De geit als melkkoe...
MM
brabantse kaas
De voormalige geitenboerde
rij aan de Oude Baan in
Huiten, bij Tilburg, ligt er vredig
bij. 'Amalthea van Dijk, geitenzui-
vel' meldt het bordje aan de voor
zijde van het pand waar je geen
klaaglijk gemekker hoort. Alge
meen directeur Gertjan Meeuws:
- 'Dit pand aan de Oude Baan 51
was heel vroeger inderdaad een
geitenboerderij. Maar sinds vorig
jaar heeft Amalthea van Dijk er
een 'Inspiratiecentrum voor gei-
tenzuivel' van gemaakt. Dat bete
kent dat allerhande verenigingen,
business- en ondernemersclubs
hier naar toe kunnen komen voor
interessante en boeiende incenti
ves en workshops. Met geitenzui-
vel als middelpunt ja, dat spreekt
natuurlijk voor zich.'
door Ad van Bladel
HULTEN - Gertjan Meeuws: 'Datje
rond het pand geen geluiden hoort
van productiemedewerkers en vracht
wagens houdt verband met feit dat on
ze onderneming in wezen op twee lo
caties is gevestigd. Hier in Huiten
vind je het inspiratiecentrum met de
kookstudio en het restaurant waar de
work- en kookshops worden gehou
den, de feitelijke fabriek waar de gei
tenmelk wordt verwerkt tot allerhan
de zuivelproducten staat een eindje
verderop, in Rijen. Daar wordt jaar
lijks zo'n drie miljoen kilo harde gei
tenkaas vervaardigd met een maxima
le capaciteit van zelfs vijf miljoen kilo
gram. Het is een hoog technologisch
bedrijf met eerlijke boerenproducten
als basis. Dat maakt het echt geweldig
mooi. En geloof me, geitenzuivel is
echt enorm gezond en heel erg lek
ker.'
Milder
Gezeten tegenover een wand waarop
reusachtige geiten staan afgebeeld, ver
volgt de algemeen directeur zijn be
toog. 'In dit Inspiratiecentrum kun
nen we aan groepen laten zien welke
producten van geitenmelk kunnen
Gertjan Meeuws: Duitsland is booming. Wat daar gebeurt is geweldig.'
worden gemaakt. In de eerste plaats is
dat natuurlijk kaas, de meest bekende
soort. Amalthea van Dijk,, zoals -ons
bedrijf heet, maakt alleen de zoge
naamde harde geitenkazen, zeg maar
vergelijkbaar met Goudse kaas maar
dan op basis van geitenmelk. Geiten
kaas is altijd veel witter wat Jdeur dan
de gelige Goudse en Leidse kazen. Je
hebt overigens geitenkazen in net zo
veel variëteiten als je koemelkkazen
hebt. Jong, oud, met kruiden, met
mosterd of sambal,'je kunt er alle kan
ten mee uit. Heel veel mensen den
ken dat geitenzuivel altijd zuurder,
scherper is dan koemelkzuivel, maar
dat is helemaal niet het geval. Door
een doordachte manier van geiten
houden is de melk milder dan we die
misschien van de authentieke chèvre
kaas kennen uit Frankrijk die behoor
lijk scherp kan zijn. In Nederland we
De voorraad geitenkaas lijkt oneindig.
Foto: Ad van Bladel
ten we heel goed datje voor een zach
te zuivelsmaak de bokken lange tijd
van de geiten moet scheiden. Dat feit
beïnvloedt de smaak nogal. Veel men
sen die minder of niet bekend zijn
met de smaak van geitenzuivel blij
ken hier verbaasd over de milde
smaak. Of het nu om kaas, yoghurt of
spread gaat, het is altijd mild van
smaak. Onze producten worden tot
buiten de landsgrenzen verkocht.
Vooral Duitsland is booming op het
moment. Ongelooflijk wat daar nu ge
beurt op het vlak van geitenzuivel.
Geweldig!'
Werkdruk
Amalthea van Dijk is een coöperatie
die voor vijftig procent in handen is
van de 65 aangesloten geitenboeren.
Gertjan Meeuws: 'De andere helft is
in handen van ZLTO dat staat voor
Zuidelijke Land- en Tuinbouworgani
satie. De geitenboeren steken hun bes
te jaren en krachten in hun bedrijf.
En dat is echt keihard werken. Heeft
een veehouder doorgaans zestig, tot
zeventig koeien, een geitenboer heeft
er zes- tot zevenhonderd staan! En
ook die moeten echt tweemaal daags
gemolken worden, weliswaar maar
twee uiers maar toch. Daarbij komt
dat geitenboerderijen veel minder ge
automatiseerd (kunnen) zijn dan melk
veehouderijen waardoor de werk
druk en de arbeidsintensiteit heel erg
hoog ligt. De geitenboeren die bij on
ze coöperatie zijn aangesloten zijn
doorgaans jonge mensen, vaak echtpa
ren, met een heel goed opleidingsni
veau. Zeg maar MBO of hoger. Het
Foto: Ad van Bladel
enthousiasme spat er bij hen vanaf.
De andere kant van de keten, de con
sumenten, weet dat geitenzuivel door
gaans duurder is dan koeienzuivel. De
Nederlandse afzetmarkt voor geiten
zuivel groeit maar is relatief klein, zeg
zo'n anderhalf procent van de totale
zuivelmarkt. Maar de producten die
wij produceren liggen inmiddels wél
bij Nederlandse, Belgische en Duitse
winkels. Wij zijn nu bezig met de ont
wikkeling van een nieuwe formule
waarbij meerdere geitenzuivelproduc
ten kerkenbaar worden verpakt en ge
groepeerd. Dit geeft verder het am
bachtelijke van onze producten aan
en dat is iets waar wij sterk de aan
dacht op willen vestigen.'
Crisis
In hoeverre de geitenzuivelbranche
last zal krijgen van de kredietcrisis kan
ook Gertjan Meeuws niet vertellen.
'Zoals in veel takken is het ook niet
nqgal onduidelijk op dit moment',
vertelt hij. 'Heb je een luxeproduct,
dan heb of krijg je er eerder last van.
Is het een product dat als 'dagelijkse
behoefte' wordt gezien dan speelt dat
minder. Op dit moment ziet het er
naar uit voor onze branche het laatste
geldt. Dat zou natuurlijk heel mooi
zijn omdat het een stap vooruit zou
zijn in het verder aanvaarden van gei
tenzuivel als regulier voedingspro
duct. In die zin is het tijd voor de
geit.'
Voor meer informatie over workshops en
incentives: 0161-224067 of
www. worldofchev. nl