In de groene ruimte
Relatiefruit voor een gezond 2009
s
0
De Column
pas begonnen
<2
Stadsmens
02
ressie Ha verb eke: 'Het dierenwelzijn staat bij mij hoog in het vaandel.' Foto: duofoto
Tessie Haverbeke uit IJzendijke is een jonge boerin met mooie ide
alen. Zo wil ze zich graag onderscheiden op de markt met de
verkoop van vlees van topkwaliteit, via het fokken van Belgische Blau
we koeien (dikbillen). Na haar studie aan de Hogere Agrarische
School (HAS) koos Tessie meteen voor het zelfstandig ondernemer
schap. Groot voordeel daarbij was dat ze direct toe kon treden tot de
maatschap van haar ouders Alex en Benita Haverbeke.
door Henk van de Voorde
Ik hou me bezig met het vleesvee,
terwijl mijn vader zich tevens op de
akkerbouw richt. Op een perceel van
veertig hectare worden gerst, tarwe,
uien, bruine bonen, graszaad, suiker
bieten en voederbieten verbouwd.
Naast de voederbieten wordt ook het
afval van de bruine bonen aan het der
tigtal koeien gevoerd. In de nabije
toekomst zou ik het aantal koeien
graag uitbreiden richting de vijftig,
terwijl mijn uiteindelijke ideaal hon
derd is. Ik ben blij dat ik meteen na
school als zelfstandige aan de slag ge
gaan ben. Het lijkt me veel moeilijker
om vanuit de zekerheden van een
loondienstsituatie over te schakelen
naar het zelfstandig ondernemer
schap", aldus Tessie Haverbeke. Als
klein meisje was ze al verknocht aan
het boerenleven. Als middelbare scho
lier kwam ze regelmatig met de trek
ker naar het Zwin College in Oost
burg. Ideaal als het regende. Ik par
keerde de trekker keurig tussen de au
to's op de lerarenparking. Mijn zus
Heidi (26) schaamde zich ervoor. Zij"
is werkzaam in de zorg, als verpleeg
kundige op de afdeling oncologie in
ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen. Ze
wilde nooit als boerin gaan werken,
maar toch gaat ze dit jaar samenwo
nen met een boer. Ik ben er trots op
om boerin te zijn. Ik vind het prach
tig om tussen de koeien in de natuur
te werken en ben mijn droom aan het
verwezenlijken en tegelijkertijd aan
het bijstellen. Iedere morgen sta ik op
met nieuwe ideeën. Ik ben blij dat
mijn vader en moeder mij de moge
lijkheid hebben gegeven om mijn am
bities te helpen realiseren. Het zou
mooi zijn als ik exclusief natuurlijke
streekproducten zou kunnen leveren
aan goede restaurants, via natuurlijk
vlees uit een bekende- omgeving. Dat
de gasten weten dat ze vlees van de
boerderij van Tessie Haverbeke eten.
Alles wat de koeien eten (voederbie
ten, bruine bonen, gras, stro), komt
van ons eigen land. Het is een geslo
ten circuit. Alles wat er uitgaat, komt
weer terug in het land. Onze stalmest
gaat terug naar het land. In het voor
jaar gaan de koeien lekker naar buiten
waar ze met hun kalfjes in de wei lo
pen. Het dierenwelzijn staat bij mij
hoog in het vaandel. Ik weet zeker
dat onze koeien niet afzien." Tessie
vertegenwoordigt ondertussen de vijf
de generatie, nadat betovergrootvader
Jules Haverbeke zich in 1891 op de
boerderij in de polder tussen Biervliet
Naam: Tessie Haverbeke (24)
Woonplaats: IJzendijke
Bedrijf: Gemengd agrarisch be
drijf Buitenlijst.
Begonnen: 1 januari 2009
Meevaller: De aanschaf van een
topstier.
Tegenvaller: Natuurlijke geboor
te die fout is afgelopen waardoor
koe en kalf zijn overleden.
E: tessiehaverbeke@hotinail.com
en IJzendijke vestigde. ,,Ik vind het
hartstikke mooi om de familietraditie,
met mijn eigen ideeën, voort te zet
ten. Ik ben hier opgegroeid en onder
neem met mijn hart. Als ondernemer
in de groene ruimte ben ik dagelijks
met veel passie werkzaam. Soms
word ik wel eens uitgelachen om
mijn idealisme want de boterham
moet natuurlijk wel gesmeerd wor
den. Voor mij is het voldoende dat ik
in mijn levensonderhoud kan voor
zien en dat ik eens een leuke auto kan
kopen. Verder denk ik meer in ter
men van emotionele winst dan gelde
lijke winst.
De vrijheid van het boerenleven
spreekt me zeer aan. De agrarische
sector heeft het in de afgelopen jaren
niet makkelijk gehad, met name door
lage prijzen vanwege landbouwover
schotten. Maar ik sta op het stand
punt dat ieder probleem omgezet kan
worden in een kans. Doemdenken
ken ik niet." Met het natuurlijke
vlees van haar Belgische blauwe
koeien voor de horeca, wil Tessie
zich richten op een nichemarkt.
Naast kansen zijn er echter ook be
dreigingen. ,,Het Belgische blauwe
ras is maatschappelijk in opspraak.
Het zou ethisch niet verantwoord
zijn dat negen van de tien bevallingen
met de keizersnede moeten plaatsvin
den. Via verantwoord fokken en de
ruimste bekkenmaten, kan het aantal
keizersneden echter drastisch worden
teruggedrongen.
