Mosselvissers t
hebben weer
toekomst
Eer
1 1
lersoonl ij k i
hc
IC
|GSC
r
IC
ID
1
Hz^
Rem op levering stroom
van kassen op Schouwen
Dekker is de beste hobbykok van Nederland
Ook de persoonlijke sfeer ervaren?
Kom naar de open dag op zaterdag 1 november!
www.hz.nl
PZC Woensdag 22 oktober 2008 27
Natuurorganisaties en
vissers dagen elkaar niet
meer voor de rechter.
door Jeffrey Kutterink
DEN HAAG - Mosselvissers en na
tuurbeschermers zullen elkaar niet
meer voor de rechter dagen. Dat
beloofden ze elkaar gistermiddag
plechtig in het bijzijn van een
'zielsgelukkige' minister Gerda Ver
burg (CDA, Visserij). Burgemees
ter Sicko Heidoorn van Assen had
de kemphanen tot elkaar gebracht.
„De gesprekken hebben lang ge
duurd en gingen in het begin heel
moeizaam", haalde Heidoorn op.
„Maar het ging dan ook om grote
belangen en emoties."
De mosselsector enerzijds en de
Waddenvereniging, de Vereniging
Natuurmonumenten, de Vogelbe
scherming en de stichting WAD
anderzijds tekenden gisteren een
overeenkomst. Daarin beloven de
partijen elkaar dat ze samen zullen
werken aan een duurzame visserij
en natuurherstel van de Wadden
zee.
Hoe ze dat precies gaan doen, be
schrijven ze in een plan van aan
pak dat voor maart volgend jaar
klaar moet zijn. Dat is niet erg,
vindt Daan van Doorn van de pro
ducentenorganisatie mosselcul
tuur. „Het begin- en eindpunt is
duidelijk."
Met deze overeenkomst heeft de
mosselvisserij weer een toekomst
perspectief zegt Van Doorn. „We
kunnen als vissers de noodzakelij
ke innovatieslag maken. Door op
andere manieren te gaan vissen,
ontstaat er eerder meer dan min
der werk voor de vissers. We zijn
ervan overtuigd dat de mosselvisse
rij een goede toekomst heeft als
die kan overschakelen op duurza
me manieren van vissen. Maar
dan moeten vissers wel de kans
krijgen, en niet alleen tijd. Ze moe
ten ook naar een bank kunnen
stappen om geld voor investerin
gen te lenen. Die toekomst ont
staat door deze afspraken. Het is
in het belang van vissers en van de
natuurorganisaties om er samen
uit te komen."
Dat vinden ook directeur Hidde
van Kersen van de Waddenvereni
ging en directeur Fred Wouters
van de Vogelbescherming. „Her
stel en innovatie moeten met el
kaar gelijk oplopen", zei Wouters.
Van Kersen: „Een convenant sluit
je om er samen uit te komen. Zo
spreken we ook over een meerja-
renvergunning voor de mosselvis
serij."
Minister Verburg zei 'dolblij' te
zijn met het akkoord. „Nog geen
vier maanden geleden maakten de
vissers en natuurorganisaties el-'
kaar uit voor alles dat lélijk was.
Als ik ergens in een weekend ver
scheen, was er altijd wel weer een
vriend van de mossel of de Wad
denzee. In de afgelopen maand
kantelde die situatie. We gaan de
komende jaren werken aan een
duurzame visserij en natuurher
stel van de Waddenzee, en probe
ren er zonder de rechter uit te ko
men."
De eerste lakmoesproef is nu de
vergunning voor de najaarsvisserij.
Natuurorganisaties hebben aange
geven dat maximaal de helft van
het mosselzaad mag worden opge
vist. Van Doorn: „In het verleden
zouden we de strijd aanbinden.
Nu zien we het anders. De natuur
organisaties geven aan dat er gevist
mag worden. Daarmee maken ze
een grote stap, want ze zeggen
niet dat er niet mag worden gevist
op mosselzaad. Het is een kwestie
van het glas is halfvol of halfleeg."
Dat wil niet zeggen dat de mossel
vissers akkoord gaan. Over hoeveel
er precies gevist mag gaan worden,
wordt nog onderhandeld, zegt
Hans van Geesbergen, secretaris
van de producentenorganisatie
Mosselcultuur.
Mosselvissers en natuurorganisa-
ties dagen elkaar niet meer voor
de rechter. Ze tekenden gisteren
een overeenkomst en spraken af
om voortaan samen te werken.
Binnen Hogeschool Zeeland heerst een persoonlijke
en gezellige sfeer. De kleinschaligheid van de HZ
zorgt ervoor dat je geen nummer bent. Je krijgt
de aandacht die je nodig hebt, wordt begeleid,
leert samenwerken en klimt op tot een zelfstandige
professional die grenzen durft te verleggen!
Hogeschool /rW Zeeland
ZLTO: glastuinbouw in
problemen door krapte
op elektriciteitsnet.
door Nadia Berkelder
GOES - Glastuinders op Schou-
wen-Duiveland produceren meer
stroom dan ze kwijt kunnen op
het elektriciteitsnetwerk. Dat
blijkt uit onderzoek door de Zuide
lijke Land- en Tuinbouw Organisa
tie (ZLTO). De ZLTO wil dat Delta
opschiet met het aanpassen van
het netwerk. De capaciteit van het
elektriciteitsnet is nu te beperkt.
