Niet uit eten, wel goed gegeten Lezingen over de invloed van de telescoop op wereldbeeld en religie fyeooïbelittq Emergis PZC Zaterdag 18 oktober 2008 33 Apres-ski aan de bar foto Peter Nicolai stukken fetta kaas, rode ui, zwarte olij ven, mint, komkommer en yoghurt. Na deze prima starters nemen we de porte monnee weer mee om onze hoofdgerech ten te kiezen. Mijn rijst met Thaise green chicken curry (12 euro) bevat behalve iets te droge stukjes kipfilet, look, pe pers, koriander, wortel en een dominan te vleug limoen. Mijn tafelgenote heeft een hele, maar lekkere kluif aan een me- gaspies met seizoensgroenten en vijf ge haktballetjes in een lichte peperrooms aus (7,95 euro). We hebben goed gege ten. Voor herhaling vatbaar? Jazeker, maar dan waarschijnlijk als we het eens hebben gewaagd om op de lange latten naar beneden te zoeven. Snowbase, Zeelandlaan 3, Terneuzen. Tel: 0115-822990. www.snowbase.nl. Open: zo t/m do 9-24 uur, vr en za 9-2 uur. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening aan tafel: nvt Bediening aan buffet: Horen, zien en ruiken: een warm interi eur met een ijskoude uitstraling. Knap staaltje inrichting. Conclusie: Snowbase biedt gezonde, sportieve gerechten in buffetvorm. Daar is niets mis mee, zeker niet als je net hebt gesport. Het echte 'uit eten'-gevoel krijg je hier echter (nog) niet. Kijk voor eerdere afleveringen van De Smaak op www.pzc.nl onvoldoende goed matig uitstekend voldoende keer. Eerst wat drinken. We krijgen keu rig een witbiertje en glas frisdrank geser veerd, maar dan volgt een verrassing? „Vier euro dertig, alstublieft", zegt een vriendelijk meisje. „]a, maar we willen zo ook iets eten", zegt mijn tafelgenote. „Dat kunt aan het buffet afrekenen", ant woordt ze. Dat is anders dan anders. De selfservi- ce-formule heeft een voordeel; je bent ei gen baas,-je kan zelf bepalen wanneer je iets te eten wilt halen. Het nadeel is dat je telkens de portemonnee tevoorschijn moet halen. Dat doet enigszins afbreuk aan het gevoel dat je 'uit eten' gaat. De vraag rijst natuurlijk waar je op insteekt: vooral op mensen die uit eten gaan of op^ de skiërs en snowboarders die na het sporten nog even snel een lekkere maal tijd willen verorberen. Directeur Judith Dingemanse van Snowbase worstelt met. die nuance. „De formule is gericht op grote groepen. Als het hier heel druk is, zijn we niet bij machte om iedereen aan tafel te bedienen." De kaart is niet groot, maar zeker niet doorsnee. Chefkok Joffrey Murk zweert bij het gebruik van verse producten, die eenvoudig maar stijlvol worden gepresen teerd. Mijn tafelgenote neemt eerst car paccio van Blond d'Aquitaine-rund met limoen-olie, krullen Parmezaan en ruco- la (8,50 euro). Daar is helemaal niets mis mee, al is het jammer dat het op de me nukaart beloofde biologische brood met oliën nergens is te vinden. Nu heb ik dat ook niet nodig bij mijn rijkelijk gevulde Griekse salad wrap (8,95 euro) met grote Wat is er al veel gezegd en geschreven over de skihal Snowbase in Terneuzen. Wel of geen winkels onder de piste, justi tie die beslag legt op de hal omdat de pis te op een stuk grond staat van een voor malige relatie van de coffeeshop Check point... ik ga het er vandaag allemaal niet over hebben. Wij richten ons op deze maandagavond op het eten op deze bij zondere plek. Even dacht ik nog dat het op maandag misschien erg rustig zou zijn, maar het tegendeel blijkt waar. Er wordt flink geskied en ook in het restau rant zijn aardig wat stoeltjes bezet, al valt dat met tweehonderd plaatsen niet met een zo op. We gaan zitten op een comfortabele bank met hoge rugleuning, die uitzicht geeft op de piste. We worden meteen ja loers als we een kleine meid volleerd naar beneden zien glijden. Ja, we zouden ook eens... enfin, dat is voor een andere Redacteuren Édith Ramakers en Raymond de Frel bezoeken deze maand bijzondere lo caties in Zeeland. Raymond at in skipiste Snowbase in Terneuzen. door Dewi Gigengack MIDDELBURG - Stichting Nieuw Zout en het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen houden twee thema-avonden over de invloed van de