Zuid-Amerika bij
Egyptische Magdi
Trekpaardenmelk, beetje vreemd, wel lekker
l^ainHOnd
PZC
Redacteuren Edith Ramakers en Ray
mond de Frel laten zich deze maand lei
den door tips van lezers. Raymond werd
door Rob en Toos Woltering uit Kloetinge
naarRio Santa in Goes gestuurd.
Rob en Toos Woltering zijn al va
ker bij Rio Santa geweest, een
restaurant waar je volgens hen
lekker kunt eten voor een heel redelijke
prijs. We gaan eens kijken of we het
met elkaar eens zijn.
Het etablissement in de Magdalenast-
raat ziet er aan de buitenzijde in elk ge
val heel zomers uit. En ook binnen krij
gen we het gevoel ver van huis te zijn.
Een Spaanse gitaar en van die typische
Western-film-achtige pief-paf-poef-pis-
tooltjes aan de muren, uiteraard een cac
tusplant op tafel, over de inrichting is
zeker nagedacht. Toch wil de Egypti
sche uitbater Magdi Seif er liever geen
land aan koppelen. „Wij zijn een
Zuid-Amerikaans restaurant. Als je bij
voorbeeld alleen aan Argentinië denkt,
heb je het negen van de tien keer over
vleesgerechten. Daarom hebben wij
ook Mexicaanse dingen op onze kaart
staan", aldus Seif. Hij runt Rio Santa nu
zo'n tien jaar en kan naar eigen zeggen
terugvallen op een flink bestand vaste
klanten, dat graag bij 'Magdi aan de
Magdalenastraat' gaat eten. Bij binnen
komst krijgen we een schaaltje tortilla's
met een lekker dipsausje van onder
meer koriander, komijn, chilipoeder en
zure room. Terwijl we wat chips dip
pen, bekijken we de kaart. Nog geen an
derhalve minuut later vraagt een mede
werkster of we al een keuze hebben ge
maakt. En na weer een minuut volgt
die vraag opnieuw. We krijgen een op
gejaagd gevoel, maar gelukkig maken
de dames het later weer wat goed door
heel beleefd te vragen of we er last van
hebben als de deur op een kier blijft
staan. Mijn tafelgenote laat eerst de Elo-
te la Parilla, oftewel een gegrilde maïs
kolf met kruidenboter (3,75 euro) ko
men. De maïs is helemaal niet verkeerd,
maar wordt toch wat ontsierd door het
bijgeleverde blaadje krulsla en komkom
merschijfjes. Die zijn zo uitgedroogd,
dat we vermoeden dat ze een tijd gele
den al zijn gesneden. Het feit dat onze
voorgerechten amper vijf minuten na
bestelling al worden opgediend, zet dat
vermoeden nog wat kracht bij. Neemt
niet weg dat mijn drie in honing gema
rineerde drumsticks van de grill (5,25 eu
ro) goed smaken. Het kippenvlees valt
zo van de botjes en de marinade zorgt
voor een lichte prikkeling op de tong
en de lippen. Een voldoende dus voor
deze Alas de Pol con miel al la Parilla,
Rio Santa wil klanten het gevoel geven dat ze in Zuid-Amerika zijn.
foto Willem Mieras
hoewel de sla ook nu voor verbetering
vatbaar is.
We gaan daarna naar de saladebar,
waar we groene olijven en pepers, kom
kommer, augurken en witte koolsalade
opscheppen. Van dat laatste neem ik be
wust een extra schep, omdat ik ver
moed dat het pittig gekruid runderge
hakt en de tonijn in mijn twee enchila
da's (17,25 euro) mij een heet avondje
gaan bezorgen. De salade mag het blus
werk verrichten.
De twee bloemtortilla's, bedekt met ge
smolten kaas en zure room zijn zicht
baar met zorg bereid. De Mexicaanse
groentemix (kidneybonen en maïs) is
ook prima. Na de gehaktvariant sta ik in
vuur en vlam, de tonijntortilla is veel
milder van smaak. Aan de andere kant
van de tafel wordt er hartelijk om mijn
gezweet gelachen. Haar prima medium
bereide Argentijnse entrecote (Bifo de
Chorizo, 250 gram voor 19 euro) met
een gepofte aardappel en kruidenboter
heeft een minder hoog pepergehalte en
gaat er alleen daarom al in als zoete
koek.
