Small Talk meer dan broertje van De Vissershaven Vijf faillissementen op Vlaamse vissersvloot Hoge brandstofprijs niet gecompenseerd door stijgende visprijzen. j)e imt V(M f slamond PZC Zaterdag 27 september 2008 33 Willem Hamer in Small Talk. Op de achter grond De Vissershaven. foto Ruben Oreel daan en praten nog na met Willem en Theo. „Ik marchandeer niet", zegt Theo. „Ik ga voor het beste en doe dat in de overtuiging dat dat ook het beste is. Ach ter de samenstelling van een menuutje zit een gedachte. Denk aan de smaakkeu- ze, inkoop, bereidingswijze, logistiek en natuurlijk de prijsstelling. Ik wil dus niet dat er gerechten uit de menu's onderling uitgewisseld worden. Dan eet je maar a la carte." Als Willem niet buiten had gestaan om de glazen te poleren, waren we Small Talk voorbij gelopen en bij De Vissersha ven naar binnengelopen. Vlissingen, con cluderen we, is sinds deze zomer een kleine, maar fijne zaak rijker. Small Talk Loungerestaurant, Nieuwendijk 1 Vlissingen, tel: 0118-417329. Pinnen kan, vi sa ed. geaccepteerd. Prijs-kwaliteit: Bediening: Entourage: Horen, zien en zwijgen: soms denk je in een soort vrijstaat te zijn, waar Theo's wil wet is. Een vrijstaat ook waar roken nog zoals voor juli samen wordt opgelost. Conclusie: Small Talk is meer dan een annex van de Vissershaven. meer afleveringen van de Smaak op: www.pzc.nl/specials/smaakvan/ onvoldoende goed matig uitstekend voldoende In de Smaak van Edith en Raymond gaan de PZC-redacteuren mosselen eten. Voor het 'zwarte goud' van Yerseke ging Edith naar Small Talk in havenplaats Vlissingen. We wilden naar De Vissershaven in Vlis singen gaan, maar kwamen uit bij de bu ren aan de Nieuwendijk. En daarvoor was Willem Hamer verantwoordelijk. De gastheer van Small Talk reageerde ge vat op onze vragen en had zo'n aansteke lijk goed humeur dat we voor we er erg in hadden aan een leuk tafeltje aan het raam bij Small Talk zaten. Ach, zagen we toen we binnen waren, vanuit Small Talk kijk je zo bij de Vissers haven naar binnen. Het lijkt een soort twee-eenheid. Het maakt niet uit waar je zit. „Toch wel", zegt Willem Hamer. „We vullen elkaar aan en hebben een eigen karakter. De Vissershaven is geschikt voor een groot publiek, wij zijn meer een loungerestaurantje. Na het eten kan er hier zo doorgeschoven worden naar de bar. We maken wel gebruik van de zelfde keuken." Willem rolt een tête a tête uit. Het loper- tje fleurt het houten tafeltje op. „Hoe mooi kan het leven zijn"? zegt hij en ser veert een glas witte wijn (Riesling voor 2,50 euro), oesters (6,oo euro), kreeften soep (5,50 euro) een mandje kleine stok- broodjes met goed smeerbare roombo ter. Een schaaltje mosseltjes in het zuur ging aan het voorgerecht vooraf De amu se heeft de eetlust opgewekt. De fond, die als basis gebruikt is voor de bereiding van de kreeftensoep, is krach tig van smaak. Je proeft dat de kreeft lang heeft getrokken. Het is de 'mondbeleve- nis' die je verwacht te krijgen bij een ech te bisque d'homard. Er wordt nog een borrelglaasje cognac bij geserveerd, maar dat is voor mij net over de top. De drie oesters smaken zoals ze vers uit het zilte water moeten smaken. De pan mosselen volgt (17,50 euro), en een gekookte kreeft Bellevue (17,50 eu ro). Bij de buren van de Vissershaven kan voor 15,00 euro onbeperkt mosselen worden gegeten. „En er zijn gasten die probleemloos meer dan een pannetje aan kunnen. Die zijn blij