Betaalbare hap bij de familie Snap Bier is zeer geschikt om mee te koken c j)e tmcM 1 t/an mix /V/mcW 1$coot>betM4 STREEKPRODUCT PZC Redacteuren Edith Ramakers en Ray mond de Frel laten zich deze maand lei den door tips van lezers. Raymond kreeg in de supermarkt de opmerking dat hij zijn winkelwagen beter weer leeg kon ma ken en maar eens bij eetcafé 't Keldertje in Terneuzen moest aanschuiven. Er komen meteen herinnerin gen boven, als we de Baan- dijk oprijden. Niet bij mij, maar bij mijn vader. „Ik ging hier als kind vaak rolschaat sen, omdat je hier zo'n lekkere beton- baan hebt. Ook toen was er hier al een café", vertelt hij. Jos en Janny Snap had den toen nog helemaal geen plannen om een café te runnen. Zeven jaar gele den namen zij 't Keldertje over, dat toch op een niet zo voor de hand liggen de plek ligt: aan een weg waar auto dealers, schildersbedrijven en Philips de dienst uitmaken. Dat neemt niet weg dat het in 't Keldertje een komen en gaan van mensen is, vooral omdat tal van verenigingen er gebruikmaken van het clublokaal. Biljarters, toneelspelers en darters hebben hier hun thuishaven. En ook duivenmelkers, zien we vanaf het smalle terras aan de kant van de Mr. FJ. Haarmanweg. „Heb je de beste mee genomen?", roept Jos Snap als hij een bekende met een duivenkorf ziet sjou wen. „Dat moet nog blijken, eh!", klinkt het terug. „Als-ie niet als eerste terug is, eten we hem voor straf op!", grapt Snap. Hij gooide twee jaar geleden het roer om. Samen met zijn zoon André runt hij het café, zijn jongste telg Stefan heeft zijn hart en ziel verkocht aan de keuken. Sinds 2006 werkt hij een paar dagen in de week elders als kok, de rest van de tijd is hij in 't Keldertje in de weer. „Het is hier maar heel eenvoudig, hoor", verontschuldigt Janny zich. Da's helemaal nergens voor nodig. Eenvou dig hoeft toch niet slecht te zijn? Na een biertje op het terras worden we naar het clublokaal geloodst; onze voor gerechten zijn klaar. We krijgen een ta feltje tussen het scorebord van de bil jartclub en hun groene laken. Overi gens staat er ook in het café een biljart tafel, maar daar hebben we helemaal geen last van. De familie Snap heeft zich iets eigen gemaakt: als er mensen zitten te eten, blijft de schuifdeur tus sen café en clublokaal consequent dicht. De kaart is klein en vertrouwd. Geen gekke uitspattingen. Carpaccio, garnalencocktail, biefstuk en entrecote zijn veilige gerechten; de meeste men sen lusten dat wel. Mijn vader heeft de carpaccio van ossehaas (8,50 euro) laten Het clublokaal van 't Keldertje wordt ook gebruikt als eetruimte. foto Peter Nicolai bereiden. Hé, eens geen traditionele pijnboompitjes, maar met kappertjes kan hij ook goed leven. Het vlees is pri ma, maar het is jammer dat de olie over heerst. „De een vindt dat lekker, de an der niet", zegt Janny. Dat klinkt in eer ste instantie wat onverschillig, maar dat is niet zo bedoeld, blijkt even later. Als mijn pa zijn eerste stukje gebakken pa ling (dagprijs, 17,50 euro) van het graat je peutert, vraagt Janny hem vriendelijk of het nu wel allemaal in orde is. De pa ling is oké. Niks te vet, geen staartjes, ge woon goed. De groentemix van zee kraal, broccoli, bloemkool en boontjes kan ons allebei bekoren. Net zoals ik smul van mijn malse rib-eye met kruidenboter (16 euro). De afsluitende coupe caramel en leuk opge maakte bol truffelijs met chocoladesaus zijn met drie euro en vier euro spot goedkoop en ook nog eens lekker. Dat het truffelijs door een kassastoring ook nog eens voor een euro minder wordt aangeslagen, geeft eigenlijk precies aan waar 't Keldertje voor staat. Hier doen ze niet zo moeilijk. Verwacht geen poes pas, maar een eenvoudig, lekker bord eten. Eetcafé 't Keldertje, Baandijk 1, Terneuzen. Tel: 0115-612807. www.cafehetkelder- tje.nl. Open: ma t/m wo 12-14 uur, do t/m zo 12-20 uur. Pinnen: nee. