Koewacht slacht de beesten nog zelf Tijd nodig voor het vlees in de pan kan Heinken PopQuiz toe aan halve finale met 102 deelnemers Motto carnaval voor ouderen Knus mee 55+ 'Dat die beesten geslacht moeten worden, wil natuurlijk niet zeggen 'Noodslachtingen moet je direct doen, want als je een paar dagen dat ze onnodig af moeten zien. Het dierenwelzijn staat voorop' wacht is het vlees van het dier niet echt lekker meer' 'Tijdens het Islamitisch Offerfeest zijn hier alles bij elkaar zo'n 250 schapen onder toezicht geslacht' PZC Vrijdag 23 januari 2009 I 1 9 van toenemende regelgeving ont stonden er door het hele land slachterijen. In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn door ver schillende vee-epidemieën (MKZ, BSE, varkenspest en vogelgriep) de regels aangepast en is het voor een zelfslachtende slager vrijwel onmo gelijk geworden om zelf te blijven slachten. Bijna al het vee wordt ge slacht in grote centrale slachtplaat sen. De meeste zijn gespecialiseerd in het slachten van bijvoorbeeld var kens, runderen, kalveren, kippen, kalkoenen of scha pen. „Je moet te genwoordig aan behoorlijk wat re gels voldoen in de slachterij", zegt Huiskes. Zijn slachtweek begint op dinsdag als de dierenarts van de Voedsel- en warenautoriteit VWA )vooraf de aangevoerde beesten heeft ge keurd. „Die bekijkt of de dieren er fris bij staan en geeft ze pas daarna vrij voor de slacht. Eerder mag ik niet beginnen. Nadat ze geslacht zijn, volgt dan nog eens een twee de keuring. Dan wordt aan de hand van de organen gekeken of het dier gezond was." Huiskes heeft deze week acht run deren, vijf schapen en drie varkens geslacht. „Dat gaat zo door tot te gen de zomer wanneer het wat rustiger wordt. En dan komt in de tussentijd natuurlijk de tijd van de lammeren nog." De Koewachtenaar doet ook aan noodslachtingen. Dat gebeurt na tuurlijk niet meer zoals vroeger bij de boeren thuis maar vindt ook in de slachterij plaats. „Het komt re gelmatig voor dat een rund of an der dier loopt te spelen in de box of buiten en daarbij iets breekt. Als het beest dan dezelfde dag wordt afgemaakt, blijft het vlees lekker om te eten. Het gebeurt wel eens, dat een boer het nog even aankijkt en pas na een paar dagen besluit het dier af te laten maken. Het beest heeft dan al zo veel pijn en stress geleden, dat het vlees donker en stroperig is geworden. Vroeger was er nog wel een markt voor om dat vlees te slijten. Tegen woordig is de consument zo kies keurig dat dat niet meer lukt. Som mige boeren geloven niet dat het vlees plakkerig is geworden. Dan zie je ze nogal kijken als ik een stuk vlees tegen de tegelwand gooi en het blijft daar aan hangen." Op het gebied van slachten zijn we er dan nog niet want Huiskes heeft nog een ver rassende andere klantenkring. „Wij hebben we dit jaar zo'n 250 schapen geslacht voor het Islamitische Offerfeest. Die zijn hier ritueel geslacht volgens hun voorschriften." Extremistische dier- welzijnfanaten hebben hem in het verleden wel eens lastig gevallen, maar Huiskes is wel degelijk een dierenvriend. „Jazeker", ant woordt hij meteen op die vraag. „Wij hebben twee honden, een kat en drie paarden." En wat koeien, schapen en varkens be treft; „ze moeten geslacht worden maar niet onnodig afzien." foto Wim Kooyman Sommige klanten van Jochem Huiskes willen nog wel eens den ken dat ze het dier dat 's ochtends levend gebracht is, 's avonds ver pakt in panklare stukken vlees al weer kunnen komen halen. Niets is minder waar, legt de zelf standig slager en slachter uit. Na dat een dier is geslacht, moet het volgens Huiskes ongeveer een week in de koelcel blijven hangen voordat het wordt uitgebeend. „Het vlees moet in die periode rij pen met de bedoeling dat het vlees er malser van wordt." Dat versterven van het vlees moet mi nimaal één dag gebeuren. Runderhaas is het meest malse en meest dure gedeelte van het beest. „Dat komt ook omdat daar het minste van aan een dier zit. Zo'n zes tot zeven kilo op een rund dat geslacht 450 kilo weegt. Maar dat kan enorm variëren, hoor. Het is allemaal zomaar niet in cijfertjes uit te