Plukken in Champagne Dromen van de ideale vakantie Druiven plukken, doe je in Zuid-Frankrijk. Maar, weet Gerard Chel, het kan ook dichter bij huis, op anderhalf uur rijden van Parijs. Iedereen mag meeplukken en (bijna) onbeperkt proeven. Graadmeter f reizen@wegener.nl 2 i reizen ^024-3650360 PZC Zaterdag 10 januari 2009 BELGIË foto's Gerard Chel/GPD Wekelijks vragen we lezers om hun mening. Ditmaal zijn we benieuwd naar uw reactie op de vraag: Wat is uw vakantiedroom in 2009? Veel lezers hebben hun va- kantiedromen voor 2009 ingestuurd naar de redac tie van ReisRadar.nl. „Ik heb me voorgenomen vaker weg te gaan in eigen land. Dankzij de sneeuw zie ik weer hoe mooi ons land kan zijn. We reizen vaak de hele wereld over, maar vergeten de mooie stukjes in ons land. Er is nog genoeg te ontdekken", laat le zer B. van den Heuvel weten. De dromen van veel lezers ver schillen behoorlijk. „Ik ga naar de Verenigde Staten, de prijzen zijn laag en dus durf ik eindelijk te gaan", meldt T. van Eerschoten. Eji E.J. van Winschoten: „Ik wil al lange tijd alle Waddeneilanden in alle seizoenen bezoeken. Dan zie ik de pracht van Nederland eens goed", geeft hij aan. Het doel van A. Tanumasu is vakantie en vrij willigerswerk combineren. „Zodat ik ook iets goeds ter plekke kan doen. Ik begin in mei in Tanzania. Als het bevalt, ga ik vaker." „Mijn ultieme vakantiedroom is zo vaak mogelijk voor zo weinig mogelijk geld op vakantie te gaan. Als je wat ouder bent en alles hebt gezien, dan maak je keuzes. Mijn keuze is dus warmte en rust, wandelen en veel zwemmen. Zo heb ik ontdekt dat je in Tunesië voor weinig geld goede all-inclusi ve hotels kunt vinden. Gewoon goed zoeken op de sites van de va kantieaanbieders. Goede all-inclu sive hotels kosten daar de helft minder dan op de Canarische Ei landen. In november was ik er nog twee weken, in februari ga ik weer. In de zomer is het daar véél te warm, dus in de goedkope pe riodes is het goed genieten", geeft A. Heerspink aan. Niet iedereen denkt in 2009 zijn dromen waar te kunnen maken. „Mijn droomvakantie is naar Nieuw Zeeland, maar vanwege de financiën zal het eerder Zeeland worden", aldus lezeres E.j.M.T. Rijk. „Ik ga met mijn familie een reis maken, maar laat de bestem ming afhangen van het geld dat ie dereen heeft. Gelukkig dromen we al jaren van deze trip, dus maakt het feitelijk niet uit waar we heen gaan. Als we maar samen zijn", laat W. van 't Geloof weten. Veel wijnhuizen in de Champagne staan in de oogsttijd (september/ oktober) open voor het publiek. Sommigen hebben een (dagarran gement, waarbij je kunt plukken en proeven, inclusief ontbijt, lunch en rondleiding langs wijnpersen en door kelders. Prijzen tussen de 20 en 60 euro p.p. Voor het zelf plukken, moet je maanden tevoren boeken. Daar voor moet je bij de VW's in Eper- nay, Reims of Bar-sur-Aube zijn. (www.ot-epemay.fr, www.reims-tou- risme.com en http://ot-bar.barsu- raube.net) Wij waren te gast bij Dourdon- Vieillard in Reuil (dourdonviellard@aol.com), Moët Chandon in Epernay (www.moet.com), Launois Père Fils in Le Mesnil sur Oger (www.champagne-launois.fr) en Taittinger in Reims (www.taittinger.com) Algemene informatie over de www.champagne.fr en www.maisons-champagne.com (de drank) en www.tourisme-cham- pagne-ardenne.com en http://aubetourisme.free.fr (de streek). In Nederland: Champagne Informatie Centrum, Wannepad 34, j 1066 HX Ams terdam, 020-6157900, www.champagne.nl. Vakantieplannen Veel lezers hebben grootse vakantieplannen voor 2009. Dat blijkt uit de uitslag van de poll op de website van ReisRadar. Daarin vroegen wij u: Wat wilt u graag doen op vakantie dit jaar? De uitslag Iets doen wat ik nog niet eerder gedaan heb 42% (T Vaker op reis 40% (3 Een wereldreis maken 10% (4 Langer op reis FRANKRIJK Reuil de-Brie o v Bar-sur-Aube Pssst. Met een zacht gesis gaat de kurk van de fles. „Hoor je dat?", vraagt de sommelier