Plukken in Champagne
Dromen van de
ideale vakantie
Druiven plukken, doe je in Zuid-Frankrijk. Maar, weet
Gerard Chel, het kan ook dichter bij huis, op
anderhalf uur rijden van Parijs. Iedereen mag
meeplukken en (bijna) onbeperkt proeven.
Graadmeter
f reizen@wegener.nl 2 i reizen
^024-3650360 PZC
Zaterdag 10 januari 2009
BELGIË
foto's Gerard Chel/GPD
Wekelijks vragen we lezers om hun
mening. Ditmaal zijn we benieuwd
naar uw reactie op de vraag: Wat is
uw vakantiedroom in 2009?
Veel lezers hebben hun va-
kantiedromen voor 2009
ingestuurd naar de redac
tie van ReisRadar.nl. „Ik heb me
voorgenomen vaker weg te gaan
in eigen land. Dankzij de sneeuw
zie ik weer hoe mooi ons land
kan zijn. We reizen vaak de hele
wereld over, maar vergeten de
mooie stukjes in ons land. Er is
nog genoeg te ontdekken", laat le
zer B. van den Heuvel weten.
De dromen van veel lezers ver
schillen behoorlijk. „Ik ga naar de
Verenigde Staten, de prijzen zijn
laag en dus durf ik eindelijk te
gaan", meldt T. van Eerschoten.
Eji E.J. van Winschoten: „Ik wil al
lange tijd alle Waddeneilanden in
alle seizoenen bezoeken. Dan zie
ik de pracht van Nederland eens
goed", geeft hij aan. Het doel van
A. Tanumasu is vakantie en vrij
willigerswerk combineren. „Zodat
ik ook iets goeds ter plekke kan
doen. Ik begin in mei in Tanzania.
Als het bevalt, ga ik vaker."
„Mijn ultieme vakantiedroom is
zo vaak mogelijk voor zo weinig
mogelijk geld op vakantie te gaan.
Als je wat ouder bent en alles
hebt gezien, dan maak je keuzes.
Mijn keuze is dus warmte en rust,
wandelen en veel zwemmen. Zo
heb ik ontdekt dat je in Tunesië
voor weinig geld goede all-inclusi
ve hotels kunt vinden. Gewoon
goed zoeken op de sites van de va
kantieaanbieders. Goede all-inclu
sive hotels kosten daar de helft
minder dan op de Canarische Ei
landen. In november was ik er
nog twee weken, in februari ga ik
weer. In de zomer is het daar véél
te warm, dus in de goedkope pe
riodes is het goed genieten", geeft
A. Heerspink aan.
Niet iedereen denkt in 2009 zijn
dromen waar te kunnen maken.
„Mijn droomvakantie is naar
Nieuw Zeeland, maar vanwege de
financiën zal het eerder Zeeland
worden", aldus lezeres E.j.M.T.
Rijk. „Ik ga met mijn familie een
reis maken, maar laat de bestem
ming afhangen van het geld dat ie
dereen heeft. Gelukkig dromen
we al jaren van deze trip, dus
maakt het feitelijk niet uit waar
we heen gaan. Als we maar
samen zijn", laat W. van 't
Geloof weten.
Veel wijnhuizen in de Champagne
staan in de oogsttijd (september/
oktober) open voor het publiek.
Sommigen hebben een (dagarran
gement, waarbij je kunt plukken en
proeven, inclusief ontbijt, lunch en
rondleiding langs wijnpersen en
door kelders. Prijzen tussen de 20
en 60 euro p.p.
Voor het zelf plukken, moet je
maanden tevoren boeken. Daar
voor moet je bij de VW's in Eper-
nay, Reims of Bar-sur-Aube zijn.
(www.ot-epemay.fr, www.reims-tou-
risme.com en http://ot-bar.barsu-
raube.net)
Wij waren te gast bij Dourdon-
Vieillard in Reuil
(dourdonviellard@aol.com), Moët
Chandon in Epernay
(www.moet.com), Launois Père
Fils in Le Mesnil sur Oger
(www.champagne-launois.fr) en
Taittinger in Reims
(www.taittinger.com)
Algemene informatie over de
www.champagne.fr
en www.maisons-champagne.com
(de drank) en www.tourisme-cham-
pagne-ardenne.com en
http://aubetourisme.free.fr (de
streek). In Nederland: Champagne
Informatie Centrum, Wannepad 34, j
1066 HX Ams terdam,
020-6157900,
www.champagne.nl.
Vakantieplannen
Veel lezers hebben grootse vakantieplannen voor 2009. Dat blijkt uit de uitslag van
de poll op de website van ReisRadar. Daarin vroegen wij u: Wat wilt u graag doen
op vakantie dit jaar?
