www.pzc.nl/uit
En nu dit no
Het is tijd voorboerenkool
44 Donderdag 15 januari 2009 PZC
Met het opheffen van de
Olau Line, de gecombi
neerde vracht-passa
giersverbinding Vlissin-
gen-Sheerness in 1994, moest
ook truckersrestaurant De
Roode Leeuw van koers wijzi
gen. Vrachtwagenchauffeurs
vonden een alternatieve route
om in Engeland te komen en
passeerden het restaurant niet
meer.
In de gloriejaren van de veerver-
binding was het café-restaurant
al om 6.00 uur 's ochtends
open. Truckers die een door
waakte nacht hadden doorge
bracht, schoven aan voor het ste
vig ontbijt. Nog steeds is het res
taurant zeven dagen per week
geopend, maar niet meer zo ab
surd vroeg.
In 1993 trad het verval in van de
veerdienst, na zo'n twintig goe
de jaren. Belangrijke oorzaak
was de grote concurrentie van
andere veerverbindingen op
Het Kanaal en de opening van
de Tunnel onder Het Kanaal.
In 1993 werd geprobeerd om de
dienst te verleggen naar Dart
ford. Tevergeefs. In 1994 beslo
ten de aandeelhouders van Olau
Line om de veerdienst op te hef
fen. In mei 1994 werd de route
definitief gesloten.
Herinneringen aan vroegere tij
den zijn nog tastbaar in de
Róode Leeuw. Foto's van
truckers hangen tegen de wand
en een aantal miniatuurvracht
wagens staat opgesteld in de
zaak. Het truckersrestaurant is
ingesprongen op een andere
markt, die van de zakenlui en in
woners van Nieuw- en St. Joos-
land, Middelburg en ver daarbui
ten.
Met het idee dat de
Roode Leeuw een ty
pisch truckersrestau
rant is, gingen we de
ze zondagavond naar Nieuw- en
Sint Joosland. Maar in het wegres
taurant dat op een soort eilandje
tussen het dorp en de A58 ligt,
troffen we geen bar aan vol met
vrachtwagenchauffeurs die een
snelle, maar voedzame hap aten.
De Roode Leeuw is de ideale huis
kamer geworden voor Nieuw- en
St. Joosland en in trek bij mede
werkers van Arnestein en Vlissin-
gen-Oost voor een zakenlunch, be
klemtonen twee vaste gasten.
Met de opheffing van de boot-
dienst van Vlissingen naar Sheer-
ness en het veer Vlissingen-Bres-
kens werd het stiller met trucks en
zette de Roode Leeuw noodge
dwongen in op een uitgebreide
kaart voor zowel de grote als klei
ne eter.
De Roode Leeuw is een laagdrem
pelige, stoere, niet trendgevoelige
zaak. Het is gemakkelijk om met
andere gasten een gesprek aan te
knopen. Er heerst een no-nonsen-
se sfeer. Er kan in het cafégedeelte
gegeten worden of in het aparte
zaaltje aan de achterkant. Wij kie
zen voor het laatste.
Wij bestellen het driegangenmenu
van de dag dat bestaat uit padden
stoelensoep, gevulde eendenbout
met appeltjes en abrikozen en als
toetje ijs van stoofpeertjes (14.95
euro). We zijn met vieren en grij
pen de gelegenheid aan om diver
se gerechten te proeven.
De kaart leunt nog voor een deel
op vervlogen tijden, zo blijkt uit
een schnitzel met zigeunersaus
(11.50 euro). Het zal een succesge
recht geweest zijn, naast vermoede
lijke nieuwkomers als flamenco ei
eren (9.50 euro) en een aantal an
dere vegetarische gerechten.
Het Spaanse eierengerecht is mach
tiger dan ik verwacht had. Het
wordt in een dampende ovalen
ovenschaal opgediend. Er zijn een
paar eieren in verwerkt, veel kaas,
room, gebakken aardappeltjes, pa
prika's en uien. Het is zware kost,
voldoende voor twee personen,
maar lekker van smaak. Bij de
Roode Leeuw heerst het motto
dat je beter te veel dan te weinig
kunt krijgen.
De schnitzel van Jan Neuteboom,
Café-restaurant De Roode Leeuw in Nieuw- en Sint Joosland.
eigenaar en kok, is ook al fors van
formaat. Er worden een bakje sla,
zelfgemaakte frites en een fris
maar traditioneel bakje sla bij ge
serveerd. Met iets minder noot
muskaat zou de schnitzel lekker
der zijn geweest.
