Mosselvissers t hebben weer toekomst Eer 1 1 lersoonl ij k i hc IC |GSC r IC ID 1 Hz^ Rem op levering stroom van kassen op Schouwen Dekker is de beste hobbykok van Nederland Ook de persoonlijke sfeer ervaren? Kom naar de open dag op zaterdag 1 november! www.hz.nl PZC Woensdag 22 oktober 2008 27 Natuurorganisaties en vissers dagen elkaar niet meer voor de rechter. door Jeffrey Kutterink DEN HAAG - Mosselvissers en na tuurbeschermers zullen elkaar niet meer voor de rechter dagen. Dat beloofden ze elkaar gistermiddag plechtig in het bijzijn van een 'zielsgelukkige' minister Gerda Ver burg (CDA, Visserij). Burgemees ter Sicko Heidoorn van Assen had de kemphanen tot elkaar gebracht. „De gesprekken hebben lang ge duurd en gingen in het begin heel moeizaam", haalde Heidoorn op. „Maar het ging dan ook om grote belangen en emoties." De mosselsector enerzijds en de Waddenvereniging, de Vereniging Natuurmonumenten, de Vogelbe scherming en de stichting WAD anderzijds tekenden gisteren een overeenkomst. Daarin beloven de partijen elkaar dat ze samen zullen werken aan een duurzame visserij en natuurherstel van de Wadden zee. Hoe ze dat precies gaan doen, be schrijven ze in een plan van aan pak dat voor maart volgend jaar klaar moet zijn. Dat is niet erg, vindt Daan van Doorn van de pro ducentenorganisatie mosselcul tuur. „Het begin- en eindpunt is duidelijk." Met deze overeenkomst heeft de mosselvisserij weer een toekomst perspectief zegt Van Doorn. „We kunnen als vissers de noodzakelij ke innovatieslag maken. Door op andere manieren te gaan vissen, ontstaat er eerder meer dan min der werk voor de vissers. We zijn ervan overtuigd dat de mosselvisse rij een goede toekomst heeft als die kan overschakelen op duurza me manieren van vissen. Maar dan moeten vissers wel de kans krijgen, en niet alleen tijd. Ze moe ten ook naar een bank kunnen stappen om geld voor investerin gen te lenen. Die toekomst ont staat door deze afspraken. Het is in het belang van vissers en van de natuurorganisaties om er samen uit te komen." Dat vinden ook directeur Hidde van Kersen van de Waddenvereni ging en directeur Fred Wouters van de Vogelbescherming. „Her stel en innovatie moeten met el kaar gelijk oplopen", zei Wouters. Van Kersen: „Een convenant sluit je om er samen uit te komen. Zo spreken we ook over een meerja- renvergunning voor de mosselvis serij." Minister Verburg zei 'dolblij' te zijn met het akkoord. „Nog geen vier maanden geleden maakten de vissers en natuurorganisaties el-' kaar uit voor alles dat lélijk was. Als ik ergens in een weekend ver scheen, was er altijd wel weer een vriend van de mossel of de Wad denzee. In de afgelopen maand kantelde die situatie. We gaan de komende jaren werken aan een duurzame visserij en natuurher stel van de Waddenzee, en probe ren er zonder de rechter uit te ko men." De eerste lakmoesproef is nu de vergunning voor de najaarsvisserij. Natuurorganisaties hebben aange geven dat maximaal de helft van het mosselzaad mag worden opge vist. Van Doorn: „In het verleden zouden we de strijd aanbinden. Nu zien we het anders. De natuur organisaties geven aan dat er gevist mag worden. Daarmee maken ze een grote stap, want ze zeggen niet dat er niet mag worden gevist op mosselzaad. Het is een kwestie van het glas is halfvol of halfleeg." Dat wil niet zeggen dat de mossel vissers akkoord gaan. Over hoeveel er precies gevist mag gaan worden, wordt nog onderhandeld, zegt Hans van Geesbergen, secretaris van de producentenorganisatie Mosselcultuur. Mosselvissers en natuurorganisa- ties dagen elkaar niet meer voor de rechter. Ze tekenden gisteren een overeenkomst en spraken af om voortaan samen te werken. Binnen Hogeschool Zeeland heerst een persoonlijke en gezellige sfeer. De kleinschaligheid van de HZ zorgt ervoor dat je geen nummer bent. Je krijgt de aandacht die je nodig hebt, wordt begeleid, leert samenwerken en klimt op tot een zelfstandige professional die grenzen durft te verleggen! Hogeschool /rW Zeeland ZLTO: glastuinbouw in problemen door krapte op elektriciteitsnet. door Nadia Berkelder GOES - Glastuinders op Schou- wen-Duiveland produceren meer stroom dan ze kwijt kunnen op het elektriciteitsnetwerk. Dat blijkt uit onderzoek door de Zuide lijke Land- en Tuinbouw Organisa tie (ZLTO). De ZLTO wil dat Delta opschiet met het aanpassen van het netwerk. De capaciteit van het elektriciteitsnet is nu te