De uitslag
Iets doen wat ik nog niet eerder gedaan heb 42%
(T Vaker op reis 40%
(3 Een wereldreis maken 10%
(4 Langer op reis
FRANKRIJK
Reuil
de-Brie
o v
Bar-sur-Aube
Pssst. Met een zacht gesis gaat de
kurk van de fles. „Hoor je dat?",
vraagt de sommelier van Moët
Chandon glimlachend. „Weet je
wat dit betekent? De wijn laat we
ten dat-ie klaar is. Hij kan gedronken wor
den." Met de rechterduim in de holte onder
aan de fles schenkt hij het fris bobbelend
goudgele drankje zeer behoedzaam en ele
gant in het glas. Niet te veel schuim, wel
veel bubbels. De 1.300 euro kostende Dom
Pérignon die ik eerder in de kelder even
aan mocht raken, gaat bij deze exclusieve
proeverij aan mijn neus voorbij. Die is voor
koningen en presidenten. Ik moet het doen
met de Brut Imperial en de Brut Rosé..
Dat je een champagnefles niet mag laten
knallen, was mij bekend, maar ik leer weer
bij. De holte in de bodem van de fles zit er
voor de duim en je draait niet aan de kurk,
maar je draait de fles. En alleen als je het
goed doet, hoor je 'pssst'. 'Plop' hoort niet
echt. Dat kunstje leren, kost wel even tijd,
want er staat zes bar op de fles: drie keer
die van een autoband. Een op de tiendui
zend flessen ontploft, maar dat gebeurt al
leen in de kelders, verzekert het huis.
Een van de voorvaderen van de oprichters
van het wijnhuis (in 1743) zou van Vlaamse
dan wel Nederlandse herkomst zijn. Uit de
lijfspreuk 'Het moet zo zijn', te lezen op
een schilderij in de hal van het hoofdkan
toor in Epernay, zou het 'moet' verbasterd
zijn tot 'moët'.
En dan die Dom Pérignon. De monnik uit
de abdij van Hautvillers, naamgever van 's
werelds bekendste merk, is niet de uitvin
der van de champagne. Wel zou hij als een
van de eersten op het idee zijn gekomen
een tweede gistingsproces, het zogenoemde
fermenteren, in de (afgesloten) fles zelf te la
ten plaatsvinden. Zo kon het vrijkomende
koolzuur zich vermengen met de wijn, met
als verrassend resultaat: bubbels.
Maar ik ben hier ook gekomen om te pluk
ken. Tijdens de eerste pauze, lopen we door
de al kaal geplukte wijnranken terug naar
het busje dat ons heeft gebracht. Daar
wordt de eerste fles ontkurkt. Er zullen er
nog een paar volgen. „Wij Fransen houden
erg veel van onze eigen drankjes", pretoogt
het hoofd van de plukdienst van Launois
Père Fils in Le Mesnil sur Oger.
Daar sta ik dan om een uur of tien 's mor
gens tussen de ranken, scherpe schaar in de
al snel besmeurde handen. Bladeren eraf en
knippen maar: plukken is eigenlijk het ver
keerde woord. Vijf kistjes heb ik afgeleverd
en aangezien er 1,3 kilo nodig is voor een
fles, heb ik mij voor minimaal honderd fles
sen in het zweet gewerkt, becijfer ik snel.
Een echtpaar op leeftijd uit Parijs komt al
voor het vijfde jaar een dagje plukken en
proeven. En natuurlijk voor de uitgebreide
lunch in het kasteel van eigenaar Bernard,
die hoogstpersoonlijk elke gang van weer
een andere champagne uit zijn kelders voor
ziet én toelicht. 'Dit is een vintage, dat een
blend en deze is van alleen de chardon-
nays'. Al met al zijn we hiermee een kleine
twee uur onderweg.
Dat is het leuke van zo'n dag: het zijn klein
schalige familiebedrijven. Als wij in Reuil,
bij Dourdon-Vieillard, de blauwe pinot noir
van de wijnstruiken knippen, komt grootva
der Dourdon even langs. Als naamgever wil
hij met eigen ogen zien wat het jaar ople--
vert. Tot nu is hij zeer tevreden, het zal dus
wel een goed jaar worden. En passant
neemt hij bij mij nóg een misverstand weg:
dat champagne niet bewaard kan worden.
„Onze Prestige Millésimée ligt minimaal
vijfjaar bij ons in de kelder. Zo lang kun je
hem thuis ook laten liggen. Wel koel en in
het donker natuurlijk."
r—y Reageren?
redactie.reizen@wegener.nl
Veel reisaanbieders geven aan dat vliegreizen
in het voorjaar goedkoper worden.
De redactie van ReisRadar is daarom
benieuwd naar uw antwoord op de vraag:
Coat u daardoor extra op vakantie in het
Wilt u ook uw mening geven, of heeft u nog tips voor ons? Ga naar
www.reisradar.nl en doe mee met de Graadmeter! Of stuur uw reactie naar
redactie@reisradar.nl
Reims
oEpernay
CHAMPACNE-
ARDENNE