in Middelburg Beoordeling het is tijd voorsavooiekool www.pzc.nl/uit We hebben een probleem: zijn we wel hip genoeg? We eten vanavond bij NXT>, een restaurant dat zichzelf 'de nieuwe sensatie' van Middel burg noemt. En laten wij nou net een beetje huiverig zijn voor ten ten die zichzelf hip noemen... Want voor je het weet val je er compleet uit de toon, gehaast uit je werk, tussen zorgvuldig gekapt en gekleed publiek dat de laatste trendy cocktail naar binnen werkt, terwijl jij nou net zo'n zin had in een biertje. Toch hebben we de gok gewaagd. En dat kwam niet door de design lampen of de kuipstoeltjes, maar door de kaart, die spannend eten belooft. Een broodje ijs bijvoor beeld, wat moeten we ons daar nou weer bij voorstellen? En ja wel, het klopt: NXT> is hip. De ta fels wit, de muren grijs; er hangt een kunstzinnige takkenbos boven de leestafel en zelfs de koks zijn hip, in hun muisgrijze kleding. Ge lukkig wordt het er allemaal niet eng van en blijken de kuipstoeltjes lekker te zitten. Eigenlijk is NXT> gewoon een gezellig restaurant. Maar gezellig zal dan wel weer niet hip zijn, vrezen we. Het eten dan. De serveerster brengt meteen een bakje olijven en een hoorntje met een plak lek kere gerookte ham eromheen. Wij bestuderen de kaart en dat is, zo als gezegd, een avontuur. Het zal wel aan ons liggen, maar we we ten niet wat er bijzonder is aan val- derramma olijfolie. En of satongo chocolade een aanbeveling is? Geen flauw idee. We beginnen met gamba's met ontbijtspek eromheen en vitello to- nato. De borden zijn kunstwerk jes: het eten ziet er hier uit als een abstract schilderij: de saus is in stippen aangebracht op het bord, de sla is gedrapeerd in een toren tje. De gamba's blijken lekker sap pig onder het spek. Vis en spek is een klassieke combinatie en die pakt ook in de hippe vorm goed uit. Het kalfsvlees van de vitello is creatief om de tonijnsaus heenge- rold. We hebben speenvarkenfilet met saus van zwarte peper en compote van kweeperen en coquilles én gamba's met een saus van schaal dieren en pernod als hoofdge recht. Ook deze borden zijn prach tig: de garnalen balanceren artis- wordt de kool steeds kleiner en steeds lichter groen. De gele heeft als bijnaam slobber kool en is zachter en malser. Heel geschikt ook om te roerbakken. De groene lijkt meer op boeren kool, die moet je langzaam stoven. Kook kool niet te lang; anders wordt hij zwaar verteerbaar. Koolrolletjes met kaas Pel van de savooiekool de buitenste grote bladeren af, kook ze in tien, vijftien minuten in ruim kokend wa ter met zout bijna gaar. Laat ze uit lekken en snij reepjes kaas van een ■vinger dik en lang. Leg ze op telkens twee bladeren en rol op. Bedek met de rolletjes een vuurvaste schotel waarin wat kooknat is gegoten. Ver deel er klontjes boter over en be strooi met paneermeel. Minuut of tien in warme oven (1 So graden) en direct opdienen. Wat oogsten de boeren In deze rubriek elke week een nadere kennismaking met seizoensgroenten. tekst Ondine van der Vleuten foto Mechteld Jansen René Verstraeten van de biologische Tuinderij Ter Linde In Oostkapelle kweekt zo'n zestig groenten voor de boerderijwinkel, het bijbehoren de restaurant en de groente-abon nementen. Daaronder ook minder gangbare groenten, zoals de savooiekolen. Savooiekool is er in twee varian ten. Een gele, die meer op spits kool lijkt. En de groene, met diepe nerven en dat typerende, leerach tige, gebobbelde blad. Een ge- savooid blad, zoals dat heet. Op Ter Linde staan geel en groen bij elkaar, op zo'n 500 vierkante meter, goed voor zeker tweedui zend kolen. De gele is al goeddeels een vergeten groente. Die zag je in de jaren zeventig nog veel, maar is verdrongen door de Chinese kool. Daar lijkt hij ook wel op, qua smaak. De groene savooiekool kun je bij de betere groentenboer nog wel kopen. Wie de savooie in al zijn glorie wil zien, moet op het land kijken. Op het veld zijn de kolen formidabel, met zoveel ombladen dat één kool een doorsnede heeft van wel een halve meter. Daarna wordt het steeds een beet je minder. De boer verwijdert de beschadigde bladeren vóór hij ze doorverkoopt. De groentenboer ■plukt rondom een laag af omdat de sluitkolen anders te te veel ruimte innemen. En beginnen de buitenste bladeren te verleppen, dan gaat er wéér een laagje af Zo Tuinder René Verstraeten met de zachtere, gele savooiekool. Inzet: groene savooiekool. PZC Donderdag 5 februari 2009 1 5 - tiek op de schaaldieren. Het smaakt net zo goed als het eruit ziet. Tot onze opluchting krijgen we er geen frietjes bij, maar aardap peltjes in de schil met kruiden en knoflook uit de oven. Gelukkig ontbreekt ook het bakje standaard salade. Bij NXT> serveren ze groente, in ons geval verschillende soorten gestoofde boontjes. De porties zijn niet overdreven groot, maar wel groot genoeg om te twijfelen of we nog een nage recht nemen. We doen het maar wel, want we zijn nieuwsgierig naar dat broodje ijs: kleine sand wiches van getoaste brioche met ijs ertussen. Het blijkt een verras send lekkere combinatie, al waren de broodjes voor onze eetlust net iets te groot. Het andere dessert, chocolade moeulleux, mojito grani- Prijs-Kwaliteit: We betaalden bijna negentig euro voor drie gangen voor twee perso nen, inclusief (fris)drankjes en thee. Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: NXT> is een groter en hipper zusje van brasserie de Gecroonde Liefde in Vlissingen. Conclusie: Hip hoeft helemaal niet afschrikwekkend te zijn. NXT is een prettig restaurant, met veel aan dacht voor het eten. Gelukkig draait niet alles om uiterlijk vertoon. té en ijs met zeezout is alweer een plaatje. „Nou", klinkt het aan de andere kant van de tafel. „Ze beste den hier wel aandacht aan het eten zeg." NXT>, Langeviele 20, 4331 LT, Middel burg, telefoon: 0118-625670, www.nxt- middelburg.nl Zondag gesloten (voorlo pig); diner: woensdag tot en met zater dag; lunch: maandag tot en met zaterdag. In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse Restaurant NXT> in Middelburg; vee! aandacht voor de presentatie. foto's Ruben Oreel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 103