Dubbele Peper en test voor Zout Dirksland moet intensive care sluiten ])e $mak itlx "fyeoobdeCiug Klaverblad organiseert kerstdiner voor ouderen PZC Zaterdag 13 december 2008 I 33 In de Smaak van Edith en Raymond beslui ten de PZC redacteuren Edith Ramakers en Raymond de Frel het jaar in stijl met een feestmaaltijd. We krijgen onverwacht bezoek van Manon Berendse, een be vriend culinair redacteur die ondere andere voor Het Financieele Dag blad schrijft- We nodigen haar en haar partner uit voor een diner bij Peper en Zout in Middelburg. Een restaurant met een keuken waarvan we verwachten dat het bestand is tegen een tafel met kriti sche eters. Geen hap zal onbesproken blijven. We beginnen al met de olijven, die bij de aperitieven geserveerd zijn. Ze zijn koud en slap van structuur. Maar ja, dat zijn krijgertjes, dus daarover doen we niet vervelend. We slaan een flink gat in de menukaart door vier verschillende schotels te kie zen. En daarmee zitten we ook direct aan het maximum per tafel. Chefkok en eigenaar Marco Adriaanse over die huisre gel: „We willen mooie verzorgde bordjes maken en daarvoor zijn veel handelin- gen nodig. Daar komt bij dat we de prijs van de hoofdgerechten onder 20 euro willen houden." De gegratineerde geiten kaas met honing, appelchutney (9.95 eu ro) is een plaatje. Ik had een warm gei tenkaasje verwacht dat onder de grill was gegratineerd. Maar mijn schotel is koud, de kaas stevig van structuur. De schijf leek geïnjecteerd te zijn met krui den en honing. Het resultaat was verras send lekker. De fmgerfood/tapas (11,00 euro) door stonden de ethische toets, maar mijn dis genoot was licht teleurgesteld over de sa menstelling. „Het is een combinatie van de voorgerechten en geen aanvulling op de menukaart." We werden nog een keer op het verkeer de been gezet. De gerookte rib eye met truffelmayonaise, kaas van Schellach en pompoenpitten (11.75 euro) was als car paccio opgemaakt. De truffelmayonaise was lekker en schakel je het verwach tingspatroon bij een rib eye uit, dan is het een geslaagde binnenkomer. Ook details werden besproken, zoals de croutons. Ze smaakten licht naar ham en we vermoeden dat ze in een groothandel waren gekocht. Adriaanse: „Het is home made. We hebben brood in stukjes gesne den, geroosterd en vervolgens met ca- jun-kruiden op smaak gebracht." Manon was niet onder de indruk van de salade van kreeft, krab en hollandse gar nalen met saffraanmayonaise (15.75 eu ro). „Het spijt me, maar de kreeft is aan de taaie kant. De garnalen zijn wel heer lijk zilt. Ze ruiken zoals de zee ruikt na een stevige storm." De grietfilet van de grill met een saus van Zeeuwse mosterd doorstond de toets. De gepekelde en licht gerookte speenvarkenmedaillons met perenstroop en tijmsaus (18.75 euro) idem dito. We vroegen ons net af of de fazant, die een wat vlakke smaak had, wel in de vrije natuur had gelopen, toen we een kogeltje in het vlees aantroffen. Marco Adriaanse: „We hebben een goede poelier. Ik ben er misschien te gemakke lijk vanuit gegaan dat het een lekkere fa zant zou zijn. Hij was goed gebakken, maar ik zal het wild de volgende keer wel proeven." Peper en Zout is zwaar op de proef ge steld met recensenten die elke hap jureer den. Het restaurant wankelde even door de flauwe fazant, maar Marco Adriaanse trok de rimpel recht door met veel liefde over zijn vak te spreken. Restaurant Peper en Zout, Lange Noord straat 8, 4331 CD Middelburg. Telefoon: 0118-627058. marco@peperenzout.com. www.peperenzout.com. Sluitingsdagen, ma. en di. Prijs-Kwaliteit: Entourage: Bediening: Eigenares Manon Adriaanse is zwan ger en nog enkele maanden vaak bui ten beeld. Het bedienend personeel en de gasten voelen haar afwezigheid. Conclusie: Bij Peper en Zout kunnen ze koken. Kwaliteit moet elke dag op nieuw geleverd. Geen bord mag onge- proefd er tussendoor glippen. Dat is helaas bij ons wel gebeurd. Horen, zien en