PZC Vrijdag 24 oktober 2008 23
i door Toon van Driel
[T] He-frJi l<
Hem 2irfgfj
-fe M^Wt- PHiüPS^r
2V>
Fel TtéetJ 2xr03^üpf>iflrJ (Pfe p&
CötO'lfEgtr) NiPtVil,
m -ïeóerJ HUif sfe^ j?iÊ
maflE. »JfH ^ÓCT
Horizontaal:
3. Zelfkant; 5. zijrivier van de Rijn; 10.
oude Franse dans; 12. vechtsport; 13.
roofvis; 16. kijkers; 17. vormloos; 18.
gemeente; 20. papegaai; 22. vogel; 26.
beveiligen tegen losgaan; 29. oeverge
was; 30. rekening; 31. olievet; 34. kle
dingstuk; 37. god (Lat.); 39. bevlieging;
40. Turkse slavengevangenis; 42. warme
drank; 43. opgewonden; 45. helaas; 46.
oppasser in een harem; 47. oktober
(afk.); 48. berg.
ELSJE
Puzzelland
Verticaal:
1Circuit; 2. groot exemplaar; 3. land
tong; 4. vulkaan op Sicilië; 6. voor de
helft; 7. lange smalle ondiepte in zee; 8.
levendig; 9. tekeergaan; 11. ooievaar;
14. grootmoeder; 15. bid; 19. geluk; 21.
Egyptische waterlelie; 23. nachtvogel;
24. vlekkenwater; 25. hertachtig dier;
26. been; 27. gemalin van Aegir; 28. een
zekere; 31deel van het oor; 32.
Europese taal; 33. talrijk; 35. volume;
36. bediende; 37. judograad; 38. bezit
telijk vnw.; 40. inwoner van Baskenland;
41puntoog; 43. communistisch ideo
loog; 44. aansporing.
10
door Bertus
SUDO
Schrijf de cij
fers 1 tot en
met 9 elk één
keer in alle
horizontale
rijen en verti-
kale kolom
men, en in
elk van de
negen vier
kantjes van
3x3 vakjes.
De spelregels
van deze
sudoku zijn
hetzelfde als
die van een
gewone sudo
ku.
Extra is dat de
cijfers 1 tm 9
ook in de twee
diagonalen
voorkomen.
Doorbijter
8
5
7
6
9
1
8
2
5
6
1
4
2
3
4
6
9
1
2
9
5
6
7
8
3
3
4
7
9
7
8
3
Sudoku extra
5)Bzsef 'o l .'ah|90}s
>jE|A4!z "6 !}Ood|aje:i Suuaaje *8 .'sjipaj ua>|e||a(e} ^odaaq;
IBApUElj '9 ;jEB|apUB>| UJJOA "S ;sJBB>) LUJOA flUEEJ }UE>|uau
-uiq Suuaaie '.syu\\ uaSjaq z '.s~>\u\\ s^niu i :ua§u;sso|do
2
5
6
5
8
6
8
2
3
1
5
7
9
9
3
5
7
2
4
9
3
8
5
2
9
4
8
4
1
7
1
8
4
3
KOKEN door janny van der Heijden
Camembertsoufflé
Voorgerecht, 4 personen. Een simpel soufflé gerecht dat eventueel nog extra
'gevuld' kan worden door wat gehakte walnoten op de bodem van de ramequins
te strooien vóór de soufflémassa wordt toegevoegd. In plaats van camembert
kan ook brie worden genomen
Ingrediënten
Ca. 100 g camembert; 60 g boter; 50 g bloem; 2,5 dl melk; 2 eieren; zout; Extra
nodig: 4 ramequins (1 persoons ovenschaaltjes)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de eenpersoons ovenschaaltjes in met
boter. Snijd de camembert in piepkleine blokjes. Smelt de boter in een steelpan
en voeg de bloem in één keer toe. Roer tot een samenhangend geheel en laat
ca. 2 minuten zachtjes pruttelen tot de bloem 'gaar' is. Voeg beetje bij beetje de
melk toe en roer tot een gladde saus. Laat kort doorkoken. Neem de pan van
het vuur en laat de béchamel enigszins afkoelen. Splits de eieren. Meng de stuk
jes kaas door de massa en aansluitend één voor één de eidooiers. Klop de eiwit
ten stijf met een mespunt zout.
Meng eerst een a twee eetlepels van de béchamel door de eiwitten, laat de
eiwitmassa dan op de béchamel glijden en spatel dooreen. Verdeel over de 4
vormpjes en plaats deze in de warme oven. Laat de soufflé 's gaar worden en
mooi rijzen in ca. 20 minuten.
Janny@kokenuitdekrant.nl
www.kokenuitdekrant.nl
OPLOSSINGEN HU
Sudoku Kruiswoordraadsel
3
4
5
6
7
9
2
8
1
9
6
2
3
8
1
7
5
4
7
8
1
2
4
5
6
9
3
6
5
8
4
1
7
9
3
2
2
9
4
8
5
3
1
6
7
1
7
3
9
2
6
5
4
8
8
3
6
7
9
2
4
1
5
4
1
7
5
6
8
3
2
9
5
2
9
1 3
4
8
7
6
Cryptogram
Horizontaal: 4. Misgewaad; 6. thuisclub; 8. piekfijn; 9.
links; 10. nar. Verticaal: 1Dikhuidig; 2. zeis; 3. waslij
nen; 5. debater; 7. inkijk.