Van geduld in polders tot het heilige gras reportage Een onderzoeker van Limagrain beki jkt de proef met een nieuw maïsras in een van de proefkassen in Rilland. Foto: Denvon Media Met een schuimend biertje in de hand thuis op de bank lekker de finale van de En gelse FA Cup kijken. Blokje kaas erbij en het feest is compleet. De voetballiefhebber staat er niet bij stil dat een bedrijf als Limagrain Benelux in Rilland aan de basis van deze geneugten staat. Dit zaaizaadveredelingsbedrijf voor ziet veehouders, akkerbouwers en tuinders namelijk van maïs en voedergrassen (als ruwvoer voor de koe), tarwe, gerst, vlas, peul vruchten en groenbemesters. En het heilige voetbalgras van Wem bley? Ja, ook dat komt uit Zee land. door Dennis Rijsbergen RILLAND - Op de grens van Zee land en Brabant - in Rilland - staat het Benelux-hóofdkantoor van Lima grain. Het wereldconcern heeft zes duizend medewerkers in dienst, draait jaarlijks een omzet van zo'n 1,1 mil jard euro, heeft vestigingen in 36 lan den en levert zijn producten aan meer dan honderd landen. "Limagrain is een coöperatie van zo'n zeshonderd boeren in de Franse streek Limagne, in de Auvergne", legt René de Mun- nik, marketing en communication ma nager Benelux uit. Toch kennen de meeste boeren - vooral die in Zee land - het bedrijf nog steeds als Van- derHave. In 1879 begon D.J. van der Have in Kapelle een boomkwekerij. Later kwam daar een zaaizaden handel bij en omstreeks 1914, nadat zijn zoon afstudeerde als plantveredelaar, een veredelingstak. Het Kapelse be drijf groeide uit tot een multinational en zo ontstond begin jaren negentig van de vorige eeuw de Koninklijke VanderHave Groep, die in 1996 zou opgaan in Advanta. Na enkele overna mes en het afstoten van losse onderde len zijn een groot deel van de activi teiten van Advanta in 2005 in handen gekomen van Limagrain. De Kapelse vestiging die zich tegenwoordig al leen nog met de veredeling, produc tie en verwerking van graszaden bezig houdt, valt nu onder een Deens moe derbedrijf. "Maar wij hebben nog wel de verkoop van Advanta-gras in onze portefeuille. We hebben, zeg maar, een strategisch partnership", aldus René van den Bosch, commercieel di recteur voor de Benelux. In de Fre- derikapolder en de aangrenzende Zimmermanpolder bij Rilland staan gebouwen en een hele reeks kassen en liggen hectares aan proefvelden. Wat gebeurt er nu precies? "Research en de ontwikkeling van nieuwe ras sen", zegt De Munnik. "Limagrain be steedt daar in Europa alleen al vijftig miljoen euro per jaar. Dat is dertien procent van onze omzet." Rilland is vooral het veredelingscentrum voor snijmaïs. Ook zijn er mensen van het zusterbedrijf Nickerson-Zwaan uit Made gestationeerd. "Die zijn bezig met veredeling van uien", zegt De Munnik. In Lelystad is nog een proefstation voor de veredeling van granen, peulvruchten en vlas, maar die activiteiten worden in 2010 naar Rilland overgeheveld. "We gaan in de Zimmermanpolder een groot stuk bijbouwen", legt Van den Bosch uit. "Er komen grote opslagloodsen en een paar bijgebouwen. In de regio ko men ook meer proefvelden, kortom we groeien substantieel." Vanuit Rilland wordt vooral de vere deling voor de Noordwest-Europese klimaatzone aangestuurd. Van Zuid-Zweden, Denemarken, Duits land tot Groot-Brittannië en de Bene lux. Op het gebied van maïs, granen en weidegrassen is Limagrain marktlei der. "Maar ook als het gaat om het gras voor voetbalvelden, golfbanen, openbaar groen en graszodenteelt heb ben we een leidende positie. Onze grassen vind je terug in stadions als dat van NAC in Breda, maar ook bij clubs als Arsenal en Liverpool. Dat be roemde Engelse gras is dus eigenlijk Nederlands gras", vertelt De Munnik. Maar in Rilland sleutelen onderzoe kers vooral aan maïs. "En dan niet zo zeer maïs voor menselijke consump tie maar voor veevoer", verduidelijkt Van den Bosch. "We willen een ver betering van het bestaande assorti ment, als het gaat om opbrengst, voe dingswaarde en ziekteresistentie." Sinds de jaren zeventig zijn al enorme sprongen in de ontwikkeling van maïs gemaakt, zegt de Munnik. "Maïs is van oorsprong een tropische plant. Veertig jaar geleden was het ondenk baar dat je