Small Talk meer
dan broertje van
De Vissershaven
Vijf faillissementen op
Vlaamse vissersvloot
Hoge brandstofprijs niet
gecompenseerd door
stijgende visprijzen.
j)e imt
V(M f
slamond
PZC Zaterdag 27 september 2008 33
Willem Hamer in Small Talk. Op de achter
grond De Vissershaven.
foto Ruben Oreel
daan en praten nog na met Willem en
Theo. „Ik marchandeer niet", zegt Theo.
„Ik ga voor het beste en doe dat in de
overtuiging dat dat ook het beste is. Ach
ter de samenstelling van een menuutje
zit een gedachte. Denk aan de smaakkeu-
ze, inkoop, bereidingswijze, logistiek en
natuurlijk de prijsstelling. Ik wil dus niet
dat er gerechten uit de menu's onderling
uitgewisseld worden. Dan eet je maar a
la carte."
Als Willem niet buiten had gestaan om
de glazen te poleren, waren we Small
Talk voorbij gelopen en bij De Vissersha
ven naar binnengelopen. Vlissingen, con
cluderen we, is sinds deze zomer een
kleine, maar fijne zaak rijker.
Small Talk Loungerestaurant, Nieuwendijk 1
Vlissingen, tel: 0118-417329. Pinnen kan, vi
sa ed. geaccepteerd.
Prijs-kwaliteit:
Bediening:
Entourage:
Horen, zien en zwijgen: soms denk je
in een soort vrijstaat te zijn, waar
Theo's wil wet is.
Een vrijstaat ook waar roken nog zoals
voor juli samen wordt opgelost.
Conclusie: Small Talk is meer dan een
annex van de Vissershaven.
meer afleveringen van de Smaak op:
www.pzc.nl/specials/smaakvan/
onvoldoende goed
matig uitstekend
voldoende
In de Smaak van Edith en Raymond gaan
de PZC-redacteuren mosselen eten. Voor
het 'zwarte goud' van Yerseke ging Edith
naar Small Talk in havenplaats Vlissingen.
We wilden naar De Vissershaven in Vlis
singen gaan, maar kwamen uit bij de bu
ren aan de Nieuwendijk. En daarvoor
was Willem Hamer verantwoordelijk.
De gastheer van Small Talk reageerde ge
vat op onze vragen en had zo'n aansteke
lijk goed humeur dat we voor we er erg
in hadden aan een leuk tafeltje aan het
raam bij Small Talk zaten.
Ach, zagen we toen we binnen waren,
vanuit Small Talk kijk je zo bij de Vissers
haven naar binnen. Het lijkt een soort
twee-eenheid. Het maakt niet uit waar je
zit. „Toch wel", zegt Willem Hamer. „We
vullen elkaar aan en hebben een eigen
karakter. De Vissershaven is geschikt
voor een groot publiek, wij zijn meer
een loungerestaurantje. Na het eten kan
er hier zo doorgeschoven worden naar
de bar. We maken wel gebruik van de
zelfde keuken."
Willem rolt een tête a tête uit. Het loper-
tje fleurt het houten tafeltje op. „Hoe
mooi kan het leven zijn"? zegt hij en ser
veert een glas witte wijn (Riesling voor
2,50 euro), oesters (6,oo euro), kreeften
soep (5,50 euro) een mandje kleine stok-
broodjes met goed smeerbare roombo
ter. Een schaaltje mosseltjes in het zuur
ging aan het voorgerecht vooraf De amu
se heeft de eetlust opgewekt.
De fond, die als basis gebruikt is voor de
bereiding van de kreeftensoep, is krach
tig van smaak. Je proeft dat de kreeft lang
heeft getrokken. Het is de 'mondbeleve-
nis' die je verwacht te krijgen bij een ech
te bisque d'homard. Er wordt nog een
borrelglaasje cognac bij geserveerd, maar
dat is voor mij net over de top. De drie
oesters smaken zoals ze vers uit het zilte
water moeten smaken.
De pan mosselen volgt (17,50 euro), en
een gekookte kreeft Bellevue (17,50 eu
ro). Bij de buren van de Vissershaven
kan voor 15,00 euro onbeperkt mosselen
worden gegeten. „En er zijn gasten die
probleemloos meer dan een pannetje
aan kunnen. Die zijn blij bij de buren te
zitten", zegt Willem.
