Tafellinnen passé in De La Vie Succesvol seizoen voor vogels Hooge Platen ©Pb® P f}eooi*detint!f ])C m föbe PZC Zaterdag 20 december 2008 3 3 Redacteuren Edith Ramakers en Raymond de Frel laten zich in dezefeestmaand verras sen. Raymond werd meegenomen naar Grand café De La Vie in Terneuzen. In hotel L'escaut maakte ik als tienjarige jongen kennis met de zogenoemde nou velle cuisine. Ik was onder de indruk van de blinkende cloches die voor mijn neus werden opgetild, maar daarna volgde een gigantische teleurstelling. Ik telde tien boontjes in een spekjasje, een paar aardappelkroketjes en een heel klein stukje vlees. De smaak zal goed zijn ge weest, maar de jonge De Frel prefereerde toen toch vooral veel eten. De tijden zijn veranderd. Het hotel heet nog L'escaut, maar het eetgedeelte heeft tegelijk met de opening van het nabijgele gen Scheldetheater (2002) een nieuwe naam en een Jugendstill-interieur gekre gen. Het tafellinnen is passé, er is geko zen voor een wat lossere setting. Er liggen op meerdere tafels kamersleut els, wat verraadt dat souschef Niels Buijs vanavond vooral voor hotelgasten kookt. We worden bediend door Margo Ver- meule en Hanny van Kwikkelberghe, die er allebei een vriendelijke benadering op nahouden. Toch valt er iets op: Hanny houdt zich meer aan de etiquette, terwijl Margo een wat lossere manier van com municeren prefereert. Na een stokbroodje met tomatentapena- de laat mijn tafelgenote een trio van gam ba's (17 euro) serveren. In drie schaaltjes liggen even zoveel gamba's. Een in tem pura, een omwikkeld met mihoen en een gebakken variant. De bijbehorende mangochutney is fris en de chilisaus zorgt voor een heel lichte prikkeling. Nee, dan de drie toefjes wasabi! Het is dat we weten dat deze specerij je in vuur en vlam kan zetten, maar voor de wat minder getrainde eter was een klein beet je uitleg handig geweest. Ie zou toch maar je gamba nietsvermoedend rijkelijk van wasabi voorzien, zeg... Mijn met ganzenlever gevulde plakjes eendenborst (16,50 euro) zijn lekker en ook met de met frambozendressing aan gemaakte salade en knolselderijchips is niets mis. Dan volgt gebakken paling met frietjes en salade (24,50 euro). De vijftien mootjes vallen zo van de graat, maar het is jammer dat er vier staartjes op het bord liggen. De paling is prima, maar niet echt onderscheidend. Dat geldt ook voor mijn gebakken lamsfilet met een korst waaraan rozemarijn, feta kaas en zongedroogde tomaat zijn toege voegd. Het ruime groente-aanbod (bloemkool, boontjes, wortel, witlof bo sui, asperge, ontvelde cherrytomaatjes) verdient een compliment. Een uur en Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening aan tafel: Horen, zien en ruiken: Handig! Een he le grote spiegel in de hal om bij bin nenkomst en vertrek even na te gaan of je er nog pico bello uitziet. Conclusie: Laat er geen misverstand over bestaan. Bij De La Vie kan je goed eten, maar de gehanteerde prij zen rechtvaardigen meer verrassing. Vooruit, toch drie sterren voor de prijs-kwaliteitverhouding, omdat we geen slechte bereidingen hebben ge had. onvoldoende goed matig uitstekend voldoende een kwartier na onze entree volgen de desserts. De tarte tatin van peer met ijs van Luikse siroop en karamelsaus (9,50 euro) en het trio van sorbetijs met vruch- tencoulis en port granité (8,50 euro) sco ren een voldoende. Het was oké van avond, maar toch zijn we niet helemaal tevreden. De rekening bedraagt 115,70 eu ro voor twee personen (inclusief drie consumpties en een fles w£ter a 5,80 eu ro). Dat voelt na anderhalf