Het boerenbedrijf moet geen zorginstelling worden zorgboerderij nier het boerenbedrijf rendabel te houden. Tenslotte zijn deze bedrijven al generaties lang in de familie. Toch is het hebben van een zorgboerderij niet zo eenvoudig als dat op het eer ste gezicht lijkt. Binnen de zorg die aan deze specifieke groep mensen wordt geboden, blijft de verantwoor ding naar de natuur en het vee de hoogte prioriteit. Om dit goed te la ten functioneren zijn kwaliteitssyste men noodzakelijk. De regelgeving heeft meer voeten in de aarde dan me nigeen op het eerste gezicht denkt. "Vaak gebeurt het dat mensen die de ze tijdsbesteding toevoegen aan het boerenbedrijf, zich vergissen in de za ken die er allemaal bij komen kij ken", spreekt Van Balkom uit erva ring. "Het moet wel een boerenbe drijf blijven en geen zorginstelling worden. Je moet de mensen een zin volle dagbesteding aanbieden. Je be- Zelf planten kweken. Foto: Kees Bennema Sinds 1986 wonen en/of werken op zorgboerderij 'De Beukenhof mensen met een verstandelijke beperking. Samen met zorgmede- werkers, boeren en tuinders wordt gewerkt aan een goede woonomgeving waarin tijd en ruimte is voor alles wat bij een zinvol bestaan en florerend biolo- gisch-dvnamisch land- en tuin bouwbedrijf hoort. Het bedrijf beslaat een oppervlakte van in to taal 23 hectare. De grond is gro tendeels in eigendom en een ge deelte wordt gepacht van het Bra bants Landschap. Dit brengt weer zijn specifieke verplichtin gen met zich mee. Sinds kort maakt 'De Beukenhof deel uit van de Lievegoedzorggroep. Voor meer informatie: www.stichtingdebeukenhof.nl Aan een deels onverharde weg in natuurgebied 'De Rith' even bui ten Breda ligt, ver weg van de dagelijkse sleur, zorgboerderij 'De Beukenhof. Een echte boerderij met koeienstal, keurig omgeploegde akkers, kippen op het erf en zelfs nog een hooiberg. De dertig mede werkers en hun zes begeleiders zijn druk aan de slag met de dagelijkse werkzaamheden op het boerenbedrijf. "Het werken op een boerderij wordt als zeer zinvol ervaren", aldus Anton van Balkom (52), sinds twee jaar regiomanager Zuid Lievegoedzorggroep en verantwoorde lijk voor deze locatie. door Annelies Wijnen BREDA - Het is een fraaie, vrieskou- de winterochtend waarin het land schap grotendeels is bedekt met rijp. De flauwe zon laat zich zien tussen de kale takken van het omliggende bos. De meeste akkers bij 'De Beukenhof liggen er verlaten bij, enkele spruiten- planten, weliswaar grotendeels kaalge plukt, staan fier overeind. Drie hertjes hebben geen last van de kou en ste ken springend het zandpad over om vervolgens in het struikgewas te ver dwijnen. Verbreding Door toenemende concurrentie van uit het buitenland, is de Nederlandse landbouwsector al jaren aan verbre ding toe. Veel boeren zoeken hun heil in recreatie of zorg om op die ma- geeft je eigenlijk op het snijvlak van economie en zorg." Dagelijks werk "Juist een boerenbedrijf is bij uitstek een goede plek voor mensen met een verstandelijke beperking", legt hij uit. "Dat komt vooral door het appel dat op de mensen wordt gedaan om hun dagelijkse werk te doen. De koeien gaan loeien als ze gemolken moeten worden en daar moetje dus op reage ren." Hij spreekt uit eigen ervaring vanwege zijn boerenachtergrond. Na vervolgens jarenlang werkzaam te zijn geweest in de psychiatrie heeft hij twee jaar geleden de overstap naar dit bijzondere boerenbedrijf gemaakt. "De werkwijze op 'De Beukenhof is gebaseerd op een antroposofische le vensinstelling. Dat wil onder andere zeggen dat ieder mens geboren is om die roept herinneringen van vroeger op. Hier staat melkvee zoals dat des-> tijds normaal was; geen doorgefokt ras maar een ouderwetse koe com pleet met horens en volop bewegings ruimte. De melk gaat door naar de eigen 'zui velfabriek' en die ligt een eindje ver der op het boerenerf. Daar is Gijs (26), samen met vier collega's, aan de slag met het vullen en etiketteren van glazen statiegeldflessen met vruchte- nyoghurt: "Ik werk hier nu drie jaar en sinds mei vorig jaar woon ik hier. Daarvoor kwam ik elke dag met de fiets uit Breda." Op de vraag wat Gijs het leukste werk vindt, is het ant woord direct: "Het maken van krui denkaas." Achter de schuur waar de yoghurt, melk en andere zuivel wordt verwerkt staat een kleine kaasopslag. Daar liggen de diverse soorten kazen te drogen op de planken. De zuivelproducten zijn nu alleen nog te koop in de boerderijwinkel maar volgens Van Balkom is het de bedoeling om het groentepakket voor zichtig uit te breiden met onder ande re de kaas. een zinvol leven te leiden." Elke dag op 'De Beukenhof kent een zelfde ritueel. De mensen, variërend in leeftijd tussen 25 en 40 jaar oud, zijn woonachtig op de boerderij of komen met eigen vervoer vanuit de directe omgeving. "We beginnen el ke ochtend met een samenkomst in de kring en dan worden gelijk de- bij zonderheden van de dag besproken. Daarna gaat iedereen aan de slag in zijn of haar werkgebied", aldus Van Balkom. Het betreft hier het werken in de stal, de zuivelproductie, de groentebouw en het huishouden. "Daarna is er koffiepauze en halverwe ge de dag een lunch. Deze zaken wor den verzorgd door de .ploeg van het huishouden. Het is eigenlijk een nor male werkdag. Elk half jaar wisselen de groepen van taak." Door de ritue len en de structuur wordt het gemeen schapsleven verzorgd." Croentepakket De vrijdag is altijd een belangrijke dag voor de medewerkers. Op die dag worden de 240 groentepakketten klaargemaakt. De pakketten worden samengesteld uit zelfverbouwde groentes en volgen het seizoen. Als er op dat moment onvoldoende eigen producten zijn, worden deze elders in gekocht. Deze producten voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen. "Onze biologisch-dynamische groente is deels voor de eigen tafel, onze eigen winkel en voor de afnemers van onze groentepakketten. Deze vaste dag in de week betekent ook enige stress voor onze medewerkers. Elk groente pakket moet op een goede manier worden gevuld en vervolgens worden gebracht naar de afleveradressen in de omgeving. Ze beseffen wel degelijk dat hun werk belangrijk en zinvol is." Marijke (28) woont al tien jaar op De Beukenhof en zij rijdt graag mee tij dens het rondbrengen van de groente pakketten. Ze heeft trouwens toch een voorkeur voor het werken in groente. Op dit moment zit ze op haar knieën tussen de spinazie in de behaaglijk warme kas. "Ik haal het on kruid er tussenuit", zegt ze genietend rondkijkend. Het is duidelijk haar werkterrein. Eigen zuivelfabriek Aan de zijkant staat de koeienstal en Anton van Balkom. Foto: Kees Bennema Koeien gaan loeien als ze gemolken moeten worden i nema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 99