Hippe strandpaviljoens zien
het strand eerder als bijzaak
Van een feest komt vaak een ander feest
Natuurlijk kun je nog met je bikini het terras op
^^Zie de video op www.pzc.nl/zomerkrant
PZC
Hot or not? Een recept voor
waar geluk bestaat niet voor
strandtenthouders.
Traditioneel of hip, frietje of
feestje: elke stijl trekt een
ander publiek. Al is er wel
een tweedeling aan de
Nederlandse kust.
door Jeffrey Kutterink
Strandpaviljoen Kon-Tiki richt zich op fees
ten en bedrijven.
De Zeeuwse kust trekt veel ge
zinnen met kinderen en se
nioren, terwijl yuppen de
stranden van Bloemendaal
en Scheveningen bevolken.
Dat verschil bepaalt hoe hip strandtenten
écht kunnen zijn.
De afgelopen jaren is een tweedeling ont
staan tussen de 363 strandpaviljoens langs
de Nederlandse kust, weet Guido Ver
schoor van Van Spronsen Partners hore-
ca-advies. Het bureau uit Leiderdorp heeft:
in het voorjaar onderzoek gedaan naar de
ontwikkelingen op het gebied van strand
tenten. „Waaraan ze moeten voldoen is
niet eenduidig", antwoordt de onderzoe
ker. „Al is een gebouw van vier houten
wanden met een puntdak passé. Wil je
meegaan met de tijd, dan moet je comfort
bieden. Dus geen slap bakje, maar een goe
de kop koffie. Ook aan het meubilair stel
len mensen hogere eisen. Je moet even lek
ker kunnen zitten, dus geen plastic kuip-
stoelen. Al wil dat niet zeggen dat het alle
maal luxe en trendy moet zijn."
In Zeeland staan voornamelijk traditionele
paviljoens die tegemoetkomen aan de
vraag naar relatief eenvoudige voorzienin
gen, zegt Verschoor. Waarmee hij nadruk
kelijk geen waarde-oordeel wil uitspreken.
„Traditioneel betekent niet automatisch
ouderwets. Een strandtent moet er wel ver
zorgd uitzien en goed onderhouden en
schoon zijn. Zorg dat je geen eenheids
worst verkoopt."
Traditionele paviljoens richten zich op ge
zinnen met kinderen, senioren en strand-
wandelaars. Ze organiseren dan ook regel
matig activiteiten voor kinderen.
Hippe, trendy paviljoens hebben jongeren
tot 35 jaar als doelgroep: studenten, trendy
mensen, hippe jongeren en jonge ouders.
De paviljoens hebben vaak een thema en
bieden veel luxe en comfort; loungeban
ken, internet en cabana's met op aanvraag
te vullen koelkast.
Verschoor: „Het publiek in Zeeland is een
ander dan in Scheveningen en Bloemen
daal. Dat verschil zie je terug in het soort
strandpaviljoens. Die in Scheveningen rich
ten zich op massavermaak. Ze organiseren
feesten en partijen. Ook zijn er luxe restau
rants bij. Dat is ook niet zo vreemd, als je
bedenkt dat Bloemendaal een stad als Am
sterdam als achterland heeft. Daar wonen
veel yuppen en tweeverdieners."
De hippe paviljoens aan de Zuid- en
Noord-Hollandse kust profileren zich
steeds meer als uitgaans-, diner- of verga
dergelegenheid. Ze zijn ook deels af te hu
ren. Bovendien organiseren ze tal van acti
viteiten, zoals schilderen, tai chi, yoga, mas
sages, stand-up comedy en wijnproe
verijen. „Weersonafhankelijk en met het
strand als speciale locatie", merkt Ver
schoor op. „Het strand is bij zo'n bezoek
eerder bijzaak. Om een echt hippe strand
tent te zijn, moet er veel geld worden geïn
vesteerd. Het draait er allemaal om uitstra
ling en comfort."
Dat ziet de onderzoeker in Zeeland niet zo
snel gebeuren. „Dat is ook niet nodig, ge
zien het publiek dat naar Zeeland komt. Al
zie je tussen de 59 Zeeuwse strandpavil
joens ook verschillen ontstaan. Natuurlijk
zijn er moderne tenten met mooi meubi
lair. Toch blijven het over het algemeen
traditionele paviljoens."
Niet alleen de uitstraling is bepalend. Op
het gebied van eten en drinken vindt er zo
wel bij traditionele als hippe strandpavil
joens een verschuiving plaats, merkt de on
derzoeker van Van Spronsen op.
