Zeeland wijnland Pionieren is geduld, vastberadenheid en creativiteit zeeuwse wijn Agrariërs Johan van de Velde en zijn vader besloten in 2001 te pionieren met wijnbouw in Zeeland. Krap acht jaar later bestieren ze de grootste wijn gaard van Nederland. Wie daar mee denkt dat de groeistuipen van Nederlands 'wijnreus' ten ein de zijn, heeft het mis. Anno 2009 barsten de eigenaren van de Klei ne Schorre in Dreischor immer van de uitbreidingsplannen. door Dennis Rijsbergen DREISCHOR - Juni vorig jaar was een mijlpaal in het korte bestaan van de Zeeuwse wijnmaker. Dé wijnken ner van het land, Hubrecht Duijker, opende samen met gedeputeerde Mar ten Wiersma van Economische Za ken twee hectare Zeeuws wijnland schap. En daarmee kwam het totale perceel wijnstokken bij het bedrijf in Dreischor op acht hectare. "Dus wer den we de grootste wijngaard van Ne derland", vertelt Van de Velde. "De Apostelhoeve in Maastricht, toch wel de bekendste wijngaard van ons land, heeft een oppervlakte van 6,5 hecta re." Dit vooijaar komt er in Dreischor nog een halve hectare aan wijnranken bij. "En volgend jaar brei den we nog eens uit met anderhalve hectare. Dan zitten we op tien hecta re en is onze kelder vol", legt Van de Velde uit. De enorme groei in korte tijd staat misschien wel symbool voor de jonge moderne agrariër vandaag de dag. Die uitbreidingsdrang verraadt wellicht ook de achtergrond van Van de Vel de: de traditionele landbouw met aardappel- en spruitenteelt. Schaalver groting is voor de moderne Neder landse boer nu eenmaal noodzaak om Zeeland is misschien wel het beste wijngebied van Neder land*. Tenminste dat zeggen Zeeuwse wijnboeren uit Dreischor, Oudelande en Wissen- kerke. "Het aantal zonuren is hier het hoogst van heel Neder land", stelt Debora Moelker van wijngaard de Oorsprong in Oude lande. Op 2,3 hectare in Oudelande staan al leen winterharde druivensoorten. Die zijn bestand tegen meeldauw, een schimmel die vaak funest is voor drui venranken. Volgens Moelker is de lig ging van de Oorsprong ideaal. "We liggen tussen de Westerschelde en de Oosterschelde en vlak bij zee. Door de warmte-uitstraling van het water is het klimaat hier zachter in het najaar en de winter dan in andere delen van Nederland." "We zijn omarmd door het water. Dat maakt het klimaat aangenamer voor de druiven", zegt ook Lidy Reij- nen van De Druivengaerde in Wissen- kerke. Weerman Jules Geirnaerdt heeft een weerstation op deze wijn gaard. Uit zijn metingen blijkt dat Noord-Beveland gemiddeld de mees te zonuren van Zeeland krijgt. De me tingen in Wissenkerke geven aan dat bij westenwind de Zeeuwse kust vaak toch zonnig is. Vooral in normale zo mers is het verschil met het binnen land groot. Noord-Beveland is, moge lijk met Schouwen-Duiveland, waar schijnlijk het zonnigste eiland van Ne- Volgend jaar moet wijngaard de Kleine Schorre tien hectare wijnranken beslaan, zegt wijnboer Johan van de Velde. Maar pionieren, loont de moeite, meent Van de Velde. Een boer die van de traditionele landbouw wil overstappen op 'iets nieuws' moet wel over geduld, creativiteit, en vastbera denheid beschikken. Want banken, die willen niet bepaald meewerken. "Een Nederlandse wijnboer? Dat kan niet. Dat hebben we wel honderd keer moeten horen van banken. Dus zijn we een b.v. begonnen met vijf hoofdaandeelhouders en hebben we certificaten van aandelen uitgegeven. Ook kunnen mensen bij ons wijnstok ken leasen, in ruil voor een deel van de wijnopbrengst van die wijnstok ken. Kortom, je moet creatief zijn." Geld, daar komt het in eerste instan tie op neer. Bij de overstap op een nieuwe vorm van landbouw moet je immers veel investeren. "Ik las eens in een boek over wijnbouw: 'Om een klein fortuin te verdienen, moetje be ginnen met een groot fortuin.' Nou