Zeel;
Bourgondisch en
chique tegelijk
In Dordrecht zijn
€25,-
GGD opent centra
voor vragen over seks
Scoop wil
films over
WMO
ï)e (mak
van
JfeooweuH#
RDBflLLOn
Elk 2e ticket
KORTING!
Oud-Zeeuw Van den
Ende zet provincie op
kaart in Zuid-Holland.
Gratis hulp en advies
aan jongeren in
Goes en Terneuzen.
Website laat zien hoe
'meedoen'-gedachte uit
wet wordt uitgewerkt.
Redacteuren Edith Ramakers en Raymond
de Frel storten zich deze maand op de veel
besproken mosselen. Raymond ging naar
mosseldorp Philippine en bezocht Auberge
des Moules.
Ooit meerden hier de boten aan om ton
nen mosselen aan wal te brengen. Philip
pine mag dan sinds de drooglegging van
De Braakman (1952) geen haven meer
hebben, maar desondanks is het recept
in het dorp hetzelfde gebleven: mosse
len, mosselen en nog eens mosselen.
En dat staat garant voor volle bussen
met Belgen die afkomen op de Zeeuwse
trots.
Maar hoe lang nog? Als het verbod op
het vissen op mosselzaad de sector echt
de das omdoet, moet ook Philippine het
roer omgooien. „Dan moeten we helaas
verder zonder de mosselen. Of we zien
hier alleen nog Porsches voor de deur,
omdat de mosselen voor de meeste men
sen onbetaalbaar zijn geworden, zegt Ma-
non Tieleman van Auberge des Moules.
„En dat terwijl het vroeger toch vooral
eten voor de armen was. Dat is het overi-
PZC Zaterdag 6 september 2008 3 3
gens allang niet meer. De prijzen laten
het gewoon niet toe."
Samen met haar man )oris Jansen nam
zij de familiezaak over. Aan de wand han
gen prachtige foto's van vissers, onder
wie haar overgrootvader Arie Wiskerke.
Hij heeft het mosselrecept gemaakt
waar Des Moules nog altijd mee
schermt. „Ik zeg er niet te veel over, al
weet ik ook wel dat er duizenden koks in
Philippine met dit recept hebben ge
werkt. Het gaat om de pure
mosselsmaak. Dus geen worteltjes, selde
rij of wijn erbij. En ook belangrijk: je
moet de mosselen zo lang mogelijk 'vies'
houden. Zodra je ze hebt schoonge
maakt, verliezen ze vocht. Dus gaan ze
pas op het laatste moment in onze eigen
spoelmachines."
Voordat we een flinke pan laten opdie
nen, prikken we kreukeltjes uit hun huis
jes en kiezen we een voorgerecht uit het
Auberge-menu (drie gangen voor 33,50
euro). Mijn tafelgenote smult van heer
lijk malse vitello tonato. Het kalfsvlees
en de tonijnmayonaise strelen de tong.
Ik krijg een slabbetje aangemeten voor
mijn halve babykreeftje, dat is gegrild
met knoflook (toeslag vier euro). Het
kreeft je is met recht een baby't je, maar
dat mag de pret niet drukken. De knof
look overheerst niet, de krachtige kreef-
tensmaak krijgt alle vrijheid.
En dan, ja dan gaan we echt proeven
waarom Auberge des Moules door de
keurmeesters van Michelin een Bib Gour
mand heeft gekregen. Dat staat voor een
goede keuken en correcte bediening. De
Auberge des Moules serveert mosselen
die geen sausje behoeven, foto Peter Nicolai
mosselen (toeslag 4,50 euro) gaan er in
als koek. Voor zo'n vroeg moment in het
seizoen zijn het al flinke jongens. En in
derdaad, de mosselsmaak moet het werk
doen.
Een traditioneel mosselsausje is lekker
voor 'erbij', maar hoeft eigenlijk niet
eens. Grappig eigenlijk, Auberge des
Moules is aan de chique kant. Maar zo
dra de mosselen op tafel komen, kan nie
mand meer met mes en vork eten. Klie
deren, slobberen en smullen maar!
Een panna cotta met bramen, aardbeien
en rode besjes en eiwitschuim is een lich
te en frisse afsluiter van een bourgon-
disch maal.
Auberge des Moules, Visserslaan 3, Philippi
ne. Tel: 0115-491265. www.aubergedesmou-
les.com. Open van 12 tot 21 uur, maandag
gesloten. Pinnen: ja. Rokersruimte: vanaf
het najaar. Vegetarisch: liefst op aanvraag.
10*% 0 H
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Horen, zien en ruiken: we kijken uit
op een schilderij met bourgondische
mosseleters, maar dat neemt niet weg
dat we jammer genoeg in het minst
gezellige deel van het restaurant eten.
Daar staan de tafeltjes best dicht op el
kaar. Volgende keer bij een reserve
ring even aangeven.
Conclusie: Auberge Des Moules wil
net iets boven het middensegment
opereren. Dat lukt. Het is aan de chi
que kant, maar tegelijkertijd laagdrem
pelig.
