Koewacht slacht de beesten nog zelf
Tijd nodig voor het
vlees in de pan kan
Heinken PopQuiz toe aan halve
finale met 102 deelnemers
Motto carnaval
voor ouderen
Knus mee 55+
'Dat die beesten geslacht moeten worden, wil natuurlijk niet zeggen 'Noodslachtingen moet je direct doen, want als je een paar dagen
dat ze onnodig af moeten zien. Het dierenwelzijn staat voorop' wacht is het vlees van het dier niet echt lekker meer'
'Tijdens het Islamitisch Offerfeest zijn hier alles bij
elkaar zo'n 250 schapen onder toezicht geslacht'
PZC Vrijdag 23 januari 2009 I 1 9
van toenemende regelgeving ont
stonden er door het hele land
slachterijen. In de jaren negentig
van de vorige eeuw zijn door ver
schillende vee-epidemieën (MKZ,
BSE, varkenspest en vogelgriep) de
regels aangepast en is het voor een
zelfslachtende slager vrijwel onmo
gelijk geworden om zelf te blijven
slachten. Bijna al het vee wordt ge
slacht in grote centrale slachtplaat
sen. De meeste zijn gespecialiseerd
in het slachten van
bijvoorbeeld var
kens, runderen,
kalveren, kippen,
kalkoenen of scha
pen. „Je moet te
genwoordig aan behoorlijk wat re
gels voldoen in de slachterij", zegt
Huiskes.
Zijn slachtweek begint op dinsdag
als de dierenarts van de Voedsel-
en warenautoriteit VWA )vooraf
de aangevoerde beesten heeft ge
keurd. „Die bekijkt of de dieren er
fris bij staan en geeft ze pas daarna
vrij voor de slacht. Eerder mag ik
niet beginnen. Nadat ze geslacht
zijn, volgt dan nog eens een twee
de keuring. Dan wordt aan de
hand van de organen gekeken of
het dier gezond was."
Huiskes heeft deze week acht run
deren, vijf schapen en drie varkens
geslacht. „Dat gaat zo door tot te
gen de zomer wanneer het wat
rustiger wordt. En dan komt in de
tussentijd natuurlijk de tijd van de
lammeren nog."
De Koewachtenaar doet ook aan
noodslachtingen. Dat gebeurt na
tuurlijk niet meer zoals vroeger bij
de boeren thuis maar vindt ook in
de slachterij plaats. „Het komt re
gelmatig voor dat een rund of an
der dier loopt te spelen in de box
of buiten en daarbij iets breekt.
Als het beest dan dezelfde dag
wordt afgemaakt, blijft het vlees
lekker om te eten. Het gebeurt wel
eens, dat een boer het nog even
aankijkt en pas na een paar dagen
besluit het dier af te laten maken.
Het beest heeft dan al zo veel pijn
en stress geleden, dat het vlees
donker en stroperig is geworden.
Vroeger was er nog wel een markt
voor om dat vlees te slijten. Tegen
woordig is de consument zo kies
keurig dat dat niet meer lukt. Som
mige boeren geloven niet dat het
vlees plakkerig is geworden. Dan
zie je ze nogal kijken als ik een
stuk vlees tegen de tegelwand gooi
en het blijft daar aan hangen."
Op het gebied van slachten zijn
we er dan nog niet want Huiskes
heeft nog een ver
rassende andere
klantenkring. „Wij
hebben we dit jaar
zo'n 250 schapen
geslacht voor het
Islamitische Offerfeest. Die zijn
hier ritueel geslacht volgens hun
voorschriften." Extremistische dier-
welzijnfanaten hebben hem in het
verleden wel eens lastig gevallen,
maar Huiskes is wel degelijk een
dierenvriend. „Jazeker", ant
woordt hij meteen op die vraag.
„Wij hebben twee honden, een
kat en drie paarden." En wat
koeien, schapen en varkens be
treft; „ze moeten geslacht worden
maar niet onnodig afzien."
foto Wim Kooyman
Sommige klanten van Jochem
Huiskes willen nog wel eens den
ken dat ze het dier dat 's ochtends
levend gebracht is, 's avonds ver
pakt in panklare stukken vlees al
weer kunnen komen halen.
Niets is minder waar, legt de zelf
standig slager en slachter uit. Na
dat een dier is geslacht, moet het
volgens Huiskes ongeveer een
week in de koelcel blijven hangen
voordat het wordt uitgebeend.
„Het vlees moet in die periode rij
pen met de bedoeling dat het
vlees er malser van wordt." Dat
versterven van het vlees moet mi
nimaal één dag gebeuren.
Runderhaas is het meest malse en
meest dure gedeelte van het beest.
„Dat komt ook omdat daar het
minste van aan een dier zit. Zo'n
zes tot zeven kilo op een rund dat
geslacht 450 kilo weegt. Maar dat
kan enorm variëren, hoor. Het is
allemaal zomaar niet in cijfertjes
uit te drukken. Per beest verschilt
de hoeveelheid vlees. Bij een vrou
welijk - of een mannelijk dier lig
gen de verhoudingen ook al volle
dig anders. Aan een koe zit meer
mals vlees dan aan een .stier. Niet
vreemd, als je een beetje logisch
nadenkt. Een koe heeft immers
geen nek en brede schouders."