„Steeds meer strandtenten bieden een uit
gebreide menukaart aan en hebben een
ontwikkeld product op het gebied van
eten en drinken. Wie meegaat, verkoopt
meer dan een frietje en een frikadel. De
moderne strandtenten lopen in deze ont
wikkeling voorop. Zo zijn er die gerenom
meerde koks in dienst hebben en binnen
een paar jaar hopen een Michelin-ster in
de wacht te slepen."
door Nathalie van de Zande
Strandpaviljoens op Walcheren moeten zich on
derscheiden van de gemiddelde strandtent om
het hoofd boven water te houden. Om de wissel
vallige Zeeuwse zomers te compenseren, kiezen
steeds meer strandtenthouders ervoor hun aan
bod breder te maken dan zonnestoelen, frikadellen en ijs
jes. Een aantal paviljoens op Walcheren stijgt uit boven
de standaard strandtent in een poging mensen ook buiten
het zomerseizoen de duinen over te trekken.
Paviljoen Panta Rhei ligt aan het einde van de boulevard
van Vlissingen en trekt daarom veel mensen die 'gewoon
even binnenwandelen'. Eigenaar Willem-Jan Buys bena
drukt dan ook dat zijn strandpaviljoen eigenlijk meer een
café is. „We hebben hier een grote groep vaste klanten die
hier net als in een gewoon café regelmatig zitten."
Zelfs zonder duinen herkent Willem-Jan de uitdaging om
mensen naar de strandtent te lokken. Willem-Jan: „Van
het mooie zomerweer hoefje het hier niet vaak te heb
ben, dus ga je op zoek naar alternatieven. Wij hebben ie
dere zondag een live-band spelen en mensen komen daar
op af"
Een andere manier om een clientèle buiten de strandtoe-
rist te trekken, is het creëren van een speciale stijl. Strand
paviljoen Kon-Tiki bij Dishoek heeft na een drastische ver
bouwing twee jaar geleden een eigentijdse uitstraling ge
kregen. Maar niet te trendy, volgens eigenaren Suzanna
Muller en Erik van Dijk: „Het is hier geen Bloemendaal
dus mensen zitten gewoon niet te wachten op loungeban
ken. Eerdat zo'n trend Zeeland bereikt, is het in de rest
van Nederland alweer uit."
Door zich niet alleen te richten op strandbezoekers, pro
beert Kon-Tiki minder afhankelijk te zijn van de zomer.
Suzanna: „We krijgen hier regelmatig bruiloften, vergade
ringen en bedrijfsuitjes. Ook organiseren we zelf feesten
om een beetje leven in de brouwerij te brengen. Het is
een investering, maar van een feest komt vaak een ander
feest."
Ook het aanbieden van een menu anders dan het stan
daard frietje, is een manier om mensen te lokken. Uitba
ters Jan en Gerda Verduin van strandpaviljoen de Zee
bries bij Koudekerke bieden een bijna volledig gluten- en
lactosevrije kaart. Ook proberen ze extra kwaliteit en servi
ce te bieden. Niet voor niets staat er op de kaart dat men
sen die haast hebben beter ergens anders kunnen gaan
eten. Jan: „We leggen de lat hoog voor onszelf Maar we
merken dat mensen toch behoefte hebben aan verse pro
ducten, rust en oog voor detail."
door Daisy van Poelje
Over smaak valt niet te twisten, dat
geldt ook op de stranden van
Schouwen. De ene strandtent is
traditioneel ingericht, de ander is iets mo
derner en weer een derde is volledig inge
steld op de laatste trends.
Perry's Beachclub aan de Brouwersdam
probeert zich van iedereen te onderschei
den. De zaak is compleet ingericht naar
het thema 'Reis je rond de wereld'. Be
drijfsleider Waker Bien vertelt: „Wij mik
ken toch op een wat andere doelgroep dan
de gemiddelde strandtent. Hier komen na
tuurlijk ook wel gezinnen en toeristen,
maar wel degenen die wat meer willen uit
geven voor kwaliteit. We richten ons voor
namelijk op eten. Op de kaart staan ver
schillende vissoorten, tapas en 'japas' (Ja
panse tapas). Ook hebben we een bijpas
sende wijnkaart. Dit zie je bij andere
strandpaviljoens niet."
Dat klopt. Bij de meeste andere strandten
ten is alles nog vrij traditioneel, van inrich
ting tot menukaart. Rieten stoelen en pick
nicktafels blijven passen in het huidige
beeld van strandpaviljoens. Bedrijven zo
als Zuid Zuid West proberen met hun tijd
mee te gaan en voor wat meer comfort te
zorgen, door middel van fauteuils.
De luxere uitstraling betekent niet dat bad
gasten in badkleding moet wijken. Bien:
„Natuurlijk kun je hier met je bikini op
het terras komen zitten. Maar na zes uur
'savonds geven we toch de voorkeur aan
mensen met kleding aan. Zeker als men
binnen wil zitten."
Maar het is niet te zeggen dat het bij de
ene tent veel drukker is dan bij de andere.
Mensen volgen toch hun eigen smaak en
kiezen voor de strandtent waar zij zich het
prettigst voelen. Trendy of niet.
De Zeebries bij Koudekerke biedt een specia
le kaart voor mensen met een allergie.