van restaurants
De cateraar: koude schotel blijft populair
Cewichtsconsulent: Bodempje leggen
Kookwinkel: Amuse
mag niet ontbreken
PZC Woensdag 24 december 2008 3 7
Petra Noordijke
C.C. Meeuwse
Liefst 750 mensen zullen de komen
de kerstdagen smullen van een kou
de of warme schotel van restaurant
Het Station in Vlissingen. Het bedrijf
heeft een naam als het gaat om het
verzorgen van schotels, zegt Evelien
Frie van Het Station „De meeste ca
teraars hebben heel veel huzarensa
lade, maar wij bieden vooral veel
vlees en vis, zoals haring, gerookte
paling, zalm, makreel..."
Af en toe voegt Het Station een
nieuwe vlees- of vissoort toe aan de
schotels, maar het bestaande con
cept, inclusief welluidende namen
als 'Breskens' en 'Neptunus', bestaat
al jaren. „Op verzoek kunnen we
wat extra's van een bepaalde soort
erbij doen", Het warme buffet, met
onder meer beenham, zalm en wild-
stoverij, is volgens Het Station in
vergelijking met de koude schotel
wat minder in trek.
M.Schenk
Wie niet oppast, eet zich de komen
de twee dagen helemaal rond. Om
de 'schade' tijdens de kerstdagen te
beperken: tips van gewichtsconsu
lent Margo Labrujère. „Als je buiten
de deur of bij vrienden eet, is het
verstandig om thuis een bodempje
te leggen, bijvoorbeeld met een kop
groentensoep." Eenmaal aan het
kerstdis moet je 'gewoon lekker
meedoen'. „Maarzorg datje niette
grote porties neemt." Voor de men
sen die gaan gourmetten adviseert
de Middelburgse om op de plaat te
bakken (minder vet dan de panne
tjes). „En bak ook eens wat champig
nons en stukjes courgette." Nog een
tip voor het toetje: „Zet na het uit-
serveren de ijstaart terug in de vrie
zer. Anders blijf je eten." Beweging
mag niet worden vergeten. „Ga lek
ker wandelen na het eten."
De Deining nabij Croede zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het
foto Camiie Schelstraete
Dikke kans dat u uw gasten morgen
een amuse voorschotelt. Nellie
Weststrate van kookwinkel Passieux
ip Goes heeft de afgelopen dagen
heel wat setjes amuselepels en bij
behorende receptenboeken over de
toonbank zien gaan. „Een amuse
hoort er toch we! bij."
Andere trends op thuiskookgebied:
de crème brulée. De schaaltjes en
brandertjes vinden gretig aftrek.
Ook helemaal 'in': de kookring, een
hulpmiddel voor de thuiskok die
een mooi rondje rijst of mousse op
het bord wil presenteren. Dat bord
is bij voorkeur wit, diep en voorzien
van een brede rand. „Ideaal voor
toetjes, want de rand kun je gebrui
ken om het bord mooi op te ma
ken." Kortom: wat mensen in het
restaurant hebben gezien, willen ze
ook graag thuis op tafel zetten,
weet Weststrate.
M. Stoffer
caanse .Republiek, waar ik van
daan kom. En één keer op de 25e,
met mijn schoonfamilie." Dan zal
er wel Hollandse kost op tafel ko
men, verwacht ze. Vriendin Julissa
Cruz houdt het eerste kerstdag op
gamba's met knoflook en pikante
aardappeltjes, salade, gefrituurde
inktvisringen en een wijntje. Yog
hurt toe en het kerstdiner is klaar.
„In ons eigen land zou de tafel vol
staan met ovenschotels, verschil
lende salades; kip, soms een kal
koen en een varken met een appel
in zijn bek."
In de jachthaven liggen de noord-
zeebotter KL21 en de Freya zij aan
zij. Straks komt er nog een oude
wadvaarder bij. Jaap Pijper van de
KL21: „Wij vieren al tien jaar kerst
op de boot, met vrienden die de
verplichtingen willen ontvluch
ten. Intussen zijn we al zo ver dat
ze niet meer op ons rekenen. Het
kerstmaal wordt binnen gekookt
en buiten gegeten, of het nu min
tien is of niet. Elk jaar hebben we
een thema of een gimmick." Dit
jaar hebben ze bésloten een diner
te maken met eten dat ingekocht
is met een blinddoek voor. Dat
wordt nog leuk, morgen in Middel
burg. En het toetje? „Party
crackers!"