uur op een of andere manier toch als 'teveel'. De la Vie is een gemoedelijk grand café, maar han teert nog wel echte restaurantprijzen. De La Vie, Scheldekade 65, Terneuzen. Tel: 0115-696558. www.grandcafedelavie-ter- neuzen.nl. Open: ma t/m vr van 11.00 tot 21.30 uur, za vanaf 16.00 uur en zo vanaf 12.00 uur. Rolstoelers: lastig vanwege trap pen. Het grand café grenst aan hotel L'escaut. foto Peter Nicolai Meer broedparen aanwezig en een erg positief broedresultaat. door Rinus Antonisse BRESKENS - De kustvogels op de Hooge Platen in de monding van de Westerschelde hebben een goed broedseizoen achter de rug. Van de verschillende soorten wa ren veel broedparen aanwezig en die wisten met succes jonge dieren voort te brengen. Een fikse opste ker voor de bedreigde kustvogels. Volgens Fred Schenk van beheer der stichting Het Zeeuwse Land schap scoorden met name de dwergsterns voor het tweede ach tereenvolgende jaar prima. „In 2007 dachten we met 217 broedpa ren een stevig record te hebben be haald, maar we gingen er dit sei zoen dik overheen. Er zijn maar liefst-250 paar dwergsterns geteld." Ook de grote sterns wisten het na tuurgebied tussen Breskens en Hoofdplaat massaal te vinden, met ruim 4400 broedparen. In 2007 was dat een kleine 2000 paar. Schenk legt uit dat dergelijke grote verschillen meer optreden. „Ze kunnen zich zomaar ineens in gro te aantallen van de ene naar de an dere kolonie verplaatsen. Ons re cordaantal van grote sterns staat op 4700. Het is sterk wisselend. De kustbroedvogels zijn zeer af hankelijk van de omstandigheden tijdens de broedtijd, zegt Schenk. Het voedselaanbod en de weers omstandigheden zijn het belang rijkste. De vogels zijn 'oogjagers': ze moeten hun voedsel in het wa ter kunnen zien. Is er veel golfslag en troebeling in het water, dan is het moeilijker oni aan eten te ko men en worden minder kuikens grootgebracht. Naast dwergstern en grote stern deed ook de kok meeuw (900 broedpaar) het rede lijk. De aanwezigheid van deze vo gel is van belang voor vestiging van grote sterns. Die zitten graag bij de meeuwen in de buurt, om dat die bescherming tegen roofdie ren bieden. Met 1101 broedparen bleven de visdiefjes in de pas lo pen met de resultaten van afgelo pen jaren. :E1ZEN Londen is een bruisende wereldstad! De 'Swinging City' heeft voor ieder wat wils: van het bezichtigen van bijv. de Tower of London tot het gezellige uitgaansleven op Piccadilly Circus en het uitgebreid winkelen in de bekende winkelstraten. Kortom: London is the place for you! In Praag staat de eeuwenoude geschiedenis nog steeds midden in het leven. In deze sprookjesachtige stad vindt u talrijke theaters, restaurants, bierhuizen, wijnkelders en winkels. Ontdek het zelf; de 'Gouden Stad' Praag is een bezoek meer dan waard. v.a. €149' Niet inbegrepen reis- en/of annuleringsverzekering calamiteitenfonds 2,50 uitgaven van persoonlijke aard optionele excursies - administratiekosten prijs is o.b.v. 2-pers. bezetting Ga voor boeking of meer informatie naar uw dichtsbijzijnde Globe Reisburo bel 0900-8482 (0,15 pm) of kijk op www.globereisburo.nl Iwrm i'- gaat nét even verder ©IPs© Inbegrepen: Vervoer per Oad Comfort Class Touringcar 3 overnachtingen o.b.v logies ontbijt Stadstour Afscheidskoffietafel Qad In unieke samenwerking met: (REIZEN: 4P Debusvert uit uw buv Inbegrepen: Vervoer per Oad Comfort Class Touringcar 3 overnachtingen o.b.v logies ontbijt Stadsrondrit en wandeling Afscheidskoffietafel In unieke samenwerking met:

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 99