'Ik ben een wereldreiziger' Mosselen van buiten toelaten Gimbrère u UITVERKOOP KORTINGEN TOT 50% Badpaviljoen heeft beste interieur Smartlappen én Zeeuwse muziek op nieuwe zender Voorronde van dictee in Sluis DE WOON PZC Vrijdag 5 december 2008 27 Oud-Vlissinger Richard Ekkebus kookt in een sterrenrestaurant. door Nadia Berkelder vlissingen - Hij groeide op in de Vlissingse wijk Westerzicht, ging er naar de LTS, maakte op het Bel- lamypark kennis met horeca en is nu de baas van een prestigieus res taurant in Hong Kong. Afgelopen week kreeg Richard Ekkebus (41) twee Michelinsterren. Hij is verant woordelijk voor het eten in het I luxe Landmark Mandarin Oriental Hotel in Hong Kong, waar hij lei ding geeft aan tweehonderd men- sen. „We hadden wel wat ver wacht", vertelt hij telefonisch, net nadat de keuken gesloten is. „Maar of we één, twee of drie sterren zou den krijgen, dat wisten we niet." Richard Ekkebus werkt nu vier jaar in Hong Kong. Hij kreeg er de kans om vanaf het begin een res taurant op te bouwen. „Ik heb eerst in Mauritius gewerkt, en toen twee jaar in Barbados, in het Caraïbisch gebied. De mensen van de Mandarin Oriental groep heb ben me gevraagd, ik ben gehead- hunt. Ze wilden me al langer heb ben en deden me een hele goede aanbieding, ik kreeg.carte blanche. The Landmark is een zeer luxueus modern hotel." Hij kookt klassiek Frans. „Toen ik hier naartoe kwam, dacht ik: 'ik ga I niet naar Hong Kong om een lams bout met rozemarijn te koken', maar daar ben ik wel van terug ge komen. De fusion-keuken, die nu populair is in Nederland, het men gen van verschillende culturen, dat werkt hier absoluut niet. Het 'Ik vind niet dat ik mensen hier mijn eigen smaak moet opdringen' werkt zelfs averechts. Mensen vin den dat je de Franse keuken ver- cheapt als je met lokale ingrediën ten werkt. Dus we vliegen 99 pro cent van onze ingrediënten in." j „Natuurlijk hebben we de keuken wel aangepast, maar we hebben er geen verbastering van gemaakt. De mensen hier eten veel minder zout, dus brengen we de gerechten veel minder op smaak dan we in Nederland gewend zijn te doen. Ik vind ook niet dat ik de mensen Richard Ekkebus hier mijn smaak moet opdringen. Ik ben een wereldreiziger, dus ik ben het wel gewend om me aan te passen." „Mensen in Hong Kong zijn gek op de Franse keuken, net als op de Italiaanse en de Japanse. Alles gaat natuurlijk heel erg global en de keuken is daar een uitvloeisel-van. Daarnaast is Hong Kong echt een eetstad, mensen eten heel weinig thuis omdat de huizen relatief klein zijn. Ze eten zelfs hun ont bijt buiten de deur. Hier is het ook veel goedkoper om uit eten te gaan dan om thuis te koken." Loopt het nu ineens storm in het restaurant? „Het is hier altijd druk, maar we merken wel dat de reser veringen sneller vollopen. Alles draait natuurlijk in hoog tempo in deze stad, al was er de laatste twee maanden wel een terugval door de economische crisis. Dit is een mooi luchtbelletje in deze tijd." Ekkebus blijft voorlopig in Hong Kong, hij droomt alweer van een derde ster. „Daarna terug naar Ne derland? Ik denk het niet. Ik ben al 22 jaar weg. Bovendien biedt de hotelgroep me heel veel mogelijk heden en financiële zekerheid. Het zou ook wennen zijn in Neder land, er zijn daar weinig restau rants die elke avond vol zitten. Een zanger wil ook niet optreden voor een halflege zaal. Ik voel me heerlijk hier, het is een opwinden de stad." Europees Hof van Justitie tikt Nederland op de vingers. LUXEMBURG - Mosselzaad, halfwas mosselen en ook oesters mogen voortaan zonder aparte vergun ning in Nederland worden geïm porteerd en op kweekpercelen in de Oosterschelde en Waddenzee worden uitgezaaid. