Beste combinatie LEKKER EN GEZOND Gooi er twee woorden in, 'Lekker en Gezond', en je krijgt een spraakwaterval terug. Jeremy Vermolen, televisiekok bij SBS6, praat graag over zijn vak. Terwijl hij als een razende Roeland door de keuken gaat, komt er een palet aan geuren en kleuren voorbij. En passant reageert hij op een paar stellingen. Ode aan Oma Gezond en lekker gaan nooit samen, lekker is zoet en vet. „Alles is in principe gezond, maar alles met mate. Respecteer de natuur. Ga op zoek naar mooie biologische producten. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Er is een wereld van verschil tussen het biologische kippetje en andere kippen. Toch liggen ze naast elkaar in de supermarkt." Jeremy heeft een broertje dood aan massavlees. Hij springt op de balie van de keuken: „Zo'n koe is een zó groot doorgefokte vrouw. Buitengewoon onnatuurlijk, toch?" „Vet is niets mis mee. In principe is olijfolie beter dan boter. Trouwens, nooit bezuinigen op goede olijfolie! Dat smaakver schil is ongelooflijk groot. Maar soms is een klontje boter door een gerecht nog lekkerder. Als je in een restaurant gaat eten, moet het pakjesavond zijn. Gezond heeft daarnaast alles te ma ken met de calorieën dat je verbrandt. Vroeger aten mensen veel vet in de winter. Maar dikke mensen zag je niet of nauwe lijks. Ze werkten het er in de kou weer af." Lekker, gezond en gemakkelijk te telen. Joost mag weten waarom sommige groenten in vergetelheid zijn geraakt. Gelukkig zijn ze op de weg terug. In natuurwinkels, maar ook in steeds meer supermarkten, kunt u weer terecht voorde 'vergeten groente'. Een voorproefje. Pastinaak: Dit is de voorloper van de aardappel. Deze zoete witte wortel heeft een hoge voedingswaarde. U be reidt hem als een gewone wortel. Rammenas: Heeft een scherpere smaak dan de gewone radijsjes, maar u kunt ze gewoon zo eten. Ook lekker om mee te laten stoven in een stoofpotje, of apart in boter of olijfolie met een teentje knoflook. Brave Hendrik, lammerkensoor of veldspinazie: Van de ze groente kun je de geplukte bladeren maar één dag be waren. De jonge bladeren eet je als spinazie en de jonge scheuten worden als een soort asperges klaar gemaakt. Gezond eten is duur en ingewikkeld. „Deels niet waar. Het gaat om creativiteit. Knolselderij bijvoor beeld, het kost geen drol, is goedkoop, lekker en vochtafdrij- vend. Eet regelmatig knolselderij en je hebt geen plaspillen meer nodig. Ik vind dat de overheid subsidies moet geven aan de producenten van biologische producten. De prijs kan dan omlaag zodat ook mensen met een wat smallere beurs biologi sche producten kunnen kopen. Ingewikkeld hoeft het hele maal niet te zijn. Mijn smaak is ontwikkeld bij mijn oma op de boerderij. Een ham die hing te roken in de schouw, de kippen aan de draad en draadjesvlees dat een hele zondag op het for nuis stond te pruttelen. Eieren met oranje dooiers. Ik ben een groot voorstander van 'doe maar gewoon'. Maar je moet wel moeite willen doen voor mooie producten. Vers is het tover woord. Vers kopen en vers eten. Het lang bewaren van voed sel zorgt voor een polonaise van bacteriën in je koelkast." Sonja Bakker verdient een kapitaal met een bekende boodschap. „Ik vind het slim. We weten allemaal dat we met minder eten en meer bewegen gewichtsproblemen kunnen oplossen. Zij heeft een manier gevonden om die boodschap te verkopen. Waar ik me meer aan erger, zijn de prijzen van 'vergeten groenten'. Boterraapjes bijvoorbeeld, of schorseneren. Die werden vroeger de asperges van de armelui genoemd. Lekke re en gezonde producten. Maar onder invloed van een marke tingstrategie moeten we er handen vol geld voor neertellen." Je hoeft niet veel te eten, de eerste hap is toch altijd de lekkerste. „Niet waar. Bij de voorbereiding moeten al je zintuigen geprik keld worden. De kleur, de geur, het sissen en knetteren in de pan, het is allemaal de opmaat voor het echte werk. De eerste hap moet zo lekker zijn dat je uitgedaagd wordt tot de twee de. Maar veel eten is inderdaad niet nodig om te genieten. De smaken moeten een huwelijk zijn, bij elkaar passen. Dan loopt de ene hap in de ander over." Ina Kuik (4 personen) 4 tarbotfilets 1 knolselderij 7 50 gram shi-take paddenstoelen 3 dl water Peper, (zee)zout Olijfolie extra vergine Kook de geschilde en in kleine reep- j jes gesneden knolselderij gaar in 3 I dl water. Pureer met de staafmixer j en voeg zout, peper en een scheutje 5 olijfolie toe. De smaak wordt nog zachter als u de olie vervangt door een klontje boter en een scheutje koksroom. Scheur de paddenstoelen in stukjes en bak ze in een beetje olijfolie op hoog vuur twee minuten. Maak op smaak met zout en peper. Gril de visfilet, het liefst in een Big I Green Egg. Dat is een houtskoolbar becue in de vorm van groot groen ei. Laat de houtskool eerst uitbran den tot de kooltjes gloeien en wit- heet zijn. Leg de tarbot op het roos- s ter en sluit het deksel. Vijf minuutjes 5 hebben ze maar nodig. U kunt de tar- botfilet vervangen door scholfilet, i Leg er dan wat met olijfolie inge- j smeerde aluminiumfolie onder. Big Green Egg kunt u vervangen door de gril in de oven of een grilplaat. Televisiekok Jeremy Vermolen in de keuken van zijn Roosendaalse restaurant Den Dieje. Foto's Thom van Amsterdam

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 89