f pingen uit Den Haag. Met het 'Binnenhofontbijt' Verstrepen. 500.000 leerlingen elders in het land eerd. Buitenlands ontbijtje Chinees Deens Duits I Frans Marokkaans Noors Turks 'Helaas zie je goede voornemens na enige tijd vaak wegzakken' Remy Hirasing, hoogleraar jeugdgezondheidszorg PZC Woensdag 29 oktober 2008 I 1 1 dik. Ontbijt! Chinezen nemen niet echt de tijd voor het ontbijt. De sa menstelling verschilt per gebied, maar bijna overal is het ochtendeten gekookt of gefrituurd. In het noorden zijn rijstepap, warme sojamelk en gestoomde broodjes ge liefd, evenals Yu Za Kuei (gefrituurde duivels), een lang werpig, gedraaid brood (beignet) dat gefrituurd wordt. Dim sum (kleine hapjes), noodles en hartige pannenkoek jes worden in de zuidelijke gebieden gebruikt, samen met Chinese zoetigheden als waterkastanjecake en ko- kosnoot-sneeuwballen. De soep congee is vaak het basis voedsel bij het ontbijt. Het is een hartige soep van rijst en wordt vaak aangevuld met bouillon, vlees, tofu, pin da's, groenten en kruiden: wat er op voorraad is of wat er over was van de vorige dag. In Denemarken ontbijten ze licht. Het beroemde Smörre- bröd bestaat uit een grote variatie aan kleurige sneetjes roggebrood met meer dan dubbel hartig beleg. Doorde weeks doen de Denen zich te goed aan twee of drie ver schillende sneetjes, maar bij feestelijke gelegenheden zijn er ontelbaar veel variaties en heeft het Smörrebröd meer weg van een koud buffet. Het dagelijkse ontbijt in de Duitse keuken verschilt niet veel van het Nederlandse, al is de keuze uit diverse broodsoorten vele malen groter. Het witte harde 'Bröt- chen' belegd met met marmelade of worst is nog steeds een hit. Een bekend fenomeen in Duitsland is het 'uit-ontbijten'. Voor een luttel bedrag is er keus uit tien tallen soorten brood, ongekende ei-creaties, vis, vleespal- leten met diverse hamsoorten en sauzen te kiezen. Vaak afgerond met een glaasje sekt. Het Franse ontbijt stelt doorgaans niet veel voor. Een kom koffie waarin stukken stokbrood worden gedoopt en een croissant met jam en een klont harde boter zijn de belangrijkste bestanddelen. Een Marokkaans ontbijt is uitgebreid en bestaat uit bruin en wit brood en een rond, zoet briocheachtig brood. Daarbij vaak een bordje met pagrir of gringo, een soort pannenkoekjes met gaatjes erin en boter. Dan zijn er nog msemen of chraif; vierkante of ronde broodjes van dun ne gevouwen deegvellen Van griesmeel en gewone bloem bakt de Marokkaanse bakker harsa: kleine ronde harde broodjes. De ontbijttafel wordt gecompleteerd met zwarte olijven, olijfolie, grof zout, jam van citrus- fruit, hardgekookte gehalveerde eitjes met komijn, toma ten en witte kaas. Marokkanen drinken bij het ontbijt muntthee, verse jus d'orange, koffie met verse melk of een milkshake van avocado. Voor het ontbijt komt de Noor vroeg zijn bed uit. Op de ontbijttafel staan allerlei soorten vis: vers, gepekeld en gerookt. Zure haring met ui staat er naast de makreelfi let in tomatensaus. De echte liefhebbers zetten rendier worst, schapenworst en een flinke schaal zure room op tafel, 's Zomers komt er vaak een schaal met allerlei bes sen uit de bergen bij. In de winter bakken de Noren wa fels voor het ontbijt, bij voorkeur bedekt met bosbessen jam. Het Turkse ontbijt kenmerkt zich vooral door verse groenten. Tomaten, komkommers en wortelen staan naast de bekende witte schapenkaas. Verder bevat het Turkse ontbijt olijven, zoete confiture en honing. Dat al les wordt gegeten samen met het platte Turkse brood, de pide. Er wordt Turkse thee bij gedronken. In de zomer wordt ook vaak watermeloen geserveerd. weet je op een gegeven moment niet meer hoeveel je binnen hebt ge kregen:" Resteren nog de psychische onge makken die kleven aan het over slaan van het ontbijt. Internationaal onderzoek maakt de stelling aanne melijk dat het voor scholieren moei lijker leren is op een lege maag. Des kundigen verzekeren dat mensen die niet ontbijten eerder last kun nen krijgen van geheugen- en con centratieproblemen. Ook De Vries kent het verhaal dat er 's ochtends op de weg meer onge lukken gebeuren omdat menig auto mobilist geen ontbijt zou hebben ge nuttigd. „Maar dat verhaal is weten schappelijk moeilijk te bewijzen. En ethisch ook lastig te onderzoeken. Je kunt moeilijk na een ongeval vragen aan iemand: heeft u al dan niet ont beten?'" O Relevante websites: www.voedingscentrum.nl www.schoolontbijt.nl Reacties: nieuwsredactie@wegener.nl zicht van minder belang want de volkoren boterham moet vooral ook lekker zijn: géén volkoren boterham is slechter. Jam, fruit, stroop, honing en caloriearme belegsoorten (mage re kaas- en vleesproducten) zijn niet temin aan te bevelen boven de cho coladepasta. Een beetje fruit bij het ontbijt is prima, maar kan ook op andere momenten op de dag wor den genuttigd. Het Voedingscentrum is geen fan van vloeibare ontbijten. Vooral om dat die minder verzadigen. „En dat is belangrijk omdat we de neiging hebben te veel te eten en daardoor dik te worden", zegt Ineke Volkers. Cruciaal is volgens De Vries ook dat kinderen, maar ook volwassenen, structuur brengen in hun eetpa troon. „Dus: op vaste tijden je maaltijden nuttigen. Als je over de hele dag verspreid 'snackt', gens het centrum het beste ontbijt waarmee je de dag zou kunnen - moeten - beginnen. Omdat het lek ker is, maar vooral ook omdat het de stoelgang op gang helpt. De dar men moeten in actie komen om de benodigde voedingsstoffen op te ne men en daarvoor is vezelrijke voe ding nodig. Verder vult het brood goed en geeft het je snel een verza digd gevoel. Het laagje margarine blijkt ook van belang: een uitstekende manier om de benodigde vetzuren en vitamine A tot je te nemen. Waar mee je de boter ham belegt, is op het eer ste ge

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 11