drukken. Per beest verschilt de hoeveelheid vlees. Bij een vrou welijk - of een mannelijk dier lig gen de verhoudingen ook al volle dig anders. Aan een koe zit meer mals vlees dan aan een .stier. Niet vreemd, als je een beetje logisch nadenkt. Een koe heeft immers geen nek en brede schouders." Bijna alles van de dieren wordt op de een of andere manier gebruikt, aldus Huiskes verder. Alleen het bloed, de wervelkolom, het vet en de botten gaan naar de destructor. Het vlees dient voor de consump tie, de huiden gaan naar de handel voor de vérdere verwerking in de meubelindustrie. Boeren die zelf nog bees ten houden. Dat is over wegend zijn klanten kring. Ze leveren een vet gemest varken of rund levend af bij het abattoir van Huiskes, die vervolgens de rest van het werk doet. „Mijn klanten eten'het vlees zelf op, delen het met familie, of ze verkopen het aan de boerderij. Je ziet soms toch wel eens die bordjes aan het begin van het erf staan met 'vleespakketten te koop'." Heel vroeger gebeurde het slach ten door thuisslachters vaak in de open lucht. De hygiëne was toen ver te zoeken en onder invloed Jochem Huiskes (30) uit Koewacht is zo ongeveer de enige slager in de streek die nog zelf dieren slacht voor particuliere klanten. Dat doet hij in zijn eigen slachthuis in de Nieuwstraat. TERNEUZEN - De tweede editie van de Heineken PopQuiz in Zeeuws-Vlaanderen is toe aan de halve finales. Die worden zaterdag 24 januari (Axel) en vrijdag 30 ja nuari gehouden (Sluis) gehouden. De finale vindt plaats op vrijdag 6 februari in Gasterij de Tijd in Absdale. Net als de eerste trok ook de twee de editie honderden deelnemers. Jim van Hurck: „Bij Radio Veroni ca weerklonk destijds regelmatig de jingle Herinnert u zich deze nog? En dan volgde altijd een her kenbare gouwe ouwe, die niet zel den aanzette tot meezingen. Dat is precies de beleving die de mensen hebben tijdens de PopQuiz." Tijdens de eerste editie stond mu ziek uit de jaren vijftig en zestig centraal; dit jaar is dat muziek uit de jaren zeventig en tachtig. De presentatie van de PopQuiz is in handen van Gino Buysrogge. Na 17 voorronden in horeca-eta- blissementen in de regio zijn 102 deelnemers doorgedrongen tot de halve finale, zes deelnemers per voorronde. Ze treffen elkaar zater dag 24 januari in Het Dorstige Hert in Axel en vrijdag 30 januari in Hart van Sluis in Sluis. Beide avonden beginnen om 20.00 uur. De finale om de Pop- Quiz Awards wordt vrijdag 6 fe bruari gehouden in Gasterij De Tijd in Absdale. De finale begint ook om 20.00 uur. Tijdens alle drie de avonden zijn er optredens van de Gino and the Bulldoze Band. BIJBELLEZINGEN IN TERNEUZEN Thema:'Jezus Christus komt terug! Wat houdt u bezig?' Wilt u duidelijkheid over de zin en het doel van uw bestaan? Wilt u zekerheid voor de toekomst? Dan nodigen wij u uit de komende Bijbelavonden te bezoeken. Daar zal gesproken worden over diverse onderwerpen. Programma Vrijdag 6 februari 2009 Spr.J. Vergouwe Vrijdag 6 maart 2009 Spr.: G.H. Kramer Vrijdag 3 april 2009 Spr.: K. Fieggen 'De keerzijde van het lijden voor Christus' (2Tessalonicenzen 1) 'Tekenen en wonderen. Laat u niet misleiden!' (2Tessalonicenzen 2) 'De christen en zijn dagelijks werk' (2Tessalonicenzen 3 Plaats: Goede-Herderkerk, Koninginnelaan 4 te Terneuzen. Aanvang 20.00 uur. Info. tel. 0115-696456 lamswaarde - De carnavalstich- tingen de Lamsoren uit Lamswaar de en de Kloorianen uit Klooster- zande betrekken ook de ouderen bij het carnaval.. De Lamsoren houden zaterdag 7 februari in het gemeenscapscentrum de Luifel een 'Knus mee 55+' middag. Naast prins Leut en zijn gevolg verlenen de boerenkapel de Lamsoren en de showgroep vanaf 14.00 uur hun medewerking aan dit ouderen feest. De Kloorianen onder leiding van prins Tinus bezoeken zaterdagmid dag 21 februari het WoonZorgCen- trum Antonius. Hier trekken dan de oudjes vanaf 14.00 uur het leut- register nog eens open. Volle koelcel bij Huiskes; vlees dat de tijd krijgt om te rijpen, smaakt als het uit de pan komt des te beter. foto Wim Kooyman

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 75