Met topstieren is er veel* meer poten
tie. De Belgische blauwe koeien vor
men een heel mooi ras. Het vlees is
echt super. Ik denk dat er veel toe
komst is weggelegd voor het blauwe
ras. Juist door een stap te maken kun
je een bepaalde meerwaarde creëren.
Eind januari ben ik met de aankoop
van mijn eerste stier echt begonnen.
Doelstelling in de toekomst is name
lijk natuurlijk afkalven."
De populariteit van appels
op het werk, aangeboden
door de werkgever, stijgt snel.
ZekerFruit is één van de vele ini
tiatieven met Werkfruit die men
sen willen bewegen om meer ap
pels te eten. ZekerFruit propa
geert daarnaast het idee om rela
ties een box met ongeveer tien ki
lo fruit cadeau te doen.
door Ron Gregoor
BREDA - ZekerFruit levert bedrij
ven, organisaties en overheden op
abonnementsbasis appels om tijdens
de 'gruitmomenten' te consumeren.
Gruitmómenten kunnen plaatsvinden
rond elf uur en drie uur, wanneer
veel medewerkers even toe zijn aan
een kleine break. Door appels te eten
geven medewerkers die break een ge
zonde invulling. Ze krijgen nieuwe
energie, kunnen zich beter concentre
ren en fysieke arbeid leveren. Veel
mensen gebruiken appels en ander
fruit bovendien om makkelijker te
stoppen met. roken. Naar de buiten
wereld fungeert het verstrekken van
appels tijdens het werk als een uiting
van verantwoord werkgeverschap. Ze
kerFruit helpt afnemers met de imple
mentatie van appels op het werk met
tips en promotiemateriaal. Per abon
nement wordt een gratis fruitschaal
verstrekt. ZekerFruit organiseert te
vens de Lunchworkshop Gezond en
de Hapjes Workshop. In Nederland is
ZekerFruit één van de mogelijkhe
den om de beschikbaarheid van ap
pels en ander fruit buitenshuis te ver
hogen. De grote noemer waaronder
deze initiatieven worden uitgerold, is
Werkfruit, een activiteit van AGF
Promotie Nederland. De lossere con
sumptiepatronen van de Nederlan
der- meer eetmomenten op een dag
en ook op meerdere locaties- zijn een
kans om het nuttigen van groenten
en fruit ook buitenshuis te bevorde
ren. De producten moeten dan ook
buitenshuis goed beschikbaar zijn en
daar zet AGF Promotie Nederland
zich voor in. Werkfruit is onderdeel
van de Europese appelpromotie
'Vrucht van alle plezier', ondersteund
door de Europese Unie. In Neder
land is Werkfruit één van de mogelijk
heden om de beschikbaarheid van ap
pels buitenshuis te verhogen.
'de Ondernemer' is
een uitgave van BN/DeStem IPZC.
'de Ondernemer' verschijnt maandelijks
in een oplage van 210.000 exemplaren.
Uitgever:
Mark Vermeulen
Bladmanager:
Johan van den Kieboom
Reactie:
Ron Gregoor
Accountmanagers:
Jos van Dongen
Marcel Schreur
Vormgeving:
Hans Willekes
Adresgegevens:
Postbus 3805, 4800 DV Breda, tel. 076-5 312277, Fax 076-5 312274
E-mail: deondernemer@bndestem-pzc.nl www.deondernemer.nl
Ik ben een stadsmens. Gebo
ren en getogen in Breda, paar
jaar gestudeerd in Amster
dam en Utrecht, weer terug
naar het zuiden met als uit
valsbasis Breda.
Ik kwam een paar weken gele-
den Dick Dees tegen. De
voormalige staatssecretaris
van onder meer sport zat
vroeger bij mij op school en ik
zat in dezelfde klas als zijn
zus. We hadden het over
mijn geboortehuis, dat toen
aan de rand van Breda stond.
Breda hield op achter ons
huis. Daar begon het platte
land, de Vuchtpolder. We gin
gen daar appeltjes jatten bij
boer Claasen, de vader van
Ihet Oosterhoutse raadslid
Harrie, kwakkebollen vangen
in de slootjes en Ivanhoe spe
len in de rimboe tussen Breda
en Teteringen.
Ik had eigenlijk niet zo veel
met de boerenstand, het was
een vreemde wereld voor mij.
Alweer bijna tien jaar geleden
hadden ze bij de krant een
Ilandbouwverslaggever nodig.
Niemand meldde zich vrijwil
lig, dus dacht ik: vooruit met
de geit. Ik stortte me vol over
gave op de boerenstand. Er
ging een wereld voor mij
open. De agrarische sector is
een moderne bedrijfstak,
waar niet alleen hard gewerkt
wordt, maar waar de vernieu
wing waarschijnlijk meer
heeft toegeslagen dan elders,
ik heb daar op het platteland
gezondere bedrijven, sympa
thiekere ondernemers en loya
lere werknemers gezien dan
bij menig bedrijf in de stad. Ik
kan iedere stedeling aanbeve
len eens te gaan kijken bij een
tuinder, een veeteeltbedrijf,
een bioboer of een zorgboer
derij. De betekenis van het
woord boer als botterik, man
zonder manieren, heb ik uit
mijn woordenboek geschrapt.
Voor mij betekent boer ge
woon: plattelandsonderne
mer. Die wat mij betreft best
wat meer mag verdienen.
Ron Gregoor
Reacties kunt u sturen naar:
r.gregoor@bndestem-pzc.nl