in Kamperland
Beoordeling
het is tijd voorschorseneren
www.pzc.nl/uit
PZC Donderdag 12 februari 2009 1 5
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: Emelisse is een
royale zaak met 110 zitplaatsen en
een omvangrijk buitenterras. Het is er
prettig voor twee personen, maar
ook voor een groep.
Conclusie: Er zit een hart in de zaak
en de ondernemingszin wordt ge
waardeerd.
zie voor meer afleveringen
Www.pzc.nl
Wat oogsten de boeren?
In deze rubriek elke week
een nadere kennismaking
met seizoensgroenten.
tekst Ondine van der Vleuten
foto Mechteid Jansen
Hoewel de schorseneer te
boek staat als 'oud-Hol
landse' groente, zul je 'm
hier in het wild niet tegenkomen.
Schorseneren zijn van oorsprong
afkomstig uit het Middellandse
Zeegebied: de naam is afgeleid van
scorsone, wat Italiaans is voor
zwarte adder. Een verwijzing naar
de zwarte wortel.
Geen groente met zoveel bij
namen. Keukenmeidenverdriet, bij
voorbeeld. Als je ze niet eerst een
uurtje in water zet, krijg je erg vie
ze handen van het schillen. Ge
bruik bij dikke exemplaren een
dunschiller. Dunnetjes kook je
eerst, waarna je de schil weg kunt
wrijven. Een andere bijnaam is
Lange Jan. De wortels kunnen na
melijk wel veertig centimeter lang
worden. Dat maakt ze voor telers
lastig, legt Hans Aangeenbrug van
kwekerij Zuidbos in Noordgouwe
uit. Er mag geen steentje in de
grond zitten, anders groeit de wor
tel om het obstakel heen en krijg
je vertakkingen in plaats van een
mooie; rechte penwortel. En ze
zijn lastig te oogsten. Ze breken
makkelijk en breukvlakken ver
kleuren direct. Je moet de schop
helemaal onder die lange wortel
steken om 'm netjes uit de grond
te krijgen. En dan passen ze ook
nog eens amper in de veilingkis-
ten. De schorseneer wordt vanwe
ge zijn smaak wel armeluisasperge
genoemd, of winterasperge. Het is
namelijk één van de weinige
groenten die de hele winter door
uit de vollegrond geoogst kan wor
den. Vorst tast de smaak van schor
seneren niet aan; na de dooi kun
je ze gewoon weer oogsten. Diabe
tici en mensen met maag- en
darmklachten waarderen de groen
te vanwege de verteerbaarheid en
het hoge gehalte aan inuline. Die
inuline werkt in de plant als anti
vries.
Schorseneren met tuïnkerssaus
Schil 500 gram schorseneren en snij
ze in stukken van 1,5 cm. Stoom de
schorseneren gaar. Los intussen het
bouillonblokje op in 1/2 kopje heet
water. Doe de bouillon en 1 dl room
samen in een pannetje en laat inko
ken tot de saus is verdikt. Meng twee
bakjes tuinkers met 1 dl room, mix
zeerJijn en voeg bij de saus. Laat de
saus goed warm worden. Kruid met
nootmuskaat en peper. Meng de
schorseneren door de saus.
Hans Aangeenbrug van kwekerij Zuidbos in Noordgouwe toont een schorse
neer, ook wel keukenmeidenverdriet of winterasperge genoemd.
Ze houden niet van half
werk bij bierbrouwerij,
grand café, restaurant Eme
lisse in Kamperland. Bier wordt er
niet alleen geschonken om te drin
ken, bier keert terug in veel gerech
ten. Die duidelijke keuze voor het
gerstenat maakt Emelisse sterk en
speciaal.
Doen waar je goed in bent, dat
zou weieens de gedachte geweest
kunnen zijn van Tom ter Horst, di
recteur en gastheer van Emelisse,
toen hij het concept van de bier
brouwerij, het grand café en restau
rant ontwikkelde. Het leidde in
2005 tot een nieuw gebouw op
een braakliggend terrein. Emelisse
is een waarheidsgetrouwe kopie
van een oud gemaal en de klacht
dat namaak wringt, gaat niet op
bij de brouwerij. Het industriële
ontwerp lijkt er al jaren te staan.
Dat compliment gaat ook op voor
de inrichting, waar een koperen
brouwketel, die echt dienst doet,
een prominente plaats inneemt.
De Emelisse Imperial Russian
Stout, een zwart biertje, werd on
langs tijdens een winterfestival
nog bekroond. Het kreeg de titel
beste winterbier van Nederland.
Mijn eetpartner, een bierkenner,
roemt de smaak van het zwarte
bier. „Het heeft het uiterlijk van
Guinness, maar smaakt absoluut
niet bitter, is romiger en licht zoet
van smaak. Het heeft tjsa, een
'toon' chocolade, koffie en mis
schien zelfs drop."
Bier maken kunnen ze, hoewel
Tom erkent dat de zoektocht naar
N57.
:N255
Kamperland
Veerse
Meer
een ultieme triple nog niet is
beëindigd.
Het restaurant ademt een stoere
sfeer uit. Voor kleine mensen, zo
als ik, zijn de stoelen door de zach
te en hoge zitting niet ideaal.
De tomaten-paprikasoep wordt ge
serveerd met wit- en donkerbruin
brood. De soep is lekker, maar
voor 5 euro redelijk aan de prijs.
De bonbon van parmaham (8,50
euro) is een smakelijk geroosterde
kruidenkaas met honing, tijm si
roop en zelfgedroogde tomaatjes.
De soep is lekker als je van de com
binatie hartig-zoet houdt. Aan het
gerecht is in elk geval zorg besteed.
Het hoofdgerecht is lamsgehakt,
dat gekruid is met komijn, honing-
tijm en een scheutje Emelisse
blond (16,50 euro). Het blond bier
tje geeft een speciale smaak aan
het gehakt. Alsof de tijm indrin
gender smaakt. Met de frites, ge
kookte krielaardappeltjes, een
knolselderiepureetje, groentenqui-
che en bakje sla is het goed uitge
balanceerd. De meervalfilet (17,95
euro) is groot van stuk en stevig
van structuur. Het is een heerlijke
zoetwatervis.
Kritiekpunt is dat de rekening ho
ger is dan verwacht door onder
meer de prijs van bronwater (4,00
euro) - aan kraanwater doen ze
niet - en witte huiswijn (3,90 euro
voor een glas). Toch is Emelisse
een goede pleisterplek.
Bierbrouwerij - Grand Café Emelis
se, Nieuweweg 7, 4493 PA Kamper
land, Telefoon +31 (0)113 370262,
www.emelisse.nl. Dagelijks open van
af 10.00 uur.
Wissenkerke
Tom ter Horst van Emelisse: „Alles met bier."
foto Willem Mieras