Piccolo Mondo: in eenvoud sterk Zeeland PZC lees vind leef Maak uw verzameling compleet! Zeeuwse jeugdzorg wint landelijke prijs ])e tmctli m H$eooïöeli*i$ Peuters en ouders op gesprek voor hulp bij opvoeding en groei. Bestel nu de ontbrekende delen via onze webwinkel! In de Smaak van Edith Raymond gaan de twee PZC-redacteuren deze maand proeven van de bui tenlandse keuken. Edith ging naar pizzeria Piccolo Mondo in Oostkapelle. Het is deze avond stil in Oostkapelle. Het is overduide lijk naseizoen. In de zomer beleven de restaurants hoogtijdagen, maar nu zit er maar een handjevol toeristen en een paar dorpsgenoten. Ook bij Piccolo Mondo, een pizze ria waar Nerio met Italiaanse hand de leiding in de keuken heeft. Aan de bar van Piccolo Mondo zitten een paar vaste gasten. Het restaurant lijkt een dubbelfunc tie te hebben, die van buurtcafé en restaurant. De ambiance is prettig, gemoedelijk, de bedie ning vriendelijk. Gastvrouw Conny ontgaat niets. We krijgen bij de aperitieven gratis hapjes geser veerd: een geroosterd sneetje witbrood bruschet- ta met frisse tomaten, olie, kruiden en een gevul de mossel. Beide binnenkomers zijn lekker. We weten direct dat hier een echte Italiaan achter de kachel staat. „Dat klopt. Nerio kookt hier nog steeds", zegt Arjen van den Driest, eigenaar van Piccolo Mondo. Het restaurant is eenvou dig ingericht en de een voud siert. De tafels zijn niet ingedekt. De wanden zijn rood en grijs gekleurd. De inrichting is net niet te simpel of te strak, door drie enorme spiegels met gekrulde witte randen en lampen van 'druipstenen'. Het restaurant zou zo in Italië kunnen staan. Aan het witte systeempla fond hangt een enorm de tonerend apparaat, dat vast een belangrijke functie had toen er nog gerookt mocht worden in restau rants. Nu dient die investe ring niet meer dat doel. De rokers bij Piccolo Mondo ontmoeten elkaar op de stoep. We beginnen met een lauwwarme aardappel-inkt- vissalade met olijven en to maat (10,00 euro). De inkt vis is iets aan de taaie kant. Dat is jammer, maar het verse brood en de eer steklas olijfolie maken het voorgerecht toch tot een feestje. De gelardeerde scampi's (in flinterdun plakje spek gerold, oftewel lardo di colonnata) zijn verrassend lekker (10,00 euro). De kwaliteitsolijfolie verdraagt hoge tem peraturen en verliest tijdens de bereiding niets van zijn smaak. We vervolgen met een pizza piccolo mondo (12,00 euro) en een pizza Saporita (12,00 euro). De pizza van het huis bevat als belangrijke ingre diënten, geitenkaas, tomatensaus, parmaham, ru- cola en mozarella. De Saporita zou met verse worst en spekjes aan de zware kant kunnen zijn. Maar de kok heeft de ingrediënten goed gedo seerd. De pizzabodems zijn mooi bros en dun. We vermoeden dat de pizza's in een authen tieke pizzaoven zijn bereid. We hebben het mis. Ze worden in een elektrische oven geschoven. „De houtovens maken overal in het land plaats voor elektrische pizzaovens. Die zijn praktischer in gebruik en de pizza's komen er mooi uit", zegt Arjen. We geven hem gelijk. Op de menu kaart staan ook vlees- en visgerechten. De kok en ei genaar gaan regelmatig bij andere Italiaanse restau rants eten om te 'blijven vernieuwen'. '„Ik heb vorige week bij een gerenommeerd Italiaans restaurant in Breda gege ten", zegt Arjen. „Het was heus niet slecht, maar de prijs was behoorlijk hoog. Voor een minestrone be taalden we 8,50 euro en bij ons 5,00 euro. Dan vind ik dat onze Nerio het niet slecht doet." En inderdaad, je proeft de eerlijke smaak van verse producten. Het is restau rant waar een hart in zit. Pizzeria Piccolo Mondo Oost kapelle, Dorpsstraat 3, 4356 AH Oostkapelle, telefoon: 0118-583313. Openingsda gen: van donderdag tot en met zondag. Prijs-kwaliteit: Entourage:*** Bediening: Horen, zien en ruiken: Arjen van den Driest maakte de op merking dat 'koken de kunst van het weglaten is'. Dat is een goed streven. Conclusie: Als we sterren zouden geven voor een lievelingsrestaurant in de rubriek De smaak van, dan zou Piccolo Mondo hoog scoren. Je kunt er gezellig en on gecompliceerd een eerlijke maaltijd nuttigen. zie voor meer afleveringen: www.pzc.nl onvoldoende goed matig uitstekend voldoende PZC Zaterdag 15 november 2008 l 33 foto Lex de Meester door Marcel Modde GOES - De Jeugdgezondheidszorg Zeeland heeft de JGZ-innovatie- prijs 2008 gewonnen. Landelijk wa ren vijftien projecten ingestuurd. Het Zeeuwse initiatief omvat een gezamenlijke aanpak van de GGD, Allévo en Zorgstroom. Het gaat om vroegsignalering van opvoed- en groeiproblemen bij kinderen van achttien maanden. Ouders van alle kinderen in Zee land die achttien maanden wor den, krijgen een uitnodiging voor een gesprek met de JGZ-verpleeg- kundige. In dat gesprek wordt op basis van de speciaal ontwikkelde methode samen met de ouders be paald of en welke zorg kind én ouder nodig hebben in de komen de peuterperiode. Daarbij gaat het om 'inzicht te krijgen in de doel matigheid en effectiviteit van het contactmoment'. Hierbij wordt een bezoek aan het consultatiebu reau vergeleken met een huisbe zoek. Tegelijk vindt verdere ont wikkeling plaats van de methode voor zorg- en risicotaxatie, als on derdeel van het landelijk basista kenpakket jeugdgezondheidszorg voor kinderen van o tot 19 jaar. Het project wordt uitgevoerd in sa menwerking met het Julius Cen trum Utrecht. De methode wordt onder meer geëvalueerd door de Zeeuwse wetenschapper Ingrid Staal, het UMC Utrecht en de au- thoriteit op dit gebied, professor Hermanns van de Universiteit Am sterdam. Dat onderzoek moet uit wijzen of de doelen worden be reikt. De prijs was uitgeschreven voor het Centrum Jeugdgezondheids zorg van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Nerio en Arjen van "den Driest, het duo van Piccolo Mondo is op elkaar ingespeeld. Begin mei 2008 verscheen het eerste deel van de 12 delige verzamelserie Donald Duck avonturen. Een jaar lang geeft de PZC iedere eerste zaterdag van de maand een nieuwe strip uit met daarin twee originele Donald Duck verhalen uit de jaren vijftig. In totaal dus de eerste 24 uitgaven uit 1952 en 1953 op A5. Verzamel ze alle twaalf! Heeft u een deel gemist? Bestel hem nu op: www.pzc.nl/webwinkel en u ontvangt uw bestelling binnen 3 werk dagen thuis. jt kbestelsnel op www.pzc.nl/webwinkel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 35