'Ik ben
een wereldreiziger'
Mosselen
van buiten
toelaten
Gimbrère
u
UITVERKOOP
KORTINGEN
TOT 50%
Badpaviljoen heeft beste interieur
Smartlappen én Zeeuwse muziek op nieuwe zender
Voorronde van
dictee in Sluis
DE WOON
PZC Vrijdag 5 december 2008 27
Oud-Vlissinger Richard
Ekkebus kookt in een
sterrenrestaurant.
door Nadia Berkelder
vlissingen - Hij groeide op in de
Vlissingse wijk Westerzicht, ging
er naar de LTS, maakte op het Bel-
lamypark kennis met horeca en is
nu de baas van een prestigieus res
taurant in Hong Kong. Afgelopen
week kreeg Richard Ekkebus (41)
twee Michelinsterren. Hij is verant
woordelijk voor het eten in het
I luxe Landmark Mandarin Oriental
Hotel in Hong Kong, waar hij lei
ding geeft aan tweehonderd men-
sen. „We hadden wel wat ver
wacht", vertelt hij telefonisch, net
nadat de keuken gesloten is. „Maar
of we één, twee of drie sterren zou
den krijgen, dat wisten we niet."
Richard Ekkebus werkt nu vier
jaar in Hong Kong. Hij kreeg er de
kans om vanaf het begin een res
taurant op te bouwen. „Ik heb
eerst in Mauritius gewerkt, en
toen twee jaar in Barbados, in het
Caraïbisch gebied. De mensen van
de Mandarin Oriental groep heb
ben me gevraagd, ik ben gehead-
hunt. Ze wilden me al langer heb
ben en deden me een hele goede
aanbieding, ik kreeg.carte blanche.
The Landmark is een zeer luxueus
modern hotel."
Hij kookt klassiek Frans. „Toen ik
hier naartoe kwam, dacht ik: 'ik ga
I niet naar Hong Kong om een lams
bout met rozemarijn te koken',
maar daar ben ik wel van terug ge
komen. De fusion-keuken, die nu
populair is in Nederland, het men
gen van verschillende culturen,
dat werkt hier absoluut niet. Het
'Ik vind niet dat ik mensen
hier mijn eigen smaak
moet opdringen'
werkt zelfs averechts. Mensen vin
den dat je de Franse keuken ver-
cheapt als je met lokale ingrediën
ten werkt. Dus we vliegen 99 pro
cent van onze ingrediënten in."
j „Natuurlijk hebben we de keuken
wel aangepast, maar we hebben er
geen verbastering van gemaakt.
De mensen hier eten veel minder
zout, dus brengen we de gerechten
veel minder op smaak dan we in
Nederland gewend zijn te doen. Ik
vind ook niet dat ik de mensen
Richard Ekkebus
hier mijn smaak moet opdringen.
Ik ben een wereldreiziger, dus ik
ben het wel gewend om me aan te
passen."
„Mensen in Hong Kong zijn gek
op de Franse keuken, net als op de
Italiaanse en de Japanse. Alles gaat
natuurlijk heel erg global en de
keuken is daar een uitvloeisel-van.
Daarnaast is Hong Kong echt een
eetstad, mensen eten heel weinig
thuis omdat de huizen relatief
klein zijn. Ze eten zelfs hun ont
bijt buiten de deur. Hier is het ook
veel goedkoper om uit eten te
gaan dan om thuis te koken."
Loopt het nu ineens storm in het
restaurant? „Het is hier altijd druk,
maar we merken wel dat de reser
veringen sneller vollopen. Alles
draait natuurlijk in hoog tempo in
deze stad, al was er de laatste twee
maanden wel een terugval door
de economische crisis. Dit is een
mooi luchtbelletje in deze tijd."
Ekkebus blijft voorlopig in Hong
Kong, hij droomt alweer van een
derde ster. „Daarna terug naar Ne
derland? Ik denk het niet. Ik ben
al 22 jaar weg. Bovendien biedt de
hotelgroep me heel veel mogelijk
heden en financiële zekerheid. Het
zou ook wennen zijn in Neder
land, er zijn daar weinig restau
rants die elke avond vol zitten.
Een zanger wil ook niet optreden
voor een halflege zaal. Ik voel me
heerlijk hier, het is een opwinden
de stad."
Europees Hof van
Justitie tikt Nederland
op de vingers.