maïs in Zuid-Zweden kon verbouwen. Maar via veredeling zijn we erin geslaagd een maïssoort te kweken die vroeger afrijpt en beter bestand is tegen gematigder weersom standigheden. Het aantal groeidagen is met drie weken verkort." Boven dien hebben de veredelaars de maïs geconcentreerder gemaakt. "De maïs is beter verteerbaar geworden, de koe haalt er meer energie uit en zij produ ceert minder mest." Geduld Veredelen vergt veel geduld. Het pro ces om een nieuw ras te ontwikkelen duurt met gemak vijftien jaar. De vij ver van genetisch materiaal waaruit de onderzoekers aan de startstreep van het proces kunnen kiezen, is enorm. "Dan gaan we kruisingen ma ken", legt De Munnik uit. "Dat ge beurt hier in de kassen. We proberen vervolgens bepaalden lijnen te ontwik kelen in eigenschappen die we willen hebben." Voor je het weet ben je zes jaar verder. "Het is steeds een kwestie van de beste exemplaren selecteren en weer selecteren en steeds maar doorgaan", aldus De Munnik. De veelbelovende rassen gaan dan naar buiten. Daar worden ze getest onder uiteenlopende bodem- en klimaatom standigheden. Drie jaar lang worden ze nauwkeurig in de gaten gehouden op proefvelden. "Van de honderden potentiële rassen blijven er uiteinde lijk maar een aantal over." Die rassen meldt Limagrain dan aan voor de' Aan bevelende Rassenlijst. Nieuwe rassen moeten namelijk aan strenge eisen voldoen. Onafhankelijke instituten onderwerpen de aangemelde rassen dan nog eens driejaar lang aan allerlei onderzoeken. Bas als dan het groene licht komt, kan de verkoop beginnen. "Binnen driejaar moetje zo'n ras dan wel tot een commercieel succes ma ken om in elk geval je investeringen weer terug te verdienen", zegt Van den Bosyh. "Want de levensduur van een ras is ongeveer vijf jaar, daama zijn er alweer betere rassen op de markt." Limagrain staat niet alleen aan de basis van de voedselkolom - en het voetbalvermaak - het concern wacht de komende jaren een paar flin ke uitdagingen, denken Van den Bosch en De Munnik. Zo neemt de wereldbevolking sneller toe dan het beschikbare landbouwareaal. "De we reldbevolking groeit zo'n 1,5 procent per jaar, de beschikbare landbouw grond slechts 0,2 procent", stelt De Munnik. "Gewassen moeten dus steeds meer opbrengen om alle mon den te voeden." Klimaat En dan is er nog het veranderende kli maat. Dat speelt ook het afzetgebied van Limagrain Benelux parten. "Je ziet ziektes en onkruiden oprukken vanuit Zuid-Europa, door het zachte re klimaat. Ook hebben boeren vaker te maken met extremen als droogte of enorme regenval. Klimaatverandering is daarom een serieuze uitdaging in de kweekprogramma's." Ook hebben de ontwikkelaars van nieuwe rassen te maken met een maatschappij die steeds hogere eisen stelt. Zo bannen overheden het gebruik van meststof fen steeds verder uit. Sportvelden worden intensiever gebruikt doordat bijvoorbeeld voetbalcompetities steeds langer duren. "En stadions wor den multifunctioneler. Na een con cert moet het gras heel snel herstellen voor de volgende voetbalwedstrijd. Gras krijgt nauwelijks tijd daarvoor", aldus Van den Bosch. Graszaadjes krij gen daarom tegenwoordig een coa ting waarin biologische groeistimule rende voedingsstoffen zitten. Een in novatie die pas in 2001 is geïntrodu ceerd, maar nu al bij driekwart van de Advanta-grassen wordt toegepast. Energie Een laatste ontwikkeling die ze bij Li magrain op de voet volgen, is de toe passing van landbouwgewassen voor de opwekking van energie. "Zo wordt maïs gebruikt voor biovergis- ting. En van landbouwgewassen wordt ook de brandstof bio-ethanol gemaakt", zegt De Munnik. "Via vere deling kun je bepaalde eigenschappen kweken waardoor die gewassen extra geschikt worden voor energieopwek king. In de VS is vorig jaar al vijf mil joen hectare maïs gebruikt voor de productie van bio-ethanol. Dat was twintig procent van het maïsareaal in de VS. Ter vergelijking: in Europa zou dat de complete maïsproductic vergen. Daar valt dus nog.veel in te ontwikkelen. Verder moet een en an der in goede harmonie met de voed selproductie plaatsvinden, want die mag onder geen beding in gevaar ko men."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 87