 35. bezittelijk vnw.; 40. netwerk van lij nen; 41deel van Groot-Brittannië; 43. paardenrenbaan bij Londen; 44. gebak van voortdurend omgeroerd beslag; 47. directeur; 49. stuk hout; 51rots; 52. geschenk; 53. materie; 54. uitwas; 56. tijdperk; 58. roem; 60. Griekse letter; 62. voorzetsel; 63. noot. Puzzelland CRYPTO Horizontaal: 4. Vrucht aan de kant (7); 5. Nevel die geen argumentatie heeft (9); 8. Boom van een sufferd zonder maat (3); 9. Maak geluid met haar! (4); 10. Die show gaat wel in je sjieke kouwe kleren zitten (6)- Verticaal: 1. De koning van deze vogel is ook een vogel (7); 2. Geluidsmeubel (9); 3. Baken met een rooie kop (4); 6. Slecht product van foute humor (6); 7. Alsnog verward met een leus (6). KOKEN door Janny van der Heijden Biefstuk met sherry en rozijnen Hoofdgerecht, 6 personen. Wanneer druiven geplukt worden voor de productie van rozijnen worden de vruchten eerst ondergedompeld in vocht met een zoutoplossing waardoor er barstjes in de schil komen en het vocht uit de druif goed kan verdampen. Na het badje worden de vruchten in de brandende zon te drogen gelegd. Dit proces duurt ongeveer een week. 5 1 6 2 8 1 2 9 4 6 8 4 2 1 5 4 7 6 4 3 8 7 1 3 5 8 6 8 1 5 7 9 8 4 9 3 5 6 Doorbijter 4 8 8 4 9 7 3 Sudoku extra FC door Toon van Driel www.jessecartoons.com SUDO Schrijf de cij fers 1 tot en met 9 elk één keer in alle horizontale rijen en verti cale kolom men, en in elk van de negen vierkantjes van 3x3 vak jes. De spelregels van deze sudoku zijn hetzelfde als die van een gewone sudo ku. Extra is dat de cijfers 1 tm 9 ook in de grijze vlak ken voorko men. Zo op hêt eerste gezicht luk ik een saai meisje, maar ik leid een dubbelleven. |apuaq o l !dou>nee.ip apjapijipsaS g :s>lu!l jaojips apjap|iipsa2 '8 ÏJnniu do s>tui| Mnpeips y !s>jui| ue>| •9 IpddnjpjjaA s fSuiWjz do Supaaje !a[}|aois 3u;una|2nj :pjeeq|ado}s z ïSumadoiueej u\ Mnpeips :uaSu;sso|do DE RECHTER 10 doorBertus door Jesse van Muylwijck FLSJF door Hercules Valkema Ekóe keerV- meV le£e. handen Veruj£ naar geor^e \s niet- gevonden. S NGLE door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House WWW.S1ngle.nl Overdag ben ik een keurig en kalm verpleegstertje.. maar ls avonds kijk ik naar spannende programma's op tv. Ingrediënten ca.1 eetlepel zwarte peperkorrels; ca. 1 eetlepel witte peperkor rels; 4 biefstukken van de haas (ca. 175 g per stuk); 2 dl droge sherry; 2 dl run derbouillon; 50 gram gele of bruine rozijnen (geweekt); 3 eetlepels boter; zee zout naar smaak; 2 eetlepels arachide olie Bereiding Stoot de peperkorrels in een vijzel klein en strooi dit op een bord. Kruid de biefstukken één voor één met zout en druk dan aan alle kanten van het vlees in de peper totdat dit helemaal bedekt is. Verhit een zware koekenpan die ruim genoeg is voor de biefstukken en voeg olie toe. Doe, zodra de olie begint te roken, voorzichtig de biefstukken in de pan. Bak ze 3-4 minuten, draai ze dan om en bak ze nog eens 3-4 minuten voor medium-rare (iets korter voor rauwer en iets langer voor meer doorbakken). Neem de biefstukken uit de pan en dek af met aluminium folie om warm te houden. Giet het vet weg uit de koekenpan, blus met de sherry en roer de aanbaksels met een houten lepel los. Kook tot de helft in. Voeg de bouillon en de rozijnen toe en laat opnieuw tot de helft inko ken. Smelt de boter stukje voor stukje al roerend in de saus, zodat deze gaat glanzen. Lepel de saus over de biefstukken en serveer. OPLOSSINGEN Sudoku Kruiswoordraadsel Cryptogram Horizontaal: 5. Toenemen; 6. riek; 7. kom; 8. haspe len; 10. vlegels. Verticaal: 1Stripheld; 2. leek; 3. denkbeeld; 4. weemoed; 9. sage.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 19