PZC Ophef over Goes' kampeerbeleid Een bolus draaien is moeilijker dan het lijkt 11 Tholen denkt na over ruimen van graven BEVELANDEN-THOLEN 15 Nieuwe regels zijn wel erg stringent, zeggen campingeigenaren. Klanten van Goese bakkerij mogen voor een keer zelf bakken. Taart Hogeschool Zeeland kroont zichzelf tot King of the Channel Maandag 29 september 2008 Symposium en veel informatie over borstkanker Tip? redgoes@pzc.nl door Lilian Dominicus GOES - Het nieuwe kampeerbeleid van Goes is de campingeigenaren in de gemeente rauw op het dak gevallen. De ondernemers zouden niet van tevoren zijn ingelicht, ter wijl de regels verstrekkende gevol gen kunnen hebben. Wethouder Sophie van 't Westein de (WD, recreatie en toerisme) zegt binnenkort alsnog te praten met de eigenaren en belooft te kij ken of er 'ruimte' is voor aanpas singen. De campingeigenaren zijn onder meer verontwaardigd over de ver plichte vijf meter afstand tussen stacaravans. Die zou nodig zijn voor de brandveiligheid. „Dubbele caravans, dat mag dus niet meer", concludeert Piet Verburg van cam ping De Haas in Oud-Sabbinge. Stan Jasperse van camping 't Veer- se Meer in Wolphaartsdijk: „Het is ook fout zoals het geschreven staat. Ik denk dat die regel dusda nig onmogelijk is, dat-ie er nooit zal komen." Hij stelt voor om de vijf meter-regel voor uitbreidingen of nieuwe kampeerterreinen in te stellen, 'mogen die er komen', en voor de bestaande terreinen drie meter aan te houden. „Dat is haal baar." Verder is er commotie over de nieuwe regels voor randbeplan- ting. „Nu is dat een veel ruimer be grip. Het mag van alles zijn: gras, sloot of akkerrand. Maar straks moeten we nieuwe bomen zetten om de camping", zegt Verburg van De vijf meter tussenruimte voor stacaravans gaat ondernemers te ver. Ook zijn ze niet te spreken over de boomstrook die soms tien meter breed moet zijn. De Haas. Hij is bang dat zijn smal le en langgerekte camping staan plaatsen zal moeten inleveren. Op bestaande terreinen mag de boomstrook vijf meter zijn, maar rond nieuwe terreinen wordt de re gel tien meter. Jasperse: „Dat gaat me echt te ver. Als je dat bij elkaar optelt, hou je geen camping meer over. Ik zou met die tien meter wel vrede hebben als er meer mag dan alleen bomen: dus ook gras of een ecologische oeverrand." Norbert Roetenberg van camping De Veerhoeve in Wolphaartsdijk: „Mensen komen bij mij juist voor het weidse uitzicht, de plekken aan de rand zijn het snelst zijn ver huurd. Dus ik plant daar liever geen bomen." De ondernemers hadden het liefst gezien dat de gemeente eerst met i hen was komen praten over het nieuwe kampeerbeleid. Nu moes ten ze in de krant lezen dat erover zou worden gediscussieerd in de gemeenteraadscommissie. Van 't Westeinde: „Het meeste was ook al bekend. Het stuk bestaat uit oud beleid uit de bestaande plaatselijke verordening en het bestemmings plan. Alleen de brandweerverorde ning is nieuw. Maar dat is nog maar een concept." Klanten van bakkerij Den Soeten Inval draaien zelf bolussen. foto Willem Mieras door Luc Oggel GOES - Een goede bolus maken is een vak. Dat weten de klanten van bakkerij Den Soeten Inval in Goes inmiddels ook. Zaterdag mochten zij en ook andere bezoekers van de binnenstad de typisch Zeeuwse lekkernij zelf komen 'draaien' in de winkel. Den Soeten Inval, aan de Opril Grote Markt, sleepte afgelopen voorjaar de titel 'beste bolusbakker van Zeeland' in de wacht. „We wil den iets origineels doen voor onze klanten, toen hebben