bij de buren te zitten", zegt Willem. Het mosselpannetje van Small Talk is rij kelijk vol, de mossels zelf zijn goed ge vuld. „Ze komen van Prins en Dingeman- se uit Yerseke en dan is succes verze kerd", zegt Theo Verstegen, het brein ach ter Small Talk en de Vissershaven. Veel vis komt rechtstreeks van de mijn van Urk. „Ik kan daar zonder tussenpersoon onze vis kopen. Dat is voordelig en dat merken onze gasten", zegt Theo. Hij kan zijn waar goed aanprijzen. Met Willem is hij een sterk duo en de begelei dende tekst op de menukaart bij de kreeft Bellevue 'een sprookje ontrafelt zich op uw bord', zal wel uit hun koker komen. De kreeft is precies lang genoeg gekookt en met gulle hand gegeven. De frites, salade en zeekraal completeren het hoofdgerecht. We passen voor een toetje. We zijn vol- Aan de Jacob Valckestraat in Goes wordt een tiental zeer luxe appartementen ontwikkeld, variërend in grootte van circa 125 m2 tot circa 260 m2. 'Villa Valcke' bevindt zich op drie wandelminuten van de historische binnenstad en langs de Goese Veste, die zich tussen statige panden en weelderig groen door slingert. De uitstraling van het gebouw sluit naadloos aan op het karakter van de omgeving. De klasse van de appartementen wordt benadrukt door de statige en traditionele architectuur en door de kleinschalige opzet is het exclusief. De 3- tot 5-kamer appartementen in Villa Valcke zijn uniek qua grootte en indeling, hebben een hoogwaardig afwerkingsniveau en bieden volop wooncomfort. aangename buitenruimte(n) luxe keuken voorzien van diverse apparatuur eigen parkeerplaats(en) in overkapte parkeerstalling aparte bergruimte videofooninstallatie diverse opties waarmee u het wooncomfort kunt verhogen veiligheid conform politiekeurmerk Bent u geïnteresseerd? U kunt zich inschrijven tot 3 oktober, a.s. via de website: www.villavalcke.nl Of bij makelaar Het Nieuwbouwhuis tel. 0113-271977 door Harmen van der Werf ZEEBRUCCE - In de Vlaamse visserij is sprake van een koude sanering. Vijf bedrijven zijn in de afgelopen maand failliet verklaard. Mogelijk komen er daar nog drie bij op kor te termijn. Het gaat om bedrijven met grotere kotters. Voor de kottervloot in Vlaanderen is het verlies van zoveel schepen een aderlating. De Vlaamse visserij sector is al vrij klein. „Wij moeten de vloot op een minimumniveau kunnen handhaven", stelt consu lent Ben Desmyter van de Vlaam se rederscentrale, „anders gaan wij marktaandeel verliezen." Momen teel telt Vlaanderen nog vijfentach tig vissersschepen. De hoofdoorzaak van de faillisse menten is de extreem hoge brand stofprijs dit jaar die niet door béte re visprijzen wordt goedgemaakt. Vlaamse vissers krijgen evenmin als hun Nederlandse collega's een brandstoftoeslag van de overheid. „Als dat al van de Europese Com missie zou mogen, is het de vraag of enkele eurocenten steun per li ter helpt bij literprijzen van 60 of zelfs 70 eurocent", aldus Desmyter. Het begin van een oplossing ligt volgens hem meer bij brandstofbe- sparende maatregelen en een men taliteitsverandering. Vlaamse vis sers beraden zich ook op alternatie ve vormen van visserij die minder brandstof vergen dan de veel toege paste boomkorvisserij. W* De al kleine Vlaamse visserijsec- tor is getroffen door een koude sanering. Vijf bedrijven zijn de af gelopen maand failliet verklaard, mogelijk komen er nog drie bij. V si

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 35