Zeeland
Morgen,
(zondag)
GEOPEND
nrrwrw
I
HH=hM:i=h'il=l
^undert
Bandoeng vindt
gulden middenweg
CADEAU!
CADEAU!
punts
Jan^van
van 11.00 tot 17.00 uur
Bij aankoop van een spa bad,
Bij aankoop van een sauna.
www.janvansundert.nl
t>e (mak
OM j
PZC Zaterdag 8 november 2008 I 3 3
WELLNESS
WIEKEND
ACTIE
BEZOEK ONZE
VERNIEUWDE
SHOWTUIN
Voor totale ontspanning
Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800
Openingstijden Ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur
vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur
*Actie geldig t/m 9-11-2008 Artikel- en prijswijzigingen voorbehouden.
*Vraag naar de actievoorwaarden.
In de Smaak van Edith en
Raymond bezoeken de twee
PZC-redacteuren restaurants
met een 'buitenlandse keu
ken'. Edith ging deze week
naar Indisch Restaurant
Bandoeng in Oost-Souburg.
'Sinds 1973', staat op het vi
sitekaartje van restaurant
Bandoeng. Het Indisch res
taurant bestaat in december 35 jaar en al die ja
ren zwaait de familie Leemans de scepter in het
restaurant in Oost-Souburg. Ids in de keuken, Jis
sy in de bediening en sinds dit jaar zet hun zoon
Mark zich ook in om Bandoeng een impuls te ge
ven.
Met of zonder Mark, Bandoeng wijzigt niet veel
aan de formule. „We veranderen alleen iets on
der de motorkap", zoals hij het uitdrukt. „De
smaak blijft hetzelfde. Want die wordt door heel
veel mensen al 35 jaar gewaardeerd."
Dat willen wij wel meemaken en helemaal ge
rust op een lekkere maaltijd ben ik niet na zijn
opmerking. Jaren geleden was ik maar matig te
vreden over het diner. Ik herinner me nog dat ik
de sajoers (groenten en of vleesgerechten in
bouillon), wat aan de waterige kant vond. Voor
mij mogen de Indische gerechten pittig en ge
kruid zijn. Als dochter van
een Indische moeder ben
ik gewend aan pedis eten.
We willen deze doorde
weekse dag a la carte eten,
maar zien daarvan af als
we het uitgebreide Javaan
se buffet (22,75 euro) zien.
Met zo'n veertig verschil
lende schotels en vooraf
aan tafel geserveerd
pangsit goreng of indische
groentensoep en als toetje
spekkoek of kwee lapis
(groene kokoskoek), heb
ben we keuze genoeg.
Het langzaam en lang ge
sudderde rundvlees (da
ging Madoerah) en (daging
Besengeh) is uitstekend,
goed gekruid en heerlijk
mals. Voor mij zijn de
maïskoekjes een topper.
Lekkerder heb ik ze niet
eerder gegeten. Ook niet
die van mijzelf, van mijn
moeder of van talloze ko-
Wm
Prijs-Kwaliteit:
Bediening: (nvt.)
Entourage:
Horen, zien en zwijgen: ledereen die
in december komt eten bij Bandoeng
maakt kans op een reis voor twee per
sonen naar Bali. Dat is een fors cadeau
van familie Leemans aan hun gasten.
Conclusie: Ik heb lang getwijfeld tus
sen 4 en 5 sterren voor prijs-kwaliteit.
Het feit dat er alleen mineraalwater ge
schonken wordt en geen gratis kraan
water, heeft de beslissing negatief
beïnvloed. Maar de keuken is voor el
ke plaats een aanwinst,
zie ook www.pzc.nl
ki's tijdens mijn vakantie
in Indonesië. Aan het be
slag van het maïskoekje
heeft Ids garnaaltjes toege
voegd. „Om de smaak
krachtiger te maken." Fijn
dat de kok zijn geheim
prijsgeeft.
Zijn ikan boemboe bali is
ook een omweg waard. De
kok koopt geen gestoomde
makreel, maar verse vis. „Die bak ik en maak
een pittige boemboe." Het vleesgerecht met tjen-
keh (kruidnagel) is gewaagd. De tjenkeh over
heerst, maar dat is ook de bedoeling. Bandoeng
wil zich onderscheiden, 'want anders kun je
even goed een rijsttafel eten bij een Chinees-In
disch restaurant'. De atjar van ketimoen (kom
kommer) is fris en knapperig. De komkommer
heeft een dag of acht in een zoet-zure-hete dres
sing gelegen.
Voor mij en mijn tafelgenote zijn de sajoers ono
vertroffen. De groenten zijn niet 'doodgekookt',
de kokosmelk niet overheersend. Ze geven de
juiste balans aan de rijsttafel.
Bandoengs Babi pangang is van Zeeuws spek ge
maakt. Een babi pangang waar Zeeland en Ban
doeng trots op kan zijn.
Spek is er voor de vleeseters, maar Indisch eten
is bij uitstek geschikt voor
vegetariërs. Er staan ver
schillende tahoe- en tem-
peh-gerechten op de kaart
en een Indische vegetari
sche rijsttafel kost 18,00 eu
ro (minimaal 2 personen).
Bij het vertrek reageert Ids
Leemans teleurgesteld. „Jul
lie hebben mijn bandoeng-
soep niet geprobeerd."
Daar komen we een keer
voor terug. Ik geloof er
niets van dat de smaak in
al die jaren niet veranderd
is. De kok heeft zeker zon
der dat hij het weet zich
zelf verbeterd. Ids Leemans
moet Indisch bloed heb
ben.
Indisch Restaurant Ban
doeng, Kanaalstraat 53,
onvoldoende
matig
voldoende
goed
A"A"A"A' 'X' uitstekend
4388 BK Oost-Souburg. Te
lefoon: 0118-462260. Geo
pend van donderdag tot en
met zondag, vanaf 17.00
uur. www.bandoeng.nl
Jissy, Mark en Ids Leemans (vlnr) in het Indisch restaurant dat al 35 jaar een begrip is.
foto Ruben Oreel