Kijk voor eerdere afleveringen en re
censeer zelf op www.pzc.nl.
onvoldoende goed
matig uitstekend
voldoende
I
BflLLOnVflRRTen BV
Boek online via www.adballon.nl
We bestaan 25 jaar
Vier dit met ons mee
door Tineke Smits
DORDRECHT - Zeeland blijft trek
ken, ook al woon je al jaren in Dor
drecht. Dat is te zien aan Jaap van
den Ende, geboren in Hansweert,
maar nu bijna vijftig jaar woonach
tig in Dordrecht.
Hij is al dertig jaar de voorzitter
van de Zeeuwse vereniging in Dor
drecht, een vereniging die 365
oudere en jongere leden heeft,
plus nog eens twintig wachtenden
op de lijst. Onder de leden zijn
zelfs niet-Zeeuwen en mensen die
in Zeeland wonen. Er zijn ook
schippers bij die vroeger op Zee
land gevaren hebben en die nu
maar wat graag bij de vereniging
betrokken zijn. Een enorme groep
mensen dus, en Van den Ende
biedt hen graag een echte Zeeuw
se avond aan.
„Ik promoot Zeeland graag een
beetje in Dordrecht," aldus Van
den Ende. „Het is en blijft toch hét
vakantiegebied bij uitstek! Waar
om zou je naar Turkije gaan als je
ook in Zeeland vakantie kunt vie
ren? Strand, duinen, zee; in Zee
land is alles te vinden! En op deze
manier wil ik Zeeland een beetje
op de kaart zetten."
De vereniging bestond vorig jaar
tachtig jaar. Vijftien jaar geleden
werd al eens een Zeeuwse avond
gehouden. Dat is nu zo lang gele
den dat de oud-Zeeuw het tijd
vond voor een herhaling. „Ik wil
de Dordters laten proeven van de
Zeeuwse streekproducten." Dus
komt er een imker uit Poppendam-
me en de bakker en slager uit Yer-
seke werken mee, want 'in Dord
recht kun je bij de slager niet eens
kaantjes halen, en dat hoort er
toch echt bij!' Een touwmaker
komt ook zijn oude ambacht laten
zien. „Er zullen babbelaars worden
gebakken en ik wil nog aan
Zeeuws fruit zien te komen. Als ik
nou nog boerenboter en karne
melk kan vinden, is het aanbod he
lemaal compleet." Er moet ook ty
pisch Zeeuwse muziek gemaakt
worden, maar hoe dat ingevuld
gaat worden is nog niet bekend.
De avond wordt gehouden op za
terdag 4 oktober. Ook (echte)
Zeeuwen zijn van harte welkom.
door Claudia Sondervan
GOES - Het doet denken aan het
vroegere Rutgershuis; de nieuwe
centra voor gratis hulp en advies
bij vragen over seks voor jongeren
tot 24 jaar.
De nieuwe informatiecentra heten
Sense en Zeeland heeft er sinds de
ze week twee: bij de GGD Zee
land in Goes en het GGD-kantoor
in Terneuzen. In de Sense-centra
kunnen jongeren ook anoniem te
recht.
Vorig jaar bleek uit onderzoek dat
ongeveer een miljoen mensen
rondlopen met problemen met en
vragen over seksualiteit. Het ge
bruik van voorbehoedmiddelen is
nog steeds problematisch.
Seksueel geweld treft vier op de
tien vrouwen, drie van elke tien
zwangerschappen zijn ongepland
en één op de elf volwassenen
loopt risico op een seksueel over
draagbare aandoening.
Het was weer tijd voor hulpcentra
waar jongeren makkelijk binnen
durven, besloot de rijksoverheid.
De GGD Zeeland richt de centra
in met de collegadienst te West-
Brabant en Casa, centrum voor an
ticonceptie, seksualiteit en abor
tus.
Sense biedt gesprekken, lichame
lijk onderzoek en kan recepten en
verwijzingen naar andere hulpin
stellingen geven. Wie er terecht
wil, kan een afspraak maken:
0900-3696969.
MIDDELBURG - Scoop, Zeeuws insti
tuut voor welzijn en cultuur,
zoekt films die tonen wat vereni
gingen in Zeeland verzinnen om
bevolkingsgroepen te betrekken
bij hun activiteiten. Meedoen is
het motto van de Wet Maatschap
pelijke Ondersteuning, waarmee
de overheid bedoelt dat omgeving,
activiteiten en voorzieningen zo
veel mogelijk toegankelijk moeten
zijn voor jong en oud, ziek en ge
zond. De manieren waarop vereni
gingen in Zeeland die deelname
bevorderen, wil Scoop vastgelegd
zien op film. Die films wil ze verto
nen via de website. Er staan acht
voorbeeldfilms op de website
www.wmozeeland.nl. Films mogen
niet langer zijn dan drie minuten
en kunnen verzonden worden via
een link die opvraagbaar is via
e-mail wmozeeland@scoopzld.nl. In
zenden op schijf kan via Scoop,
Wmo-team, Postbus 407, 4330 AK
Middelburg. Uiterste inzenddatum
is 20 oktober. In november volgt
een slotmanifestatie van de filmac
tie waarbij een compilatie van de
ingezonden films wordt vertoond.