De Zeebries, speels en goed Zeegroente vraagt sjalotjes, maar geen zout m |j|' T}eoohdetiHéf Cerda en Jan Verduin in strandpaviljoen Zeebries in Dishoek. foto Ruben Oreel se worteltjes zijn. Dat is jammer. De Spaanse saus in de ovenschotel is wat waterig. De tomatensaus had meer inge kookt mogen worden. Maar gelukkig zijn de stukken vis apart gebakken en pas daarna in de saus gedaan. Daaraan her ken je een toegewijde kok. Gerda Ver duin staat achter de 'kachel'. Zij moet zichzelf aan een glutenvrij dieet houden en is in 'die gespecialiseerde keuken thuis'. Van gasten krijgt ze steeds vaker het verzoek om glutenvrij te koken. We komen graag terug. Onze hond ook, zo bleek. Halverwege de terugweg keer de zij op eigen houtje terug naar het pa viljoen voor nog een brokje van Jan Ver duin. Strandpaviljoen de Zeebries, Strand Koude- kerke 60, 4371XZ Koudekerke (Duinover gang Dishoek), tel0118-551195, info@de-zeebries.nl, pinnen kan. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening aan tafel: Horen, zien en zwijgen: Eigenaar Jan Verduin spreekt frank en vrij over aller lei zaken en ook over de bedrijfsvoe ring van een strandpaviljoen: 'Vergeet niet hoeveel het ons kost als het da gen achter elkaar regent. Dan wordt de periode nog korter waarin we geld kunnen verdienen.' Hij wil zijn pavil joen graag uitbreiden met een paar hotelkamers om een jaar rond omzet te kunnen maken, maar daar isj nog geen toestemming voor. Conclusie: Bij de Zeebries heerst toe wijding. Kijk voor eerdere afleveringen en re censeer zelf op www.pzc.nl. onvoldoende goed matig uitstekend voldoende De PZC-redacteuren Edith Ramakers en Raymond de Frel bezoeken voor de Smaak Van enkele toeristenplaatsen. Edith ging naar de Zeebries op het strand van Dishoek. Piesen en poepen 50 eurocent'. Zo, zijn we hier wel goed? Dat is een nogal platvoerse benadering van het probleem dat niet-gasten van het toi let van restaurant De Zeebries gebruik maken. Piesen en poepen, we moeten desondanks glimlachen. Jan Verduin, eigenaar van het kleine strandpaviljoen, is de bedenker van de lu dieke tekst. „Ik wil het toiletbezoek van toeristen tegengaan, die zonder boe of bah te zeggen naar het toilet lopen en weer vertrekken. Het gaat me niet om die vijftig cent, wel om een vriendelijk woord of glimlach. Maar op vriendelijke verzoeken wordt niet gereageerd, van daar dat ik op deze speels bedoelde tekst kwam. En dit werkt." Binnen stap je in een andere wereld. Het strandpaviljoen heeft een knusse, rustie ke uitstraling. Aan de inrichting is aan dacht besteed. We worden hartelijk welkom geheten. De bediening is voorkomend en amicaal. Personeelslid Marian zegt dat werken in de horeca een roeping is. Gasten moeten op hun wenken bediend worden. „Wil len jullie op het terras of binnen zitten, of eerst buiten en dan voor het hoofdge recht weer naar binnen? Zeg het maar." We beginnen op het terras. Bij de aperi- tiefjes worden zoutjes en nootjes geser veerd. De menukaart is niet alledaags voor een strandpaviljoen. Wij vallen voor scampi's in pernod roomsaus (13,95) en garnalenkroketjes (10,95) voor af De scampi's zijn precies lang genoeg gebakken, waardoor ze sappig zijn. De anijsachtige smaak van pernod over heerst niet, maar is wel aanwezig. Deze binnenkomer krijgt een tien met een griffel. De garnalenkroketjes zijn zelf ge draaid en lekker krokant gebakken. We