LUXEMBURG - Mosselzaad, halfwas
mosselen en ook oesters mogen
voortaan zonder aparte vergun
ning in Nederland worden geïm
porteerd en op kweekpercelen in
de Oosterschelde en Waddenzee
worden uitgezaaid. Het Europees
Hof van Justitie in Luxemburg
heeft dit gisteren bepaald.
Volgens het Hof handelt Neder
land in strijd met het Europees
recht op vrij handelsverkeer door
een speciale vergunning te vragen.
Nederland deed dit om te voorko
men dat vreemde organismen zou
den meekomen. Het Hof wijst dit
af De zee van het Engels Kanaal
tot en met de Duitse Waddenzee
vormt één geheel, aldus het Hof.
De uitspraak biedt vooral mossel
kwekers kansen om meer mossel
zaad in te voeren. Zij kampen met
schaarste. Opmerkelijk is dat ook
import in de Waddenzee mag. Tot
nu toe geldt in Nederland een ver
bod voor het vervoer van mosse
len uit Zeeuwse wateren naar de
Waddenzee om de Waddenzee
extra te beschermen.
winter-opruiming...
dat wordt sparren!
de boot naar het zuiden is nog niet
vertrokken, of de slee uit hët noorden
komt al weer aan. dus start de
winteropruiming bij bas+mar. bij
besteding van 3.000,- kunt u kiezen
uit twee door 'tuincentrum groenrijk
goes', bijzonder stijlvol gedecoreerde
kerstbomen, dat wordt sparren!
bas+mar de jager
kerkplein 57 kapelle 0113 343810
www.basmar.nl
domburg - Restaurant het Badpa
viljoen in Domburg heeft de prijs
voor Best Interior Design 2008 ge
wonnen. De prijs is in Amsterdam
bekend gemaakt tijdens de jaarlijk
se uitreiking van de Venuez Hospi
tality 8c Style Awards. Het interi
eur van het restaurant is ontwor
pen door Eric Kuster die wereld-
(m.u.v. nieuwe collectie)
KOOPZONDAG 7-12
WWW.GIMBREREMODE.COM
wijd toonaangevende horecaza
ken, maar ook villa.'s van artiesten
heeft ontworpen. In het Badpavil
joen heeft hij gekozen voor een
combinatie van ruwe met luxe ma
terialen. Voor de eigenaren Ferdie
Dolk en Mirjam Joziasse is de prijs
een enorme opsteker. Het restau
rant is afgelopen april geopend.
door Joeri Wisse
middelburg - Een of twee Zeeuw
se platen per uur en heel veel Ne
derlandstalige muziek. Dat is de
formule van Radio Hollandio, een
nieuwe regionale zender die vanaf
januari te horen is in een groot
deel van Zeeland. Hollandio gaat
uitzenden op de frequenties waar
nu XFM is te beluisteren: 89.3 FM
(Vlissingen), 92.4 FM (Terneuzen)
en 97.3 FM (Bergen op Zoom).
Hollandio zendt nu al uit in de re
gio's Breda en Eindhoven. In Zee
land zal straks een aparte editie
van de zender te horen zijn. De
Brabantse platen zullen daarbij
worden veryangen door Zeeuwse
muziek. Hollandio is eigendom
van de Regionale Radio Groep. Di
recteur Jan Tiebosch mikt op een
marktaandeel in Zeeland van 5 a
10 procent. Volgens hem is er veel
vraag naar het Nederlandse levens
lied, een markt waar publieke om
roepen en commerciële zenders
zich tot nu toe niet aan waagden.
SLUIS - Voor de vijfde keer wordt
zaterdag 14 februari de voorronde
van het Groot Nederlands Dictee
gehouden. Deze grootste spelling
wedstrijd van de Nederlandse taal
wordt in ruim zestig plaatsen in
de Benelux gehouden. In Neder
land gebeurt dat in Amsterdam en
in Sluis in het Belfort.
Deelnemerskaarten zijn tot zater
dag 31 januari te bestellen op reke
ningnummer 063.31.62.612 onder
vermelding van: het aantal deelne
mers, de categorie en Sluis (deelne
mersplaats). Kosten voor deelna
me: 3 euro voor jongeren en 6 eu
ro voor volwassenen.
- Er zijn categorieën voor scholie
ren, junioren, liefhebbers, specialis
ten en anderstaligen.
Het dictee duurt 45 minuten.
Kaaistraat 9-13
Kortgene
Telefoon 0113-302430
www.dewoohgalerij.nl
OPENINGSTIJDEN:
maandag t/m vrijdag: 09.00-18.00 u
zaterdag: 09.00-17.00 u