in Kamperland Beoordeling het is tijd voorschorseneren www.pzc.nl/uit PZC Donderdag 12 februari 2009 1 5 In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: Emelisse is een royale zaak met 110 zitplaatsen en een omvangrijk buitenterras. Het is er prettig voor twee personen, maar ook voor een groep. Conclusie: Er zit een hart in de zaak en de ondernemingszin wordt ge waardeerd. zie voor meer afleveringen Www.pzc.nl Wat oogsten de boeren? In deze rubriek elke week een nadere kennismaking met seizoensgroenten. tekst Ondine van der Vleuten foto Mechteid Jansen Hoewel de schorseneer te boek staat als 'oud-Hol landse' groente, zul je 'm hier in het wild niet tegenkomen. Schorseneren zijn van oorsprong afkomstig uit het Middellandse Zeegebied: de naam is afgeleid van scorsone, wat Italiaans is voor zwarte adder. Een verwijzing naar de zwarte wortel. Geen groente met zoveel bij namen. Keukenmeidenverdriet, bij voorbeeld. Als je ze niet eerst een uurtje in water zet, krijg je erg vie ze handen van het schillen. Ge bruik bij dikke exemplaren een dunschiller. Dunnetjes kook je eerst, waarna je de schil weg kunt wrijven. Een andere bijnaam is Lange Jan. De wortels kunnen na melijk wel veertig centimeter lang worden. Dat maakt ze voor telers lastig, legt Hans Aangeenbrug van kwekerij Zuidbos in Noordgouwe uit. Er mag geen steentje in de grond zitten, anders groeit de wor tel om het obstakel heen en krijg je vertakkingen in plaats van een mooie; rechte penwortel. En ze zijn lastig te oogsten. Ze breken makkelijk en breukvlakken ver kleuren direct. Je moet de schop helemaal onder die lange wortel steken om 'm netjes uit de grond te krijgen. En dan passen ze ook nog eens amper in de veilingkis- ten. De schorseneer wordt vanwe ge zijn smaak wel armeluisasperge genoemd, of winterasperge. Het is namelijk één van de weinige groenten die de hele winter door uit de vollegrond geoogst kan wor den. Vorst tast de smaak van schor seneren niet aan; na de dooi kun je ze gewoon weer oogsten. Diabe tici en mensen met maag- en darmklachten waarderen de groen te vanwege de verteerbaarheid en het hoge gehalte aan inuline. Die inuline werkt in de plant als anti vries. Schorseneren met tuïnkerssaus Schil 500 gram schorseneren en snij ze in stukken van 1,5 cm. Stoom de schorseneren gaar. Los intussen het bouillonblokje op in 1/2 kopje heet water. Doe de bouillon en 1 dl room samen in een pannetje en laat inko ken tot de saus is verdikt. Meng twee bakjes tuinkers met 1 dl room, mix zeerJijn en voeg bij de saus. Laat de saus goed warm worden. Kruid met nootmuskaat en peper. Meng de schorseneren door de saus. Hans Aangeenbrug van kwekerij Zuidbos in Noordgouwe toont een schorse neer, ook wel keukenmeidenverdriet of winterasperge genoemd. Ze houden niet van half werk bij bierbrouwerij, grand café, restaurant Eme lisse in Kamperland. Bier wordt er niet alleen geschonken om te drin ken, bier keert terug in veel gerech ten. Die duidelijke keuze voor het gerstenat maakt Emelisse sterk en speciaal. Doen waar je goed in bent, dat zou weieens de gedachte geweest kunnen zijn van Tom ter Horst, di recteur en gastheer van Emelisse, toen hij het concept van de bier brouwerij, het grand café en restau rant ontwikkelde. Het leidde in 2005 tot een nieuw gebouw op een braakliggend terrein. Emelisse is een waarheidsgetrouwe kopie van een oud gemaal en de klacht dat namaak wringt, gaat niet op bij de brouwerij. Het industriële ontwerp lijkt er al jaren te staan. Dat compliment gaat ook op voor de inrichting, waar een koperen brouwketel, die echt dienst doet, een prominente plaats inneemt. De Emelisse Imperial Russian Stout, een zwart biertje, werd on langs tijdens een winterfestival nog bekroond. Het kreeg de titel beste winterbier van Nederland. Mijn eetpartner, een bierkenner, roemt de smaak van het zwarte bier. „Het heeft het uiterlijk van Guinness, maar smaakt absoluut niet bitter, is romiger en licht zoet van smaak. Het heeft tjsa, een 'toon' chocolade, koffie en mis schien zelfs drop." Bier maken kunnen ze, hoewel Tom erkent dat de zoektocht naar N57. :N255 Kamperland Veerse Meer een ultieme triple nog niet is beëindigd. Het restaurant ademt een stoere sfeer uit. Voor kleine mensen, zo als ik, zijn de stoelen door de zach te en hoge zitting niet ideaal. De tomaten-paprikasoep wordt ge serveerd met wit- en donkerbruin brood. De soep is lekker, maar voor 5 euro redelijk aan de prijs. De bonbon van parmaham (8,50 euro) is een smakelijk geroosterde kruidenkaas met honing, tijm si roop en zelfgedroogde tomaatjes. De soep is lekker als je van de com binatie hartig-zoet houdt. Aan het gerecht is in elk geval zorg besteed. Het hoofdgerecht is lamsgehakt, dat gekruid is met komijn, honing- tijm en een scheutje Emelisse blond (16,50 euro). Het blond bier tje geeft een speciale smaak aan het gehakt. Alsof de tijm indrin gender smaakt. Met de frites, ge kookte krielaardappeltjes, een knolselderiepureetje, groentenqui- che en bakje sla is het goed uitge balanceerd. De meervalfilet (17,95 euro) is groot van stuk en stevig van structuur. Het is een heerlijke zoetwatervis. Kritiekpunt is dat de rekening ho ger is dan verwacht door onder meer de prijs van bronwater (4,00 euro) - aan kraanwater doen ze niet - en witte huiswijn (3,90 euro voor een glas). Toch is Emelisse een goede pleisterplek. Bierbrouwerij - Grand Café Emelis se, Nieuweweg 7, 4493 PA Kamper land, Telefoon +31 (0)113 370262, www.emelisse.nl. Dagelijks open van af 10.00 uur. Wissenkerke Tom ter Horst van Emelisse: „Alles met bier." foto Willem Mieras

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 93