Zuid-Amerika bij Egyptische Magdi Trekpaardenmelk, beetje vreemd, wel lekker l^ainHOnd PZC Redacteuren Edith Ramakers en Ray mond de Frel laten zich deze maand lei den door tips van lezers. Raymond werd door Rob en Toos Woltering uit Kloetinge naarRio Santa in Goes gestuurd. Rob en Toos Woltering zijn al va ker bij Rio Santa geweest, een restaurant waar je volgens hen lekker kunt eten voor een heel redelijke prijs. We gaan eens kijken of we het met elkaar eens zijn. Het etablissement in de Magdalenast- raat ziet er aan de buitenzijde in elk ge val heel zomers uit. En ook binnen krij gen we het gevoel ver van huis te zijn. Een Spaanse gitaar en van die typische Western-film-achtige pief-paf-poef-pis- tooltjes aan de muren, uiteraard een cac tusplant op tafel, over de inrichting is zeker nagedacht. Toch wil de Egypti sche uitbater Magdi Seif er liever geen land aan koppelen. „Wij zijn een Zuid-Amerikaans restaurant. Als je bij voorbeeld alleen aan Argentinië denkt, heb je het negen van de tien keer over vleesgerechten. Daarom hebben wij ook Mexicaanse dingen op onze kaart staan", aldus Seif. Hij runt Rio Santa nu zo'n tien jaar en kan naar eigen zeggen terugvallen op een flink bestand vaste klanten, dat graag bij 'Magdi aan de Magdalenastraat' gaat eten. Bij binnen komst krijgen we een schaaltje tortilla's met een lekker dipsausje van onder meer koriander, komijn, chilipoeder en zure room. Terwijl we wat chips dip pen, bekijken we de kaart. Nog geen an derhalve minuut later vraagt een mede werkster of we al een keuze hebben ge maakt. En na weer een minuut volgt die vraag opnieuw. We krijgen een op gejaagd gevoel, maar gelukkig maken de dames het later weer wat goed door heel beleefd te vragen of we er last van hebben als de deur op een kier blijft staan. Mijn tafelgenote laat eerst de Elo- te la Parilla, oftewel een gegrilde maïs kolf met kruidenboter (3,75 euro) ko men. De maïs is helemaal niet verkeerd, maar wordt toch wat ontsierd door het bijgeleverde blaadje krulsla en komkom merschijfjes. Die zijn zo uitgedroogd, dat we vermoeden dat ze een tijd gele den al zijn gesneden. Het feit dat onze voorgerechten amper vijf minuten na bestelling al worden opgediend, zet dat vermoeden nog wat kracht bij. Neemt niet weg dat mijn drie in honing gema rineerde drumsticks van de grill (5,25 eu ro) goed smaken. Het kippenvlees valt zo van de botjes en de marinade zorgt voor een lichte prikkeling op de tong en de lippen. Een voldoende dus voor deze Alas de Pol con miel al la Parilla, Rio Santa wil klanten het gevoel geven dat ze in Zuid-Amerika zijn. foto Willem Mieras hoewel de sla ook nu voor verbetering vatbaar is. We gaan daarna naar de saladebar, waar we groene olijven en pepers, kom kommer, augurken en witte koolsalade opscheppen. Van dat laatste neem ik be wust een extra schep, omdat ik ver moed dat het pittig gekruid runderge hakt en de tonijn in mijn twee enchila da's (17,25 euro) mij een heet avondje gaan bezorgen. De salade mag het blus werk verrichten. De twee bloemtortilla's, bedekt met ge smolten kaas en zure room zijn zicht baar met zorg bereid. De Mexicaanse groentemix (kidneybonen en maïs) is ook prima. Na de gehaktvariant sta ik in vuur en vlam, de tonijntortilla is veel milder van smaak. Aan de andere kant van de tafel wordt er hartelijk om mijn gezweet gelachen. Haar prima medium bereide Argentijnse entrecote (Bifo de Chorizo, 250 gram voor 19 euro) met een gepofte aardappel en kruidenboter heeft een minder hoog pepergehalte en gaat er alleen daarom al in als zoete koek. Zuid-Amerikaans restaurant Rio Santa, Mag dalenastraat 11Goes. Tel: 0113-215436. www.riosanta.nl. Open: dagelijks van 17.00 tot 22.00 uur. Na september op ma dicht. Pinnen kan. