Betaalbare hap bij
de familie Snap
Bier is zeer geschikt om mee te koken
c
j)e tmcM 1
t/an
mix /V/mcW
1$coot>betM4
STREEKPRODUCT
PZC
Redacteuren Edith Ramakers en Ray
mond de Frel laten zich deze maand lei
den door tips van lezers. Raymond kreeg
in de supermarkt de opmerking dat hij
zijn winkelwagen beter weer leeg kon ma
ken en maar eens bij eetcafé 't Keldertje in
Terneuzen moest aanschuiven.
Er komen meteen herinnerin
gen boven, als we de Baan-
dijk oprijden. Niet bij mij,
maar bij mijn vader. „Ik ging
hier als kind vaak rolschaat
sen, omdat je hier zo'n lekkere beton-
baan hebt. Ook toen was er hier al een
café", vertelt hij. Jos en Janny Snap had
den toen nog helemaal geen plannen
om een café te runnen. Zeven jaar gele
den namen zij 't Keldertje over, dat
toch op een niet zo voor de hand liggen
de plek ligt: aan een weg waar auto
dealers, schildersbedrijven en Philips de
dienst uitmaken. Dat neemt niet weg
dat het in 't Keldertje een komen en
gaan van mensen is, vooral omdat tal
van verenigingen er gebruikmaken van
het clublokaal. Biljarters, toneelspelers
en darters hebben hier hun thuishaven.
En ook duivenmelkers, zien we vanaf
het smalle terras aan de kant van de Mr.
FJ. Haarmanweg. „Heb je de beste mee
genomen?", roept Jos Snap als hij een
bekende met een duivenkorf ziet sjou
wen. „Dat moet nog blijken, eh!",
klinkt het terug. „Als-ie niet als eerste
terug is, eten we hem voor straf op!",
grapt Snap.
Hij gooide twee jaar geleden het roer
om. Samen met zijn zoon André runt
hij het café, zijn jongste telg Stefan
heeft zijn hart en ziel verkocht aan de
keuken. Sinds 2006 werkt hij een paar
dagen in de week elders als kok, de rest
van de tijd is hij in 't Keldertje in de
weer. „Het is hier maar heel eenvoudig,
hoor", verontschuldigt Janny zich. Da's
helemaal nergens voor nodig. Eenvou
dig hoeft toch niet slecht te zijn?
Na een biertje op het terras worden we
naar het clublokaal geloodst; onze voor
gerechten zijn klaar. We krijgen een ta
feltje tussen het scorebord van de bil
jartclub en hun groene laken. Overi
gens staat er ook in het café een biljart
tafel, maar daar hebben we helemaal
geen last van. De familie Snap heeft
zich iets eigen gemaakt: als er mensen
zitten te eten, blijft de schuifdeur tus
sen café en clublokaal consequent
dicht. De kaart is klein en vertrouwd.
Geen gekke uitspattingen. Carpaccio,
garnalencocktail, biefstuk en entrecote
zijn veilige gerechten; de meeste men
sen lusten dat wel. Mijn vader heeft de
carpaccio van ossehaas (8,50 euro) laten
Het clublokaal van 't Keldertje wordt ook gebruikt als eetruimte. foto Peter Nicolai
bereiden. Hé, eens geen traditionele
pijnboompitjes, maar met kappertjes
kan hij ook goed leven. Het vlees is pri
ma, maar het is jammer dat de olie over
heerst. „De een vindt dat lekker, de an
der niet", zegt Janny. Dat klinkt in eer
ste instantie wat onverschillig, maar dat
is niet zo bedoeld, blijkt even later. Als
mijn pa zijn eerste stukje gebakken pa
ling (dagprijs, 17,50 euro) van het graat
je peutert, vraagt Janny hem vriendelijk
of het nu wel allemaal in orde is. De pa
ling is oké. Niks te vet, geen staartjes, ge
woon goed. De groentemix van zee
kraal, broccoli, bloemkool en boontjes
kan ons allebei bekoren.
Net zoals ik smul van mijn malse
rib-eye met kruidenboter (16 euro). De
afsluitende coupe caramel en leuk opge
maakte bol truffelijs met chocoladesaus
zijn met drie euro en vier euro spot
goedkoop en ook nog eens lekker. Dat
het truffelijs door een kassastoring ook
nog eens voor een euro minder wordt
aangeslagen, geeft eigenlijk precies aan
waar 't Keldertje voor staat. Hier doen
ze niet zo moeilijk. Verwacht geen poes
pas, maar een eenvoudig, lekker bord
eten.