Het gaat op Schouwen om zeven
of acht ondernemers, laat woord
voerster Femke Pullens van de ZL
TO weten. In heel Zuid-Nederland
zijn 51 van de 147 bedrijven met
een warmtekrachtkoppeling in de
problemen. Zij kunnen niet alle
stroom leveren die ze hebben.
Om de stijgende energiekosten te
kunnen blijven betalen, wekken
veel glastuinders zelf stroom op
met warmtekrachtkoppeling. De
warmte gebruiken ze zelf: om de
gewassen in de kas op tempera
tuur te houden. Een deel van de
elektriciteit die wordt opgewekt,
kan worden gebruikt voor de ver
lichting van de kassen. De rest van
de stroom wordt geleverd aan het
elektriciteitsnet. Zo worden boe
ren energieproducenten. Vooral de
grotere glastuinbouwbedrijven
zijn ook energieleverancier. Van
de bedrijven die groter zijn dan
vier hectare heeft ruim tachtig pro
cent een warmtekrachtkoppeling.
Aan de Maatje Haring Jobsweg in
Oosterland moet een nieuw hoog
spanningsverdeelstation komen.
Volgens de ZLTO is dat pas vol
gend jaar klaar. Overigens hebben
niet alle bedrijven in Oosterland
problemen met de stroomvoorzie
ning. Komkommerkweker Van Dij-
ke werkt bijvoorbeeld (nog) met
een warmtekrachtkoppeling van
Glastuinbouwbedrijven op Schou-
wen-Duiveland kunnen de ener
gie die ze produceren niet kwijt.
De capaciteit van het elektrici
teitsnetwerk is te beperkt.
Delta. Delta kon gisteren geen
commentaar leveren.
Over drie jaar willen de glastuin
bouwbedrijven in Zeeland, Bra
bant en Zuid-Gelderland gezamen
lijk 521 megawatt leveren aan het
stroomnet. Dat is een uitbreiding
met bijna tweehonderd megawatt.
Ter vergelijking: de kerncentrale in
Borssele levert 515 megawatt.
De glastuinders zijn niet optimis
tisch over de toekomst, blijkt uit
het onderzoek van de ZLTO. Die
organisatie verwacht dan ook niet
dat de schaalvergroting zoals die
de afgelopen jaren plaatsvond
door zal zetten. Vooral de hogere
kosten voor energie en de dalende
opbrengst voor de producten
drukt het optimisme. Meer dan de
helft van de ondervraagden heeft
geen plannen voor uitbreiding. 26
procent van de ondernemers wil
uitbreiden, acht procent wil het be
drijf beëindigen. Dat zijn vooral
ondernemers voor wie het te kost
baar is om naar de locaties te ver
huizen die zijn aangewezen voor
glastuinbouwbedrijven.
V-- fSM-m fillipllpl
jSNi j
mt' -
l: Éf
,1
&HÜ I -" fa!
i 1 i 's
Martin Dekker met de medaille die bij zijn titel hoort. foto Lex de Meester
Zeeuwse kok draagt als
enige in Nederland de
titel grand maïtre.
door Tineke Smits
VLISSINGEN - Martin Dekker (71)
uit Vlissingen slaagde 4 oktober
voor zijn grand maïtre-examen.
Hij schotelde de driekoppige jury
acht zelfbedachte gangen voor.
Dekker: „Leuk om te doen, maar
ook spannend. Gelukkig was het
eerste wat ze zeiden: 'Geslaagd'. Ik
at die dag bijna niet, tussendoor
een half broodje en achteraf een
glas wijn. Tijdens het koken proef
je natuurlijk wel alles."
Dekker zit sinds eind 1990 bij het
Culinair Gilde Zeeland; een kook
club met 175 leden, die deel uit
maakt van Cuisine Culinaire Ne
derland (CCN). CCN kent drie ran
gen: chef de cuisine (dat werd Dek
ker in 1993), maïtre de cuisine (in
2003) en grand maïtre. „Ik ben de
enige in Nederland. Dat komt mis
schien omdat het een groot exa
men is. Vaak vinden anderen die
rang niet nodig, we blijven hobby
koks."
Vroeger was Dekker helemaal niet
met koken bezig. „Ik kon een bief
stukje met aardappels maken,
maar mijn vrouw Betty kookte al
tijd. Tegenwoordig staan hier echt
niet elke dag zulke gerechten op ta
fel, hoor", lacht Dekker en hij
wijst naar de foto's die van zijn ge
rechten zijn gemaakt. Dekker
volgt eens per week lessen op de
Hotelschool in Brugge. Daar haal
de hij anderhalf jaar geleden zijn
koksdiploma. „De dingen die ik
daar leer, geef ik met plezier door
tijdens de kookavonden in de
kookstudio in Heinkenszand." Hij
heeft niet de ambitie om nu nog
een restaurant te beginnen. „Maar
soms ben ik in een restaurant en
denk ik: 'Dit kan ik beter'. Met wat
aandacht kun je een bord veel aan
trekkelijker maken."
Dekker kan ingehuurd worden om
bij mensen thuis te komen koken.
„Leuk werk, een diner klaarmaken
voor een grote groep mensen."
Echtgenote Betty maakt bloem
stukken en kan de tafel daarmee
versieren. Tijdens het examen zorg
de zij ook voor de bloemen op ta
fel. Geïnteresseerden kunnen con
tact opnemen via 0118-470263.