APAD zet Zeeland op de kaart Meatless derde in Vers Top 100 Nummer één voor werkzoekenden diversen HET REGIONALE DAGBLAD 04 Herman Wijffels aan het woord. Foto: duofoto De Acoustic Puncture Assist Device (APAD) zet Zeeuws-Vlaanderen op de kaart. Het apparaat werd ontwikkeld door Unitron in IJzendijke in combinatie met de anesthesisten Lechner en Van Wijk van het Jeroen Bosch ziekenhuis in den Bosch. De officiële overhandi ging van de APAD was een we reldprimeur want er bestaat geen gelijksoortig apparaat. door Henk van de Voorde IJZENDIJKE - Herman Wijffels reik te in het Ledeltheater te Oostburg het allereerste CE gecertificeerde exem plaar van de APAD (acoustic punctu re assist device) aan de directie van Zorgsaam Zeeuws-Vlaanderen. Dat betekent dat de APAD door Europe se ziekenhuizen gebruikt mag gaan worden. Zorgsaam is het eerste zie kenhuis ter wereld dat het gecertifi ceerde systeem zal gaan toepassen voor het trefzeker plaatsen van rug- genprikken. In 2007 ontving de APAD de Herman Wijffels Innovatie Award. Voor de in Zeeuws-Vlaande ren nauw samenwerkende technisch hoogwaardige bedrijven Hydrauvi- sion, Unitron, Elektra 21 en Technot- ron stond 2008 in het teken van hun jubilea, waarvoor Wijffels speciaal even terugkeerde naar zijn geboorte streek. De anesthesist 'hoort' hoe hij met de naald moet manoeuvreren, waardoor de ruggenprik goed gezet wordt; met als gevolg minder bijwer kingen. Wijffels memoreerde over de essentie van innovatie: steeds weer proberen in een voortgaand proces nieuwe dingen te doen, hetgeen uit eindelijk moet leiden voor een beter leven voor steeds meer mensen. „Ik hecht groot belang aan innovatie. En als ik dan even mag kijken naar de huidige crisis, dan moet je eigenlijk zeggen dat grote delen, van de finan ciële sector, de 'Wallstreet variant', uit het oog hebben verloren waar het le ven voor is. Die hebben hun eigen specifieke, egoïstische doelstelling pri mair gemaakt. Ze zijn allerlei con structies gaan bedenken, ontwikke len, waarmee ze zelf het laken one venredig ver naar hun kant konden trekken. En die hebben dus uit het oog verloren wat hun dienstbare rol is in het totaal van het economisch en maatschappelijk leven. En daar beta len we nu met zijn allen aanzienlijke prijzen voor. Het is dus die vorm van dingen overdrijven, van dingen te veel naar je toe halen. We staan voor belangrijke culturele opgaven, over hoe we in de komende tijd zodanig kunnen innoveren, zowel in termen van waardesystemen als technologie. We leven op dit ogenblik ongeveer 25 procent voorbij van wat een houd bare, duurzame toekomst, kan heb ben. Dat is de situatie waar we in zit ten", aldus Herman Wijffels. Een vorm van innovatie zijn de 'incremen- tele' stapsgewijze verbeteringen. „Ze zijn vaak gemaakt door intelligente combinaties van bestaande en beproef de technologieën. En ik denk dat APAD, daar een voorbeeld van is. De huidige crisis vraagt een golf van inno vaties om de grote vraagstukken van deze tijd op te lossen. In de komende tijd moeten we naar de wereld leren kijken als één leefsysteem. De dingen die we doen in onze economie, de manier waarop we produceren en consumeren, die moeten we zodanig inrichten, dat alles houdbaar is. Dat we zodanig organiseren, dat we zoda nig technologie ontwikkelen, dat we de wereld als leefsysteem niet alleen intact houden maar op een betere ma nier doorgeven aan een volgende ge neratie. Want dat is de aard van het evolutionaire proces. En dat betekent dat veel van wat we ontwikkeld heb ben in de afgelopen industriële tijd wordt 'bijgemengd' met meer organi sche, principes. De manier waarop we in de komende decennia in onze be hoefte gaan voorzien, zal zijn geba seerd op organische aan de natuur ont leende principes. We gaan als het wa re steeds beter leren begrijpen hoe we de intelligente, zeer complexe syste men van de natuur kunnen gebruiken voor datgene wat we nodig hebben. Dat is de toekomst die voor ons ligt." Het bedrijf Meatless BV uit Goes is onlangs op de derde plaats in de Vers Top 100 geëindigd. Hoewel de Zeeuwse onderneming al