uitvinding van de telescoop op wereldbeeld en re ligie. In vier lezingen vertellen we tenschappers waartoe die uitvin ding heeft geleid. De eerste avond gaat terug naar de geschiedenis. Hoe dachten men sen die in de middeleeuwen leef den over aarde en heelal? Wim Gerritsen van de Universiteit Lei den vertelt over de denkbeelden van vóór de uitvinding van de tele scoop. Huib Zuidervaart van het Huygens Instituut in Den Haag gaat daarna in op de ontwikkelin gen in de zeventiende en achttien de eeuw. Met de telescoop kon de Italiaan Galileo Galilei bewijzen dat de aarde om de zon draait, en niet andersom. Dat was in strijd met het christelijk geloof, en Gali lei werd dan ook gedwongen om op zijn standpunten terug te ko men. Op de tweede avond beschrijft Ed van den Heuvel van de Universi teit van Amsterdam hoe we nu aankijken tegen de plaats van de aarde in ruimte en tijd. Rob van Gent van de Universiteit Utrecht schetst tenslotte de wisselwerking tussen religies en sterrenkunde. Welke antwoorden geven verschil lende religies op vragen over leven en dood? Hoe denken het joden dom, christendom en de islam over sterrenkunde en de inzichten die daaruit voortkomen? De lezingen zijn op 23 oktober en 6 no vember, in de aula van de Zeeuwse Bi bliotheek in Middelburg en duren van 19.30 tot 21.50 uur. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te bestellen via www.theaterverkoopzeeland of 0900-3300033, en aan de zaal. GESLAAGD Hogeschool Zeeland De volgende mensen uit Zeeland hebben aan de Hogeschool Zeeland hun bachelor diploma gehaald. Werktuigbouwkunde: Jos Abrahamse, Krab- bendijke; Arjan Jansen, Kruiningen; Pierre-Oli vier Thevenet, Vlissingen; Javier Beltran Mi guel, Vlissingen; Mourad Doghri, Vlissingen; Eva Navarro Gines, Vlissingen; Rina Rina Rosali ne, Vlissingen; Lorena Gutierrez Gil, Vlissingen; Arjan van de Stolpe, Ellemeet. Algemene operationele technologie: Jasper Mouwen, Kloetinge; Bart van Haren, Vlissin gen; Monireh Naddaf, Goes. Chemie: Wilco Duvivier, Koudekerke; Peter Hoogerheide, Scharendijke; Corné de Vogel, Stellendam; Roald Leendertse, Biggekerke. Civiele techniek: Rémon Kik, Zierikzee; Bart Stoutjesdijk, Nieuw Vossemeer. Elektrotechniek: Adhityo Januprabowo, Vlis singen; Wouter Bin, Goes; Fons Platteeuw, Ter neuzen; Sam Verstraete, Breskens; Johannes Sanderse, Vlissingen. Hbo-verpleegkunde: Bram Bolle, Zierikzee; Marianne Molenaar, Zoutelande; Lycia van de Velde, Yerseke; Elisabete Dos Santos Silva, Vlis singen; Henriët Gunst, Middelburg; Thirza Kemp, Zoutelande; Daphna Moor, Middel burg; Florian Stroo, Meliskerke; Emma Ver- poorte, Vlissingen; Martijn Verspuij, Baarland. Bedrijfseconomie: Jörg Coppens, Terneuzen; Kim van Damme, Tholen; Wytse de Jong, Vlis singen; Maurice de Landmeter, Serooskerke (W.); Menno Ruiter, Tholen; Wilko Louwerse, Serooskerke (W.). Commerciële economie: Marco Plasschaert, Axel. Communicatie: Mario van Gastel, Kruiningen; Anoeska Gijzel, Rilland; Liesbeth Meijer, We- meldinge. Informatica/bedrijfskundige informatica: Mürsel Kizilcan, Middelburg; Piet van Looij, Hulst; Niek Timmerman, Hulst; Son Luu, Vlis singen; Wei Peng, Vlissingen; Wouter Jansen, Middelburg; Meivin Louwerse, Middelburg; Stephan de Regt, Heinkenszand; Michel de Winter, Heinkenszand; Tom van Dorsselaer, Breskens. International business and languages: Ange la Steutel, Oost-Souburg. International business and management stu dies: Laura Gracia Primo, Vlissingen; Michael Rezec, Vlissingen; Harinder Singh, Zierikzee; Angelo Terzic, Oostburg; Rorik van Welij, Ka- pelle; William van Zweeden, Goes; Priscilla Se- lis, Breskens: Digna Munoz Pina, Vlissingen. Emergis, centrum voor geestelijke gezondheidszorg te Kloetinge zoekt: enthousiaste vrijwilligers (-sters) uit Goes en omstreken die, in het Internetcafé, cliënten willen begeleiden in het omgaan met Word, internet, e-mail en MSN. De werkzaamheden zijn overzichtelijk en vinden plaats in een prettige werksfeer. Het betreft één dagdeel per week (overdag). Meer informatie bij Loek Menheere 0113 26 76 63.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 35