Bijna alles van de dieren wordt op
de een of andere manier gebruikt,
aldus Huiskes verder.
Alleen het bloed, de wervelkolom,
het vet en de botten gaan naar de
destructor.
Het vlees dient voor de consump
tie, de huiden gaan naar de handel
voor de vérdere verwerking in de
meubelindustrie.
Boeren die zelf nog bees
ten houden. Dat is over
wegend zijn klanten
kring. Ze leveren een vet
gemest varken of rund levend af
bij het abattoir van Huiskes, die
vervolgens de rest van het werk
doet. „Mijn klanten eten'het vlees
zelf op, delen het met familie, of
ze verkopen het aan de boerderij.
Je ziet soms toch wel eens die
bordjes aan het begin van het erf
staan met 'vleespakketten te
koop'."
Heel vroeger gebeurde het slach
ten door thuisslachters vaak in de
open lucht. De hygiëne was toen
ver te zoeken en onder invloed
Jochem Huiskes (30) uit
Koewacht is zo ongeveer de
enige slager in de streek die
nog zelf dieren slacht voor
particuliere klanten. Dat
doet hij in zijn eigen
slachthuis in de Nieuwstraat.
TERNEUZEN - De tweede editie van
de Heineken PopQuiz in
Zeeuws-Vlaanderen is toe aan de
halve finales. Die worden zaterdag
24 januari (Axel) en vrijdag 30 ja
nuari gehouden (Sluis) gehouden.
De finale vindt plaats op vrijdag 6
februari in Gasterij de Tijd in
Absdale.
Net als de eerste trok ook de twee
de editie honderden deelnemers.
Jim van Hurck: „Bij Radio Veroni
ca weerklonk destijds regelmatig
de jingle Herinnert u zich deze
nog? En dan volgde altijd een her
kenbare gouwe ouwe, die niet zel
den aanzette tot meezingen. Dat is
precies de beleving die de mensen
hebben tijdens de PopQuiz."
Tijdens de eerste editie stond mu
ziek uit de jaren vijftig en zestig
centraal; dit jaar is dat muziek uit
de jaren zeventig en tachtig. De
presentatie van de PopQuiz is in
handen van Gino Buysrogge.
Na 17 voorronden in horeca-eta-
blissementen in de regio zijn 102
deelnemers doorgedrongen tot de
halve finale, zes deelnemers per
voorronde. Ze treffen elkaar zater
dag 24 januari in Het Dorstige
Hert in Axel en vrijdag 30 januari
in Hart van Sluis in Sluis.
Beide avonden beginnen om
20.00 uur. De finale om de Pop-
Quiz Awards wordt vrijdag 6 fe
bruari gehouden in Gasterij De
Tijd in Absdale. De finale begint
ook om 20.00 uur.
Tijdens alle drie de avonden zijn
er optredens van de Gino and the
Bulldoze Band.
BIJBELLEZINGEN IN TERNEUZEN
Thema:'Jezus Christus komt terug! Wat houdt u bezig?'
Wilt u duidelijkheid over de zin en het doel van uw bestaan? Wilt u zekerheid voor de
toekomst? Dan nodigen wij u uit de komende Bijbelavonden te bezoeken. Daar zal
gesproken worden over diverse onderwerpen.
Programma
Vrijdag 6 februari 2009
Spr.J. Vergouwe
Vrijdag 6 maart 2009
Spr.: G.H. Kramer
Vrijdag 3 april 2009
Spr.: K. Fieggen
'De keerzijde van het lijden voor Christus'
(2Tessalonicenzen 1)
'Tekenen en wonderen. Laat u niet misleiden!'
(2Tessalonicenzen 2)
'De christen en zijn dagelijks werk'
(2Tessalonicenzen 3
Plaats: Goede-Herderkerk, Koninginnelaan 4 te Terneuzen.
Aanvang 20.00 uur. Info. tel. 0115-696456
lamswaarde - De carnavalstich-
tingen de Lamsoren uit Lamswaar
de en de Kloorianen uit Klooster-
zande betrekken ook de ouderen
bij het carnaval.. De Lamsoren
houden zaterdag 7 februari in het
gemeenscapscentrum de Luifel
een 'Knus mee 55+' middag. Naast
prins Leut en zijn gevolg verlenen
de boerenkapel de Lamsoren en
de showgroep vanaf 14.00 uur hun
medewerking aan dit ouderen
feest.
De Kloorianen onder leiding van
prins Tinus bezoeken zaterdagmid
dag 21 februari het WoonZorgCen-
trum Antonius. Hier trekken dan
de oudjes vanaf 14.00 uur het leut-
register nog eens open.
Volle koelcel bij Huiskes; vlees dat de tijd krijgt om te rijpen, smaakt als
het uit de pan komt des te beter. foto Wim Kooyman