c f I 1 2 I Vrijdag 31 oktober 2008 PZC MERKSOORTEN M-|1ierken C-Col,. Bu„„, 0. J. Barken ofhuiEmerken producten die endetd. m Strijd in het winkelschap Het gaat al zo goed met de huismerken van supermarkten. De onzekere economische situatie geeft ze nog meer de wind in de zeilen. De bekende merken vechten terug, met vernieuwingen en reclame. door Miriam van den Brand en Niek Opten illustratie Job van Gelder Twijfelend staat de vrouw voor de pak ken yoghurtdrank. Ze drinkt altijd Fristi, maar nu het finan cieel wat minder dreigt te gaan, let ze ook op de prijs. Toch maar die van Super de Boer doen, dan? „Dat huismerk wordt gewoon in dezelfde fabriek gemaakt", zegt haar man altijd. Fout. „Maar de kwaliteit zal wel minder zijn van die goedkopere", denkt ze. Ook fout. Het zijn twee grote misverstanden rondom het huismerk, stelt direc teur Koen de Jong van het bureau IPLC, dat producenten en super markten adviseert op het gebied van producten die worden ge maakt onder de vlag van de verko pende supermarkt. De meeste huismerken worden wel degelijk gemaakt in aparte fabrieken. En de kwaliteit ervan doet, volgens een onderzoek van de Consumenten bond, vaak niet onder voor die van de A-merken. Van oorsprong is de supermarkt een doorgeefluik, een plek waar je louter levensmiddelen van beken de merken kon aanschaffen. Ruim dertig jaar geleden bedachten de grootgrutters dat ze ook produc ten konden laten maken en ver schenen de eerste levensmiddelen met een private label. Tegenwoor dig bestaat 25 procent van de om zet uit huismerken, wat neerkomt op 7 miljard euro. Bij marktleider AH is dat zelfs 30 procent. De Zaanse grootgrutter is trots op eigen producten en benut elke kans ze te promoten. Dat levert ook wat op. De marges op huis merkproducten zijn beduidend groter (15 tot 25 procent) dan die op A-merken. Dat vooruitschuiven van het eigen merk is iets waar A-merkfabrikan ten tandenknarsend naar kijken. AH startte vorige maand een cam pagne waarbij 'blinde testen' wor den ingezet om aan te tonen dat de huismerkpindakaas of-sinaas appelsap ministens zo lekker is als die van Calvé of Appelsientje. Fa brikant Unilever kwam met een vinnige reactie. Onder de kop 'Ah, gaan we vergelijken', legde het be drijf onder meer uit dat in hun Calvé pindakaas de meeste pinda's te proeven zijn en minder toege voegde suikers zitten. De felle reactie komt niet uit het niets. De afgelopen vijfjaar groei de het aandeel huismerken met ruim 25 procent. De jong: „Consu menten zijn nu ook overtuigd van de kwaliteit." Uit de test van de Consumenten bond bleek dat in huismerken vaak evenveel zout en suiker zit als in de A-merken. Wat betreft verza digd vet scoren de huismerken wel net iets minder. Het onderzoek, waarin geen Euroshopper-produc- ten zijn meegenomen, geeft een globaal oordeel, per product zijn er verschillen. Zo zijn de kroketten van de C1000 gezonder dan die van Van Dobben, maar scoren veel huismerkchips slechter dan Lay's. De A-merken hebben moeilijke ja ren achter de rug. De supermarkt oorlog, begonnen in 2003, deed het aandeel in de schappen dalen. „De focus kwam te liggen op de prijs, maar dan verlies je het van de huismerken", zegt Ronald Lau- reijsen van marktonderzoeksbu reau IRI Nederland. In 2006 vonden Unilever en de zij nen de weg terug. Een jaar later groeide de omzet van de honderd grootste merken in de supermark ten met 5,2 procent. Een belangrij ke oorzaak daarvan zijn product vernieuwingen. 2007 was een vruchtbaar jaar met onder meer de introductie van Coca Cola Zero en Chocomel Hot (voor het Sen- seo-apparaat). Gerard Rutte van uwsuper- markt.nl ziet juist weinig nieuws gebeuren. „Het is nog zelfs erger, fabrikanten gaan elkaar imiteren. Dus zie je dat Sun, van Unilever, ook een roze verpakking om een schoonmaakmiddel doet omdat het succesvolle Cillit Bang die kleur ook gebruikt." De supermarktdeskundige vindt dat A-merken veel te weinig doen in de strijd met het huismerk. „Het is tijd om actie te onderne men, maar ik zie niets bewegen." Zo'n campagne van Unilever noemt hij 'slap'. „Fabrikanten den ken ten onrechte dat reclame veel effect heeft. Ze moeten minder laf zijn. Geef mensen geld terug, dan Aandeel huismerken in de supermarkt exclusief Aldi en Lidl. (excl. vers, m.u.v. maaltijden en zuivel) 25,0 In procenten 23 3 22,1 19,1 18o 19,2 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08* *2008t/m week 36 infographic: JD bron: IRI dat neemt niet weg dat het aan deel huismerken sneller groeit. „Consumenten zijn kritischer ge worden. Vroeger kon de produ cent makkelijker op het gevoel van de consument inspelen. Maar met alleen 'de wereld van Peter Stuy- vesant' red je het niet meer." De Jong verwacht dat de groei'aan- houdt. „De consument is steeds minder bereid te betalen voor de emotie van een merk. Met de hui dige economische situatie hebben de huismerken de wind in de zei len." De toekomst van de A-mer ken is ongewis. Om hun positie te handhaven doen sommige aan co-branding waarbij ze hun naam uitlenen aan een huismerkpro duct. Zo staat op vleesvervangers van AH ook het merk Tivall. Rutte ziet meer in het beter sturen van Reacties: nieuwsredactie@wegener.nl Huismerken de klant. „Neem het heft weer in eigen handen, laat acties niet over aan de supermarkt. Vind uit waar mensen boodschappen doen, werk samen en stuur consumen ten actiecoupons. Zo breng je je product onder de aandacht." Unilever is niet bang dat huismer ken de potten Calvé of pakjes Co- nimex verdrijven. Woordvoerster Fleur van Bruggen: „Mensen ko men niet alleen voor huismerken naar de winkel. Supermarkten pro beren onze producten te imiteren, dat lukt slechts deels. Mensen kij ken niet alleen naar prijs. Wij bie den producten die duurzamer zijn of gezonder. Dat telt ook." kopen ze de potten wel." Laureijsen ziet positieve ontwikke lingen bij de A-merken. Zo presen teerde Unilever gisteren onver-, wacht goede kwartaalcijfers. Maar

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 12