PZC Donderdag 12 februari 2009 15
FC
door Toon van Driel
FurJc-fi 'e&oeplè
Cot*
->r
ELSJE
door Hercules Valkema
www.elsje.nl
Moe kri5é rnïSn
verzonnen t>roerl-£e
<Seo^e nou ieru^>...
"T
S NCLE
Gaan jullie naar HoHoHo
THermen Grolloo? Ho Ho
Ih ga mee. Ho
HoHoho
Ho i
door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House
www.S1ngle.nl
De tweede persoon krijgt
korting. Faat is mijn
tweede persoon.
3u bent een derde persoon,
die dan weer geldt als eerste
persoon. Dus jij moet een
vierde persoon zoeken en
die geldt dan ais jouw tweede
persoon.
Lijkt me duidelijk.
DE RECHTER
door Jesse van Muylwijck
www.jessecartoons.com
pe~' fscc-t+re^p. H^TFT 1*J eew eggpeRe
ZAA K ©V6FS. PUGfcOjpATïes <=>^26:<Sp
VAT /VJJAJ cuiëAJT SCKOPPIG 15
fji) 15 Dos a-het
t/VAJöer f?
oMr/VF?ryt>f<s
f?/>J DAAROM...
door Bertus
SÜDO
Schrijf de cij
fers 1 tot en
met 9 elk één
keer in alle
horizontale
rijen en verti-
kale kolom
men, en in elk
van de negen
vierkantjes
van 3x3 vak
jes.
Doorbijter
3
9
7
5
1
5
4
8
7
2
3
2
6
9
8
7
4
6
7
8
2
7
1
4
6
3
2
1
9
Sudoku extra
uaSe/wuooM |9!M-(H :mj9W| '6 !puoj§J9}ipe usiuoq "8 !s>|U!|
pueq L JuaoqDS [iq sejg -9 ïsjipaj >|90jq s fsiipaj afsej
:9fl9§Se|A ;s>|U!| >||om 1 .'luebj u\ Mnpeqos :uaSuisso|do
De regels van
deze sudoku
zijn hetzelf
de als die van
een gewone
sudoku.
Extra is dat
de negen cij
fers 1 t/m 9
ook elk in de
grijze vlak
ken moeten
voorkomen.
9
7
8
5
4
5
9
6
2
9
2
9
5
1
5
9
8
1
7
4
4
6
3
5
1
3
-•
8
3
4
6
5
1
3
KRUISWOORD
Horizontaal: 1Knorren; 6. studiemate
riaal; 12. uitroep van afkeuring; 14.
aswenteling; 15. reeds; 17. voegwoord;
18. onderricht; 20. landbouwwerktuig;
21. Japans bordspel; 22. kraan; 24.
traagheid; 25. gedwee; 26. onheilsgo
din; 28. Turkse titel; 29. uiting van
berusting; 31. foedraal; 35. vlaktemaat;
37. soort duif; 38. toespraak; 40. hou
ten vat; 43. op de manier van; 45. huid;
47. plaaggeest; 48. stad in Duitsland;
50. schrijver; 51. mager; 53. dwarsmast;
54. uitroep van pijn; 55. zangvogel; 56.
oude lengtemaat; 58. Rijksmark; 59.
slee; 61. lekkernij; 63. houtsoort; 64.
Indische vrucht.
PuzzelEand
Verticaal: 1Bevalligheid; 2. voeg
woord; 3. afgemat; 4. rode verfstof; 5.
vogelproduct; 7. boom; 8. pen waaraan
stukjes vis geregen worden; 9. jong dier;
10. voorvoegsel; 11plaats in België; 13.
sterfelijk; 16. Frans lidwoord; 18. bijb.
figuur; 19. bevel; 21bevel; 23. stad in
Frankrijk; 25. zoon van (in Schotse
namen); 27. naam; 30. plaats in Israël;
32. Engels lidwoord; 33. brandgang; 34.
tuit van een kan; 36. Europeaan; 38.
gebak van voortdurend omgeroerd
beslag; 39. kledingstuk; 41Zwitsers
kanton; 42. dralen; 44. grafvaas; 45.
waterdier; 46. bloem; 47. kubieke
meter; 49. familielid; 52. bijwoord; .54.
papegaai; 57. tod; 59. slee; 60. Frans
voegwoord; 61. noot; 62. onmeetbaar
getal.
Puzzelland
CRYPTO
Horizontaal: 4. Commando voor
de wacht (9); 6. Boek van een
tegendraadse auteur (9); 8. Of de
duivel ermee speelt (7); 9. Was
hoorbaar op de hoogte van dit
kaartspel (5); 10. Geld om een
boom weer te geven (3).
Verticaal: 1. Compositie die
gesloten klinkt (9); 2. Oprisping bij
het kaarten (4); 3. Zo raakt men
geboeid door een luchtledige toe
stand (8); 5. Schepen die bij een
file aankomen (7); 7. Voor een
bout binnen het vervoer (5).
KOKEN door janny van der Heijden
Tilapia filet met saffraanroom
Hoofdgerecht, 2 personen. Voor 1 gram saffraan zijn minstens 100 krokussen
nodig. Niet vreemd dus dat deze specerij zo kostbaar is. Eén bloem levert slecht
3 stampers op die met de hand moeten worden geoogst en dan gedroogd. De
overeenkomst met kurkuma is uitsluitend de kleur want de smaak van geelwor-
tel en saffraan verschillen wel.
Ingrediënten
4 tilapia filets; enkele draadjes saffraan of V2 theelepel kurkuma (geelwortel); 3
eetlepels witte wijn; zout, peper; bloem; boter om te bakken; 1,25 dl (1 /8 I)
slagroom; 40 g slablaadjes; olie en azijn voor dressing
Bereiding
Spoel de vis af en dep droog. Week de saffraan of geelwortel in de witte wijn.
Dep de ontdooide vis droog met wat keukenpapier. Bestrooi met zout en peper
eri bloem: Bak de filets in ca. 2-3 minuten per kant gaar en goudgeel. Neem ze
uit de pan en houd warm. Schenk het bakvocht uit de pan en blus de bodem
met de witte wijn en de slagroom. Laat al roerend aan de kook komen en kook
1 -2 minuten door. Maak een dressing voor de sla van 3 delen ojie en 1 deel azijn
en breng op smaak met zout en peper. Meng met de sla. Proef de saus en breng
eventueel verder op smaak met zout en peper. Schenk de saus op de borden.
Schik hierop de gebakken visfilets en leg hierop (in een bergje) de slablaadjes.
www.kokenuitdekrant.nl
OPLOSSINGEN
Sudoku
Kruiswoordraadsel
Cryptogram
Horizontaal: 4. Mallen; 5. slapers; 7. radar; 9. bingo;
10. stoffen. Verticaal: 1Omslaan; 2. slipproef; 3.
peer; 6. ribes; 8. dijen.