Dubbele
Peper en
test voor
Zout
Dirksland moet
intensive care sluiten
])e $mak
itlx
"fyeoobdeCiug
Klaverblad organiseert kerstdiner voor ouderen
PZC Zaterdag 13 december 2008 I 33
In de Smaak van Edith en Raymond beslui
ten de PZC redacteuren Edith Ramakers en
Raymond de Frel het jaar in stijl met een
feestmaaltijd.
We krijgen onverwacht bezoek
van Manon Berendse, een be
vriend culinair redacteur die
ondere andere voor Het Financieele Dag
blad schrijft- We nodigen haar en haar
partner uit voor een diner bij Peper en
Zout in Middelburg. Een restaurant met
een keuken waarvan we verwachten dat
het bestand is tegen een tafel met kriti
sche eters.
Geen hap zal onbesproken blijven. We
beginnen al met de olijven, die bij de
aperitieven geserveerd zijn. Ze zijn koud
en slap van structuur. Maar ja, dat zijn
krijgertjes, dus daarover doen we niet
vervelend.
We slaan een flink gat in de menukaart
door vier verschillende schotels te kie
zen. En daarmee zitten we ook direct
aan het maximum per tafel. Chefkok en
eigenaar Marco Adriaanse over die huisre
gel: „We willen mooie verzorgde bordjes
maken en daarvoor zijn veel handelin-
gen nodig. Daar komt bij dat we de prijs
van de hoofdgerechten onder 20 euro
willen houden." De gegratineerde geiten
kaas met honing, appelchutney (9.95 eu
ro) is een plaatje. Ik had een warm gei
tenkaasje verwacht dat onder de grill
was gegratineerd. Maar mijn schotel is
koud, de kaas stevig van structuur. De
schijf leek geïnjecteerd te zijn met krui
den en honing. Het resultaat was verras
send lekker.
De fmgerfood/tapas (11,00 euro) door
stonden de ethische toets, maar mijn dis
genoot was licht teleurgesteld over de sa
menstelling. „Het is een combinatie van
de voorgerechten en geen aanvulling op
de menukaart."
We werden nog een keer op het verkeer
de been gezet. De gerookte rib eye met
truffelmayonaise, kaas van Schellach en
pompoenpitten (11.75 euro) was als car
paccio opgemaakt. De truffelmayonaise
was lekker en schakel je het verwach
tingspatroon bij een rib eye uit, dan is
het een geslaagde binnenkomer.
Ook details werden besproken, zoals de
croutons. Ze smaakten licht naar ham en
we vermoeden dat ze in een groothandel
waren gekocht. Adriaanse: „Het is home
made. We hebben brood in stukjes gesne
den, geroosterd en vervolgens met ca-
jun-kruiden op smaak gebracht."
Manon was niet onder de indruk van de
salade van kreeft, krab en hollandse gar
nalen met saffraanmayonaise (15.75 eu
ro). „Het spijt me, maar de kreeft is aan
de taaie kant. De garnalen zijn wel heer
lijk zilt. Ze ruiken zoals de zee ruikt na
een stevige storm." De grietfilet van de
grill met een saus van Zeeuwse mosterd
doorstond de toets. De gepekelde en
licht gerookte speenvarkenmedaillons
met perenstroop en tijmsaus (18.75 euro)
idem dito. We vroegen ons net af of de
fazant, die een wat vlakke smaak had,
wel in de vrije natuur had gelopen, toen
we een kogeltje in het vlees aantroffen.
Marco Adriaanse: „We hebben een goede
poelier. Ik ben er misschien te gemakke
lijk vanuit gegaan dat het een lekkere fa
zant zou zijn. Hij was goed gebakken,
maar ik zal het wild de volgende keer
wel proeven."
Peper en Zout is zwaar op de proef ge
steld met recensenten die elke hap jureer
den. Het restaurant wankelde even door
de flauwe fazant, maar Marco Adriaanse
trok de rimpel recht door met veel liefde
over zijn vak te spreken.
Restaurant Peper en Zout, Lange Noord
straat 8, 4331 CD Middelburg. Telefoon:
0118-627058. marco@peperenzout.com.
www.peperenzout.com. Sluitingsdagen,
ma. en di.
Prijs-Kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Eigenares Manon Adriaanse is zwan
ger en nog enkele maanden vaak bui
ten beeld. Het bedienend personeel
en de gasten voelen haar afwezigheid.
Conclusie: Bij Peper en Zout kunnen
ze koken. Kwaliteit moet elke dag op
nieuw geleverd. Geen bord mag onge-
proefd er tussendoor glippen. Dat is
helaas bij ons wel gebeurd.
