Consument
plastic fantastic
Internetradio overal
Appels met peren vergelijken
16 Donderdag 25 september 2008 PZC
ETEN MET PUCK
door Puck Kerkhoven
Geblinddoekt proeven
en andere testjes in
'Week van de Smaak'
De culinaire columns van Puck Kerkhoven zijn
gebundeld in het boek Eten uit de krant.
Deze paperback (160 pagina's) is tot
en met eind oktober, exclusief
via de webwinkel van deze krant
verkrijgbaar. Eten uit de krant
kost 14,95 euro (exclusief
verzendkosten 2,95 euro).
foto Karei de Vos
Gepocheerde peer met chocoladecrème (dessert, 4 pers.)
Benodigdheden: 4 mooie stevige handperen (Conference), 400
gram poedersuiker, sap van 1 citroen, takje verse munt, chocolade
crème, 100 gram pure chocolade, 20 gram zachte boter, 2 eetle
pels crème frafche.
k- Bereidingswijze: Vul kleine kookpan met 1,5 liter water en ci
troensap. Laat aan kook komen en los suiker erin op. Laat op klein
pitje inkoken tot siroop. Schil peren, laat steeltjes eraan. Neem si
roop van vuur. Dompel peren erin en laat ze pocheren tot buiten
ste laag transparant ziet. Laat uitlekken en afkoelen. Breek chocola
de in stukjes, doe in kom. Hang deze in pan met kokend water (au
bain marie). Laat chocola smelten en roer met houten lepel tot
gladde massa. Neem van vuur af, laat boter op chocola smelten,
voeg dan crème fraTche toe, klop door de chocola met een garde
zodat een glanzende crème ontstaat. Snijd, vlak voordat je peren
wil serveren, bovenste punt met steel eraf. Boor het klokhuis uit
met appelboor. Snijd kontje van boorsel en stop terug als plugje in
onderkant peer. Snijd bij zodat hij stevig staat. Roer chocolade
crème door en doe in vochtig gemaakte spuitzak (of stevig plastic
zakje waarvan een puntje is afgeknipt). Vul peren en spuit een
mooie royale toef bovenop. Serveer op dessertbord, eventueel in
wat chocoladeschaafsel, en garneer met muntblaadjes.
Tip: geef er amandelkrullen (koekjes) en kopje sterke espresso bij.
Appels en peren: je mag ze niet met elkaar vergelijken,
zegt het spreekwoord. Waarom eigenlijk niet? Het zijn
beide sappige vruchten met een klokhuis, die in het
vroege najaar, nu dus, rijp zijn. Ze gedijen prima in ons koele
zeeklimaat. En toch, qua smaak... Neem maar eens de proef op
de som in deze 'Week van de smaak'.
Appels zijn er in veel soorten, maten en smaken. Van zachte,
zoete, rode zoals de Gala of Dijkmanszoete, tot harde, zure,
knalgroene zoals de bekende Granny Smith. Toch hebben ze in
de smaak allemaal iets fris', iets straks. Handperen zijn romiger,
rijper, ronder van smaak. Je kaken ontspannen ervan. Peren
zijn licht korrelig en zacht van structuur. En dat vinden we bij
een peer juist wél lekker. Helemaal duidelijk worden de smaak
verschillen als je ze gaat combineren met iets anders, chocola
bijvoorbeeld. Appel met chocola, mmwah. Maar peer met cho
cola? Goddelijk! Probeer onderstaand perendessert.
Appel met rozijnen? Top! Peer met rozijnen? Slaat nergens op.
Appel in een salade maakt het geheel fris, peren sturen hem
juist de zoete en rijke kant op. Appel combineert mooi met
een frisse geitenkaas, peer juist met een pittige, romige blauw-
schimmel. Appel met rauwe ui? Ja, dat kan. In een huzarenslaat-
je bijvoorbeeld. Peer met rauwe ui? Getver. Conclusie: smaken
verschillen en je kan geen appels met peren vergelijken.
Deze week staat helemaal in het teken van de smaak. Overal in
het land worden smaaklessen gegeven op scholen. Een gewel
dig initiatief van een groep bevlogen enthousiastelingen die ge
heel belangeloos in de weer is om authentieke smaken, streek-
en seizoensproducten onder de
aandacht te brengen.
Horecakoks bezoeken de scholen
en laten kinderen testjes doen en
geblinddoekt proeven. Ambachte
lijke bakkers en slagers, biologi
sche boeren, wijn- en kaasma
kers houden open huis. Daarbij zijn volwassenen ook van har
te welkom. Op diverse plaatsen worden oogstfeesten en herfst-
markten gehouden. Kijk voor alle zinnenprikkelende activitei
ten bij u in de buurt op www.weekvandesmaak.nl.
In Rotterdam is van 26 tot en met 28 september de culinaire
manifestatie KunsthalKOOKT. Absoluut de moeite waard voor
liefhebbers van lekker, eerlijk eten en drinken. Kijk maar eens
op www.kunsthal.nl. U kunt natuurlijk ook naar Zwolle. Deze
mooie Hanzestad is uitgeroepen tot hoofdstad van de Smaak.
