Consument plastic fantastic Internetradio overal Appels met peren vergelijken 16 Donderdag 25 september 2008 PZC ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven Geblinddoekt proeven en andere testjes in 'Week van de Smaak' De culinaire columns van Puck Kerkhoven zijn gebundeld in het boek Eten uit de krant. Deze paperback (160 pagina's) is tot en met eind oktober, exclusief via de webwinkel van deze krant verkrijgbaar. Eten uit de krant kost 14,95 euro (exclusief verzendkosten 2,95 euro). foto Karei de Vos Gepocheerde peer met chocoladecrème (dessert, 4 pers.) Benodigdheden: 4 mooie stevige handperen (Conference), 400 gram poedersuiker, sap van 1 citroen, takje verse munt, chocolade crème, 100 gram pure chocolade, 20 gram zachte boter, 2 eetle pels crème frafche. k- Bereidingswijze: Vul kleine kookpan met 1,5 liter water en ci troensap. Laat aan kook komen en los suiker erin op. Laat op klein pitje inkoken tot siroop. Schil peren, laat steeltjes eraan. Neem si roop van vuur. Dompel peren erin en laat ze pocheren tot buiten ste laag transparant ziet. Laat uitlekken en afkoelen. Breek chocola de in stukjes, doe in kom. Hang deze in pan met kokend water (au bain marie). Laat chocola smelten en roer met houten lepel tot gladde massa. Neem van vuur af, laat boter op chocola smelten, voeg dan crème fraTche toe, klop door de chocola met een garde zodat een glanzende crème ontstaat. Snijd, vlak voordat je peren wil serveren, bovenste punt met steel eraf. Boor het klokhuis uit met appelboor. Snijd kontje van boorsel en stop terug als plugje in onderkant peer. Snijd bij zodat hij stevig staat. Roer chocolade crème door en doe in vochtig gemaakte spuitzak (of stevig plastic zakje waarvan een puntje is afgeknipt). Vul peren en spuit een mooie royale toef bovenop. Serveer op dessertbord, eventueel in wat chocoladeschaafsel, en garneer met muntblaadjes. Tip: geef er amandelkrullen (koekjes) en kopje sterke espresso bij. Appels en peren: je mag ze niet met elkaar vergelijken, zegt het spreekwoord. Waarom eigenlijk niet? Het zijn beide sappige vruchten met een klokhuis, die in het vroege najaar, nu dus, rijp zijn. Ze gedijen prima in ons koele zeeklimaat. En toch, qua smaak... Neem maar eens de proef op de som in deze 'Week van de smaak'. Appels zijn er in veel soorten, maten en smaken. Van zachte, zoete, rode zoals de Gala of Dijkmanszoete, tot harde, zure, knalgroene zoals de bekende Granny Smith. Toch hebben ze in de smaak allemaal iets fris', iets straks. Handperen zijn romiger, rijper, ronder van smaak. Je kaken ontspannen ervan. Peren zijn licht korrelig en zacht van structuur. En dat vinden we bij een peer juist wél lekker. Helemaal duidelijk worden de smaak verschillen als je ze gaat combineren met iets anders, chocola bijvoorbeeld. Appel met chocola, mmwah. Maar peer met cho cola? Goddelijk! Probeer onderstaand perendessert. Appel met rozijnen? Top! Peer met rozijnen? Slaat nergens op. Appel in een salade maakt het geheel fris, peren sturen hem juist de zoete en rijke kant op. Appel combineert mooi met een frisse geitenkaas, peer juist met een pittige, romige blauw- schimmel. Appel met rauwe ui? Ja, dat kan. In een huzarenslaat- je bijvoorbeeld. Peer met rauwe ui? Getver. Conclusie: smaken verschillen en je kan geen appels met peren vergelijken. Deze week staat helemaal in het teken van de smaak. Overal in het land worden smaaklessen gegeven op scholen. Een gewel dig initiatief van een groep bevlogen enthousiastelingen die ge heel belangeloos in de weer is om authentieke smaken, streek- en seizoensproducten onder de aandacht te brengen. Horecakoks bezoeken de scholen en laten kinderen testjes doen en geblinddoekt proeven. Ambachte lijke bakkers en slagers, biologi sche boeren, wijn- en kaasma kers houden open huis. Daarbij zijn volwassenen ook van har te welkom. Op diverse plaatsen worden oogstfeesten en herfst- markten gehouden. Kijk voor alle zinnenprikkelende activitei ten bij u in de buurt op www.weekvandesmaak.nl. In Rotterdam is van 26 tot en met 28 september de culinaire manifestatie KunsthalKOOKT. Absoluut de moeite waard voor liefhebbers van lekker, eerlijk eten en