APAD zet Zeeland op de kaart
Meatless derde in Vers Top 100
Nummer één voor
werkzoekenden
diversen
HET REGIONALE DAGBLAD
04
Herman Wijffels aan het woord. Foto: duofoto
De Acoustic Puncture Assist
Device (APAD) zet
Zeeuws-Vlaanderen op de kaart.
Het apparaat werd ontwikkeld
door Unitron in IJzendijke in
combinatie met de anesthesisten
Lechner en Van Wijk van het
Jeroen Bosch ziekenhuis in den
Bosch. De officiële overhandi
ging van de APAD was een we
reldprimeur want er bestaat geen
gelijksoortig apparaat.
door Henk van de Voorde
IJZENDIJKE - Herman Wijffels reik
te in het Ledeltheater te Oostburg het
allereerste CE gecertificeerde exem
plaar van de APAD (acoustic punctu
re assist device) aan de directie van
Zorgsaam Zeeuws-Vlaanderen. Dat
betekent dat de APAD door Europe
se ziekenhuizen gebruikt mag gaan
worden. Zorgsaam is het eerste zie
kenhuis ter wereld dat het gecertifi
ceerde systeem zal gaan toepassen
voor het trefzeker plaatsen van rug-
genprikken. In 2007 ontving de
APAD de Herman Wijffels Innovatie
Award. Voor de in Zeeuws-Vlaande
ren nauw samenwerkende technisch
hoogwaardige bedrijven Hydrauvi-
sion, Unitron, Elektra 21 en Technot-
ron stond 2008 in het teken van hun
jubilea, waarvoor Wijffels speciaal
even terugkeerde naar zijn geboorte
streek. De anesthesist 'hoort' hoe hij
met de naald moet manoeuvreren,
waardoor de ruggenprik goed gezet
wordt; met als gevolg minder bijwer
kingen. Wijffels memoreerde over de
essentie van innovatie: steeds weer
proberen in een voortgaand proces
nieuwe dingen te doen, hetgeen uit
eindelijk moet leiden voor een beter
leven voor steeds meer mensen. „Ik
hecht groot belang aan innovatie. En
als ik dan even mag kijken naar de
huidige crisis, dan moet je eigenlijk
zeggen dat grote delen, van de finan
ciële sector, de 'Wallstreet variant', uit
het oog hebben verloren waar het le
ven voor is. Die hebben hun eigen
specifieke, egoïstische doelstelling pri
mair gemaakt. Ze zijn allerlei con
structies gaan bedenken, ontwikke
len, waarmee ze zelf het laken one
venredig ver naar hun kant konden
trekken. En die hebben dus uit het
oog verloren wat hun dienstbare rol
is in het totaal van het economisch en
maatschappelijk leven. En daar beta
len we nu met zijn allen aanzienlijke
prijzen voor. Het is dus die vorm van
dingen overdrijven, van dingen te
veel naar je toe halen. We staan voor
belangrijke culturele opgaven, over
hoe we in de komende tijd zodanig
kunnen innoveren, zowel in termen
van waardesystemen als technologie.
We leven op dit ogenblik ongeveer
25 procent voorbij van wat een houd
bare, duurzame toekomst, kan heb
ben. Dat is de situatie waar we in zit
ten", aldus Herman Wijffels. Een
vorm van innovatie zijn de 'incremen-
tele' stapsgewijze verbeteringen. „Ze
zijn vaak gemaakt door intelligente
combinaties van bestaande en beproef
de technologieën. En ik denk dat
APAD, daar een voorbeeld van is. De
huidige crisis vraagt een golf van inno
vaties om de grote vraagstukken van
deze tijd op te lossen. In de komende
tijd moeten we naar de wereld leren
kijken als één leefsysteem. De dingen
die we doen in onze economie, de
manier waarop we produceren en
consumeren, die moeten we zodanig
inrichten, dat alles houdbaar is. Dat
we zodanig organiseren, dat we zoda
nig technologie ontwikkelen, dat we
de wereld als leefsysteem niet alleen
intact houden maar op een betere ma
nier doorgeven aan een volgende ge
neratie. Want dat is de aard van het
evolutionaire proces. En dat betekent
dat veel van wat we ontwikkeld heb
ben in de afgelopen industriële tijd
wordt 'bijgemengd' met meer organi
sche, principes. De manier waarop we
in de komende decennia in onze be
hoefte gaan voorzien, zal zijn geba
seerd op organische aan de natuur ont
leende principes. We gaan als het wa
re steeds beter leren begrijpen hoe we
de intelligente, zeer complexe syste
men van de natuur kunnen gebruiken
voor datgene wat we nodig hebben.
Dat is de toekomst die voor ons ligt."
