'Zeeuws' op kerstmenu Lezersfoto's de Zeeuwse omlijsten kerstdis Kalkoen en een varken m J 36 Woensdag 24 december 2008 PZC G. vd Wielen Het is weer Kerst, voor veel mensen betekent dat twee dagen lang heel veel lekker eten. Wie dat in één van de Zeeuwse restaurants doet, treft vooral streekproducten aan op z'n bord. Als u tijdig geboekt hebt, tenminste. door Joeri Wisse Want wie vandaag nog een tafeltje wil boeken voor de eer ste of tweede kerst- dag, zal vaak 'nee' horen, blijkt uit een belronde langs een aantal Zeeuwse restaurants. „Wij zijn al vanaf begin december volgeboekt voor beide kerstdagen. Alleen op kerstavond hebben we nog enkele vrije plaatsen", zegt Annika Holle- bek van restaurant De Deining, na bij Groede. De restauranthouders is ook ge- vraagd naar het kerstmenu van 2008. „We hebben bewust geko zen om de gasten de mogelijkheid te bieden om van onze gewone kaart te kiezen", zegt Hollebek. Desalniettemin is er veel vraag naar het speciale kerstmenu van De Deining, waar veel klassieke kerstgerecbten te vinden zijn als haas, fazant en eend. „Rond deze dagen kiezen mensen eerder voor vlees", weet Hollebek. Traditioneel dus, maar niet ouderwets. „We ge ven een moderne invulling aan de Nederlanders blijven thuis Ruim de helft van dé*Nederlan ders viert Kerst met het gezin, slechts veertien procent nodigt vrienden uit. Bijna de helft (46 procent) brengt 24 en 25 december ook door met andere familiele den, zoals ooms en tantes. De horeca is niet echt populair tijdens de kerstdagen: vijf pro cent van de Nederlanders be zoekt een restaurant. Slechts één procent geeft aan naar een café of discotheek te gaan. Bijna driekwart heeft een kunstkerstboom (58 procent) of echte kerstboom (42 pro cent) in huis. Marco door Óndirie van der Vleuten Als Erna Kole uit Middel burg begint praten over haar kerstdiner, loopt de toehoorders het water uit de mond. Op de fraaie, houten tafel prijkt een prachtig bloemstuk met amaryllis, vuurdoorn en eucalyp tus. Na een geurige runderbouil lon met bieslook komen er luchti ge pasteitjes van bladerdeeg met ra gout, gegarneerd met bieslook. Aansluitend haricots verts in ka tenspek en fijne groene asperges in groene dressing, vergezeld van salade en gegratineerde puree. Het pièce de résistance zal een kalkoen zijn, gegarneerd met kunstig gesne den wortel, stoofpeertjes met steel en cranberrysaus. De heer des hui zes schenkt een goede wijn, in kris tal dat flonkert in het kaarslicht. Wat eet Middelburger Arie de Boer? „Dat bepaalt de vrouw, eer Ik bemoei me er nooit mee. Maar ik hoop op een flinke biefstuk. Ver der maakt het me niet uit." „Ons kerstdiner? Wörtelstamp- poti", roepen de twee Haarlem mers die een dagje Middelburg doen. „Gourmetten", zegt Katy Du ran. „Eigenlijk heb ik twee kerstdiners. Eén keer öp de 24e, zo als gebruikelijk is in de Domini- gerechten, zodat ze een jong, fris, modern tintje krijgen." Als voor beeld noemt de gastvrouw van De Deining garnalentrio, dat als voor gerecht wordt geserveerd. „Dat is de moderne variatie op de garna- lencocktail." Danny van Hee van De Boeie in Sluis zet zijn kaarten in op produc ten uit de streek met een interna tionaal accent Zo treffen zijn gas ten bombarijst aan naast de tong en wordt de zeebaars geserveerd met wasabi en avrugakaviaar. „Maar de tong en de zeebaars ko men gewoon van Breskens", zegt Van Hee. Blijkbaar valt zijn menu in de smaak: alleen op tweede kerstdag is nog een enkel tafeltje vrij. Bij De Gouden Leeuw in Scherpe- nisse bestaat de kaart altijd uit sei- zoens- en streekproducten, zegt een trotse chef-eigenaar Maurice de Coninck. „Ik heb niets met bui tenlandse producten als lamsvlees uit Nieuw-Zeeland. Alles wat hier serveren, heeft op en rond Tholen gelopen of gezwommen." Zo "ook op het kerstmenu, waar veel traditionele kerstgerechten te vinden zijn, zoals kreeft en wild. En ja, ook het wild heeft op Tho len rongescharreld. Zo heet de haas toepasselijk 'polderhaas'. „En het hertenribstukje komt van loka le jagers", zegt De Coninck. De Gouden Leeuw zit de komen de dagen nagenoeg vol. Zo ook Arc en Blue in Renesse. Zij moe ten het vooral hebben van men sen die een hotelarrangement heb ben geboekt. „Maar ook uit de om geving weten ze ons te vinden." muts achtergelaten. Op de site www.pzc.nl is een album geo pend waarin een ieder zijn of haar foto met kerstversiering kwijt kan (kijk onder de knop FOTO). Bo vendien kunnen .mensen in beeld en woord hun beste wensen kwijt in het gelijknamige foto-album of onder de oproep op de homepage. Op deze pagina vindt u een selec tie van de lezersfoto's. MIDDELBURG - in vrijwel alle Zeeuwse straten worden de donke re dagen rond Kerstmis met kerst versiering verlicht. De één houdt het bij twee kaarsjes voor het raam, de ander kleedt het hele huis aan. Dat zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. Ook bin nenshuis wordt alles uit de kast ge trokken. De kerstman lijkt overal te zijn. En anders heeft hij wel zijn

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 38