beperkt. Het gaat op Schouwen om zeven of acht ondernemers, laat woord voerster Femke Pullens van de ZL TO weten. In heel Zuid-Nederland zijn 51 van de 147 bedrijven met een warmtekrachtkoppeling in de problemen. Zij kunnen niet alle stroom leveren die ze hebben. Om de stijgende energiekosten te kunnen blijven betalen, wekken veel glastuinders zelf stroom op met warmtekrachtkoppeling. De warmte gebruiken ze zelf: om de gewassen in de kas op tempera tuur te houden. Een deel van de elektriciteit die wordt opgewekt, kan worden gebruikt voor de ver lichting van de kassen. De rest van de stroom wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Zo worden boe ren energieproducenten. Vooral de grotere glastuinbouwbedrijven zijn ook energieleverancier. Van de bedrijven die groter zijn dan vier hectare heeft ruim tachtig pro cent een warmtekrachtkoppeling. Aan de Maatje Haring Jobsweg in Oosterland moet een nieuw hoog spanningsverdeelstation komen. Volgens de ZLTO is dat pas vol gend jaar klaar. Overigens hebben niet alle bedrijven in Oosterland problemen met de stroomvoorzie ning. Komkommerkweker Van Dij- ke werkt bijvoorbeeld (nog) met een warmtekrachtkoppeling van Glastuinbouwbedrijven op Schou- wen-Duiveland kunnen de ener gie die ze produceren niet kwijt. De capaciteit van het elektrici teitsnetwerk is te beperkt. Delta. Delta kon gisteren geen commentaar leveren. Over drie jaar willen de glastuin bouwbedrijven in Zeeland, Bra bant en Zuid-Gelderland gezamen lijk 521 megawatt leveren aan het stroomnet. Dat is een uitbreiding met bijna tweehonderd megawatt. Ter vergelijking: de kerncentrale in Borssele levert 515 megawatt. De glastuinders zijn niet optimis tisch over de toekomst, blijkt uit het onderzoek van de ZLTO. Die organisatie verwacht dan ook niet dat de schaalvergroting zoals die de afgelopen jaren plaatsvond door zal zetten. Vooral de hogere kosten voor energie en de dalende opbrengst voor de producten drukt het optimisme. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft geen plannen voor uitbreiding. 26 procent van de ondernemers wil uitbreiden, acht procent wil het be drijf beëindigen. Dat zijn vooral ondernemers voor wie het te kost baar is om naar de locaties te ver huizen die zijn aangewezen voor glastuinbouwbedrijven. V-- fSM-m fillipllpl jSNi j mt' - l: Éf ,1 &HÜ I -" fa! i 1 i 's Martin Dekker met de medaille die bij zijn titel hoort. foto Lex de Meester Zeeuwse kok draagt als enige in Nederland de titel grand maïtre. door Tineke Smits VLISSINGEN - Martin Dekker (71) uit Vlissingen slaagde 4 oktober voor zijn grand maïtre-examen. Hij schotelde de driekoppige jury acht zelfbedachte gangen voor. Dekker: „Leuk om te doen, maar ook spannend. Gelukkig was het eerste wat ze zeiden: 'Geslaagd'. Ik at die dag bijna niet, tussendoor een half broodje en achteraf een glas wijn. Tijdens het koken proef je natuurlijk wel alles." Dekker zit sinds eind 1990 bij het Culinair Gilde Zeeland; een kook club met 175 leden, die deel uit maakt van Cuisine Culinaire Ne derland (CCN). CCN kent drie ran gen: chef de cuisine (dat werd Dek ker in 1993), maïtre de cuisine (in 2003) en grand maïtre. „Ik ben de enige in Nederland. Dat komt mis schien omdat het een groot exa men is. Vaak vinden anderen die rang niet nodig, we blijven hobby koks." Vroeger was Dekker helemaal niet met koken bezig. „Ik kon een bief stukje met aardappels maken, maar mijn vrouw Betty kookte al tijd. Tegenwoordig staan hier echt niet elke dag zulke gerechten op ta fel, hoor", lacht Dekker en hij wijst naar de foto's die van zijn ge rechten zijn gemaakt. Dekker volgt eens per week lessen op de Hotelschool in Brugge. Daar haal de hij anderhalf jaar geleden zijn koksdiploma. „De dingen die ik daar leer, geef ik met plezier door tijdens de kookavonden in de kookstudio in Heinkenszand." Hij heeft niet de ambitie om nu nog een restaurant te beginnen. „Maar soms ben ik in een restaurant en denk ik: 'Dit kan ik beter'. Met wat aandacht kun je een bord veel aan trekkelijker maken." Dekker kan ingehuurd worden om bij mensen thuis te komen koken. „Leuk werk, een diner klaarmaken voor een grote groep mensen." Echtgenote Betty maakt bloem stukken en kan de tafel daarmee versieren. Tijdens het examen zorg de zij ook voor de bloemen op ta fel. Geïnteresseerden kunnen con tact opnemen via 0118-470263.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 29