Niet uit eten, wel
goed gegeten
Lezingen over de invloed van de
telescoop op wereldbeeld en religie
fyeooïbelittq
Emergis
PZC Zaterdag 18 oktober 2008 33
Apres-ski aan de bar foto Peter Nicolai
stukken fetta kaas, rode ui, zwarte olij
ven, mint, komkommer en yoghurt. Na
deze prima starters nemen we de porte
monnee weer mee om onze hoofdgerech
ten te kiezen. Mijn rijst met Thaise green
chicken curry (12 euro) bevat behalve
iets te droge stukjes kipfilet, look, pe
pers, koriander, wortel en een dominan
te vleug limoen. Mijn tafelgenote heeft
een hele, maar lekkere kluif aan een me-
gaspies met seizoensgroenten en vijf ge
haktballetjes in een lichte peperrooms
aus (7,95 euro). We hebben goed gege
ten. Voor herhaling vatbaar? Jazeker,
maar dan waarschijnlijk als we het eens
hebben gewaagd om op de lange latten
naar beneden te zoeven.
Snowbase, Zeelandlaan 3, Terneuzen. Tel:
0115-822990. www.snowbase.nl. Open: zo
t/m do 9-24 uur, vr en za 9-2 uur.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel: nvt
Bediening aan buffet:
Horen, zien en ruiken: een warm interi
eur met een ijskoude uitstraling. Knap
staaltje inrichting.
Conclusie: Snowbase biedt gezonde,
sportieve gerechten in buffetvorm.
Daar is niets mis mee, zeker niet als je
net hebt gesport. Het echte 'uit
eten'-gevoel krijg je hier echter (nog)
niet.
Kijk voor eerdere afleveringen van De
Smaak op www.pzc.nl
onvoldoende goed
matig uitstekend
voldoende
keer. Eerst wat drinken. We krijgen keu
rig een witbiertje en glas frisdrank geser
veerd, maar dan volgt een verrassing?
„Vier euro dertig, alstublieft", zegt een
vriendelijk meisje. „]a, maar we willen
zo ook iets eten", zegt mijn tafelgenote.
„Dat kunt aan het buffet afrekenen", ant
woordt ze.
Dat is anders dan anders. De selfservi-
ce-formule heeft een voordeel; je bent ei
gen baas,-je kan zelf bepalen wanneer je
iets te eten wilt halen. Het nadeel is dat
je telkens de portemonnee tevoorschijn
moet halen. Dat doet enigszins afbreuk
aan het gevoel dat je 'uit eten' gaat. De
vraag rijst natuurlijk waar je op insteekt:
vooral op mensen die uit eten gaan of op^
de skiërs en snowboarders die na het
sporten nog even snel een lekkere maal
tijd willen verorberen. Directeur Judith
Dingemanse van Snowbase worstelt met.
die nuance. „De formule is gericht op
grote groepen. Als het hier heel druk is,
zijn we niet bij machte om iedereen aan
tafel te bedienen."
De kaart is niet groot, maar zeker niet
doorsnee. Chefkok Joffrey Murk zweert
bij het gebruik van verse producten, die
eenvoudig maar stijlvol worden gepresen
teerd. Mijn tafelgenote neemt eerst car
paccio van Blond d'Aquitaine-rund met
limoen-olie, krullen Parmezaan en ruco-
la (8,50 euro). Daar is helemaal niets mis
mee, al is het jammer dat het op de me
nukaart beloofde biologische brood met
oliën nergens is te vinden. Nu heb ik dat
ook niet nodig bij mijn rijkelijk gevulde
Griekse salad wrap (8,95 euro) met grote
Wat is er al veel gezegd en geschreven
over de skihal Snowbase in Terneuzen.
Wel of geen winkels onder de piste, justi
tie die beslag legt op de hal omdat de pis
te op een stuk grond staat van een voor
malige relatie van de coffeeshop Check
point... ik ga het er vandaag allemaal niet
over hebben. Wij richten ons op deze
maandagavond op het eten op deze bij
zondere plek. Even dacht ik nog dat het
op maandag misschien erg rustig zou
zijn, maar het tegendeel blijkt waar. Er
wordt flink geskied en ook in het restau
rant zijn aardig wat stoeltjes bezet, al valt
dat met tweehonderd plaatsen niet met
een zo op.
We gaan zitten op een comfortabele
bank met hoge rugleuning, die uitzicht
geeft op de piste. We worden meteen ja
loers als we een kleine meid volleerd
naar beneden zien glijden. Ja, we zouden
ook eens... enfin, dat is voor een andere
Redacteuren Édith Ramakers en Raymond
de Frel bezoeken deze maand bijzondere lo
caties in Zeeland. Raymond at in skipiste
Snowbase in Terneuzen.
door Dewi Gigengack
MIDDELBURG - Stichting Nieuw
Zout en het Koninklijk Zeeuwsch
Genootschap der Wetenschappen
houden twee thema-avonden over
de invloed van de uitvinding van
de telescoop op wereldbeeld en re
ligie. In vier lezingen vertellen we
tenschappers waartoe die uitvin
ding heeft geleid.