Het mosselpannetje van Small Talk is rij
kelijk vol, de mossels zelf zijn goed ge
vuld. „Ze komen van Prins en Dingeman-
se uit Yerseke en dan is succes verze
kerd", zegt Theo Verstegen, het brein ach
ter Small Talk en de Vissershaven. Veel
vis komt rechtstreeks van de mijn van
Urk. „Ik kan daar zonder tussenpersoon
onze vis kopen. Dat is voordelig en dat
merken onze gasten", zegt Theo.
Hij kan zijn waar goed aanprijzen. Met
Willem is hij een sterk duo en de begelei
dende tekst op de menukaart bij de
kreeft Bellevue 'een sprookje ontrafelt
zich op uw bord', zal wel uit hun koker
komen. De kreeft is precies lang genoeg
gekookt en met gulle hand gegeven. De
frites, salade en zeekraal completeren het
hoofdgerecht.
We passen voor een toetje. We zijn vol-
Aan de Jacob Valckestraat in Goes wordt een tiental zeer
luxe appartementen ontwikkeld, variërend in grootte van
circa 125 m2 tot circa 260 m2.
'Villa Valcke' bevindt zich op drie wandelminuten van de
historische binnenstad en langs de Goese Veste, die zich
tussen statige panden en weelderig groen door slingert.
De uitstraling van het gebouw sluit naadloos aan op het
karakter van de omgeving.
De klasse van de appartementen wordt benadrukt door
de statige en traditionele architectuur en door de
kleinschalige opzet is het exclusief.
De 3- tot 5-kamer appartementen in Villa Valcke zijn uniek
qua grootte en indeling, hebben een hoogwaardig
afwerkingsniveau en bieden volop wooncomfort.
aangename buitenruimte(n)
luxe keuken voorzien van diverse apparatuur
eigen parkeerplaats(en) in overkapte parkeerstalling
aparte bergruimte
videofooninstallatie
diverse opties waarmee u het wooncomfort kunt verhogen
veiligheid conform politiekeurmerk
Bent u geïnteresseerd? U kunt zich inschrijven tot 3 oktober, a.s.
via de website:
www.villavalcke.nl
Of bij makelaar Het Nieuwbouwhuis
tel. 0113-271977
door Harmen van der Werf
ZEEBRUCCE - In de Vlaamse visserij
is sprake van een koude sanering.
Vijf bedrijven zijn in de afgelopen
maand failliet verklaard. Mogelijk
komen er daar nog drie bij op kor
te termijn. Het gaat om bedrijven
met grotere kotters.
Voor de kottervloot in Vlaanderen
is het verlies van zoveel schepen
een aderlating. De Vlaamse visserij
sector is al vrij klein. „Wij moeten
de vloot op een minimumniveau
kunnen handhaven", stelt consu
lent Ben Desmyter van de Vlaam
se rederscentrale, „anders gaan wij
marktaandeel verliezen." Momen
teel telt Vlaanderen nog vijfentach
tig vissersschepen.
De hoofdoorzaak van de faillisse
menten is de extreem hoge brand
stofprijs dit jaar die niet door béte
re visprijzen wordt goedgemaakt.
Vlaamse vissers krijgen evenmin
als hun Nederlandse collega's een
brandstoftoeslag van de overheid.
„Als dat al van de Europese Com
missie zou mogen, is het de vraag
of enkele eurocenten steun per li
ter helpt bij literprijzen van 60 of
zelfs 70 eurocent", aldus Desmyter.
Het begin van een oplossing ligt
volgens hem meer bij brandstofbe-
sparende maatregelen en een men
taliteitsverandering. Vlaamse vis
sers beraden zich ook op alternatie
ve vormen van visserij die minder
brandstof vergen dan de veel toege
paste boomkorvisserij.
W* De al kleine Vlaamse visserijsec-
tor is getroffen door een koude
sanering. Vijf bedrijven zijn de af
gelopen maand failliet verklaard,
mogelijk komen er nog drie bij.
V si