PZC
Ophef over Goes' kampeerbeleid
Een bolus draaien is moeilijker dan het lijkt
11
Tholen denkt
na over ruimen
van graven
BEVELANDEN-THOLEN
15
Nieuwe regels zijn wel
erg stringent, zeggen
campingeigenaren.
Klanten van Goese
bakkerij mogen voor
een keer zelf bakken.
Taart
Hogeschool Zeeland
kroont zichzelf tot
King of the Channel
Maandag 29 september 2008
Symposium en
veel informatie
over borstkanker
Tip? redgoes@pzc.nl
door Lilian Dominicus
GOES - Het nieuwe kampeerbeleid
van Goes is de campingeigenaren
in de gemeente rauw op het dak
gevallen. De ondernemers zouden
niet van tevoren zijn ingelicht, ter
wijl de regels verstrekkende gevol
gen kunnen hebben.
Wethouder Sophie van 't Westein
de (WD, recreatie en toerisme)
zegt binnenkort alsnog te praten
met de eigenaren en belooft te kij
ken of er 'ruimte' is voor aanpas
singen.
De campingeigenaren zijn onder
meer verontwaardigd over de ver
plichte vijf meter afstand tussen
stacaravans. Die zou nodig zijn
voor de brandveiligheid. „Dubbele
caravans, dat mag dus niet meer",
concludeert Piet Verburg van cam
ping De Haas in Oud-Sabbinge.
Stan Jasperse van camping 't Veer-
se Meer in Wolphaartsdijk: „Het is
ook fout zoals het geschreven
staat. Ik denk dat die regel dusda
nig onmogelijk is, dat-ie er nooit
zal komen." Hij stelt voor om de
vijf meter-regel voor uitbreidingen
of nieuwe kampeerterreinen in te
stellen, 'mogen die er komen', en
voor de bestaande terreinen drie
meter aan te houden. „Dat is haal
baar." Verder is er commotie over
de nieuwe regels voor randbeplan-
ting. „Nu is dat een veel ruimer be
grip. Het mag van alles zijn: gras,
sloot of akkerrand. Maar straks
moeten we nieuwe bomen zetten
om de camping", zegt Verburg van
De vijf meter tussenruimte voor
stacaravans gaat ondernemers te
ver. Ook zijn ze niet te spreken
over de boomstrook die soms
tien meter breed moet zijn.
De Haas. Hij is bang dat zijn smal
le en langgerekte camping staan
plaatsen zal moeten inleveren.
Op bestaande terreinen mag de
boomstrook vijf meter zijn, maar
rond nieuwe terreinen wordt de re
gel tien meter. Jasperse: „Dat gaat
me echt te ver. Als je dat bij elkaar
optelt, hou je geen camping meer
over. Ik zou met die tien meter
wel vrede hebben als er meer mag
dan alleen bomen: dus ook gras of
een ecologische oeverrand."
Norbert Roetenberg van camping
De Veerhoeve in Wolphaartsdijk:
„Mensen komen bij mij juist voor
het weidse uitzicht, de plekken
aan de rand zijn het snelst zijn ver
huurd. Dus ik plant daar liever
geen bomen."
De ondernemers hadden het liefst
gezien dat de gemeente eerst met i
hen was komen praten over het
nieuwe kampeerbeleid. Nu moes
ten ze in de krant lezen dat erover
zou worden gediscussieerd in de
gemeenteraadscommissie. Van 't
Westeinde: „Het meeste was ook
al bekend. Het stuk bestaat uit oud
beleid uit de bestaande plaatselijke
verordening en het bestemmings
plan. Alleen de brandweerverorde
ning is nieuw. Maar dat is nog
maar een concept."
Klanten van bakkerij Den Soeten Inval draaien zelf bolussen.
foto Willem Mieras
door Luc Oggel
GOES - Een goede bolus maken is
een vak. Dat weten de klanten van
bakkerij Den Soeten Inval in Goes
inmiddels ook. Zaterdag mochten
zij en ook andere bezoekers van
de binnenstad de typisch Zeeuwse
lekkernij zelf komen 'draaien' in
de winkel.
