In de groene ruimte Relatiefruit voor een gezond 2009 s 0 De Column pas begonnen <2 Stadsmens 02 ressie Ha verb eke: 'Het dierenwelzijn staat bij mij hoog in het vaandel.' Foto: duofoto Tessie Haverbeke uit IJzendijke is een jonge boerin met mooie ide alen. Zo wil ze zich graag onderscheiden op de markt met de verkoop van vlees van topkwaliteit, via het fokken van Belgische Blau we koeien (dikbillen). Na haar studie aan de Hogere Agrarische School (HAS) koos Tessie meteen voor het zelfstandig ondernemer schap. Groot voordeel daarbij was dat ze direct toe kon treden tot de maatschap van haar ouders Alex en Benita Haverbeke. door Henk van de Voorde Ik hou me bezig met het vleesvee, terwijl mijn vader zich tevens op de akkerbouw richt. Op een perceel van veertig hectare worden gerst, tarwe, uien, bruine bonen, graszaad, suiker bieten en voederbieten verbouwd. Naast de voederbieten wordt ook het afval van de bruine bonen aan het der tigtal koeien gevoerd. In de nabije toekomst zou ik het aantal koeien graag uitbreiden richting de vijftig, terwijl mijn uiteindelijke ideaal hon derd is. Ik ben blij dat ik meteen na school als zelfstandige aan de slag ge gaan ben. Het lijkt me veel moeilijker om vanuit de zekerheden van een loondienstsituatie over te schakelen naar het zelfstandig ondernemer schap", aldus Tessie Haverbeke. Als klein meisje was ze al verknocht aan het boerenleven. Als middelbare scho lier kwam ze regelmatig met de trek ker naar het Zwin College in Oost burg. Ideaal als het regende. Ik par keerde de trekker keurig tussen de au to's op de lerarenparking. Mijn zus Heidi (26) schaamde zich ervoor. Zij" is werkzaam in de zorg, als verpleeg kundige op de afdeling oncologie in ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen. Ze wilde nooit als boerin gaan werken, maar toch gaat ze dit jaar samenwo nen met een boer. Ik ben er trots op om boerin te zijn. Ik vind het prach tig om tussen de koeien in de natuur te werken en ben mijn droom aan het verwezenlijken en tegelijkertijd aan het bijstellen. Iedere morgen sta ik op met nieuwe ideeën. Ik ben blij dat mijn vader en moeder mij de moge lijkheid hebben gegeven om mijn am bities te helpen realiseren. Het zou mooi zijn als ik exclusief natuurlijke streekproducten zou kunnen leveren aan goede restaurants, via natuurlijk vlees uit een bekende- omgeving. Dat de gasten weten dat ze vlees van de boerderij van Tessie Haverbeke eten. Alles wat de koeien eten (voederbie ten, bruine bonen, gras, stro), komt van ons eigen land. Het is een geslo ten circuit. Alles wat er uitgaat, komt weer terug in het land. Onze stalmest gaat terug naar het land. In het voor jaar gaan de koeien lekker naar buiten waar ze met hun kalfjes in de wei lo pen. Het dierenwelzijn staat bij mij hoog in het vaandel. Ik weet zeker dat onze koeien niet afzien." Tessie vertegenwoordigt ondertussen de vijf de generatie, nadat betovergrootvader Jules Haverbeke zich in 1891 op de boerderij in de polder tussen Biervliet Naam: Tessie Haverbeke (24) Woonplaats: IJzendijke Bedrijf: Gemengd agrarisch be drijf Buitenlijst. Begonnen: 1 januari 2009 Meevaller: De aanschaf van een topstier. Tegenvaller: Natuurlijke geboor te die fout is afgelopen waardoor koe en kalf zijn overleden. E: tessiehaverbeke@hotinail.com en IJzendijke vestigde. ,,Ik vind het hartstikke mooi om de familietraditie, met mijn eigen ideeën, voort te zet ten. Ik ben hier opgegroeid en onder neem met mijn hart. Als ondernemer in de groene ruimte ben ik dagelijks met veel passie werkzaam. Soms word ik wel eens uitgelachen om mijn idealisme want de boterham moet natuurlijk wel gesmeerd wor den. Voor mij is het voldoende dat ik in mijn levensonderhoud kan voor zien en dat ik eens een leuke auto kan kopen. Verder denk ik meer in ter men van emotionele winst dan gelde lijke winst. De vrijheid van het boerenleven spreekt me zeer aan. De agrarische sector heeft het in de afgelopen jaren niet makkelijk gehad, met name door lage prijzen vanwege landbouwover schotten. Maar ik sta op het stand punt dat ieder probleem omgezet kan worden in een kans. Doemdenken ken ik niet." Met het natuurlijke vlees van haar Belgische blauwe koeien voor de horeca, wil Tessie zich richten op een nichemarkt. Naast kansen zijn er echter ook be dreigingen. ,,Het Belgische blauwe ras is maatschappelijk in opspraak. Het zou ethisch niet verantwoord zijn dat negen van de tien bevallingen met de keizersnede moeten plaatsvin den. Via verantwoord fokken en de ruimste bekkenmaten, kan het aantal keizersneden echter drastisch worden