www.pzc.nl/uit En nu dit no Het is tijd voorboerenkool 44 Donderdag 15 januari 2009 PZC Met het opheffen van de Olau Line, de gecombi neerde vracht-passa giersverbinding Vlissin- gen-Sheerness in 1994, moest ook truckersrestaurant De Roode Leeuw van koers wijzi gen. Vrachtwagenchauffeurs vonden een alternatieve route om in Engeland te komen en passeerden het restaurant niet meer. In de gloriejaren van de veerver- binding was het café-restaurant al om 6.00 uur 's ochtends open. Truckers die een door waakte nacht hadden doorge bracht, schoven aan voor het ste vig ontbijt. Nog steeds is het res taurant zeven dagen per week geopend, maar niet meer zo ab surd vroeg. In 1993 trad het verval in van de veerdienst, na zo'n twintig goe de jaren. Belangrijke oorzaak was de grote concurrentie van andere veerverbindingen op Het Kanaal en de opening van de Tunnel onder Het Kanaal. In 1993 werd geprobeerd om de dienst te verleggen naar Dart ford. Tevergeefs. In 1994 beslo ten de aandeelhouders van Olau Line om de veerdienst op te hef fen. In mei 1994 werd de route definitief gesloten. Herinneringen aan vroegere tij den zijn nog tastbaar in de Róode Leeuw. Foto's van truckers hangen tegen de wand en een aantal miniatuurvracht wagens staat opgesteld in de zaak. Het truckersrestaurant is ingesprongen op een andere markt, die van de zakenlui en in woners van Nieuw- en St. Joos- land, Middelburg en ver daarbui ten. Met het idee dat de Roode Leeuw een ty pisch truckersrestau rant is, gingen we de ze zondagavond naar Nieuw- en Sint Joosland. Maar in het wegres taurant dat op een soort eilandje tussen het dorp en de A58 ligt, troffen we geen bar aan vol met vrachtwagenchauffeurs die een snelle, maar voedzame hap aten. De Roode Leeuw is de ideale huis kamer geworden voor Nieuw- en St. Joosland en in trek bij mede werkers van Arnestein en Vlissin- gen-Oost voor een zakenlunch, be klemtonen twee vaste gasten. Met de opheffing van de boot- dienst van Vlissingen naar Sheer- ness en het veer Vlissingen-Bres- kens werd het stiller met trucks en zette de Roode Leeuw noodge dwongen in op een uitgebreide kaart voor zowel de grote als klei ne eter. De Roode Leeuw is een laagdrem pelige, stoere, niet trendgevoelige zaak. Het is gemakkelijk om met andere gasten een gesprek aan te knopen. Er heerst een no-nonsen- se sfeer. Er kan in het cafégedeelte gegeten worden of in het aparte zaaltje aan de achterkant. Wij kie zen voor het laatste. Wij bestellen het driegangenmenu van de dag dat bestaat uit padden stoelensoep, gevulde eendenbout met appeltjes en abrikozen en als toetje ijs van stoofpeertjes (14.95 euro). We zijn met vieren en grij pen de gelegenheid aan om diver se gerechten te proeven. De kaart leunt nog voor een deel op vervlogen tijden, zo blijkt uit een schnitzel met zigeunersaus (11.50 euro). Het zal een succesge recht geweest zijn, naast vermoede lijke nieuwkomers als flamenco ei eren (9.50 euro) en een aantal an dere vegetarische gerechten. Het Spaanse eierengerecht is mach tiger dan ik verwacht had. Het wordt in een dampende ovalen ovenschaal opgediend. Er zijn een paar eieren in verwerkt, veel kaas, room, gebakken aardappeltjes, pa prika's en uien. Het is zware kost, voldoende voor twee personen, maar lekker van smaak. Bij de Roode Leeuw heerst het motto dat je beter te veel dan te weinig kunt krijgen. De schnitzel van Jan Neuteboom, Café-restaurant De Roode Leeuw in Nieuw- en Sint Joosland. eigenaar en kok, is ook al fors van formaat. Er worden een bakje sla, zelfgemaakte frites en een fris maar traditioneel bakje sla bij ge serveerd. Met iets minder noot muskaat zou de schnitzel