ruiken: Op de site van peper en zout staat een link naar War Child. Een sympa thiek gebaar. Meer afleveringen op: www.pzc.nl. onvoldoende matig voldoende goed uitstekend GOES - Voor het zesde achtereen volgende jaar houdt patiëntenorga nisatie Klaverblad Zeeland een kerstdiner voor ouderen, die an ders de kerst alleen thuis doorbren gen, Het diner, wordt gehouden bij Van der Valk Goes op donderdag 18 december. Landelijk krijgen ruim vijftienhon derd ouderen namens het Natio naal Ouderenfonds een volledig verzorgd diner aangeboden. Het is de bedoeling dat ouderen tijdens het diner contact leggen met ande ren in de hoop dat er vriendschap pen ontstaan. Ouderen die in aanmerking ko men voor het etentje worden on der meer gevonden via de thuis zorg, de stichtingen welzijn voor ouderen, het Leger des Heils, het Rode Kruis en de Zonnebloem. Leden van de serviceclubs zorgen voor het vervoer van de ouderen. Sluiting van afdeling in Goes is op het laatste moment afgewend. DIRKSLAND - De Inspectie voor de Volksgezondheid sluit de afdeling intensive care (ic) van het zieken huis Dirksland op Goe- ree-Overflakkee. Dirksland vol doet niet aan de eisen die de in spectie stelt. Zo heeft de ic niet acht uur per dag de beschikking over een gespecialiseerde arts (in- tensivist). Ook zijn er niet zeven dagen per week en 24 uur per dag gekwalificeerde verplegers. Voorzitter Koos Moerland van de raad van bestuur in Dirksland krijgt het woord 'sluiting' niet over zijn lippen: „Laat ik het zo zeggen. Als u hier morgen acuut intensieve zorg nodig heeft, ne men wij u op. Maar de kans is groot dat wij u doorplaatsen naar het Maasstadziekenhuis in Rotter dam." Dirksland werk al langer samen met het Maasstad. Een ic-specialist van dit ziekenhuis komt tot op he den enkele malen per week naar Dirksland. Met ingang van januari komt deze arts elke dag naar zijn patiënten kijken. Het bestuur van Dirkland is zeer teleurgesteld dat de inspectie dit niet genoeg vindt. Aan de 24 x 7-verpleging voldoet Dirksland 'grotendeels' zegt Moerland. In Goes is sluiting van de ic-afde- ling op het laatste moment afge wend. De raad van bestuur van de samenwerkende ziekenhuizen in Goes en op Walcheren heeft giste ren, formeel 24-uurs zorg geregeld op de ic-afdelingen in Goes en Vlis- singen. Per direct zijn altijd zeven dagen in de week 24 uur per dag drie intensive care artsen bereik baar voor zowel Goes als Vlissin- gen. In Goes zijn twee intensivis- ten en in Vlissingen is er één. Dat is niet voldoende om de continue bereikbaarheid te garanderen. Daarom wordt een beroep gedaan op de artsen in beide ziekenhui zen die een zogenaamde ic-aante- kening hebben en ook werkzaam heden op de intensive care uit kun nen oefenen. Er zijn verder schrif telijke overeenkomsten met zowel het Academisch Ziekenhuis in Ant werpen als in Rotterdam, voor pa tiënten die ic-zorg op een hoger ni veau nodig hebben of langer bea demd moeten worden. De Inspec tie voor de Volksgezondheid heeft 47 ziekenhuizen onder de loep ge nomen. Uiteindelijk moeten er vier hun afdeling ic sluiten. 1^ Afdeling intensive care van het ziekenhuis Dirkland moet dicht omdat het niet acht uur per dag een gespecialiseerde arts heeft. De ic in Goes mag open blijven. Eigenaren Manon en Marco Adriaanse van restaurant Peper en Zout. foto Ruben Oreel Ben jij de ideale juf of meester van de toekomst? Vind je het boeiend om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling? Leer je ze graag leren? Kies dan voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)! Deze hbo-opleiding start nu ook op 2 februari 2009 en biedt je de mogelijkheid om 4 jaar later af te studeren. Als je interesse hebt in dit traject word je uitgenodigd voor een intakegesprek. t 1 1 Kijk voor meer informatie op www.hz.nl of geef je interesse door via info@hz.nl of bel naar 0118 - 48 91 70.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 35