teruggedrongen. Met topstieren is er veel* meer poten tie. De Belgische blauwe koeien vor men een heel mooi ras. Het vlees is echt super. Ik denk dat er veel toe komst is weggelegd voor het blauwe ras. Juist door een stap te maken kun je een bepaalde meerwaarde creëren. Eind januari ben ik met de aankoop van mijn eerste stier echt begonnen. Doelstelling in de toekomst is name lijk natuurlijk afkalven." De populariteit van appels op het werk, aangeboden door de werkgever, stijgt snel. ZekerFruit is één van de vele ini tiatieven met Werkfruit die men sen willen bewegen om meer ap pels te eten. ZekerFruit propa geert daarnaast het idee om rela ties een box met ongeveer tien ki lo fruit cadeau te doen. door Ron Gregoor BREDA - ZekerFruit levert bedrij ven, organisaties en overheden op abonnementsbasis appels om tijdens de 'gruitmomenten' te consumeren. Gruitmómenten kunnen plaatsvinden rond elf uur en drie uur, wanneer veel medewerkers even toe zijn aan een kleine break. Door appels te eten geven medewerkers die break een ge zonde invulling. Ze krijgen nieuwe energie, kunnen zich beter concentre ren en fysieke arbeid leveren. Veel mensen gebruiken appels en ander fruit bovendien om makkelijker te stoppen met. roken. Naar de buiten wereld fungeert het verstrekken van appels tijdens het werk als een uiting van verantwoord werkgeverschap. Ze kerFruit helpt afnemers met de imple mentatie van appels op het werk met tips en promotiemateriaal. Per abon nement wordt een gratis fruitschaal verstrekt. ZekerFruit organiseert te vens de Lunchworkshop Gezond en de Hapjes Workshop. In Nederland is ZekerFruit één van de mogelijkhe den om de beschikbaarheid van ap pels en ander fruit buitenshuis te ver hogen. De grote noemer waaronder deze initiatieven worden uitgerold, is Werkfruit, een activiteit van AGF Promotie Nederland. De lossere con sumptiepatronen van de Nederlan der- meer eetmomenten op een dag en ook op meerdere locaties- zijn een kans om het nuttigen van groenten en fruit ook buitenshuis te bevorde ren. De producten moeten dan ook buitenshuis goed beschikbaar zijn en daar zet AGF Promotie Nederland zich voor in. Werkfruit is onderdeel van de Europese appelpromotie 'Vrucht van alle plezier', ondersteund door de Europese Unie. In Neder land is Werkfruit één van de mogelijk heden om de beschikbaarheid van ap pels buitenshuis te verhogen. 'de Ondernemer' is een uitgave van BN/DeStem IPZC. 'de Ondernemer' verschijnt maandelijks in een oplage van 210.000 exemplaren. Uitgever: Mark Vermeulen Bladmanager: Johan van den Kieboom Reactie: Ron Gregoor Accountmanagers: Jos van Dongen Marcel Schreur Vormgeving: Hans Willekes Adresgegevens: Postbus 3805, 4800 DV Breda, tel. 076-5 312277, Fax 076-5 312274 E-mail: deondernemer@bndestem-pzc.nl www.deondernemer.nl Ik ben een stadsmens. Gebo ren en getogen in Breda, paar jaar gestudeerd in Amster dam en Utrecht, weer terug naar het zuiden met als uit valsbasis Breda. Ik kwam een paar weken gele- den Dick Dees tegen. De voormalige staatssecretaris van onder meer sport zat vroeger bij mij op school en ik zat in dezelfde klas als zijn zus. We hadden het over mijn geboortehuis, dat toen aan de rand van Breda stond. Breda hield op achter ons huis. Daar begon het platte land, de Vuchtpolder. We gin gen daar appeltjes jatten bij boer Claasen, de vader van Ihet Oosterhoutse raadslid Harrie, kwakkebollen vangen in de slootjes en Ivanhoe spe len in de rimboe tussen Breda en Teteringen. Ik had eigenlijk niet zo veel met de boerenstand, het was een vreemde wereld voor mij. Alweer bijna tien jaar geleden hadden ze bij de krant een Ilandbouwverslaggever nodig. Niemand meldde zich vrijwil lig, dus dacht ik: vooruit met de geit. Ik stortte me vol over gave op de boerenstand. Er ging een wereld voor mij open. De agrarische sector is een moderne bedrijfstak, waar niet alleen hard gewerkt wordt, maar waar de vernieu wing waarschijnlijk meer heeft toegeslagen dan elders, ik heb daar op het platteland gezondere bedrijven, sympa thiekere ondernemers en loya lere werknemers gezien dan bij menig bedrijf in de stad. Ik kan iedere stedeling aanbeve len eens te gaan kijken bij een tuinder, een veeteeltbedrijf, een bioboer of een zorgboer derij. De betekenis van het woord boer als botterik, man zonder manieren, heb ik uit mijn woordenboek geschrapt. Voor mij betekent boer ge woon: plattelandsonderne mer. Die wat mij betreft best wat meer mag verdienen. Ron Gregoor Reacties kunt u sturen naar: r.gregoor@bndestem-pzc.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 86