van restaurants De cateraar: koude schotel blijft populair Cewichtsconsulent: Bodempje leggen Kookwinkel: Amuse mag niet ontbreken PZC Woensdag 24 december 2008 3 7 Petra Noordijke C.C. Meeuwse Liefst 750 mensen zullen de komen de kerstdagen smullen van een kou de of warme schotel van restaurant Het Station in Vlissingen. Het bedrijf heeft een naam als het gaat om het verzorgen van schotels, zegt Evelien Frie van Het Station „De meeste ca teraars hebben heel veel huzarensa lade, maar wij bieden vooral veel vlees en vis, zoals haring, gerookte paling, zalm, makreel..." Af en toe voegt Het Station een nieuwe vlees- of vissoort toe aan de schotels, maar het bestaande con cept, inclusief welluidende namen als 'Breskens' en 'Neptunus', bestaat al jaren. „Op verzoek kunnen we wat extra's van een bepaalde soort erbij doen", Het warme buffet, met onder meer beenham, zalm en wild- stoverij, is volgens Het Station in vergelijking met de koude schotel wat minder in trek. M.Schenk Wie niet oppast, eet zich de komen de twee dagen helemaal rond. Om de 'schade' tijdens de kerstdagen te beperken: tips van gewichtsconsu lent Margo Labrujère. „Als je buiten de deur of bij vrienden eet, is het verstandig om thuis een bodempje te leggen, bijvoorbeeld met een kop groentensoep." Eenmaal aan het kerstdis moet je 'gewoon lekker meedoen'. „Maarzorg datje niette grote porties neemt." Voor de men sen die gaan gourmetten adviseert de Middelburgse om op de plaat te bakken (minder vet dan de panne tjes). „En bak ook eens wat champig nons en stukjes courgette." Nog een tip voor het toetje: „Zet na het uit- serveren de ijstaart terug in de vrie zer. Anders blijf je eten." Beweging mag niet worden vergeten. „Ga lek ker wandelen na het eten." De Deining nabij Croede zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het foto Camiie Schelstraete Dikke kans dat u uw gasten morgen een amuse voorschotelt. Nellie Weststrate van kookwinkel Passieux ip Goes heeft de afgelopen dagen heel wat setjes amuselepels en bij behorende receptenboeken over de toonbank zien gaan. „Een amuse hoort er toch we! bij." Andere trends op thuiskookgebied: de crème brulée. De schaaltjes en brandertjes vinden gretig aftrek. Ook helemaal 'in': de kookring, een hulpmiddel voor de thuiskok die een mooi rondje rijst of mousse op het bord wil presenteren. Dat bord is bij voorkeur wit, diep en voorzien van een brede rand. „Ideaal voor toetjes, want de rand kun je gebrui ken om het bord mooi op te ma ken." Kortom: wat mensen in het restaurant hebben gezien, willen ze ook graag thuis op tafel zetten, weet Weststrate. M. Stoffer caanse .Republiek, waar ik van daan kom. En één keer op de 25e, met mijn schoonfamilie." Dan zal er wel Hollandse kost op tafel ko men, verwacht ze. Vriendin Julissa Cruz houdt het eerste kerstdag op gamba's met knoflook en pikante aardappeltjes, salade, gefrituurde inktvisringen en een wijntje. Yog hurt toe en het kerstdiner is klaar. „In ons eigen land zou de tafel vol staan met ovenschotels, verschil lende salades; kip, soms een kal koen en een varken met een appel in zijn bek." In de jachthaven liggen de noord- zeebotter KL21 en de Freya zij aan zij. Straks komt er nog een oude wadvaarder bij. Jaap Pijper van de KL21: „Wij vieren al tien jaar kerst op de boot, met vrienden die de verplichtingen willen ontvluch ten. Intussen zijn we al zo ver dat ze niet meer op ons rekenen. Het kerstmaal wordt binnen gekookt en buiten gegeten, of het nu min tien is of niet. Elk jaar hebben we een thema of een gimmick." Dit jaar hebben ze bésloten een diner te maken met eten dat ingekocht is met een blinddoek voor. Dat wordt nog leuk, morgen in Middel burg. En het toetje? „Party crackers!"

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 39