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dit gisteren bepaald. Volgens het Hof handelt Neder land in strijd met het Europees recht op vrij handelsverkeer door een speciale vergunning te vragen. Nederland deed dit om te voorko men dat vreemde organismen zou den meekomen. Het Hof wijst dit af De zee van het Engels Kanaal tot en met de Duitse Waddenzee vormt één geheel, aldus het Hof. De uitspraak biedt vooral mossel kwekers kansen om meer mossel zaad in te voeren. Zij kampen met schaarste. Opmerkelijk is dat ook import in de Waddenzee mag. Tot nu toe geldt in Nederland een ver bod voor het vervoer van mosse len uit Zeeuwse wateren naar de Waddenzee om de Waddenzee extra te beschermen. winter-opruiming... dat wordt sparren! de boot naar het zuiden is nog niet vertrokken, of de slee uit hët noorden komt al weer aan. dus start de winteropruiming bij bas+mar. bij besteding van 3.000,- kunt u kiezen uit twee door 'tuincentrum groenrijk goes', bijzonder stijlvol gedecoreerde kerstbomen, dat wordt sparren! bas+mar de jager kerkplein 57 kapelle 0113 343810 www.basmar.nl domburg - Restaurant het Badpa viljoen in Domburg heeft de prijs voor Best Interior Design 2008 ge wonnen. De prijs is in Amsterdam bekend gemaakt tijdens de jaarlijk se uitreiking van de Venuez Hospi tality 8c Style Awards. Het interi eur van het restaurant is ontwor pen door Eric Kuster die wereld- (m.u.v. nieuwe collectie) KOOPZONDAG 7-12 WWW.GIMBREREMODE.COM wijd toonaangevende horecaza ken, maar ook villa.'s van artiesten heeft ontworpen. In het Badpavil joen heeft hij gekozen voor een combinatie van ruwe met luxe ma terialen. Voor de eigenaren Ferdie Dolk en Mirjam Joziasse is de prijs een enorme opsteker. Het restau rant is afgelopen april geopend. door Joeri Wisse middelburg - Een of twee Zeeuw se platen per uur en heel veel Ne derlandstalige muziek. Dat is de formule van Radio Hollandio, een nieuwe regionale zender die vanaf januari te horen is in een groot deel van Zeeland. Hollandio gaat uitzenden op de frequenties waar nu XFM is te beluisteren: 89.3 FM (Vlissingen), 92.4 FM (Terneuzen) en 97.3 FM (Bergen op Zoom). Hollandio zendt nu al uit in de re gio's Breda en Eindhoven. In Zee land zal straks een aparte editie van de zender te horen zijn. De Brabantse platen zullen daarbij worden veryangen door Zeeuwse muziek. Hollandio is eigendom van de Regionale Radio Groep. Di recteur Jan Tiebosch mikt op een marktaandeel in Zeeland van 5 a 10 procent. Volgens hem is er veel vraag naar het Nederlandse levens lied, een markt waar publieke om roepen en commerciële zenders zich tot nu toe niet aan waagden. SLUIS - Voor de vijfde keer wordt zaterdag 14 februari de voorronde van het Groot Nederlands Dictee gehouden. Deze grootste spelling wedstrijd van de Nederlandse taal wordt in ruim zestig plaatsen in de Benelux gehouden. In Neder land gebeurt dat in Amsterdam en in Sluis in het Belfort. Deelnemerskaarten zijn tot zater dag 31 januari te bestellen op reke ningnummer 063.31.62.612 onder vermelding van: het aantal deelne mers, de categorie en Sluis (deelne mersplaats). Kosten voor deelna me: 3 euro voor jongeren en 6 eu ro voor volwassenen. - Er zijn categorieën voor scholie ren, junioren, liefhebbers, specialis ten en anderstaligen. Het dictee duurt 45 minuten. Kaaistraat 9-13 Kortgene Telefoon 0113-302430 www.dewoohgalerij.nl OPENINGSTIJDEN: maandag t/m vrijdag: 09.00-18.00 u zaterdag: 09.00-17.00 u

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 29