Horen, zien en ruiken:
Op de site van peper en zout staat
een link naar War Child. Een sympa
thiek gebaar.
Meer afleveringen op: www.pzc.nl.
onvoldoende
matig
voldoende
goed
uitstekend
GOES - Voor het zesde achtereen
volgende jaar houdt patiëntenorga
nisatie Klaverblad Zeeland een
kerstdiner voor ouderen, die an
ders de kerst alleen thuis doorbren
gen, Het diner, wordt gehouden bij
Van der Valk Goes op donderdag
18 december.
Landelijk krijgen ruim vijftienhon
derd ouderen namens het Natio
naal Ouderenfonds een volledig
verzorgd diner aangeboden. Het is
de bedoeling dat ouderen tijdens
het diner contact leggen met ande
ren in de hoop dat er vriendschap
pen ontstaan.
Ouderen die in aanmerking ko
men voor het etentje worden on
der meer gevonden via de thuis
zorg, de stichtingen welzijn voor
ouderen, het Leger des Heils, het
Rode Kruis en de Zonnebloem.
Leden van de serviceclubs zorgen
voor het vervoer van de ouderen.
Sluiting van afdeling in
Goes is op het laatste
moment afgewend.
DIRKSLAND - De Inspectie voor de
Volksgezondheid sluit de afdeling
intensive care (ic) van het zieken
huis Dirksland op Goe-
ree-Overflakkee. Dirksland vol
doet niet aan de eisen die de in
spectie stelt. Zo heeft de ic niet
acht uur per dag de beschikking
over een gespecialiseerde arts (in-
tensivist). Ook zijn er niet zeven
dagen per week en 24 uur per dag
gekwalificeerde verplegers.
Voorzitter Koos Moerland van de
raad van bestuur in Dirksland
krijgt het woord 'sluiting' niet
over zijn lippen: „Laat ik het zo
zeggen. Als u hier morgen acuut
intensieve zorg nodig heeft, ne
men wij u op. Maar de kans is
groot dat wij u doorplaatsen naar
het Maasstadziekenhuis in Rotter
dam."
Dirksland werk al langer samen
met het Maasstad. Een ic-specialist
van dit ziekenhuis komt tot op he
den enkele malen per week naar
Dirksland. Met ingang van januari
komt deze arts elke dag naar zijn
patiënten kijken.
Het bestuur van Dirkland is zeer
teleurgesteld dat de inspectie dit
niet genoeg vindt. Aan de 24 x
7-verpleging voldoet Dirksland
'grotendeels' zegt Moerland.
In Goes is sluiting van de ic-afde-
ling op het laatste moment afge
wend. De raad van bestuur van de
samenwerkende ziekenhuizen in
Goes en op Walcheren heeft giste
ren, formeel 24-uurs zorg geregeld
op de ic-afdelingen in Goes en Vlis-
singen. Per direct zijn altijd zeven
dagen in de week 24 uur per dag
drie intensive care artsen bereik
baar voor zowel Goes als Vlissin-
gen. In Goes zijn twee intensivis-
ten en in Vlissingen is er één. Dat
is niet voldoende om de continue
bereikbaarheid te garanderen.
Daarom wordt een beroep gedaan
op de artsen in beide ziekenhui
zen die een zogenaamde ic-aante-
kening hebben en ook werkzaam
heden op de intensive care uit kun
nen oefenen. Er zijn verder schrif
telijke overeenkomsten met zowel
het Academisch Ziekenhuis in Ant
werpen als in Rotterdam, voor pa
tiënten die ic-zorg op een hoger ni
veau nodig hebben of langer bea
demd moeten worden. De Inspec
tie voor de Volksgezondheid heeft
47 ziekenhuizen onder de loep ge
nomen. Uiteindelijk moeten er
vier hun afdeling ic sluiten.
1^ Afdeling intensive care van het
ziekenhuis Dirkland moet dicht
omdat het niet acht uur per dag
een gespecialiseerde arts heeft.
De ic in Goes mag open blijven.
Eigenaren Manon en Marco Adriaanse van restaurant Peper en Zout. foto Ruben Oreel
Ben jij de ideale juf of meester van de toekomst? Vind je
het boeiend om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling?
Leer je ze graag leren? Kies dan voor de opleiding Leraar
Basisonderwijs (pabo)! Deze hbo-opleiding start nu ook
op 2 februari 2009 en biedt je de mogelijkheid om 4 jaar
later af te studeren. Als je interesse hebt in dit traject
word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
t 1 1
Kijk voor meer informatie op www.hz.nl of geef je
interesse door via info@hz.nl of bel naar 0118 - 48 91 70.