Den Soeten Inval, aan de Opril
Grote Markt, sleepte afgelopen
voorjaar de titel 'beste bolusbakker
van Zeeland' in de wacht. „We wil
den iets origineels doen voor onze
klanten, toen hebben we bedacht
ze zelf bolussen te laten bakken",
vertelt eigenaar Hans Voordijk.
Daar is behoorlijk wat belangstel
ling voor. Het werkgedeelte van de
bakkerij staat zaterdag vol met
mensen. Voordat ze zelf bolussen
mogen maken, krijgen ze eerst een
rondleiding en uitleg over het
werk in de bakkerij. Vervolgens
gaan de plastic schorten voor en
groeperen de 'bakkers' zich rond
een grote stalen tafel, die helemaal
vol suiker ligt. Het is de bedoeling
dat een klomp deeg door de suiker
wordt gerold totdat er een lange
sliert van zo'n dertig centimeter
ontstaat. Die moet vervolgens wor
den opgerold in de typische bolus-
vorm en op een bakplaat worden
gelegd. De perfecte bolus moet vol
gens Voordijk plakken, een lekkere
'afbeet' hebben en mooi glimmen.
„Het geheim is dat je hele goede
grondstoffen moet gebruiken. Een
bolus bestaat uit water, gist, suiker
en boter, maar het gaat om de me
thode van bereiden."
Gebeurt heel veel werk in de bak
kerij tegenwoordig machinaal, het
maken van een bolus is nog echt
'Je hebt wel een paar weken
nodig om het goed in de
vingers te krijgen'
handwerk. En vieze handen, die
krijg je er wel van. „Om het
draaien van een mooie bolus in de
door Rob Paardekam
THOLEN - Inwoners van de gemeen
te Tholen mogen binnenkort hun
mening geven over het ruimen
van graven. Het college lijkt wel
wat te voelen voor grafruiming.
In het huidige beleid worden be
graafplaatsen uitgebreid als ze te
klein zijn geworden, maar in de
toekomst kan de gemeente wei
eens tegen grenzen aanlopen. Het
ruimen van graven is in die geval
len een optie. De stoffelijke resten
uit de geruimde graven kunnen in
zogeheten knekeldoosjes worden
gedaan om ze vervolgens samen te
herbegraven in een verzamelgraf.
Daarop kan volgens de gemeente
een monument worden geplaatst
met alle namen.
De gemeente heeft met kerkge
nootschappen en geloofsgemeen
schappen gesproken over het rui
men van graven, en die zouden
geen al te grote problemen zien.
Toch wil het college ook nog de
mening van de bevolking horen.
Er is onlangs al een enquête gehou
den over het begraafbeleid, maar
die gaf op dit punt geen duidelijk
beeld. In oktober mogen inwoners
hun zegje doen.
vingers te krijgen heb je wel een
paar weken nodig", weet bolusspe
cialist Rob Maas. Toch zien de bo
lussen van de klanten er al heel be
hoorlijk uit. Alleen de snelheid,
die zit er nog niet echt in. „Als wij
hier 's ochtends met z'n vieren be
ginnen, moeten er binnen drie
kwartier 750 stuks liggen", zegt
Maas. Christa uit Goes, al twintig
jaar klant van Den Soeten Inval,
zou niet dagelijks bolussen willen
draaien, maar vindt het voor een
keer erg leuk om te doen. „Ik kom
hier al zo lang het is interessant
om nu eens te zien hoe het hier in
zijn werk gaat."
De zelfgemaakte bolussen zullen
waarschijnlijk extra goed hebben
gesmaakt.
Tip? redactie@pzc.nl
Kinderen worden soms wijsneu
zen genoemd. Daar is meer dan
eens alle reden toe.
Neem nou Saartje van vier. Ze
heeft een woordenschat, waar
van veel is ontsproten aan favo
riete televisieprogramma's.
Met tellen heeft ze iets meer
moeite. Ze hapert af en toe, of
slaat wel eens een cijfer over.
Saartje wordt niet graag betrapt
op fouten. Daarom is ze is ook ui
termate voorzichtig als je haar
vraagt te tellen.
Vorige week nog vroeg haar
oma hoe oud ze wordt als ze
weer jarig is. Even bleef het stil,
maar toen klonk het op achtelo
ze toon: „Oooh, dat zie ik van
zelf wel op de taart".