dat klopt wel", lacht Van de Velde. En, zo zegt hij, je moet je als boer ook goed verdiepen in de materie. "Want kennis is erg belangrijk." Wijnfeesten Vorig jaar waren bij de Kleine Schor re ook voor het eerst de Zeeuwse Wijnfeesten. Van de Velde werd com pleet verrast door de grote opkomst. "We hadden gerekend op hooguit vijfhonderd bezoekers, het werden ei- drieduizend. We hadden 450 kilo mosselen ingekocht, die was in goed twee uur op. We waren er totaal niet op bere kend." Op 1 augustus is de tweede editie. Van de Velde en de zijnen heb ben van het debuut geleerd. "Dit keer zorgen we ervoor dat er wel voldoen de mosselen zijn en dat alles perfect verloopt. Blijkbaar willen mensen toch weten wat wij allemaal doen. Er is natuurlijk nog steeds een beeld dat goede wijnen alleen in warme stre ken in het zuiden van Europa wor den gemaakt. Dat onbekende maakt mensen kennelijk geïnteresseerd in ons werk." Foto: Denvon Media te overleven. "En een goede boer streeft er altijd naar om de kwaliteit van zijn product te verbeteren tegen een goede kostprijs. Wij kunnen niet zoveel besparen op personeelskosten, maar we kunnen wel efficiënter wer ken. In onze wijnkelder hebben we nog lege plekken. Vandaar dat we wil len uitbreiden Groeien Maar ook wanneer die kelder volstaat t met wijntanks is wat Van de Velde betreft de rek er nog niet uit. "We zijn absoluut niet van plan om bij tien hectare te stoppen met groeien", glim lacht de Zeeuwse wijnboer. Het bij bouwen van een kelder en nog verde re investeringen in apparatuur sluit hij dus niet uit. De wijnen van de Kleine Schorre ge nieten inmiddels steeds meer bekend heid. Steeds meer horecagelegenhe den, van Zeeuws-Vlaanderen tot en met Amsterdam, hebben ze op de kaart staan. En ook op duizenden me ters hoogte, in de business class van KLM-vliegtuigen, worden de witte wijnen uit Dreischor geserveerd. "Dat we al twee keer hebben mogen leveren aan KLM, ja... daar ben ik erg trots op." Niet gek allemaal voor een boer die enkele jaren geleden er geen enkel be nul van had hoe je wijn moet maken. derland, stelt Geirnaerdt. "Een ander voordeel van onze locatie is dat we zijn begonnen in een voormalige ap pelboomgaard en er dus windvangers zijn", legt Reijnen uit. "Die bomen beschermen het terrein tegen de wind. Door te veel wind kunnen de bladeren van de druivenranken name lijk uitdrogen." Onbekend De Kleine Schorre gebruikt in tegen stelling tot de meeste andere Zeeuwse wijnboeren geen resistente druiven- soorten. "Die zijn speciaal ontwik keld voor noordelijke streken, maar het zijn ook relatief onbekende drui vensoorten waarvan je de wijn min der makkelijk verkoopt", zegt Johan van de Velde. In Dreischor vind je dus de bekende soorten als pinot gris en pinot blanc. Volgens Van de Velde heeft Zeeland ideale omstandigheden. Veel zonuren Daarbij komt dat hier in Dreischor veel schelpafzettingen in de bodem zitten en dus veel kalk. Dat is goed voor' de druivenstokken." Maar vol gens Van de Velde is heel Zeeland een goed wijngebied. "Ik kan me niet voorstellen dat je elders in Zeeland De Wijnhoeve in Dreischor. niet kunt doen, wat wij hier in Dreischor doen." De Druivengaerde maakt vooral rode wijn, terwijl Zee land vooral een producent van witte wijn is. "Tachtig procent van onze druiven zijn rood", stelt Reijnen. "We heb ben in al die jaren dat we bezig zijn geconstateerd dat de rode druiven het Foto: Denvon media in Zeeland veel beter doen dan de witte. Ze zijn minder gevoelig voor meeldauw en andere ziektes." Maar goed, rood of wit, ideale omstandig heden of niet, een goede wijn in de fles hangt van nog vele andere facto ren af. "Ook vakmanschap en materia len zijn van groot belang", meent De bora Moelker.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 91