Op zaterdag worden lezingen en workshops gehouden en op
zondag is er een grote openluchtmarkt. Wie de smaak te pak
ken heeft, kan het weekend daarop naar Almere, waar op stads-
landgoed van De Kemphaan de Smaakparade wordt gehouden.
Met kookdemonstraties, proeverijen, wedstrijden, lezingen,
workshops en een boerenmarkt.
www.smaakparade.nl
Ze werden ooit geboren in de gedaante
van indiaan, bouwvakker of ridder. Inmiddels
is er een complete wereldpopulatie van
Playmobilpoppetjes. Voor het eerst is Playmobil
in Nederland in een museum te zien.
door Vikkie Bartholomeus
foto's CPD/PR
Een circusdirecteur van Playmobil.
foto rechts: Playmobilpoppetjes
opgesteld als De Nachtwacht.
De poppetjes van Play
mobil liggen ideaal in
een kinderhand. Ze
zijn zelfs gebaseerd
op kindertekeningen:
buitenproportioneel groot rond
hoofd met stippen als ogen. De
neus ontbreekt, maar er is een on
uitwisbare glimlach. Ze zijn niet te
groot, niet te klein en vooral niet
te ingewikkeld. Zodat ze optimaal
kunnen versmelten met de fanta
sie van de simpele kinderziel. Vro
lijk en eenvoudig. Vandaar dat ze
bijvoorbeeld wel kunnen staan en
zitten, maar knieën en ellebogen
kunnen niet buigen.
In de kern zijn ze allemaal gelijk:
de Kerstman heeft dezelfde romp
als Sneeuwwitje, de toverfee het
zelfde hoofd als Toetanchamon.
Klicky's werden ze bij hun geboor
te genoemd, omdat hun ledema
ten klikgeluiden maakten. Maar ie
dereen kent ze inmiddels als de fi
guurtjes van Playmobil.
Playmobil heeft samen met LE
GO de kinderwereld vero
verd op het gebied van
speelgoed. Zet alle ooit ge
maakte Playmobilpoppe
tjes hand aan hand en je
kunt anderhalve keer de
wereld rond.
Playmobil is nu voor het
eerst onderwerp van een
overzichtstentoonstelling
in Nederland. In het Museum van
de Twintigste Eeuw in Hoorn is
tot eind dit jaar de expositie De we
reld van Playmobil te zien.
Schepper van de poppetjes en hun
plastic wereld is de Duitser Hans
Beek. Hij werkte als ontwerper bij
speelgoedfabrikant Geobra
Brandstatter, dat onder meer speel
goedkassa's, walkie talkies en
weegschalen verkocht en furore
maakte met de introductie van de
Hoela Hoep. De directie van Geo
bra was aanvankelijk niet razend
enthousiast over de plastic poppe
tjes die Hans Beck had ontwor
pen. Maar dat veranderde begin ja
ren zeventig.
Internetradio blijft niet
beperkt tot de computer.
De nieuwe generatie radio's
en hifisets speelt duizenden
internetzenders én de eigen
digitale muziekcollectie af
via draadloos internet.
door Tonie van Ringelestijn
foto CPD
Het digitale radiotijd
perk zou jaren gele
den aanbreken met
de komst van DAB,
de digitale ethertech
niek die de FM moet opvolgen.
Maar DAB is in Nederland tot nu
toe geen succes. Consumenten ko
pen geen nieuwe radiotoestellen
met DAB-ondersteuning, zolang
de FM nog goed functioneert en al
leen de publieke zenders nog in
DAB uitzenden.
Intussen vormt internetradio een
steeds beter alternatief voor de
ether. Een computer hoeft ook
niet langer aan te staan om ra-
diostreams te beluisteren. De nieu
we generatie radio's en hifisets
heeft draadloos internet aan boord
en biedt via menu's automatisch
toegang tot duizenden radio-
streams, ook honderden Neder
landse zenders.
Een van de goedkoopste WiFi-ra-
dio's is de MusicPal van Freecom
(129 euro). Deze streamt naast in
ternetradio ook mp3-bestanden
vanaf gedeelde mappen in het
draadloze thuisnetwerk. Daarvoor
moet wel de computer altijd aan
staan. Daarnaast zijn er toestellen
die FM en DAB combineren met
internetstreams, zoals de nieuwe
Evoke Flow van Pure, Revo's Pico
of Radiopaqs RP5.
Deze alles-in-één-radio's kosten
iets meer dan 200 euro en zijn in
Nederland alleen in speciaalzaken
te krijgen. Ze slaan niet erg aan:
het ethergedeelte lijkt passé voor
een huishouden met draadloos in
ternet. Bovendien hebben alle
FM-zenders tegenwoordig steeds
betere streams. Minpunt van veel
'internetradio's' is trouwens dat
ze, zoals de MusicPal, maar één in
gebouwde speaker hebben.