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening aan tafel: Horen, zien en ruiken: We hebben een prachtig doorkijkje naar de ha ven. Ga je een paar tafeltjes verderop zitten, dan mis je dit mooie uitzicht. Op drukke dagen moet je dus geluk hebben. Conclusie: Rio Santa is Mexico, Ar gentinië en een heel klein vleugje Egypte in een. Een gepeperde combi natie, die de tong af en toe weet te prikkelen. Kijk voor eerdere afleveringen van De Smaak en recenseer zelf op www.pzc.nl onvoldoende matig voldoende goed uitstekend Het idee is even wennen, maar melk van trekpaarden is lekker en gezond. foto Marijke Folkertsma OSTKKI'Kl'KOIHICT Niet bekend, maar wel gezond: melk van Zeeuwse trekpaarden. Iedere dag een flesje kan vele aandoeningen verhelpen. door Margot Verhaagen Ezelinnenmelk was naar verluidt het geheim van de eeuwige jeugd van Cleopatra: het verhaal gaat dat ze zich er dagelijks in baadde. Maar een bad van paar denmelk, Zeeuwse trekpaarden- melk, zou zonde zijn. Zonde van de melk natuurlijk! Want melk van Zeeuwse trek paarden kent veel voordelen; het is mager, licht verteerbaar en zorgt ook nog eens voor een goe de weerstand. Zeeuwse trekpaar den. Grote knollen die her en der nog het land ploegen en maaien en waarmee ook wordt ring gere den, de traditionele Zeeuwse volkssport. Minder bekend is dat de melk van deze trekpaarden merries erg gezond is. De melk is zoetig van smaak, is mager (maar zo'n 40 ca lorieën per 100 gram) en het be vat belangrijke bouwstoffen en mineralen. Ideaal voor mensen met koemelkallergieën en specia le diëten. Iedere dag een flesje kan vele aandoeningen verhel pen. Op het bedrijf van Nortier-Buijze melkt men iedere dag zo'n 7 trek paarden. De veulens komen niets tekort, die drinken gewoon aan de andere kant van de moeder. Doordat het veulen drinkt, ont staat er extra stuwing, wat weer melk oplevert voor verkoop en verwerking. Voor ijs, trekpaarden- melklikeur, (een mooi scrabbel- woord), zeep, crèmes en cosmeti ca. De likeur wordt onder de naam Puppeschof verkocht. Ofte wel; tijd om een pijpje te roken. Ie kunt kiezen uit een fles drop-, chocolade- en koffielikeur. Het ijs is er in de smaken vanille, choco lade, aardbeien en stratciatella. Beetje vreemd maar wel lekker. En je kunt er ook terecht voor een pannenkoek die met paarden melk bereid wordt. Pannenkoeken met paarden melk bak je aldus: Nodig; 200 gram pannenkoeken meel van Zeeuwse vlegel. Dit is Zeeuws meel dat biologisch en mi lieuvriendelijk geteeld is. Wat zout, 2 eieren en 1/2 liter paardenmelk. Roer de bloem met een mespunt zout door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren er boven en voeg de melk toe. Roer dit alles tot een glad beslag. Laat het beslag 30 minuten rusten. Verhit een flinke klont boter in een pan en schep een lepel beslag in de pan. Laat het beslag alle kanten uit vloeien, door de pan scheef te hou den. Bak ze op een halfhoog vuur aan beide zijden licht bruin. Lekker met suiker of een bolletje ijs van trekpaardenmelk! Heb je geen paar denmelk voorhanden; gewone mage re melk is ook goed. Paardenmelkerij Nortier-Buijze; Brug- sevaart 12, 4501 NE Oostburg (0117) 455497 www.trekpaarden- melk-zeeland.nl. Iedere woensdag houden ze open dag. Zeeuwse vle gel brood is bij meer dan 200 bak kers verkrijgbaar, www.zeeuwsevle- gel.nl ])e tmcM i)Ml fr*

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 80