Leren oculeren in fruitteeltmuseum
Piet van Ossenwaarde vertelt tijdens de rondleiding over de fruitplanten en legt uit hoe je moet oculeren.
Altijd al willen leren
oculeren? Dat kan
zaterdag in Kapelle.
door Daisy van Poelje
KAPELLE - Appels, peren, pruimen,
kersen en rozen. Hoe planten die
zich nu voort? Niet via zaadjes,
maar door oculatie.
Het lijkt een moeilijk proces, maar
aanstaande zaterdag wordt het in
geuren en kleuren duidelijk ge
maakt in het fruitteeltmuseum in
Kapelle. Daar worden regelmatig
cursussen en informatiemiddagen
gehouden. Maar de uitleg over ocu
latie is voor het eerst.
„Tijdens onze cursus snoeien werd
er gevraagd of we ook eens wat
kunnen uitleggen over oculeren",
Prijzen en informatie
Openingstijden: van 1 april tot
en met 31 oktober van 13:00
tot 17:00 uur (op dinsdag tot
en met vrijdag).
Toegangsprijzen: volwassene 3
euro, kinderen tot en met 18
jaar, museumkaarthouders, vrij
willigers en donateurs gratis.
Rondleidingen zijn te reserve
ren met gids, maximaal 20 per
sonen.
Adres: Biezelingseweg 10 in Ka
pelle.
Telefoonnummer:
0113-344904
v www.fruitteeltmuseum.nl
vertelt mevrouw Kole, een van de
vrijwilligers van het fruitteeltmu
seum. „We zijn in de agenda gaan
kijken en hebben deze datum uit
gekozen. Er zijn al veel aanmeldin
gen, dus we verwachten een leuke
groep mensen."
Maar wat is oculatie nu eigenlijk?
Het is eigenlijk niets meer of min
der dan het voortplanten van hout-
achtigen.
Dit vindt ongeslachtelijk plaats.
Niet eenvoudig, want hier komt
wel wat techniek bij kijken. Het
komt neer op het kruisen van een
tamme met een wilde plant.
Van een tamme plant wordt een
tak schuin afgesneden. Dat is het
zogenoemde 'oog'.
Vervolgens wordt er in de wilde
plant een 'T' gesneden waarin de
tamme tak wordt geschoven. Het
luchtdicht vastzetten gebeurt met
een stuk plastic.
Zo groeit dit alles aan elkaar en
ontstaat er een tamme plant. Deze
zal ook vruchten geven.
Dit alles moet wel gebeuren met
jonge planten en kan alleen in de
zomer.
Piet Ossenwaarde, vrijwilliger van
het fruitteeltmuseum uit Kapelle
weet bijna alles van planten en
hoe ze zich voortplanten. Dit
komt nog van vroeger, toen hij op
de fruitteeltschool zat.
Ossenwaarde geeft een rondlei
ding in de tuin van het museum
en vertelt honderduit. Hier staan
verschillende soorten appels, pe
ren, pruimen en nog vele andere
fruitsoorten.
Zo ziet een plant eruit als hij is geoculeerd. Deze grote knobbel was drie
jaar geleden nog een klein sneetje met een tam 'oog'.
„Kijk, hier heb je de vijgen. Dat
had je zeker niet verwacht om die
hier te zien? Vijgen groeien in Zee
land, in tegenstelling tot in de rest
van Nederland, erg goed. Door het
zeewater blijft de temperatuur aan
Oculeren is niet zo
moeilijk, je moet het maar
net even weten'
de hoge kant, waardoor de plant
het hier erg goed doet."
Tijdens de rondleiding laat Piet Os
senwaarde precies zien hoe het
oculeren gaat.
In het zogehete 'moerbed' worden
de onderstellen voor de oculatie
gekweekt. Hierop worden weer
jonge, tamme planten geoculeerd.
„De planten worden eerst gesor
teerd op sterkte en krijgen daarbij
een nummer van tot to. Hierbij
is ïo de sterkste stam en deze is
dan ook het meest geschikt voor
oculatie."
Oculeren is slechts één van de din
gen die in het fruitteeltmuseum is
te zien. Neem bijvoorbeeld de
mooie tuinen waar bezoekers van
kunnen genieten. De geschiedenis
van de fruitteelt wordt belicht in
het museum.
Niet alleen interessant voor vol
wassenen. Zo is er voor de kinde
ren een speciale ruimte ingericht,
waar ze een film kunnen kijken
over de fruitteelt. Ook kunnen ze
daar spelenderwijs meer leren
over dit onderwerp.
Mevrouw Kole vertelt dat er in de
herfst veel scholen langs komen
om te kijken. De beste leeftijd is
vanaf 8 jaar, want dan kunnen de
kinderen ook een spel spelen.
In de overige lokalen zijn oude
werktuigen te zien, foto's en oude
lesmaterialen.
Want het gebouw waarin het fruit
teeltmuseum is gevestigd, was
vroeger de tuinbouwschool. Veel
van het gebouw is authentiek ge
bleven, waardoor veel oud-leerlin
gen nog hun herinneringen kun
nen ophalen aan hun tijd op de
school.
Verder is er in het museum, naast
de vaste tentoonstelling, ook nog
een wisselende expositie. Tot en
met 1 november exposeert Christa
Breure, een geboren en getogen Ka-
pellenaar. Met haar werk laat ze
fruit in alle seizoenen van het jaar
zien.
Wie producten zoekt van Zeeuw
se bodem, vindt ze in het cafége
deelte van het museum. Of het nu
gaat om jam, chips (van appels ge
maakt) of Appelaere, een appelsap
die in Zeeuws-Vlaanderen wordt
gemaakt.
Wie eigen fruitbomen wil kweken
kan dus zaterdag in het museum
terecht. De zelf geocculeerde bo
men kunnen worden meegeno
men.
De demonstratie kan worden gere
serveerd bij het fruitteeltmuseum.
Reserveren kan telefonisch of via
e-mail.