De geit als melkkoe... MM brabantse kaas De voormalige geitenboerde rij aan de Oude Baan in Huiten, bij Tilburg, ligt er vredig bij. 'Amalthea van Dijk, geitenzui- vel' meldt het bordje aan de voor zijde van het pand waar je geen klaaglijk gemekker hoort. Alge meen directeur Gertjan Meeuws: - 'Dit pand aan de Oude Baan 51 was heel vroeger inderdaad een geitenboerderij. Maar sinds vorig jaar heeft Amalthea van Dijk er een 'Inspiratiecentrum voor gei- tenzuivel' van gemaakt. Dat bete kent dat allerhande verenigingen, business- en ondernemersclubs hier naar toe kunnen komen voor interessante en boeiende incenti ves en workshops. Met geitenzui- vel als middelpunt ja, dat spreekt natuurlijk voor zich.' door Ad van Bladel HULTEN - Gertjan Meeuws: 'Datje rond het pand geen geluiden hoort van productiemedewerkers en vracht wagens houdt verband met feit dat on ze onderneming in wezen op twee lo caties is gevestigd. Hier in Huiten vind je het inspiratiecentrum met de kookstudio en het restaurant waar de work- en kookshops worden gehou den, de feitelijke fabriek waar de gei tenmelk wordt verwerkt tot allerhan de zuivelproducten staat een eindje verderop, in Rijen. Daar wordt jaar lijks zo'n drie miljoen kilo harde gei tenkaas vervaardigd met een maxima le capaciteit van zelfs vijf miljoen kilo gram. Het is een hoog technologisch bedrijf met eerlijke boerenproducten als basis. Dat maakt het echt geweldig mooi. En geloof me, geitenzuivel is echt enorm gezond en heel erg lek ker.' Milder Gezeten tegenover een wand waarop reusachtige geiten staan afgebeeld, ver volgt de algemeen directeur zijn be toog. 'In dit Inspiratiecentrum kun nen we aan groepen laten zien welke producten van geitenmelk kunnen Gertjan Meeuws: Duitsland is booming. Wat daar gebeurt is geweldig.' worden gemaakt. In de eerste plaats is dat natuurlijk kaas, de meest bekende soort. Amalthea van Dijk,, zoals -ons bedrijf heet, maakt alleen de zoge naamde harde geitenkazen, zeg maar vergelijkbaar met Goudse kaas maar dan op basis van geitenmelk. Geiten kaas is altijd veel witter wat Jdeur dan de gelige Goudse en Leidse kazen. Je hebt overigens geitenkazen in net zo veel variëteiten als je koemelkkazen hebt. Jong, oud, met kruiden, met mosterd of sambal,'je kunt er alle kan ten mee uit. Heel veel mensen den ken dat geitenzuivel altijd zuurder, scherper is dan koemelkzuivel, maar dat is helemaal niet het geval. Door een doordachte manier van geiten houden is de melk milder dan we die misschien van de authentieke chèvre kaas kennen uit Frankrijk die behoor lijk scherp kan zijn. In Nederland we De voorraad geitenkaas lijkt oneindig. Foto: Ad van Bladel ten we heel goed datje voor een zach te zuivelsmaak de bokken lange tijd van de geiten moet scheiden. Dat feit beïnvloedt de smaak nogal. Veel men sen die minder of niet bekend zijn met de smaak van geitenzuivel blij ken hier verbaasd over de milde smaak. Of het nu om kaas, yoghurt of spread gaat, het is altijd mild van smaak. Onze producten worden tot buiten de landsgrenzen verkocht. Vooral Duitsland is booming op het moment. Ongelooflijk wat daar nu ge beurt op het vlak van geitenzuivel. Geweldig!' Werkdruk Amalthea van Dijk is een coöperatie die voor vijftig procent in handen is van de 65 aangesloten geitenboeren. Gertjan Meeuws: 'De andere helft is in handen van ZLTO dat staat voor Zuidelijke Land- en Tuinbouworgani satie. De geitenboeren steken hun bes te jaren en krachten in hun bedrijf. En dat is echt keihard werken. Heeft een veehouder doorgaans zestig, tot zeventig koeien, een geitenboer heeft er zes- tot zevenhonderd staan! En ook die moeten echt tweemaal daags gemolken worden, weliswaar maar twee uiers maar toch. Daarbij komt dat geitenboerderijen veel minder ge automatiseerd (kunnen) zijn dan melk veehouderijen waardoor de werk druk en de arbeidsintensiteit heel erg hoog ligt. De geitenboeren die bij on ze coöperatie zijn aangesloten zijn doorgaans jonge mensen, vaak echtpa ren, met een heel goed opleidingsni veau. Zeg maar MBO of hoger. Het Foto: Ad van Bladel enthousiasme spat er bij hen vanaf. De andere kant van de keten, de con sumenten, weet dat geitenzuivel door gaans duurder is dan koeienzuivel. De Nederlandse afzetmarkt voor geiten zuivel groeit maar is relatief klein, zeg zo'n anderhalf procent van de totale zuivelmarkt. Maar de producten die wij produceren liggen inmiddels wél bij Nederlandse, Belgische en Duitse winkels. Wij zijn nu bezig met de ont wikkeling van een nieuwe formule waarbij meerdere geitenzuivelproduc ten kerkenbaar worden verpakt en ge groepeerd. Dit geeft verder het am bachtelijke van onze producten aan en dat is iets waar wij sterk de aan dacht op willen vestigen.' Crisis In hoeverre de geitenzuivelbranche last zal krijgen van de kredietcrisis kan ook Gertjan Meeuws niet vertellen. 'Zoals in veel takken is het ook niet nqgal onduidelijk op dit moment', vertelt hij. 'Heb je een luxeproduct, dan heb of krijg je er eerder last van. Is het een product dat als 'dagelijkse behoefte' wordt gezien dan speelt dat minder. Op dit moment ziet het er naar uit voor onze branche het laatste geldt. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn omdat het een stap vooruit zou zijn in het verder aanvaarden van gei tenzuivel als regulier voedingspro duct. In die zin is het tijd voor de geit.' Voor meer informatie over workshops en incentives: 0161-224067 of www. worldofchev. nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 93