Leren oculeren in fruitteeltmuseum Piet van Ossenwaarde vertelt tijdens de rondleiding over de fruitplanten en legt uit hoe je moet oculeren. Altijd al willen leren oculeren? Dat kan zaterdag in Kapelle. door Daisy van Poelje KAPELLE - Appels, peren, pruimen, kersen en rozen. Hoe planten die zich nu voort? Niet via zaadjes, maar door oculatie. Het lijkt een moeilijk proces, maar aanstaande zaterdag wordt het in geuren en kleuren duidelijk ge maakt in het fruitteeltmuseum in Kapelle. Daar worden regelmatig cursussen en informatiemiddagen gehouden. Maar de uitleg over ocu latie is voor het eerst. „Tijdens onze cursus snoeien werd er gevraagd of we ook eens wat kunnen uitleggen over oculeren", Prijzen en informatie Openingstijden: van 1 april tot en met 31 oktober van 13:00 tot 17:00 uur (op dinsdag tot en met vrijdag). Toegangsprijzen: volwassene 3 euro, kinderen tot en met 18 jaar, museumkaarthouders, vrij willigers en donateurs gratis. Rondleidingen zijn te reserve ren met gids, maximaal 20 per sonen. Adres: Biezelingseweg 10 in Ka pelle. Telefoonnummer: 0113-344904 v www.fruitteeltmuseum.nl vertelt mevrouw Kole, een van de vrijwilligers van het fruitteeltmu seum. „We zijn in de agenda gaan kijken en hebben deze datum uit gekozen. Er zijn al veel aanmeldin gen, dus we verwachten een leuke groep mensen." Maar wat is oculatie nu eigenlijk? Het is eigenlijk niets meer of min der dan het voortplanten van hout- achtigen. Dit vindt ongeslachtelijk plaats. Niet eenvoudig, want hier komt wel wat techniek bij kijken. Het komt neer op het kruisen van een tamme met een wilde plant. Van een tamme plant wordt een tak schuin afgesneden. Dat is het zogenoemde 'oog'. Vervolgens wordt er in de wilde plant een 'T' gesneden waarin de tamme tak wordt geschoven. Het luchtdicht vastzetten gebeurt met een stuk plastic. Zo groeit dit alles aan elkaar en ontstaat er een tamme plant. Deze zal ook vruchten geven. Dit alles moet wel gebeuren met jonge planten en kan alleen in de zomer. Piet Ossenwaarde, vrijwilliger van het fruitteeltmuseum uit Kapelle weet bijna alles van planten en hoe ze zich voortplanten. Dit komt nog van vroeger, toen hij op de fruitteeltschool zat. Ossenwaarde geeft een rondlei ding in de tuin van het museum en vertelt honderduit. Hier staan verschillende soorten appels, pe ren, pruimen en nog vele andere fruitsoorten. Zo ziet een plant eruit als hij is geoculeerd. Deze grote knobbel was drie jaar geleden nog een klein sneetje met een tam 'oog'. „Kijk, hier heb je de vijgen. Dat had je zeker niet verwacht om die hier te zien? Vijgen groeien in Zee land, in tegenstelling tot in de rest van Nederland, erg goed. Door het zeewater blijft de temperatuur aan Oculeren is niet zo moeilijk, je moet het maar net even weten' de hoge kant, waardoor de plant het hier erg goed doet." Tijdens de rondleiding laat Piet Os senwaarde precies zien hoe het oculeren gaat. In het zogehete 'moerbed' worden de onderstellen voor de oculatie gekweekt. Hierop worden weer jonge, tamme planten geoculeerd. „De planten worden eerst gesor teerd op sterkte en krijgen daarbij een nummer van tot to. Hierbij is ïo de sterkste stam en deze is dan ook het meest geschikt voor oculatie." Oculeren is slechts één van de din gen die in het fruitteeltmuseum is te zien. Neem bijvoorbeeld de mooie tuinen waar bezoekers van kunnen genieten. De geschiedenis van de fruitteelt wordt belicht in het museum. Niet alleen interessant voor vol wassenen. Zo is er voor de kinde ren een speciale ruimte ingericht, waar ze een film kunnen kijken over de fruitteelt. Ook kunnen ze daar spelenderwijs meer leren over dit onderwerp. Mevrouw Kole vertelt dat er in de herfst veel scholen langs komen om te kijken. De beste leeftijd is vanaf 8 jaar, want dan kunnen de kinderen ook een spel spelen. In de overige lokalen zijn oude werktuigen te zien, foto's en oude lesmaterialen. Want het gebouw waarin het fruit teeltmuseum is gevestigd, was vroeger de tuinbouwschool. Veel van het gebouw is authentiek ge bleven, waardoor veel oud-leerlin gen nog hun herinneringen kun nen ophalen aan hun tijd op de school. Verder is er in het museum, naast de vaste tentoonstelling, ook nog een wisselende expositie. Tot en met 1 november exposeert Christa Breure, een geboren en getogen Ka- pellenaar. Met haar werk laat ze fruit in alle seizoenen van het jaar zien. Wie producten zoekt van Zeeuw se bodem, vindt ze in het cafége deelte van het museum. Of het nu gaat om jam, chips (van appels ge maakt) of Appelaere, een appelsap die in Zeeuws-Vlaanderen wordt gemaakt. Wie eigen fruitbomen wil kweken kan dus zaterdag in het museum terecht. De zelf geocculeerde bo men kunnen worden meegeno men. De demonstratie kan worden gere serveerd bij het fruitteeltmuseum. Reserveren kan telefonisch of via e-mail.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 37