Witlof veroverde New York
spectrum 4
Hunts Point in The Bronx:
's werelds grootste
voedseldistributiecentrum
Lilian
PZC
Zaterdag 21 februari 2009
-I
CANADA Onze verslaggeefster Lilian Dominicus
reist twee maanden door Amerika, op
,a> zoek naar Zeeuwse verhalen. Zij is haar
Q, I Lilian I reis begonnen in New York.
- - - Haar reiservaringen zijn te volqen op
VERENIGDE NewYork haarblog:
Einde in Washington ©-G www.pzc.nl/blog/liliandominicus
tsa ws tsa
Janny Hendrikse uit Nieuwerkerk
bouwde met haar man een
groothandel in groenten op in
The Big Apple.
door Lilian Dominicus
H
oe komt voedsel eigenlijk in
New York terecht? Het is
een vraag waarbij veel toeris
ten op Manhattan en zelfs
geboren en getogen New-
yorkers niet vaak stilstaan. Als er ergens
een stad is waar aan voedsel geen gebrek
is, is het wel The Big Apple. De supermark
ten en toko's, deli's genoemd, stallen hun
fruit en groenten in overvloedige aantallen
uit op de stoep en werkelijk overal kun je
eten: van de pretzel- of hotdogkraam op
de hoek tot de hippe restaurants van
Greenwich Village ofThe Upper East Side,
waar de dames van de tv-serie Sex and the
City plegen af te spreken.
De motor achter deze uitbundige eetcul
tuur ligt in het noorden van de stad, aan
de overkant van de Harlem River: Hunts
Point in The Bronx. Het is naar verluidt
's werelds grootste voedselgroothandel,
met een bereik van meer dan 22 miljoen
mensen. Hier heeft een 'Zeeuws meisje'
haar plek gevonden: Janny Hendrikse (51)
uit Nieuwerkerk.
Haar Belgische echtgenoot Eddy Creces
(50) richtte in 1985 Coosemans in New
York op, een groothandel gespecialiseerd
in bijzondere groenten en fruit. Eddy's Bel
gische zakenpartner Danny Coosemans
had toen al de eerste vestiging in Los Ange
les uit de grond gestampt en zocht naar uit
breidingsmogelijkheden. lanny zou in het
begin alleen assisteren, maar uiteindelijk is
ze, vanwege het vele werk dat de handel
opleverde, blijven hangen. „Eddy is de
boss, ik ben de co-boss", zegt ze met een
knipoog. „We zijn een echt team."
Coosemans in New York is inmiddels een
bedrijf met zo'n vijftig werknemers, die
zorgen dat 24 uur per dag producten kun
nen worden geleverd. Klanten zijn onder
meer de supermarkten en chefs van vele
restaurants in Manhattan.
Helemaal in het begin begon Coosemans
met de verkoop van witlof; een van oor
sprong Vlaams product, dus vrijwel onbe
kend in de VS. „Het was voor die tijd heel
bijzonder. Ze verkochten hier wel traditio
nele groenten als sla, tomaten en aardappe
len. Maar wat wij deden was vrij exotisch.
Niet iedereen geloofde erin dat onze han
del zou aanslaan", zegt lanny, terwijl ze
door de poorten van de markt rijdt, op
weg naar haar 'huis', zoals de loodsen met
verkooppunt, opslag- en kantoorruimte ge
noemd worden.
Maar de witlof bleek goed te verkopen en
langzamerhand begonnen klanten te vra
gen om andere 'vreemde' producten. Van
lieverlee kwamen er steeds meer nieuwe
producten uit Nederland, België en andere
landen in het assortiment. De loodsen van
Coosemans staan nu volgepakt met micro
groenten, kruiden op een innovatief vers-
houdbedje, tofoe, gepelde knoflook uit
China en Belgische andijvie. Zelfs een
oud-Hollandse groente als schorseneren
vindt hier aftrek. „De chefs van Italiaanse
restaurants weten er goed raad mee", ver
telt Janny. „En terecht: schorseneren zijn
eigenlijk lekkerder dan asperges. Jammer
dat mensen ze niet meer zo vaak klaarma
ken."
In de begintijd kwamen de chefkoks -altijd
op zoek naar een nieuw product- persoon
lijk naar de markt, herinnert lanny zich.
Dat is wat minder geworden. Toch blijft
ook nu, in een tijd dat technologie de we
reld kleiner maakt, de interesse voor het
onbekende. Janny: „Ze zijn er nog steeds,
producten die niemand kent. Maar het is
moeilijker geworden: sommige producten
zouden bedorven zijn bij aankomst en an
dere mogen vanwege de wetgeving de Ver
enigde Staten niet in."
Van één simpel importproduct, de witlof,
hebben Janny en Eddy een zaak van for
maat kunnen maken. En nog altijd zijn ze
bezig met innovatie. Op het naburige
Long Island, met een microklimaat verge
lijkbaar met dat van Zeeland, staan inmid
dels kassen waarin Coosemans microgroen
ten teelt. Het is een samenwerkingsver
band met Koppert Cress, het bedrijf van
de Nederlander Rob Baan. En ook deze
producten slaan aan op de Amerikaanse
markt „We zijn, zoals ze dat weieens zeg
gen, precies op het juiste moment in de
markt gesprongen. Nog altijd zijn we de
grootste importeur van witlof in New
York en zijn we één van de grootste op
het gebied vari specialiteiten."
O Meer informatie: www.coosemans.com,
wwW.koppertcress.com.
O Voor een korte video van Coosemans,
surf naar www.pzc.nl/btogs
Elke zondagavond rijden monsterlijk
grote trucks vanuit de tuinen van
Amerika, Florida en Californië, het
terrein op van Hunts Point markt in de
Newyorkse wijk The Bronx. Alleen in het
geval van een nationale feestdag, zoals de
ze week met President's Day, verschuift
het tijdstip naar de maandagavond. De
chauffeurs hebben dan een week over de
Amerikaanse snelwegen gereden. „Deze
markt is in de jaren zestig gebouwd, en is
eigenlijk te krap geworden, dus het is
soms best even passen en meten", zegt lan
ny Hendrikse van groentengroothandel
Coosemans. De geboren Nieuwerkerkse
houdt van dit tijdstip in de week. „Het is
hier dan een en al activiteit."
Maar eigenlijk is Hunts Point een plek
waar het altijd wel bruist. Het voedsel
distributiecentrum, met zo'n 800 groothan
dels in vlees, vis, groenten en fruit, bevoor
raadt zo'n 22 miljoen mensen in heel New
York en ver daarbuiten. Het ligt op een
centraal punt waar snelwegen, spoorlijn
en vaarroutes samenkomen. De markt is
goed voor circa 25.000 banen. „In principe
is het hier 24 uur per dag open. Alleen tus
sen vrijdagmiddag en zondagavond ligt
het even stil. Als de nieuwe voorraden op
zondag binnenkomen, beginnen rond acht
uur de telefoons bij de verkopers te rinke-
len.Vervolgens komen de klanten met klei
nere trucks, die beter geschikt zijn voor de
wegen in de stad, de spullen ophalen."
Als op zondagavond de eerste vrachtwagens binnen zijn, beginnen de
bij de verkopers van Coosemans.
telefoons te rinkelen
foto's Lilian Dominicus
Janny Hendrikse: „Ze verkochten hier wel traditionele groenten als sla, tomaten en aardappelen. Maar wat wij deden was vrij exotisch.