hebben er vertrouwen in dat we met gebakken paling (23,50 euro) en een ovenschotel vis ondergedompeld in een Spaanse saus (20,50 euro) een goed ver volg krijgen. Een van de leuzen van de Zeebries is dat je geduld moet hebben. Het tempo van de gast mag omlaag. Mensen die snel iets willen eten, zijn hier aan het verkeerde adres. Wij hebben geen haast en het 'ont haasten' gaat hier vanzelf We genieten van het zicht op een mooie zee. De paling heeft geen sausje nodig om lek ker te zijn. Juist niet. De gebakken va riant gaat vergezeld van frites, aardappel- kroketjes, salade en winterpeen. Winter peen in de zomer, als er ook gewoon ver- fSTUEEKPltODUCT Lamsoor en zeekraal: twee groentes die niet zonder zee en land kunnen. In veel keukens van (top)koks wordt graag met deze streekproducten gewerkt. door Margot Verhaagen Lamsoor en zeekraal zijn zacht van smaak en een hele goede combinatie met Zeeuws lamsvlees, vis en schaal- en schelpdieren. En, ze zijn ook nog eens snel en makkelijk te bereiden! Lamsoor, de naam komt waar schijnlijk van het feit dat de blaad jes lijken op de oren van een lam. Het groeit op de hoger gelegen schorren en is zilt van smaak. De blaadjes zijn lichtgroen tot grijs en deze groente is van mei tot eind juli verkrijgbaar. Zeekraal, is een soort van cactus maar dan zonder stekels. Het groeit op de randen van de schor ren waar het zeewater af en toe over heen gaat en heeft een uitge sproken zoute smaak. Zeekraal zit vol met vitamines die het uit het zeewater opneemt. En, deze groente heeft inmiddels zo'n status dat sinds drie jaar het eerste kistje zeekraal feestelijk wordt binnengehaald door diver se topkoks. Vanaf mei tot september is zee kraal vers te verkrijgen. Bij Kaas boerderij Schellach maken ze sinds kort kaas met zeekraal, die zeer in trek is. Koken met zeegroente gaat al dus: Zowel met lamsoor en/of zee kraal is het makkelijk koken. Was de zeekraal of lamsoor en laat even uitlekken. Snijd intussen een sjalotje fijn en fruit dit zacht Lamsoor snijden in de kwekerij van Eienbaas Zeegroenten. jes in een scheut olijfolie. Doe de lamsoor of de zeekraal erbij en roerbak het geheel even op een hoog vuur tot de zeekraal glanst en de lamsoor slinkt. Zeekraal kun je als het nog heel jong is, gewoon rauw eten en lamsoor kun je rauw als salade be reiden. Met alle vis maar ook met Zeeuws zuiglam vormt het een goede combinatie. Zout hoef je niet meer toe te voegen! Uitstapje naar een kwekerij van zeegroente: Vroeger kon je op de schorren zelf deze groentes snijden, maar daar heb je nu een speciale ver gunning voor nodig. Je kunt nog wel een bezoek breng en aan een getijdengebied waarin je kunt zien hoe de lamsoor en de zeekraal in hun natuurlijke bio toop groeien en bloeien. Het Veidronken Land van Saef- tinghe is zo'n plaats. Elke week zijn er excursies. Hiervoor moet je minimaal tien jaar oud zijn en je van tevoren aanmelden. Het bezoekerscentrum en plan kierpad zijn vrij toegankelijk. Op de site van www.zeeuwsland- schap.nl kun je alle informatie vinden over dit gebied. Nadere informatie: Verdronken Land van Seaftinghe, Emmaweg 4, 4568 PW Nieuw Namen. Geopend van dinsdag tot zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Kaasboerderij Schellach, Prooijenseweg 26, 4332 RD Middelburg; telefoon; 0118-613984 www.schellach.nl i)e tmak

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 112