van Moët Chandon glimlachend. „Weet je wat dit betekent? De wijn laat we ten dat-ie klaar is. Hij kan gedronken wor den." Met de rechterduim in de holte onder aan de fles schenkt hij het fris bobbelend goudgele drankje zeer behoedzaam en ele gant in het glas. Niet te veel schuim, wel veel bubbels. De 1.300 euro kostende Dom Pérignon die ik eerder in de kelder even aan mocht raken, gaat bij deze exclusieve proeverij aan mijn neus voorbij. Die is voor koningen en presidenten. Ik moet het doen met de Brut Imperial en de Brut Rosé.. Dat je een champagnefles niet mag laten knallen, was mij bekend, maar ik leer weer bij. De holte in de bodem van de fles zit er voor de duim en je draait niet aan de kurk, maar je draait de fles. En alleen als je het goed doet, hoor je 'pssst'. 'Plop' hoort niet echt. Dat kunstje leren, kost wel even tijd, want er staat zes bar op de fles: drie keer die van een autoband. Een op de tiendui zend flessen ontploft, maar dat gebeurt al leen in de kelders, verzekert het huis. Een van de voorvaderen van de oprichters van het wijnhuis (in 1743) zou van Vlaamse dan wel Nederlandse herkomst zijn. Uit de lijfspreuk 'Het moet zo zijn', te lezen op een schilderij in de hal van het hoofdkan toor in Epernay, zou het 'moet' verbasterd zijn tot 'moët'. En dan die Dom Pérignon. De monnik uit de abdij van Hautvillers, naamgever van 's werelds bekendste merk, is niet de uitvin der van de champagne. Wel zou hij als een van de eersten op het idee zijn gekomen een tweede gistingsproces, het zogenoemde fermenteren, in de (afgesloten) fles zelf te la ten plaatsvinden. Zo kon het vrijkomende koolzuur zich vermengen met de wijn, met als verrassend resultaat: bubbels. Maar ik ben hier ook gekomen om te pluk ken. Tijdens de eerste pauze, lopen we door de al kaal geplukte wijnranken terug naar het busje dat ons heeft gebracht. Daar wordt de eerste fles ontkurkt. Er zullen er nog een paar volgen. „Wij Fransen houden erg veel van onze eigen drankjes", pretoogt het hoofd van de plukdienst van Launois Père Fils in Le Mesnil sur Oger. Daar sta ik dan om een uur of tien 's mor gens tussen de ranken, scherpe schaar in de al snel besmeurde handen. Bladeren eraf en knippen maar: plukken is eigenlijk het ver keerde woord. Vijf kistjes heb ik afgeleverd en aangezien er 1,3 kilo nodig is voor een fles, heb ik mij voor minimaal honderd fles sen in het zweet gewerkt, becijfer ik snel. Een echtpaar op leeftijd uit Parijs komt al voor het vijfde jaar een dagje plukken en proeven. En natuurlijk voor de uitgebreide lunch in het kasteel van eigenaar Bernard, die hoogstpersoonlijk elke gang van weer een andere champagne uit zijn kelders voor ziet én toelicht. 'Dit is een vintage, dat een blend en deze is van alleen de chardon- nays'. Al met al zijn we hiermee een kleine twee uur onderweg. Dat is het leuke van zo'n dag: het zijn klein schalige familiebedrijven. Als wij in Reuil, bij Dourdon-Vieillard, de blauwe pinot noir van de wijnstruiken knippen, komt grootva der Dourdon even langs. Als naamgever wil hij met eigen ogen zien wat het jaar ople-- vert. Tot nu is hij zeer tevreden, het zal dus wel een goed jaar worden. En passant neemt hij bij mij nóg een misverstand weg: dat champagne niet bewaard kan worden. „Onze Prestige Millésimée ligt minimaal vijfjaar bij ons in de kelder. Zo lang kun je hem thuis ook laten liggen. Wel koel en in het donker natuurlijk." r—y Reageren? redactie.reizen@wegener.nl Veel reisaanbieders geven aan dat vliegreizen in het voorjaar goedkoper worden. De redactie van ReisRadar is daarom benieuwd naar uw antwoord op de vraag: Coat u daardoor extra op vakantie in het Wilt u ook uw mening geven, of heeft u nog tips voor ons? Ga naar www.reisradar.nl en doe mee met de Graadmeter! Of stuur uw reactie naar redactie@reisradar.nl Reims oEpernay CHAMPACNE- ARDENNE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 99