André Rouvoet tikt vanochtend een eitje samen met basisschoollee wil de gezinsminister het belang van een goede start van de dag on krijgen in deze 'Week van het Ontbijt' op school een ontbijt geserv ÊKÊffM 1 O Woensdag 29 oktober 2008 PZC Maak je niei door Erik Meuleman en Joost de Poel illustratie Anke Arts en Ronald Visser Nationaal Schoolontbijt p- Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door het Voorlichtingsbu reau Brood. De Stichting Bakkerij Imago is in 2003 begonnen met het Nationaal Schoolont bijt om het belang van een goede start van de dag en de waarde van een goed ontbijt te onderstrepen. In het eerste proefjaar namen 5 scholen deel aan het ontbijt. In 2004 80. Het aantal is opgelopen tot 2.200 basisscholen dit jaar. p- 600 bakkers verzorgen in totaal een half miljoen ontbijten. De scholen betalen een symbolisch bedrag van 25 cent per leerling. De op brengst gaat naar de Stichting Nationale Sportweek. Deze stichting biedt de leerlingen van de basisschool de kans om via landelijke en locale activiteiten gratis kennis te maken met sport. Imagoprobleem Volgens hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hirasing kampt het ontbijt met een imagoprobleem. „Het vervelende is dat het ontbijt niet spectaculair is. Het imago moet be ter." En daarbij kan een initiatief als het Nationaal Schoolont bijt helpen. Je ziet dat er steeds meer aandacht komt voor het ontbijt. Er is alleen geen sprake van monitoring. Ik zou willen weten of dit ook leidt tot gedragsverandering. Helaas zie je goede voorne mens na enige tijd vaak wegzakken." Gezond ontbijten heeft te vaak geen prioriteit. Dat is volgens Hirasing al jaren het geval bij sociaal-economisch zwakkere gezinnen die er soms een minder gezonde voedingsge woonte op nahouden. „Maar het heeft ook te maken met de toegenomen drukte in een gezin. Je ziet dat als ouders niet de tijd nemen voor ont bijt, kinderen dat ook niet doen. Het is een kwestie van discipline om bijvoorbeeld 's avonds al de ochtendboterhammen te sme ren." Zo'n mentaliteitsverande ring wordt een zaak van lan ge adem. „Maar met roken is het uiteindelijk ook ge lukt om de gezonde kant op te gaan." Leraren op de basisschool klagen er al enkele jaren over: in Nederland ver trekken te veel kinderen met een lege maag van huis. En dat is slecht voor lijf én geest. Voedingsdeskundigen vrezen dat be zorgde leraren het gelijk aan hun zij de hebben. Cijfers lopen uiteen, maar zo'n 5 tot 15 procent van de leerlingen zou dagelijks aan de eer ste les beginnen zonder ontbijt. Vooral in achterstandswijken wordt het probleem groter. „Dit zijn toch behoorlijke aantal len", zegt Ineke Volkers van Het Voe dingscentrum, een door de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw gefinan cierd onafhankelijk voorlichtingsinsti- tuut over gezonde en veilige voe ding. Ze noemt het Nationaal Schoolontbijt dan ook 'een prima initiatief. Volkers onderstreept het belang van het ontbijt als start van de dag, vooral in het patroon van drie maaltijden per dag. „Want het is en blijft de grootste misvatting dat je af zou vallen als je het ontbijt overslaat. Integendeel, je wordt er dikker van. Je krijgt veel sneller trek als je niet ontbijt. Na een goed ont bijt eet je minder." Ook Jeanne de Vries, voedingsdes kundige aan Wageningen Universi teit juicht een initiatief als het Schoolontbijt toe. Uit internationaal onderzoek blijkt dat niet-ontbijten de kans op overgewicht bij kin deren vergroot. „Natuurlijk is het ook afhan kelijk van het eetpatroon op de rest van de dag, maar de kans bestaat dat mensen die het ont bijt overslaan te weinig energie bin nenkrijgen en dat tekort later op de dag compenseren met ongezondere energierijke producten." Op basisscholen is het voor kinde ren lastiger om op een ongezonde manier te compenseren, maar op middelbare scholen kunnen scholie ren massaal naar een dikmakende chocoladereep grijpen. „Dat ver groot de kans op overgewicht." Het Voedingscentrum is een warm pleitbezorger vaji een verantwoord ontbijt. En het recept is eenvoudig: een vol koren boterham met margarine en jam, en een kopje thee of half volle melk. I Dat is vol-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 10