Zuid-Amerikaans restaurant Rio Santa, Mag
dalenastraat 11Goes. Tel: 0113-215436.
www.riosanta.nl. Open: dagelijks van 17.00
tot 22.00 uur. Na september op ma dicht.
Pinnen kan.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Horen, zien en ruiken: We hebben
een prachtig doorkijkje naar de ha
ven. Ga je een paar tafeltjes verderop
zitten, dan mis je dit mooie uitzicht.
Op drukke dagen moet je dus geluk
hebben.
Conclusie: Rio Santa is Mexico, Ar
gentinië en een heel klein vleugje
Egypte in een. Een gepeperde combi
natie, die de tong af en toe weet te
prikkelen.
Kijk voor eerdere afleveringen van
De Smaak en recenseer zelf op
www.pzc.nl
onvoldoende
matig
voldoende
goed
uitstekend
Het idee is even wennen, maar melk van trekpaarden is lekker en gezond.
foto Marijke Folkertsma
OSTKKI'Kl'KOIHICT
Niet bekend, maar wel
gezond: melk van Zeeuwse
trekpaarden. Iedere dag
een flesje kan vele
aandoeningen verhelpen.
door Margot Verhaagen
Ezelinnenmelk was naar
verluidt het geheim van
de eeuwige jeugd van
Cleopatra: het verhaal
gaat dat ze zich er dagelijks in
baadde. Maar een bad van paar
denmelk, Zeeuwse trekpaarden-
melk, zou zonde zijn. Zonde van
de melk natuurlijk!
Want melk van Zeeuwse trek
paarden kent veel voordelen; het
is mager, licht verteerbaar en
zorgt ook nog eens voor een goe
de weerstand. Zeeuwse trekpaar
den. Grote knollen die her en der
nog het land ploegen en maaien
en waarmee ook wordt ring gere
den, de traditionele Zeeuwse
volkssport.
Minder bekend is dat de melk
van deze trekpaarden merries erg
gezond is. De melk is zoetig van
smaak, is mager (maar zo'n 40 ca
lorieën per 100 gram) en het be
vat belangrijke bouwstoffen en
mineralen. Ideaal voor mensen
met koemelkallergieën en specia
le diëten. Iedere dag een flesje
kan vele aandoeningen verhel
pen.
Op het bedrijf van Nortier-Buijze
melkt men iedere dag zo'n 7 trek
paarden. De veulens komen niets
tekort, die drinken gewoon aan
de andere kant van de moeder.
Doordat het veulen drinkt, ont
staat er extra stuwing, wat weer
melk oplevert voor verkoop en
verwerking. Voor ijs, trekpaarden-
melklikeur, (een mooi scrabbel-
woord), zeep, crèmes en cosmeti
ca. De likeur wordt onder de
naam Puppeschof verkocht. Ofte
wel; tijd om een pijpje te roken.
Ie kunt kiezen uit een fles drop-,
chocolade- en koffielikeur. Het ijs
is er in de smaken vanille, choco
lade, aardbeien en stratciatella.
Beetje vreemd maar wel lekker.
En je kunt er ook terecht voor
een pannenkoek die met paarden
melk bereid wordt.
Pannenkoeken met paarden
melk bak je aldus:
Nodig; 200 gram pannenkoeken
meel van Zeeuwse vlegel. Dit is
Zeeuws meel dat biologisch en mi
lieuvriendelijk geteeld is. Wat zout,
2 eieren en 1/2 liter paardenmelk.
Roer de bloem met een mespunt
zout door elkaar. Maak een kuiltje
in het midden en breek de eieren er
boven en voeg de melk toe. Roer dit
alles tot een glad beslag. Laat het
beslag 30 minuten rusten. Verhit
een flinke klont boter in een pan en
schep een lepel beslag in de pan.
Laat het beslag alle kanten uit
vloeien, door de pan scheef te hou
den. Bak ze op een halfhoog vuur
aan beide zijden licht bruin. Lekker
met suiker of een bolletje ijs van
trekpaardenmelk! Heb je geen paar
denmelk voorhanden; gewone mage
re melk is ook goed.
Paardenmelkerij Nortier-Buijze; Brug-
sevaart 12, 4501 NE Oostburg
(0117) 455497 www.trekpaarden-
melk-zeeland.nl. Iedere woensdag
houden ze open dag. Zeeuwse vle
gel brood is bij meer dan 200 bak
kers verkrijgbaar, www.zeeuwsevle-
gel.nl
])e tmcM
i)Ml fr*