De eerste avond gaat terug naar de
geschiedenis. Hoe dachten men
sen die in de middeleeuwen leef
den over aarde en heelal? Wim
Gerritsen van de Universiteit Lei
den vertelt over de denkbeelden
van vóór de uitvinding van de tele
scoop. Huib Zuidervaart van het
Huygens Instituut in Den Haag
gaat daarna in op de ontwikkelin
gen in de zeventiende en achttien
de eeuw. Met de telescoop kon de
Italiaan Galileo Galilei bewijzen
dat de aarde om de zon draait, en
niet andersom. Dat was in strijd
met het christelijk geloof, en Gali
lei werd dan ook gedwongen om
op zijn standpunten terug te ko
men.
Op de tweede avond beschrijft Ed
van den Heuvel van de Universi
teit van Amsterdam hoe we nu
aankijken tegen de plaats van de
aarde in ruimte en tijd. Rob van
Gent van de Universiteit Utrecht
schetst tenslotte de wisselwerking
tussen religies en sterrenkunde.
Welke antwoorden geven verschil
lende religies op vragen over leven
en dood? Hoe denken het joden
dom, christendom en de islam
over sterrenkunde en de inzichten
die daaruit voortkomen?
De lezingen zijn op 23 oktober en 6 no
vember, in de aula van de Zeeuwse Bi
bliotheek in Middelburg en duren van
19.30 tot 21.50 uur. Kaarten kosten
7,50 euro en zijn te bestellen via
www.theaterverkoopzeeland of
0900-3300033, en aan de zaal.
GESLAAGD
Hogeschool Zeeland
De volgende mensen uit Zeeland hebben aan
de Hogeschool Zeeland hun bachelor diploma
gehaald.
Werktuigbouwkunde: Jos Abrahamse, Krab-
bendijke; Arjan Jansen, Kruiningen; Pierre-Oli
vier Thevenet, Vlissingen; Javier Beltran Mi
guel, Vlissingen; Mourad Doghri, Vlissingen;
Eva Navarro Gines, Vlissingen; Rina Rina Rosali
ne, Vlissingen; Lorena Gutierrez Gil, Vlissingen;
Arjan van de Stolpe, Ellemeet.
Algemene operationele technologie: Jasper
Mouwen, Kloetinge; Bart van Haren, Vlissin
gen; Monireh Naddaf, Goes.
Chemie: Wilco Duvivier, Koudekerke; Peter
Hoogerheide, Scharendijke; Corné de Vogel,
Stellendam; Roald Leendertse, Biggekerke.
Civiele techniek: Rémon Kik, Zierikzee; Bart
Stoutjesdijk, Nieuw Vossemeer.
Elektrotechniek: Adhityo Januprabowo, Vlis
singen; Wouter Bin, Goes; Fons Platteeuw, Ter
neuzen; Sam Verstraete, Breskens; Johannes
Sanderse, Vlissingen.
Hbo-verpleegkunde: Bram Bolle, Zierikzee;
Marianne Molenaar, Zoutelande; Lycia van de
Velde, Yerseke; Elisabete Dos Santos Silva, Vlis
singen; Henriët Gunst, Middelburg; Thirza
Kemp, Zoutelande; Daphna Moor, Middel
burg; Florian Stroo, Meliskerke; Emma Ver-
poorte, Vlissingen; Martijn Verspuij, Baarland.
Bedrijfseconomie: Jörg Coppens, Terneuzen;
Kim van Damme, Tholen; Wytse de Jong, Vlis
singen; Maurice de Landmeter, Serooskerke
(W.); Menno Ruiter, Tholen; Wilko Louwerse,
Serooskerke (W.).
Commerciële economie: Marco Plasschaert,
Axel.
Communicatie: Mario van Gastel, Kruiningen;
Anoeska Gijzel, Rilland; Liesbeth Meijer, We-
meldinge.
Informatica/bedrijfskundige informatica:
Mürsel Kizilcan, Middelburg; Piet van Looij,
Hulst; Niek Timmerman, Hulst; Son Luu, Vlis
singen; Wei Peng, Vlissingen; Wouter Jansen,
Middelburg; Meivin Louwerse, Middelburg;
Stephan de Regt, Heinkenszand; Michel de
Winter, Heinkenszand; Tom van Dorsselaer,
Breskens.
International business and languages: Ange
la Steutel, Oost-Souburg.
International business and management stu
dies: Laura Gracia Primo, Vlissingen; Michael
Rezec, Vlissingen; Harinder Singh, Zierikzee;
Angelo Terzic, Oostburg; Rorik van Welij, Ka-
pelle; William van Zweeden, Goes; Priscilla Se-
lis, Breskens: Digna Munoz Pina, Vlissingen.
Emergis, centrum voor geestelijke
gezondheidszorg te Kloetinge zoekt:
enthousiaste vrijwilligers (-sters)
uit Goes en omstreken die, in het Internetcafé, cliënten willen begeleiden
in het omgaan met Word, internet, e-mail en MSN. De werkzaamheden zijn
overzichtelijk en vinden plaats in een prettige werksfeer. Het betreft één
dagdeel per week (overdag). Meer informatie bij Loek Menheere 0113 26 76 63.