drinken. Kijk maar eens op www.kunsthal.nl. U kunt natuurlijk ook naar Zwolle. Deze mooie Hanzestad is uitgeroepen tot hoofdstad van de Smaak. Op zaterdag worden lezingen en workshops gehouden en op zondag is er een grote openluchtmarkt. Wie de smaak te pak ken heeft, kan het weekend daarop naar Almere, waar op stads- landgoed van De Kemphaan de Smaakparade wordt gehouden. Met kookdemonstraties, proeverijen, wedstrijden, lezingen, workshops en een boerenmarkt. www.smaakparade.nl Ze werden ooit geboren in de gedaante van indiaan, bouwvakker of ridder. Inmiddels is er een complete wereldpopulatie van Playmobilpoppetjes. Voor het eerst is Playmobil in Nederland in een museum te zien. door Vikkie Bartholomeus foto's CPD/PR Een circusdirecteur van Playmobil. foto rechts: Playmobilpoppetjes opgesteld als De Nachtwacht. De poppetjes van Play mobil liggen ideaal in een kinderhand. Ze zijn zelfs gebaseerd op kindertekeningen: buitenproportioneel groot rond hoofd met stippen als ogen. De neus ontbreekt, maar er is een on uitwisbare glimlach. Ze zijn niet te groot, niet te klein en vooral niet te ingewikkeld. Zodat ze optimaal kunnen versmelten met de fanta sie van de simpele kinderziel. Vro lijk en eenvoudig. Vandaar dat ze bijvoorbeeld wel kunnen staan en zitten, maar knieën en ellebogen kunnen niet buigen. In de kern zijn ze allemaal gelijk: de Kerstman heeft dezelfde romp als Sneeuwwitje, de toverfee het zelfde hoofd als Toetanchamon. Klicky's werden ze bij hun geboor te genoemd, omdat hun ledema ten klikgeluiden maakten. Maar ie dereen kent ze inmiddels als de fi guurtjes van Playmobil. Playmobil heeft samen met LE GO de kinderwereld vero verd op het gebied van speelgoed. Zet alle ooit ge maakte Playmobilpoppe tjes hand aan hand en je kunt anderhalve keer de wereld rond. Playmobil is nu voor het eerst onderwerp van een overzichtstentoonstelling in Nederland. In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is tot eind dit jaar de expositie De we reld van Playmobil te zien. Schepper van de poppetjes en hun plastic wereld is de Duitser Hans Beek. Hij werkte als ontwerper bij speelgoedfabrikant Geobra Brandstatter, dat onder meer speel goedkassa's, walkie talkies en weegschalen verkocht en furore maakte met de introductie van de Hoela Hoep. De directie van Geo bra was aanvankelijk niet razend enthousiast over de plastic poppe tjes die Hans Beck had ontwor pen. Maar dat veranderde begin ja ren zeventig. Internetradio blijft niet beperkt tot de computer. De nieuwe generatie radio's en hifisets speelt duizenden internetzenders én de eigen digitale muziekcollectie af via draadloos internet. door Tonie van Ringelestijn foto CPD Het digitale radiotijd perk zou jaren gele den aanbreken met de komst van DAB, de digitale ethertech niek die de FM moet opvolgen. Maar DAB is in Nederland tot nu toe geen succes. Consumenten ko pen geen nieuwe radiotoestellen met DAB-ondersteuning, zolang de FM nog goed functioneert en al leen de publieke zenders nog in DAB uitzenden. Intussen vormt internetradio een steeds beter alternatief voor de ether. Een computer hoeft ook niet langer aan te staan om ra- diostreams te beluisteren. De nieu we generatie radio's en hifisets heeft draadloos internet aan boord en biedt via menu's automatisch toegang tot duizenden radio- streams, ook honderden Neder landse zenders. Een van de goedkoopste WiFi-ra- dio's is de MusicPal van Freecom (129 euro). Deze streamt naast in ternetradio ook mp3-bestanden vanaf gedeelde mappen in het draadloze thuisnetwerk. Daarvoor moet wel de computer altijd aan staan. Daarnaast zijn er toestellen die FM en DAB combineren met internetstreams, zoals de nieuwe Evoke Flow van Pure, Revo's Pico of Radiopaqs RP5. Deze alles-in-één-radio's kosten iets meer dan 200 euro en zijn in Nederland alleen in speciaalzaken te krijgen. Ze slaan niet erg aan: het ethergedeelte lijkt passé voor een huishouden met draadloos in ternet. Bovendien hebben alle FM-zenders tegenwoordig steeds betere streams. Minpunt van veel 'internetradio's' is trouwens dat ze, zoals de MusicPal, maar één in gebouwde speaker hebben.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 16