Terug naar het begin van de maal
tijd, want we zouden de Roode
Leeuw tekort doen als we de vis
soep niet zouden noemen (3.95 eu
ro). De lichtgebonden soep is tot
de rand gevuld met vis en schaal
dieren. Met het stokbrood is het
een uitstekend begin van de maal
tijd. De flensjes ham en kaas (5.50
euro) hebben een weinig uitge
sproken smaak. De carpaccio met
pijnboompitten en geraspte par
mezaanse kaas (6.75 euro) is met
een royale hand gegeven. De spa
ghetti met spinazie en pijnbomen
(9.50 euro) is al dente gekookt.
Het ijs van stoofpeertjes, de espres
so en cappuccino zijn goede uit
smijters.
De keren dat we voorbij De Roode
Leeuw reden, zijn niet te tellen.
Niet eerder ging ik naar binnen,
waardoor ik mijn fantasie haar
vrije loop heb laten gaan en er een
verkeerde indruk kon ontstaan.
De Roode Leeuw is geen truckers-
Wat oogsten de boeren?
In deze rubriek elke week
een nadere kennismaking
met seizoensgroenten.
tekst Ondine van der Vleuten
foto Mechteld Jansen
Bij de echte groenteboer zie
je nog wel hele stronken lig
gen, maar in de supermarkt
zit alle boerenkool kant en klaar
gesneden in zakjes. Je koopt ze
mét of zonder nerf Jeroen Manni
geeft de voorkeur aan die mét: fij
ner gesneden, zoeter en ook nog
eens goedkoper, zegt de Ouwer-
kerkse boerenkoolteler.
Jeroen en zijn broer René Manni
hebben bijna 40 hectare boeren
kool staan. Misschien dat er elders
in Zeeland nog een hectare of tien
is, maar daarmee heb je het wel ge
had. Boerenkool wordt van
oudsher vooral in Noord-Holland
geteeld. In Ouwerkerk is de oogst
nog in volle gang, met een drieriji-
ge boerenkoolplukker. Daar zijn er
maar drie van in Nederland. En in
Ouwerkerk rijdt de modernste. De
kolen gaan naar de snijderij en
daar vandaan naar de super. Van
daag geplukt, morgen in het schap.
Supermarkten willen er zeker van
zijn dat ze altijd voldoende voor
raad hebben, zeker in de winter
maanden. Dan krijgt iedereen trek
in boerenkool. En die is op z'n lek
kerst als de vorst er overheen is ge
gaan. Dat komt omdat winterhar
de planten dan extra suikers aan
maken, bij wijze van anti-vries.
Maar als het vriest, staan de oogst-
machines aan de kant. Boerenkool
die dan geoogst wordt, krijgt zwar
te snijvlakken en dat ziet de consu
ment niet graag. Daarom wordt te
genwoordig ook in Spanje boeren
kool geteeld voor de Nederlandse
markt. Let maar eens op, als u dit
jaar in de buurt van Alicante en
Malaga komt: hele velden boeren
kool, speciaal voor ons.
Boerenkool barst van de vitamine
A, ijzer en vitamine C, bevat ook
B-vitamines, foliumzuur (zwang-
eren!) en calcium en is rijk aan ve
zels.
Boerenkool a la Manni:
Reken op een zakje van 300 gram
schonegesneden boerenkool, 500
gram aardappels (kruimig!). Kook de
boerenkool 15 minuten, voeg daarna
de in vieren gesneden aardappels toe
en leg bovenop een rookworst. Laat
nog zo'n 20 minuten koken en bak
ondertussen spekjes uit. Fruit even
tueel op het eind gesnipperde uitjes
mee. Stamp de boerenkool en aardap
pels met de spekjes (naar smaak met
of zonder spekvet) en uitjes. Peperen,
worst erop en smullen maar.
Editti Ramakers
In Eten doen de PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Conclusie: De Roode Leeuw heeft de
verandering goed doorstaan.
Prijs-kwaliteit:
(de prijs van bv wijn (1.95 euro) en
een westmalle (2.85 euro) is de ver
melding waard.
Bediening:***
Entourage:
Horen, zien en ruiken: De Roode
Leeuw dateert van 1657 en is een vas
te stopplaats geweest voor het ko
ningshuis. Het is sinds jaar en dag een
gelegenheid waar gegeten kan wor
den. Ook toen het een veerhuis was.