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening aan tafel: Horen, zien en ruiken: Frans Bauer en Marianne Weber begeleiden de biljar ters in het café. Eet- en drinkgedeel- te zijn gescheiden, maar zeur niet als je wat geroep of gelal uit de andere zaal hoort: je bent en blijft in een ca fé. Conclusie: In 't Keldertje kun je fat soenlijk eten. Niet meer en niet min der. Kijk voor eerdere afleveringen en re censeer zelf op www.pzc.nl onvoldoende goed matig uitstekend voldoende Altijd al willen zien hoe bier wordt gebrouwen om het daarna eens te proeven? Dat kan, bijvoorbeeld in Kamperland. door Margot Verhaagen Vroeger dronk ieder een bier, ook kinde ren. Omdat het ge kookt was bevatte het minder ziektekie men dan water. Tot in de Middeleeuwen werd bier vaak gebrouwen in kloosters en abdijen. In de 12e eeuw werd het brouwen overgenomen door herbergen. Het bier bevatte des tijds weinig alcohol maar wel veel restsuikers. Op Noord-Beveland bij Kamper land staat Bierbrouwerij Emelis- se. Hier moet lang geleden een Abdij hebben gestaan waar al bier werd gebrouwen. Nu dus weer. De gerst en de tarwe komen van de Noord-Bevelandse boeren. Emelisse brouwt en verkoopt hier negen soorten ambachtelijk Zeeuws bier, van wit- tot kersen bier. Altijd al zelf willen zien hoe bier gebrouwen wordt om het daarna natuurlijk eens te proeven? Dat kan. Er worden hier rondleidin gen gegeven met natuurlijk het proeven van een Melisse biertje. Er is ook een restaurant; enkele gerechten van de kaart worden er met bier bereid. Vlakbij Emelisse zit trouwens nóg een kleinschali ge huisbrouwerij, Peelander (wor- telboer) genaamd. Deze huisbrou werij is een initiatief van Fré Buij- ze en ook hier gebruiken ze brouwgerst dat op Noord- Beve land geteeld wordt. Vooralsnog is het Zeeuws Abdij Bierbrouwerij Emelisse in Kamperland. foto Ronald den Dekker bier Bruine Pater, een bovengis tend speciaal bier, het enige bier wat hij brouwt. Maar er staan nog meer bieren op stapel, (kijk eens op www.peelander.nl). Bier is zeer geschikt om mee te koken. Vandaag staat er Zeeuwse lams schouder met bier uit de oven op het menu. Voor 4 personen; 1 lamsschouder, korianderzaad (ke toembar), verse rozemarijn, zee zout, vers gemalen peper, olijfolie, 3 rode uien, 2flesjes Emelisse kersen bier, 1 bos koriander, 4 bosuitjes en citroensap. Zet de oven op 190 C. Wrijf het vlees in met koriander zaad, rozemarijn en zout. Bak het in een braadpan rondom aan in olijfolie. Zet de braadpan in de oven en leg de rode uien onder het stuk lamsvlees. Voeg na een half uur de flesjes bier langzaam toe. Draai het vlees regelmatig om. Na 2 uur moet het knapperig zijn maar van binnen zo zacht dat het op je tong smelt. Serveer met verse koriander, het ci troensap en de klein gesneden bos uitjes erover. Die oven stond toch al aan dus erbij aardappelpartjes. Was 1 kg aardappelen en snij ze in partjes. Zet ze 45 minuten in de oven met verse rozemarijn, zeezout en olijfolie. Is heerlijk bij het lam. Serveer er salade en een koud bier tje bij. Brouwerij Emelisse: Nieuwe- weg 7; 4493 PA Kamperland (0113) 370262; www.emelisse.nl. Voor Zeeuws lamsvlees: Slagerij D.Brouwer; Dam 79, 4331 GH Middelburg (0118) 612289.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 56