we bedacht ze zelf bolussen te laten bakken", vertelt eigenaar Hans Voordijk. Daar is behoorlijk wat belangstel ling voor. Het werkgedeelte van de bakkerij staat zaterdag vol met mensen. Voordat ze zelf bolussen mogen maken, krijgen ze eerst een rondleiding en uitleg over het werk in de bakkerij. Vervolgens gaan de plastic schorten voor en groeperen de 'bakkers' zich rond een grote stalen tafel, die helemaal vol suiker ligt. Het is de bedoeling dat een klomp deeg door de suiker wordt gerold totdat er een lange sliert van zo'n dertig centimeter ontstaat. Die moet vervolgens wor den opgerold in de typische bolus- vorm en op een bakplaat worden gelegd. De perfecte bolus moet vol gens Voordijk plakken, een lekkere 'afbeet' hebben en mooi glimmen. „Het geheim is dat je hele goede grondstoffen moet gebruiken. Een bolus bestaat uit water, gist, suiker en boter, maar het gaat om de me thode van bereiden." Gebeurt heel veel werk in de bak kerij tegenwoordig machinaal, het maken van een bolus is nog echt 'Je hebt wel een paar weken nodig om het goed in de vingers te krijgen' handwerk. En vieze handen, die krijg je er wel van. „Om het draaien van een mooie bolus in de door Rob Paardekam THOLEN - Inwoners van de gemeen te Tholen mogen binnenkort hun mening geven over het ruimen van graven. Het college lijkt wel wat te voelen voor grafruiming. In het huidige beleid worden be graafplaatsen uitgebreid als ze te klein zijn geworden, maar in de toekomst kan de gemeente wei eens tegen grenzen aanlopen. Het ruimen van graven is in die geval len een optie. De stoffelijke resten uit de geruimde graven kunnen in zogeheten knekeldoosjes worden gedaan om ze vervolgens samen te herbegraven in een verzamelgraf. Daarop kan volgens de gemeente een monument worden geplaatst met alle namen. De gemeente heeft met kerkge nootschappen en geloofsgemeen schappen gesproken over het rui men van graven, en die zouden geen al te grote problemen zien. Toch wil het college ook nog de mening van de bevolking horen. Er is onlangs al een enquête gehou den over het begraafbeleid, maar die gaf op dit punt geen duidelijk beeld. In oktober mogen inwoners hun zegje doen. vingers te krijgen heb je wel een paar weken nodig", weet bolusspe cialist Rob Maas. Toch zien de bo lussen van de klanten er al heel be hoorlijk uit. Alleen de snelheid, die zit er nog niet echt in. „Als wij hier 's ochtends met z'n vieren be ginnen, moeten er binnen drie kwartier 750 stuks liggen", zegt Maas. Christa uit Goes, al twintig jaar klant van Den Soeten Inval, zou niet dagelijks bolussen willen draaien, maar vindt het voor een keer erg leuk om te doen. „Ik kom hier al zo lang het is interessant om nu eens te zien hoe het hier in zijn werk gaat." De zelfgemaakte bolussen zullen waarschijnlijk extra goed hebben gesmaakt. Tip? redactie@pzc.nl Kinderen worden soms wijsneu zen genoemd. Daar is meer dan eens alle reden toe. Neem nou Saartje van vier. Ze heeft een woordenschat, waar van veel is ontsproten aan favo riete televisieprogramma's. Met tellen heeft ze iets meer moeite. Ze hapert af en toe, of slaat wel eens een cijfer over. Saartje wordt niet graag betrapt op fouten. Daarom is ze is ook ui termate voorzichtig als je haar vraagt te tellen. Vorige week nog vroeg haar oma hoe oud ze wordt als ze weer jarig is. Even bleef het stil, maar toen klonk het op achtelo ze toon: „Oooh, dat zie ik van zelf wel op de taart".

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 45