2i spectrum Beter voor je Frans RUDEN RIEMENS FOTOGRAFIE vaartje PZC Zaterdag 26 juli 2008 Voor de lezer die mijn bloedstollend feuil leton over het zoekraken van de trein kaartjes naar de vakantiebestemming heeft gevolgd: ik heb ze niet gevonden! Ik heb het vermoeden dat deze slons ze samen met de oude kranten in de papierbak heeft gesme ten... Dank zij de scherpe inzet van de meisjes van het reisbureau waren er tijdig nieuwe tickets be schikbaar. De financiële schade viel mee dank zij de annuleringsverzekering, die ik per ongeluk had afgesloten, maar: 'U kunt ze afhalen op het Cen traal Station, daar moet u ongeveer vier uur wach ten. U kunt ook naar Utrecht., of naar Schiphol!' Ik koos Schiphol. Een aanrader, daar kostte de he le affaire een kwartier. Zo belandde ik dan eindelijk enigszins hijgend in de trein op weg naar een vakantie van het soort wat je wel aantreft in ouderwetse Zweedse jon gensboeken. De hele familie had zich verzameld. Met dertien man en kind zaten wij aan de grootste ronde tafel die het Bretonse hotel in huis had; zes kleinkinderen en zeven grote mensen. Niemand wilde uitslapen, we waren ons allemaal intens be wust dat deze week voor ons familieherinnerings boek een unicum was, we wilden absoluut geza menlijk ontbijten! Door verschillende werkkrin gen, schoolvakanties en kleinkinderleeftijden is het synchroniseren van een week vakantie logis tiek een helse opgave... van lezen kwam niets, van voorlezen wél! Ook bezochten wij verschillende draaimolens en werd mij duidelijk, dat ik een car rière als keeper heb gemist; tussen twee geïmprovi seerde doelpalen bleek ik op blote voeten uitste kend de bal te kunnen stoppen. De kleinkinderen vonden al snel kleinkinderen van andere gasten en na twee dagen gaven ze de voorkeur aan een gezamenlijke tafel. De gerant plaatste deze vervolgens in de verst mogelijke hoek van het restaurant vanwage de oorverdo vend enthousiaste geluiden die de kinderen, varië rend in leeftijd van vier tot vijftien jaar, produceer den. Culinair waren de eisen van dit bijzonder ge zelschap eenvoudig: alle soorten pasta of pommes frites. Een enkel blaadje sla of een gehakt biefstuk je kon af en toe, maar bij de toetjes riep het jeugdi ge gezelschap in koor: IJS! Mijn tienjarige klein zoon meldde mij de laatste dag: „oma, ik heb nu alles gegeten wat ze hier hebben. Ik weet echt niet meer wat ik nu nog eens moet eten!" Voor het ge mak sloeg hij alle zompige soorten zeefruit maar over, om van de gezonde broccoli, sperziebonen en andere lekkernijen maar te zwijgen. Mijn intieme, persoonlijke geluksmomenten be leefde ik door het op mijn rug liggen in de Atlan tische Oceaan, boven mij de blauwe hemel met een enkele witte wolk en in mijn oren de gedemp te geluiden van het strand, mijn voeten heel licht heen en weer bewegend om drijvend te blijven. Bretagne... ik noem dit land van mosselen en oes ters, room en honing, pannenkoeken en artisjok ken, altijd Zeeland met heuvels. En ook hier zet ten ze vóór het eten een bakje met krukels en spel den op tafel... Zeeuwser kan je het in het buiten land niet hebben. Alleen is een weekje in deze con treien beter voor je Frans!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 131