Witlof veroverde New York spectrum 4 Hunts Point in The Bronx: 's werelds grootste voedseldistributiecentrum Lilian PZC Zaterdag 21 februari 2009 -I CANADA Onze verslaggeefster Lilian Dominicus reist twee maanden door Amerika, op ,a> zoek naar Zeeuwse verhalen. Zij is haar Q, I Lilian I reis begonnen in New York. - - - Haar reiservaringen zijn te volqen op VERENIGDE NewYork haarblog: Einde in Washington ©-G www.pzc.nl/blog/liliandominicus tsa ws tsa Janny Hendrikse uit Nieuwerkerk bouwde met haar man een groothandel in groenten op in The Big Apple. door Lilian Dominicus H oe komt voedsel eigenlijk in New York terecht? Het is een vraag waarbij veel toeris ten op Manhattan en zelfs geboren en getogen New- yorkers niet vaak stilstaan. Als er ergens een stad is waar aan voedsel geen gebrek is, is het wel The Big Apple. De supermark ten en toko's, deli's genoemd, stallen hun fruit en groenten in overvloedige aantallen uit op de stoep en werkelijk overal kun je eten: van de pretzel- of hotdogkraam op de hoek tot de hippe restaurants van Greenwich Village ofThe Upper East Side, waar de dames van de tv-serie Sex and the City plegen af te spreken. De motor achter deze uitbundige eetcul tuur ligt in het noorden van de stad, aan de overkant van de Harlem River: Hunts Point in The Bronx. Het is naar verluidt 's werelds grootste voedselgroothandel, met een bereik van meer dan 22 miljoen mensen. Hier heeft een 'Zeeuws meisje' haar plek gevonden: Janny Hendrikse (51) uit Nieuwerkerk. Haar Belgische echtgenoot Eddy Creces (50) richtte in 1985 Coosemans in New York op, een groothandel gespecialiseerd in bijzondere groenten en fruit. Eddy's Bel gische zakenpartner Danny Coosemans had toen al de eerste vestiging in Los Ange les uit de grond gestampt en zocht naar uit breidingsmogelijkheden. lanny zou in het begin alleen assisteren, maar uiteindelijk is ze, vanwege het vele werk dat de handel opleverde, blijven hangen. „Eddy is de boss, ik ben de co-boss", zegt ze met een knipoog. „We zijn een echt team." Coosemans in New York is inmiddels een bedrijf met zo'n vijftig werknemers, die zorgen dat 24 uur per dag producten kun nen worden geleverd. Klanten zijn onder meer de supermarkten en chefs van vele restaurants in Manhattan. Helemaal in het begin begon Coosemans met de verkoop van witlof; een van oor sprong Vlaams product, dus vrijwel onbe kend in de VS. „Het was voor die tijd heel bijzonder. Ze verkochten hier wel traditio nele groenten als sla, tomaten en aardappe len. Maar wat wij deden was vrij exotisch. Niet iedereen geloofde erin dat onze han del zou aanslaan", zegt lanny, terwijl ze door de poorten van de markt rijdt, op weg naar haar 'huis', zoals de loodsen met verkooppunt, opslag- en kantoorruimte ge noemd worden. Maar de witlof bleek goed te verkopen en langzamerhand begonnen klanten te vra gen om andere 'vreemde' producten. Van lieverlee kwamen er steeds meer nieuwe producten uit Nederland, België en andere landen in het assortiment. De loodsen van Coosemans staan nu volgepakt met micro groenten, kruiden op een innovatief vers- houdbedje, tofoe, gepelde knoflook uit China en Belgische andijvie. Zelfs een oud-Hollandse groente als schorseneren vindt hier aftrek. „De chefs van Italiaanse restaurants weten er goed raad mee", ver telt Janny. „En terecht: schorseneren zijn eigenlijk lekkerder dan asperges. Jammer dat mensen ze niet meer zo vaak klaarma ken." In de begintijd kwamen de chefkoks -altijd op zoek naar een nieuw product- persoon lijk naar de markt, herinnert lanny zich. Dat is wat minder geworden. Toch blijft ook nu, in een tijd dat technologie de we reld kleiner maakt, de interesse voor het onbekende. Janny: „Ze zijn er nog steeds, producten die niemand kent. Maar het is moeilijker geworden: sommige producten zouden bedorven zijn bij aankomst en an dere mogen vanwege de wetgeving de Ver enigde Staten niet in." Van één simpel importproduct, de witlof, hebben Janny en Eddy een zaak van for maat kunnen maken. En nog altijd zijn ze bezig met innovatie. Op het naburige Long Island, met een microklimaat verge lijkbaar met dat van Zeeland, staan inmid dels kassen waarin Coosemans microgroen ten teelt. Het is een samenwerkingsver band met Koppert Cress, het bedrijf van de Nederlander Rob Baan. En ook deze producten slaan aan op de Amerikaanse markt „We zijn, zoals ze dat weieens zeg gen, precies op het juiste moment in de markt gesprongen. Nog altijd zijn we de grootste importeur van witlof in New York en zijn we één van de grootste op het gebied vari specialiteiten." O Meer informatie: www.coosemans.com, wwW.koppertcress.com. O Voor een korte video van Coosemans, surf naar www.pzc.nl/btogs Elke zondagavond rijden monsterlijk grote trucks vanuit de tuinen van Amerika, Florida en Californië, het terrein op van Hunts Point markt in de Newyorkse wijk The Bronx. Alleen in het geval van een nationale feestdag, zoals de ze week met President's Day, verschuift het tijdstip naar de maandagavond. De chauffeurs hebben dan een week over de Amerikaanse snelwegen gereden. „Deze markt is in de jaren zestig gebouwd, en is eigenlijk te krap geworden, dus het is soms best even passen en meten", zegt lan ny Hendrikse van groentengroothandel Coosemans. De geboren Nieuwerkerkse houdt van dit tijdstip in de week. „Het is hier dan een en al activiteit." Maar eigenlijk is Hunts Point een plek waar het altijd wel bruist. Het voedsel distributiecentrum, met zo'n 800 groothan dels in vlees, vis, groenten en fruit, bevoor raadt zo'n 22 miljoen mensen in heel New York en ver daarbuiten. Het ligt op een centraal punt waar snelwegen, spoorlijn en vaarroutes samenkomen. De markt is goed voor circa 25.000 banen. „In principe is het hier 24 uur per dag open. Alleen tus sen vrijdagmiddag en zondagavond ligt het even stil. Als de nieuwe voorraden op zondag binnenkomen, beginnen rond acht uur de telefoons bij de verkopers te rinke- len.Vervolgens komen de klanten met klei nere trucks, die beter geschikt zijn voor de wegen in de stad, de spullen ophalen." Als op zondagavond de eerste vrachtwagens binnen zijn, beginnen de bij de verkopers van Coosemans. telefoons te rinkelen foto's Lilian Dominicus Janny Hendrikse: „Ze verkochten hier wel traditionele groenten als sla, tomaten en aardappelen. Maar wat wij deden was vrij exotisch.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 138