Zeeland Morgen, (zondag) GEOPEND nrrwrw I HH=hM:i=h'il=l ^undert Bandoeng vindt gulden middenweg CADEAU! CADEAU! punts Jan^van van 11.00 tot 17.00 uur Bij aankoop van een spa bad, Bij aankoop van een sauna. www.janvansundert.nl t>e (mak OM j PZC Zaterdag 8 november 2008 I 3 3 WELLNESS WIEKEND ACTIE BEZOEK ONZE VERNIEUWDE SHOWTUIN Voor totale ontspanning Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden Ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur *Actie geldig t/m 9-11-2008 Artikel- en prijswijzigingen voorbehouden. *Vraag naar de actievoorwaarden. In de Smaak van Edith en Raymond bezoeken de twee PZC-redacteuren restaurants met een 'buitenlandse keu ken'. Edith ging deze week naar Indisch Restaurant Bandoeng in Oost-Souburg. 'Sinds 1973', staat op het vi sitekaartje van restaurant Bandoeng. Het Indisch res taurant bestaat in december 35 jaar en al die ja ren zwaait de familie Leemans de scepter in het restaurant in Oost-Souburg. Ids in de keuken, Jis sy in de bediening en sinds dit jaar zet hun zoon Mark zich ook in om Bandoeng een impuls te ge ven. Met of zonder Mark, Bandoeng wijzigt niet veel aan de formule. „We veranderen alleen iets on der de motorkap", zoals hij het uitdrukt. „De smaak blijft hetzelfde. Want die wordt door heel veel mensen al 35 jaar gewaardeerd." Dat willen wij wel meemaken en helemaal ge rust op een lekkere maaltijd ben ik niet na zijn opmerking. Jaren geleden was ik maar matig te vreden over het diner. Ik herinner me nog dat ik de sajoers (groenten en of vleesgerechten in bouillon), wat aan de waterige kant vond. Voor mij mogen de Indische gerechten pittig en ge kruid zijn. Als dochter van een Indische moeder ben ik gewend aan pedis eten. We willen deze doorde weekse dag a la carte eten, maar zien daarvan af als we het uitgebreide Javaan se buffet (22,75 euro) zien. Met zo'n veertig verschil lende schotels en vooraf aan tafel geserveerd pangsit goreng of indische groentensoep en als toetje spekkoek of kwee lapis (groene kokoskoek), heb ben we keuze genoeg. Het langzaam en lang ge sudderde rundvlees (da ging Madoerah) en (daging Besengeh) is uitstekend, goed gekruid en heerlijk mals. Voor mij zijn de maïskoekjes een topper. Lekkerder heb ik ze niet eerder gegeten. Ook niet die van mijzelf, van mijn moeder of van talloze ko- Wm Prijs-Kwaliteit: Bediening: (nvt.) Entourage: Horen, zien en zwijgen: ledereen die in december komt eten bij Bandoeng maakt kans op een reis voor twee per sonen naar Bali. Dat is een fors cadeau van familie Leemans aan hun gasten. Conclusie: Ik heb lang getwijfeld tus sen 4 en 5 sterren voor prijs-kwaliteit. Het feit dat er alleen mineraalwater ge schonken wordt en geen gratis kraan water, heeft de beslissing negatief beïnvloed. Maar de keuken is voor el ke plaats een aanwinst, zie ook www.pzc.nl ki's tijdens mijn vakantie in Indonesië. Aan het be slag van het maïskoekje heeft Ids garnaaltjes toege voegd. „Om de smaak krachtiger te maken." Fijn dat de kok zijn geheim prijsgeeft. Zijn ikan boemboe bali is ook een omweg waard. De kok koopt geen gestoomde makreel, maar verse vis. „Die bak ik en maak een pittige boemboe." Het vleesgerecht met tjen- keh (kruidnagel) is gewaagd. De tjenkeh over heerst, maar dat is ook de bedoeling. Bandoeng wil zich onderscheiden, 'want anders kun je even goed een rijsttafel eten bij een Chinees-In disch restaurant'. De atjar van ketimoen (kom kommer) is fris en knapperig. De komkommer heeft een dag of acht in een zoet-zure-hete dres sing gelegen. Voor mij en mijn tafelgenote zijn de sajoers ono vertroffen. De groenten zijn niet 'doodgekookt', de kokosmelk niet overheersend. Ze geven de juiste balans aan de rijsttafel. Bandoengs Babi pangang is van Zeeuws spek ge maakt. Een babi pangang waar Zeeland en Ban doeng trots op kan zijn. Spek is er voor de vleeseters, maar Indisch eten is bij uitstek geschikt voor vegetariërs. Er staan ver schillende tahoe- en tem- peh-gerechten op de kaart en een Indische vegetari sche rijsttafel kost 18,00 eu ro (minimaal 2 personen). Bij het vertrek reageert Ids Leemans teleurgesteld. „Jul lie hebben mijn bandoeng- soep niet geprobeerd." Daar komen we een keer voor terug. Ik geloof er niets van dat de smaak in al die jaren niet veranderd is. De kok heeft zeker zon der dat hij het weet zich zelf verbeterd. Ids Leemans moet Indisch bloed heb ben. Indisch Restaurant Ban doeng, Kanaalstraat 53, onvoldoende matig voldoende goed A"A"A"A' 'X' uitstekend 4388 BK Oost-Souburg. Te lefoon: 0118-462260. Geo pend van donderdag tot en met zondag, vanaf 17.00 uur. www.bandoeng.nl Jissy, Mark en Ids Leemans (vlnr) in het Indisch restaurant dat al 35 jaar een begrip is. foto Ruben Oreel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 35