ic spectrum Onze koeien worden heel oud 1 O zo moet een boerenkaas zijn De uitslag J ÜjZJ PZC Zaterdag 9 augustus 2008 Winnaars Rien en Nellie de Reus maken kaas op hun kaasboerderij De Stoipe in Nieuwerkerk. Rien de Reus glundert van oor tot oor. De eigenaar van kaasboerderij De Stoipe in Nieuwerkerk is blij verrast met de eerste plaats in de PZC-boe- renkaastest. „Is het echt waar?", vraagt hij voor de zekerheid. Even later: „Nou, daar ben ik eigenlijk best wel trots op. Zeker als je bedenkt dat er op Walcheren heel goede kaasboerderijen zitten." Rien en zijn vrouw Nellie maken al 24 jaar boerenkaas. De leveranciers - 25 melk koeien - staan in de stal, pal naast het huis. „Boerenkaas wordt gemaakt van on- gepasteuriseerde melk", legt Rien uit. Vers van de koe: dat is het verschil met kaas uit de supermarkt. „Ik sta elke dag om half Irene Gaspers uit Leeuwarden zes op om de koeien te melken", vertelt Rien. „Daarna begin ik met kaas maken. Het is altijd hetzelfde ritueel. We hebben veel varianten: jong, belegen, oud, overja rig. En we maken wel tien soorten krui denkaas." Met mosterd, fenegriek of zon gedroogde tomaatjes. „De nieuwste soort is zeekraalkaas. Die is nu helemaal in." Kaas maken is de passie van de hele fami lie De Reus, al is die destijds min of meer geboren uit noodzaak. „We zijn ermee be gonnen omdat we te weinig inkomen had den", bekent Rien. „Ik vind het mooi dat je het product zélf maakt en zélf verkoopt. Mensen die een stukje kaas kopen, zie je vaak de week erna terug komen. Dat geeft een fijn gevoel." Waarom blijven de klanten terugkomen? En waarom heeft de Nieuwerkerkse kaas de PZC-test gewonnen? „Hmmm...Dat vind ik moeilijk om te zeggen hoor", zegt Rien op verlegen toon. „Onze koeien heb ben het heel goed. Ze staan op stro, niet op roosters, en kunnen lekker scharrelen in de stal. Ze worden heel oud. Misschien heeft het ook iets met de kleigrond of het gras te maken. Dat heeft allemaal invloed op de smaak van de kaas. De kwaliteit van de melk is ook belangrijk. Wij doen geen concessies aan de hygiëne: al ben ik nog zo moe 's avonds, ik zorg dat alles schoon is." En, kwaliteit zit 'm ook in een glim lach. „Ik hou van goede service. Als er om zes uur nog iemand in de winkel komt, dan snij ik gerust nog een nieuwe kaas aan. Je moet je best blijven doen. Toen we 24 jaar geleden begonnen, waren we een beetje zenuwachtig. Een keurmeester zei toen tegen me: 'met een goed product en een vriendelijk gezicht kom je een heel eind.' Dat heb ik altijd onthouden." Op 1 januari 2009 dragen Rien en Nellie het bedrijf over aan hun zoon en schoon dochter. „Dan is het mooi geweest", zegt Rien. Maar, hij zal best nog eens op de boerderij te vinden zijn, fluistert hij er ach teraan. En kaas blijft hij waarschijnlijk wel z'n hele leven eten. „Elke dag eet ik twee keer een flink blok, gewoon naast m'n bo terham. Ik vind 't gewoon lekker." Bekijk het filmpje over de kaasboerderij van Rien en Nellie op www.pzc.nl. Anneke's top 3 prikkelt op de tong. Dat is wat er moet ge beuren bij een belegen kaas." Wilgenhoeve, Philippine: „Ook na een slokje wijn blijft de smaak van de kaas te vlak. Jammer, want hij is wel weer goed vet." De Vos, Biervliet: „Niet slecht, maar ik krijg deze kaas niet verkocht als belegen kaas. Aan de jonge kant." De Stoipe, Nieuwerkerk: „Smedig, le nig, soepel en goed kneedbaar. Precies zo als een boerenkaas moet zijn." De Stoipe, Nieuwerkerk Pitteperk, Koudekerke j T Schellach, Middelburg Kaas-feiten In Nederland wordt op ongeveer 400 boerde rijen zelf kaas gemaakt. Het kenmerk van boerenkaas is dat het ge maakt is van rauwe melk. Dat is dagverse melk, rechtstreeks van de koe. Het heeft geen enkele behandeling ondergaan. De Europese Unie erkent boerenkaas als 'Ge garandeerde Traditionele Specialiteit'. Boerenkaas is een ambachtelijk product: het wordt grotendeels met de hand gemaakt. Van alle melk in Nederland wordt bijna zestig procent gebruikt om kaas te maken, 0,7 pro cent wordt gebruikt voor boerenkaas. Voor één kilo kaas is tien liter melk nodig. Jonge kaas wordt niet zomaar oude kaas. De kaasboer moet in het begin van het productie proces al beslissen of hij 'consumptiekaas' - kaas bedoeld om jong te eten - gaat maken, of 'oplegkaas'. Dat is kaas die lang blijft rijpen en oud of overjarig wordt gegeten. Jonge kaas rijpt 4 a 5 weken, belegen kaas rijpt 4 maanden, overjarige kaas 1 jaar. Bron: www.boerenkaas.nl en Rien de Reus. Kaasboerderij De Stoipe Nieuwerkerk 7,90 per kilo Kaasboerderij Schellach Middelburg €9,75 per kilo Zuivelboerderij Pitteperk Koudekerke €8,50 per kilo Arne's kaasboerderij Arnemuiden €9,40 per kilo r~' r Kaasboerderij De Pieterspolder Kruiningen €9,50 per kilo Kaasboerderij De Vos Biervliet 8,45 per kilo Kaasboerderij Ter Nisse Nisse €9,05 per kilo Kaasboerderij De Wilgenhoeve Philippine €9,45 per kilo PZC Willem Adriaansens

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 97