Strips
(i/HfiPüfr/epMjt&ózwrr
o 166&0 j>e FsU fjcs Hfype^
m
i!
S!
PZC Zaterdag 27 september 2008 123
door Toon van Driel
w rf ii\ 5feo föwtp urtïr* 61e6& fn
www.knudde.nl
ifrfuJe A3 vjg
no r)ep^PAp;>ej$A5!S
O ióp I6r) 65H \)oU£$>f}£
vjje °i
FC Knudde 3167 Toon van Oriel/Syndication JFS Roermond
ELSJE
door Hercules Valkema
www.elsje.nl
door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House
www.SIngle.nl
Meneer Kwfldyk, ik heb schoon
DE RECHTER
door Jesse van Muylwijck
www.jessecartoons.com
10
door Bertus
J3>|eM ;a|neda o t bapryo jeeq 6 .'jadsjapyjo do ujaa|quja g
:>|0}s ai3ua| L bapyjo wnoui do daaj;s 9 bapiyo uaoqas ja>|
-UI| s lalsinqjqaeM }ue>jjapuo Suuaoje :ja>(eM >|aojq jue>|[|z
daajjs 'g IjarpM afsef aphzjooA j]|ds z :3!>leP1 :ua3ujSSO|do
SUDO
Schrijf de cij
fers 1 tot en
met 9 elk één
keer in alle
horizontale
rijen en verti-
kale kolom
men, en in elk
van de negen
vierkantjes
van 3x3 vak
jes.
De spelregels
van deze
sudoku zijn
hetzelfde als
die van een
gewone sudo
ku. Extra is
dat de cijfers
1 tm 9 ook in
de grijze vlak
ken voorko
men.
Doorbijter
5
2
8
3
5
4
7
9
6
3
3
1
2
9
1
9
4
3
6
7
8
2
1
5
8
9
4
5
2
Sudoku extra
7
2
3
9
8
7
4
8
6
5
3
9
1
9
7
2
8
6
2
1
4
5
3
6
5
1
5
3
6
7
8
8
5
3
5
6
2
1
KRUISWOORD
Horizontaal:
1Kind (Eng.); 4. oxideren; 10. open plek
in een bos; 13. rijstbrandewijn; 15. klap
pen; 16. signaal; 17. navigatiemiddel; 19.
deel v.d visvangst; 20. soort tarwe; 21
Caraibisch eiland; 23. godsdienst; 25.
spil; 27. mager; 29. klamp; 30. lidwoord;
31. slok; 33. verbinding met zuurstof;
34. niet lang; 36. voorvoegsel; 37. deel
v.e Franse ontkenning; 38. ut supra; 39.
geliefde van Zeus; 40. hap; 42. middag
maaltijd; 43. bijwoord; 45. reeds; 46.
familielid; 48. Duits lidwoord; 50. bevel;
51. afgeknotte boomstam; 53. knuppel;
55. naakt; 57. kunsttaal; 59. Romeinse
geschiedschrijver; 61ooit; 62. dicht bij
een; 64. Griekse godin; 65. vogeleigen
schap; 66. aanneming; 67. steensoort.
Puzzelland
Verticaal:
1. Eenheid van diamantgewicht; 2. Iers
Rep. Leger; 3. kindergroet; 5. rund; 6.
Italiaans eiland; 7. plaaggeest; 8. moeilijk
breekbaar; 9. landbouwwerktuig; 10.
grondsoort; 11olie (Eng.); 12. ver
bijsterd; 14. pover; 16. EHBO-artikel; 18.
straat (Fr.); 20. groente; 22. bloed verlie
zen; 24. opsporingswerk doen; 26. stad
in Zuid-Korea; 28. slingerplant; 30. dor;
32. Frans lidwoord; 35. afstammeling;
40. mond; 41schuivende ijsheuvel; 43.
doen voortgroeien op; 44. gekleurd ei;
47. nachtvlinder; 49. elektrisch geladen
deeltje; 51. deel v.d mond; 52. gewicht;
53. voedsel; 54. as; 56. watering; 58.
afsluitmiddel; 60. in orde; 62. compact
disc; 63. vogelproduct.