lekker der zijn geweest. Terug naar het begin van de maal tijd, want we zouden de Roode Leeuw tekort doen als we de vis soep niet zouden noemen (3.95 eu ro). De lichtgebonden soep is tot de rand gevuld met vis en schaal dieren. Met het stokbrood is het een uitstekend begin van de maal tijd. De flensjes ham en kaas (5.50 euro) hebben een weinig uitge sproken smaak. De carpaccio met pijnboompitten en geraspte par mezaanse kaas (6.75 euro) is met een royale hand gegeven. De spa ghetti met spinazie en pijnbomen (9.50 euro) is al dente gekookt. Het ijs van stoofpeertjes, de espres so en cappuccino zijn goede uit smijters. De keren dat we voorbij De Roode Leeuw reden, zijn niet te tellen. Niet eerder ging ik naar binnen, waardoor ik mijn fantasie haar vrije loop heb laten gaan en er een verkeerde indruk kon ontstaan. De Roode Leeuw is geen truckers- Wat oogsten de boeren? In deze rubriek elke week een nadere kennismaking met seizoensgroenten. tekst Ondine van der Vleuten foto Mechteld Jansen Bij de echte groenteboer zie je nog wel hele stronken lig gen, maar in de supermarkt zit alle boerenkool kant en klaar gesneden in zakjes. Je koopt ze mét of zonder nerf Jeroen Manni geeft de voorkeur aan die mét: fij ner gesneden, zoeter en ook nog eens goedkoper, zegt de Ouwer- kerkse boerenkoolteler. Jeroen en zijn broer René Manni hebben bijna 40 hectare boeren kool staan. Misschien dat er elders in Zeeland nog een hectare of tien is, maar daarmee heb je het wel ge had. Boerenkool wordt van oudsher vooral in Noord-Holland geteeld. In Ouwerkerk is de oogst nog in volle gang, met een drieriji- ge boerenkoolplukker. Daar zijn er maar drie van in Nederland. En in Ouwerkerk rijdt de modernste. De kolen gaan naar de snijderij en daar vandaan naar de super. Van daag geplukt, morgen in het schap. Supermarkten willen er zeker van zijn dat ze altijd voldoende voor raad hebben, zeker in de winter maanden. Dan krijgt iedereen trek in boerenkool. En die is op z'n lek kerst als de vorst er overheen is ge gaan. Dat komt omdat winterhar de planten dan extra suikers aan maken, bij wijze van anti-vries. Maar als het vriest, staan de oogst- machines aan de kant. Boerenkool die dan geoogst wordt, krijgt zwar te snijvlakken en dat ziet de consu ment niet graag. Daarom wordt te genwoordig ook in Spanje boeren kool geteeld voor de Nederlandse markt. Let maar eens op, als u dit jaar in de buurt van Alicante en Malaga komt: hele velden boeren kool, speciaal voor ons. Boerenkool barst van de vitamine A, ijzer en vitamine C, bevat ook B-vitamines, foliumzuur (zwang- eren!) en calcium en is rijk aan ve zels. Boerenkool a la Manni: Reken op een zakje van 300 gram schonegesneden boerenkool, 500 gram aardappels (kruimig!). Kook de boerenkool 15 minuten, voeg daarna de in vieren gesneden aardappels toe en leg bovenop een rookworst. Laat nog zo'n 20 minuten koken en bak ondertussen spekjes uit. Fruit even tueel op het eind gesnipperde uitjes mee. Stamp de boerenkool en aardap pels met de spekjes (naar smaak met of zonder spekvet) en uitjes. Peperen, worst erop en smullen maar. Editti Ramakers In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Conclusie: De Roode Leeuw heeft de verandering goed doorstaan. Prijs-kwaliteit: (de prijs van bv wijn (1.95 euro) en een westmalle (2.85 euro) is de ver melding waard. Bediening:*** Entourage: Horen, zien en ruiken: De Roode Leeuw dateert van 1657 en is een vas te stopplaats geweest voor het ko ningshuis. Het is sinds jaar en dag een gelegenheid waar gegeten kan wor den. Ook toen het een veerhuis was.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 26