'Zeeuws' op kerstmenu
Lezersfoto's
de Zeeuwse
omlijsten
kerstdis
Kalkoen en een varken m J
36
Woensdag 24 december 2008
PZC
G. vd Wielen
Het is weer Kerst, voor veel
mensen betekent dat twee
dagen lang heel veel lekker
eten. Wie dat in één van de
Zeeuwse restaurants doet,
treft vooral streekproducten
aan op z'n bord. Als u tijdig
geboekt hebt, tenminste.
door Joeri Wisse
Want wie vandaag
nog een tafeltje wil
boeken voor de eer
ste of tweede kerst-
dag, zal vaak 'nee' horen, blijkt uit
een belronde langs een aantal
Zeeuwse restaurants. „Wij zijn al
vanaf begin december volgeboekt
voor beide kerstdagen. Alleen op
kerstavond hebben we nog enkele
vrije plaatsen", zegt Annika Holle-
bek van restaurant De Deining, na
bij Groede.
De restauranthouders is ook ge-
vraagd naar het kerstmenu van
2008. „We hebben bewust geko
zen om de gasten de mogelijkheid
te bieden om van onze gewone
kaart te kiezen", zegt Hollebek.
Desalniettemin is er veel vraag
naar het speciale kerstmenu van
De Deining, waar veel klassieke
kerstgerecbten te vinden zijn als
haas, fazant en eend. „Rond deze
dagen kiezen mensen eerder voor
vlees", weet Hollebek. Traditioneel
dus, maar niet ouderwets. „We ge
ven een moderne invulling aan de
Nederlanders blijven thuis
Ruim de helft van dé*Nederlan
ders viert Kerst met het gezin,
slechts veertien procent nodigt
vrienden uit.
Bijna de helft (46 procent)
brengt 24 en 25 december
ook door met andere familiele
den, zoals ooms en tantes.
De horeca is niet echt populair
tijdens de kerstdagen: vijf pro
cent van de Nederlanders be
zoekt een restaurant. Slechts
één procent geeft aan naar een
café of discotheek te gaan.
Bijna driekwart heeft een
kunstkerstboom (58 procent)
of echte kerstboom (42 pro
cent) in huis.
Marco
door Óndirie van der Vleuten
Als Erna Kole uit Middel
burg begint praten over
haar kerstdiner, loopt de
toehoorders het water uit de
mond. Op de fraaie, houten tafel
prijkt een prachtig bloemstuk met
amaryllis, vuurdoorn en eucalyp
tus. Na een geurige runderbouil
lon met bieslook komen er luchti
ge pasteitjes van bladerdeeg met ra
gout, gegarneerd met bieslook.
Aansluitend haricots verts in ka
tenspek en fijne groene asperges
in groene dressing, vergezeld van
salade en gegratineerde puree. Het
pièce de résistance zal een kalkoen
zijn, gegarneerd met kunstig gesne
den wortel, stoofpeertjes met steel
en cranberrysaus. De heer des hui
zes schenkt een goede wijn, in kris
tal dat flonkert in het kaarslicht.
Wat eet Middelburger Arie de
Boer? „Dat bepaalt de vrouw, eer
Ik bemoei me er nooit mee. Maar
ik hoop op een flinke biefstuk. Ver
der maakt het me niet uit."
„Ons kerstdiner? Wörtelstamp-
poti", roepen de twee Haarlem
mers die een dagje Middelburg
doen. „Gourmetten", zegt Katy
Du ran. „Eigenlijk heb ik twee
kerstdiners. Eén keer öp de 24e, zo
als gebruikelijk is in de Domini-
gerechten, zodat ze een jong, fris,
modern tintje krijgen." Als voor
beeld noemt de gastvrouw van De
Deining garnalentrio, dat als voor
gerecht wordt geserveerd. „Dat is
de moderne variatie op de garna-
lencocktail."
Danny van Hee van De Boeie in
Sluis zet zijn kaarten in op produc
ten uit de streek met een interna
tionaal accent Zo treffen zijn gas
ten bombarijst aan naast de tong
en wordt de zeebaars geserveerd
met wasabi en avrugakaviaar.
„Maar de tong en de zeebaars ko
men gewoon van Breskens", zegt
Van Hee. Blijkbaar valt zijn menu
in de smaak: alleen op tweede
kerstdag is nog een enkel tafeltje
vrij.
Bij De Gouden Leeuw in Scherpe-
nisse bestaat de kaart altijd uit sei-
zoens- en streekproducten, zegt
een trotse chef-eigenaar Maurice
de Coninck. „Ik heb niets met bui
tenlandse producten als lamsvlees
uit Nieuw-Zeeland. Alles wat hier
serveren, heeft op en rond Tholen
gelopen of gezwommen."
Zo "ook op het kerstmenu, waar
veel traditionele kerstgerechten te
vinden zijn, zoals kreeft en wild.
En ja, ook het wild heeft op Tho
len rongescharreld. Zo heet de
haas toepasselijk 'polderhaas'. „En
het hertenribstukje komt van loka
le jagers", zegt De Coninck.
De Gouden Leeuw zit de komen
de dagen nagenoeg vol. Zo ook
Arc en Blue in Renesse. Zij moe
ten het vooral hebben van men
sen die een hotelarrangement heb
ben geboekt. „Maar ook uit de om
geving weten ze ons te vinden."
muts achtergelaten. Op de site
www.pzc.nl is een album geo
pend waarin een ieder zijn of haar
foto met kerstversiering kwijt kan
(kijk onder de knop FOTO). Bo
vendien kunnen .mensen in beeld
en woord hun beste wensen kwijt
in het gelijknamige foto-album of
onder de oproep op de homepage.
Op deze pagina vindt u een selec
tie van de lezersfoto's.
MIDDELBURG - in vrijwel alle
Zeeuwse straten worden de donke
re dagen rond Kerstmis met kerst
versiering verlicht. De één houdt
het bij twee kaarsjes voor het
raam, de ander kleedt het hele
huis aan. Dat zorgt voor een
sprookjesachtige sfeer. Ook bin
nenshuis wordt alles uit de kast ge
trokken. De kerstman lijkt overal
te zijn. En anders heeft hij wel zijn