André Rouvoet tikt vanochtend een eitje samen met basisschoollee
wil de gezinsminister het belang van een goede start van de dag on
krijgen in deze 'Week van het Ontbijt' op school een ontbijt geserv
ÊKÊffM
1 O Woensdag 29 oktober 2008 PZC
Maak je niei
door Erik Meuleman en Joost de Poel illustratie Anke Arts en Ronald Visser
Nationaal Schoolontbijt
p- Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door het Voorlichtingsbu
reau Brood.
De Stichting Bakkerij Imago is in 2003 begonnen met het Nationaal Schoolont
bijt om het belang van een goede start van de dag en de waarde van een goed
ontbijt te onderstrepen.
In het eerste proefjaar namen 5 scholen deel aan het ontbijt. In 2004 80. Het
aantal is opgelopen tot 2.200 basisscholen dit jaar.
p- 600 bakkers verzorgen in totaal een half miljoen ontbijten.
De scholen betalen een symbolisch bedrag van 25 cent per leerling. De op
brengst gaat naar de Stichting Nationale Sportweek. Deze stichting biedt de
leerlingen van de basisschool de kans om via landelijke en locale activiteiten
gratis kennis te maken met sport.
Imagoprobleem
Volgens hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hirasing
kampt het ontbijt met een imagoprobleem. „Het vervelende
is dat het ontbijt niet spectaculair is. Het imago moet be
ter."
En daarbij kan een initiatief als het Nationaal Schoolont
bijt helpen. Je ziet dat er steeds meer aandacht
komt voor het ontbijt. Er is alleen geen sprake van
monitoring. Ik zou willen weten of dit ook leidt tot
gedragsverandering. Helaas zie je goede voorne
mens na enige tijd vaak wegzakken."
Gezond ontbijten heeft te vaak geen prioriteit.
Dat is volgens Hirasing al jaren het geval bij
sociaal-economisch zwakkere gezinnen die
er soms een minder gezonde voedingsge
woonte op nahouden. „Maar het heeft
ook te maken met de toegenomen
drukte in een gezin. Je ziet dat als
ouders niet de tijd nemen voor ont
bijt, kinderen dat ook niet doen.
Het is een kwestie van discipline
om bijvoorbeeld 's avonds al de
ochtendboterhammen te sme
ren." Zo'n mentaliteitsverande
ring wordt een zaak van lan
ge adem. „Maar met roken
is het uiteindelijk ook ge
lukt om de gezonde kant
op te gaan."
Leraren op de basisschool
klagen er al enkele jaren
over: in Nederland ver
trekken te veel kinderen
met een lege maag van
huis. En dat is slecht
voor lijf én geest.
Voedingsdeskundigen vrezen dat be
zorgde leraren het gelijk aan hun zij
de hebben. Cijfers lopen uiteen,
maar zo'n 5 tot 15 procent van de
leerlingen zou dagelijks aan de eer
ste les beginnen zonder ontbijt.
Vooral in achterstandswijken wordt
het probleem groter.
„Dit zijn toch behoorlijke aantal
len", zegt Ineke Volkers van Het Voe
dingscentrum, een door
de ministeries van
Volksgezondheid en
Landbouw gefinan
cierd onafhankelijk
voorlichtingsinsti-
tuut over gezonde en veilige voe
ding. Ze noemt het Nationaal
Schoolontbijt dan ook 'een prima
initiatief. Volkers onderstreept het
belang van het ontbijt als start van
de dag, vooral in het patroon van
drie maaltijden per dag. „Want het
is en blijft de grootste misvatting
dat je af zou vallen als je het ontbijt
overslaat. Integendeel, je wordt er
dikker van. Je krijgt veel sneller trek
als je niet ontbijt. Na een goed ont
bijt eet je minder."
Ook Jeanne de Vries, voedingsdes
kundige aan Wageningen Universi
teit juicht een initiatief als het
Schoolontbijt toe. Uit internationaal
onderzoek blijkt dat niet-ontbijten
de kans op overgewicht bij kin
deren vergroot.
„Natuurlijk is het ook afhan
kelijk van het eetpatroon op
de rest van de dag, maar de
kans bestaat dat mensen die het ont
bijt overslaan te weinig energie bin
nenkrijgen en dat tekort later op de
dag compenseren met ongezondere
energierijke producten."
Op basisscholen is het voor kinde
ren lastiger om op een ongezonde
manier te compenseren, maar op
middelbare scholen kunnen scholie
ren massaal naar een dikmakende
chocoladereep grijpen. „Dat ver
groot de kans op overgewicht."
Het Voedingscentrum is een warm
pleitbezorger vaji een verantwoord
ontbijt. En het recept is
eenvoudig: een vol
koren boterham
met margarine
en jam, en
een kopje
thee of half
volle melk. I
Dat is vol-