1
2
3
5
6
7
8
9
11
12
13
14
17
18
19
1
22
1
24
25
26
31
32
35
40
44
45
47
49
50
a
55
56
57
58
1
60
61
62
65
66
JP74
rni
Puzzelland
Puzzelland
Horizontaal:
4. De inhoud van haar doos is bar en
boos (7); 5. Meteen aangeduid,maar
niet heus! (9); 8. (Parade)paardje (3);
9. Gluiperig om zo te zingen (4); 10.
Activiteit in een drukkerij en in het
kraambed (6).
Verticaal:
1. Stoet die naar boven trekt (7); 2.
Van deze gewrichten heeft men niet
terug (9); 3. Gezongen achterin een
cafetaria (4); 6. Voorlopig compleet
zeker (6); 7. Wordt lak er fijn van?
(6).
KOKEN door Janny van der Heijden
Risotto met cantharellen
Voor of bijgerecht, 4 personen. Deze risotto kan geserveerd worden als voorge
recht maar ook met bijvoorbeeld lamshaasjes, lamsfilet of hazenrug als hoofd
gerecht. Met vis kan ook maar kies dan een soort als heilbot of zwaardvis of een
stuk op de huid gebakken kabeljauw. De madeia geeft de risotto een geurig
aroma. Vervang de madera eventueel door een droge sherry.
Ingrediënten 300 g cantharellen; 1 sjalotje; flinke scheut olijfolie; 300 g risot
to; 7,5 dl kippenbouillon; 1,5 dl madeira; enkele takjes peterselie
Bereiding Maak de cantharellen schoon met een borsteltje, stuk keukenpapier
of doekje. Spoel ze eventueel als ze erg vies zijn af in een vergiet maar dep ze
direct droog en laat ze niet in het water liggen. Laat ze geen vocht opzuigen. Pel
en snipper het sjalotje. Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en strooi
hierin de risotto. Roer tot alle korrels rondom met een filmdun laagje olie
bedekt zijn. Voeg ongeveer een derde van de bouillon toe en laat het vocht
onder zo nu en dan roeren verdampen, voeg dan opnieuw bouillon en een deel
madeira toe, laat inkoken enz. tot alle vocht gebruikt en bijna verdampt is en de
rijst gaar (ca. 20 minuten). Fruit intussen de sjalotsnippers en de cantharellen in
een koekenpan. Kruid met zout en peper. Hak de peterselie.
Verdeel de cantharellen bij het serveren over de risotto en betrooi met peterse
lie. Schaaf er eventueel wat verse Parmesan of Grano Pardano over.
Janny@kokenuitdekrant.nl www.kokenuitdekrant.nl
OPLOSSINGEN^ E W H 1
Sudoku
Kruiswoordraadsel
8
2
5
9
3
4
6
1
7
1
4
3
6
7
8
9
2
5
9
6
7
5
2
1
8
3
4
5
8
1
2
9
7
3
4
6
6
3
2
1
4
5
7
8
9
7
9
4
8
6
3
2
5
1
4
1
6
3
8
9
5
7
2
3
7
9
4
5
2
1
6
8
2
5
8
7
1
6
4
9
3
3
7
8
2
5
9
1
6
4
4
1
9
3
8
6
2
5
7
5
6
2
7
1
4
8
3
9
9
5
1
6
4
9
2
3
7
8
7
2
3
5
8
6
4
1
8
4
6
1
3
7
5
9
2
1
8
7
9
6
5
4
2
3
2
3
5
4
7
1
9
8
6
6
9
4
8
2
3
7
1
5
Cryptogram
Horizontaal: 5. Overeind; 6. afijn; 7. era; 8. bergmeer;
10. muismat. Verticaal: 1Hoofdbeuk; 2. beun; 3.
reken maar; 4. inhaken; 9. rijst.