Eetcafé 't Keldertje, Baandijk 1, Terneuzen.
Tel: 0115-612807. www.cafehetkelder-
tje.nl. Open: ma t/m wo 12-14 uur, do t/m
zo 12-20 uur. Pinnen: nee.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Horen, zien en ruiken: Frans Bauer en
Marianne Weber begeleiden de biljar
ters in het café. Eet- en drinkgedeel-
te zijn gescheiden, maar zeur niet als
je wat geroep of gelal uit de andere
zaal hoort: je bent en blijft in een ca
fé.
Conclusie: In 't Keldertje kun je fat
soenlijk eten. Niet meer en niet min
der.
Kijk voor eerdere afleveringen en re
censeer zelf op www.pzc.nl
onvoldoende goed
matig uitstekend
voldoende
Altijd al willen zien hoe bier
wordt gebrouwen om het
daarna eens te proeven?
Dat kan, bijvoorbeeld in
Kamperland.
door Margot Verhaagen
Vroeger dronk ieder
een bier, ook kinde
ren. Omdat het ge
kookt was bevatte
het minder ziektekie
men dan water.
Tot in de Middeleeuwen werd
bier vaak gebrouwen in kloosters
en abdijen. In de 12e eeuw werd
het brouwen overgenomen door
herbergen. Het bier bevatte des
tijds weinig alcohol maar wel
veel restsuikers.
Op Noord-Beveland bij Kamper
land staat Bierbrouwerij Emelis-
se. Hier moet lang geleden een
Abdij hebben gestaan waar al
bier werd gebrouwen. Nu dus
weer.
De gerst en de tarwe komen van
de Noord-Bevelandse boeren.
Emelisse brouwt en verkoopt
hier negen soorten ambachtelijk
Zeeuws bier, van wit- tot kersen
bier.
Altijd al zelf willen zien hoe bier
gebrouwen wordt om het daarna
natuurlijk eens te proeven? Dat
kan. Er worden hier rondleidin
gen gegeven met natuurlijk het
proeven van een Melisse biertje.
Er is ook een restaurant; enkele
gerechten van de kaart worden er
met bier bereid. Vlakbij Emelisse
zit trouwens nóg een kleinschali
ge huisbrouwerij, Peelander (wor-
telboer) genaamd. Deze huisbrou
werij is een initiatief van Fré Buij-
ze en ook hier gebruiken ze
brouwgerst dat op Noord- Beve
land geteeld wordt.
Vooralsnog is het Zeeuws Abdij
Bierbrouwerij Emelisse in Kamperland.
foto Ronald den Dekker
bier Bruine Pater, een bovengis
tend speciaal bier, het enige bier
wat hij brouwt. Maar er staan
nog meer bieren op stapel, (kijk
eens op www.peelander.nl).
Bier is zeer geschikt om mee te
koken.
Vandaag staat er Zeeuwse lams
schouder met bier uit de oven
op het menu. Voor 4 personen; 1
lamsschouder, korianderzaad (ke
toembar), verse rozemarijn, zee
zout, vers gemalen peper, olijfolie, 3
rode uien, 2flesjes Emelisse kersen
bier, 1 bos koriander, 4 bosuitjes en
citroensap. Zet de oven op 190 C.
Wrijf het vlees in met koriander
zaad, rozemarijn en zout. Bak het
in een braadpan rondom aan in
olijfolie. Zet de braadpan in de
oven en leg de rode uien onder het
stuk lamsvlees. Voeg na een half
uur de flesjes bier langzaam toe.
Draai het vlees regelmatig om. Na
2 uur moet het knapperig zijn maar
van binnen zo zacht dat het op je
tong smelt.
Serveer met verse koriander, het ci
troensap en de klein gesneden bos
uitjes erover. Die oven stond toch al
aan dus erbij aardappelpartjes.
Was 1 kg aardappelen en snij ze in
partjes. Zet ze 45 minuten in de
oven met verse rozemarijn, zeezout
en olijfolie. Is heerlijk bij het lam.
Serveer er salade en een koud bier
tje bij.
Brouwerij Emelisse: Nieuwe-
weg 7; 4493 PA Kamperland
(0113) 370262; www.emelisse.nl.
Voor Zeeuws lamsvlees: Slagerij
D.Brouwer; Dam 79, 4331 GH
Middelburg (0118) 612289.