Het bedrijf Meatless BV uit Goes is onlangs op de derde plaats in
de Vers Top 100 geëindigd. Hoewel de Zeeuwse onderneming
al meerdere prijzen in de voedingsbranche heeft gewonnen, is direc
teur Jos Hugense trots op de hoge notering op de lijst van meest inno
vatieve bedrijven en producten in de verssector. "Voor al die andere
prijzen hebben we ons zelf aangemeld. De Vers Top 100 komt uit de
markt zelf, dus dit keer was het een complete verrassing."
door Dennis Rijsbergen
GOES - "Voor al die andere prijzen
hebben we ons zelf aangemeld. De
Vers Top 100 komt uit de markt zelf,
dus dit keer was het een complete ver
rassing." Meatless BV draagt de naam
van het product dat in Goes gemaakt
wordt.
Na jarenlang research is Meadess uit
de koker gerold, een vleesvervanger
dat puur plantaardig is. Grondstof
voor Meadess. is lupine, een eiwitrijk
plantje dat onder meer in Australië,
Frankrijk, het Middellandse Zeege
bied en Polen wordt verbouwd. Lupi
ne bestaat voor veertig procent uit ei
witten en bevat veel mineralen waar
door de voedingswaarde lijkt op die
van vlees. Nu zijn er ook andere vlees
vervangers op de markt. Dus wat
maakt Meadess dan zo innovatief ver
geleken met die andere producten?
Meadess smaakt niet alleen naar vlees,
maar is ook veel minder vet, stelt Hu
gense. "Maar het belangrijkst nog is
dat Meadess gebruikt kan worden in
hybride producten.
Je kunt producten met vlees aanlen
gen met Meadesss zonder dat je het
verschil proeft.
Groot voordeel is dat het vetpercenta
ge van dat product flink naar beneden
gaat." Meadess wordt al in producten
als kroketten toegepast en Hugense
verwacht dat binnenkort ook andere
snacks - bijvoorbeeld frikadellen -
met Meadess worden aangevuld. "De
resulaten zijn verbluffend", zegt Hu
gense. "We hadden laatst een poten
tiële klant, we zeiden tegen hem: bin
nen een paar dagen hebben we uw
product aangepast. Hij kon een paar
dagen later het verschil niet proeven,
maar het vetpercentage was van 34
procent naar bijna 17 procent terugge
bracht."
Grote toekomst
In Goes wordt momenteel zo'n vijftig
ton Meadess per week geproduceerd.
De capaciteit is tweehonderd ton. Hu
gense ziet dan ook een grote toe
komst voor de vleesvervanger. Het
product kan zelfs een rol spelen in de
voedselproblematiek die in de nabije
toekomst nog groter wordt. Door de
toename van de wereldbevolking en
de opkomst van grote economieën als
China en India, wordt de vraag naar
vlees alsmaar groter. Binnen enkele ja
ren kan aan de vraag naar vlees niet
meer voldaan worden, legt Hugense
uit. Volgens het ministerie van
VROM kan Meadess zelfs een rol spe
len in het terugdringen van het broei
kaseffect. Het product is volgens een
rapport van-het ministerie namelijk
het minst milieuvervuilende plantaar
dige eiwit.
Het rapport gaat in op de schade die
de consumptie van vlees, zuivel en ei
eren mogelijk toebrengt aan het kli
maat. Wie Braziliaans rundvlees op
zijn bord heeft, draagt volgens het rap
port bij aan een C02-uitstoot van
bijna zestig kilo per kilo vlees. Een
kippetje uit eigen land betekent 2,6
kilo CQ2-uitstoot. Meadess, zo stelt
het rapport, is met slechts 0,5 kilo de
minst schadelijke. Zelfs de andere
plantaardige eiwitten zijn met een
C02-uitstoot van tussen de één en
2,5 kilo milieuvervuilender.
In zijn nopjes met die resultaten is
Hugense wel, maar voorlopig mikt
hij zich met zijn bedrijf vooral op het
gezondheidsaspect. Met name de
markt in Groot-Brittannië is succes
vol, maar ook in Nederland en ande
re landen in Europa willen mensen
steeds gezonder eten, aldus Hugense.
Overigens eindigde Roem van Yerse-
ke wegens de duurzame wijze van
mosselzaadwinning op de elfde plaats
op de lijst.
JMC SIGNMAKERS
GOED GEZIEN
Bruinisse
0111 485 485
www.imcsignmakers.nl
">v
J
Het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt 2008 levert het bewijs. Voor werkzoekenden zijn wij de
belangrijkste oriëntatiebron. Alle vacatures in de PZC worden daarnaast ook doorgeplaatst op
JobTrack.nl. Neem voor meer informatie contact op met een van onze arbeidsmarktadviseurs
T (055) 538 80 00 óf kijk op www.wegenernieuwsmedia.nl.
uw werk ons regionale bereik weGGNeR NieuwsMedia