meerdere prijzen in de voedingsbranche heeft gewonnen, is direc teur Jos Hugense trots op de hoge notering op de lijst van meest inno vatieve bedrijven en producten in de verssector. "Voor al die andere prijzen hebben we ons zelf aangemeld. De Vers Top 100 komt uit de markt zelf, dus dit keer was het een complete verrassing." door Dennis Rijsbergen GOES - "Voor al die andere prijzen hebben we ons zelf aangemeld. De Vers Top 100 komt uit de markt zelf, dus dit keer was het een complete ver rassing." Meatless BV draagt de naam van het product dat in Goes gemaakt wordt. Na jarenlang research is Meadess uit de koker gerold, een vleesvervanger dat puur plantaardig is. Grondstof voor Meadess. is lupine, een eiwitrijk plantje dat onder meer in Australië, Frankrijk, het Middellandse Zeege bied en Polen wordt verbouwd. Lupi ne bestaat voor veertig procent uit ei witten en bevat veel mineralen waar door de voedingswaarde lijkt op die van vlees. Nu zijn er ook andere vlees vervangers op de markt. Dus wat maakt Meadess dan zo innovatief ver geleken met die andere producten? Meadess smaakt niet alleen naar vlees, maar is ook veel minder vet, stelt Hu gense. "Maar het belangrijkst nog is dat Meadess gebruikt kan worden in hybride producten. Je kunt producten met vlees aanlen gen met Meadesss zonder dat je het verschil proeft. Groot voordeel is dat het vetpercenta ge van dat product flink naar beneden gaat." Meadess wordt al in producten als kroketten toegepast en Hugense verwacht dat binnenkort ook andere snacks - bijvoorbeeld frikadellen - met Meadess worden aangevuld. "De resulaten zijn verbluffend", zegt Hu gense. "We hadden laatst een poten tiële klant, we zeiden tegen hem: bin nen een paar dagen hebben we uw product aangepast. Hij kon een paar dagen later het verschil niet proeven, maar het vetpercentage was van 34 procent naar bijna 17 procent terugge bracht." Grote toekomst In Goes wordt momenteel zo'n vijftig ton Meadess per week geproduceerd. De capaciteit is tweehonderd ton. Hu gense ziet dan ook een grote toe komst voor de vleesvervanger. Het product kan zelfs een rol spelen in de voedselproblematiek die in de nabije toekomst nog groter wordt. Door de toename van de wereldbevolking en de opkomst van grote economieën als China en India, wordt de vraag naar vlees alsmaar groter. Binnen enkele ja ren kan aan de vraag naar vlees niet meer voldaan worden, legt Hugense uit. Volgens het ministerie van VROM kan Meadess zelfs een rol spe len in het terugdringen van het broei kaseffect. Het product is volgens een rapport van-het ministerie namelijk het minst milieuvervuilende plantaar dige eiwit. Het rapport gaat in op de schade die de consumptie van vlees, zuivel en ei eren mogelijk toebrengt aan het kli maat. Wie Braziliaans rundvlees op zijn bord heeft, draagt volgens het rap port bij aan een C02-uitstoot van bijna zestig kilo per kilo vlees. Een kippetje uit eigen land betekent 2,6 kilo CQ2-uitstoot. Meadess, zo stelt het rapport, is met slechts 0,5 kilo de minst schadelijke. Zelfs de andere plantaardige eiwitten zijn met een C02-uitstoot van tussen de één en 2,5 kilo milieuvervuilender. In zijn nopjes met die resultaten is Hugense wel, maar voorlopig mikt hij zich met zijn bedrijf vooral op het gezondheidsaspect. Met name de markt in Groot-Brittannië is succes vol, maar ook in Nederland en ande re landen in Europa willen mensen steeds gezonder eten, aldus Hugense. Overigens eindigde Roem van Yerse- ke wegens de duurzame wijze van mosselzaadwinning op de elfde plaats op de lijst. JMC SIGNMAKERS GOED GEZIEN Bruinisse 0111 485 485 www.imcsignmakers.nl ">v J Het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt 2008 levert het bewijs. Voor werkzoekenden zijn wij de belangrijkste oriëntatiebron. Alle vacatures in de PZC worden daarnaast ook doorgeplaatst op JobTrack.nl. Neem voor meer informatie contact op met een van onze arbeidsmarktadviseurs T (055) 538 80 00 óf kijk op www.wegenernieuwsmedia.nl. uw werk ons regionale bereik weGGNeR NieuwsMedia

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 44