De Zeebries,
speels en goed
Zeegroente vraagt sjalotjes, maar geen zout
m |j|'
T}eoohdetiHéf
Cerda en Jan Verduin in strandpaviljoen
Zeebries in Dishoek. foto Ruben Oreel
se worteltjes zijn. Dat is jammer.
De Spaanse saus in de ovenschotel is wat
waterig. De tomatensaus had meer inge
kookt mogen worden. Maar gelukkig zijn
de stukken vis apart gebakken en pas
daarna in de saus gedaan. Daaraan her
ken je een toegewijde kok. Gerda Ver
duin staat achter de 'kachel'. Zij moet
zichzelf aan een glutenvrij dieet houden
en is in 'die gespecialiseerde keuken
thuis'. Van gasten krijgt ze steeds vaker
het verzoek om glutenvrij te koken.
We komen graag terug. Onze hond ook,
zo bleek. Halverwege de terugweg keer
de zij op eigen houtje terug naar het pa
viljoen voor nog een brokje van Jan Ver
duin.
Strandpaviljoen de Zeebries, Strand Koude-
kerke 60, 4371XZ Koudekerke (Duinover
gang Dishoek), tel0118-551195,
info@de-zeebries.nl, pinnen kan.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Horen, zien en zwijgen: Eigenaar Jan
Verduin spreekt frank en vrij over aller
lei zaken en ook over de bedrijfsvoe
ring van een strandpaviljoen: 'Vergeet
niet hoeveel het ons kost als het da
gen achter elkaar regent. Dan wordt
de periode nog korter waarin we geld
kunnen verdienen.' Hij wil zijn pavil
joen graag uitbreiden met een paar
hotelkamers om een jaar rond omzet
te kunnen maken, maar daar isj nog
geen toestemming voor.
Conclusie: Bij de Zeebries heerst toe
wijding.
Kijk voor eerdere afleveringen en re
censeer zelf op www.pzc.nl.
onvoldoende goed
matig uitstekend
voldoende
De PZC-redacteuren Edith Ramakers
en Raymond de Frel bezoeken voor de
Smaak Van enkele toeristenplaatsen.
Edith ging naar de Zeebries op het
strand van Dishoek.
Piesen en poepen 50 eurocent'. Zo,
zijn we hier wel goed? Dat is een
nogal platvoerse benadering van
het probleem dat niet-gasten van het toi
let van restaurant De Zeebries gebruik
maken. Piesen en poepen, we moeten
desondanks glimlachen.
Jan Verduin, eigenaar van het kleine
strandpaviljoen, is de bedenker van de lu
dieke tekst. „Ik wil het toiletbezoek van
toeristen tegengaan, die zonder boe of
bah te zeggen naar het toilet lopen en
weer vertrekken. Het gaat me niet om
die vijftig cent, wel om een vriendelijk
woord of glimlach. Maar op vriendelijke
verzoeken wordt niet gereageerd, van
daar dat ik op deze speels bedoelde tekst
kwam. En dit werkt."
Binnen stap je in een andere wereld. Het
strandpaviljoen heeft een knusse, rustie
ke uitstraling. Aan de inrichting is aan
dacht besteed.
We worden hartelijk welkom geheten.
De bediening is voorkomend en amicaal.
Personeelslid Marian zegt dat werken in
de horeca een roeping is. Gasten moeten
op hun wenken bediend worden. „Wil
len jullie op het terras of binnen zitten,
of eerst buiten en dan voor het hoofdge
recht weer naar binnen? Zeg het maar."
We beginnen op het terras. Bij de aperi-
tiefjes worden zoutjes en nootjes geser
veerd. De menukaart is niet alledaags
voor een strandpaviljoen. Wij vallen
voor scampi's in pernod roomsaus
(13,95) en garnalenkroketjes (10,95) voor
af De scampi's zijn precies lang genoeg
gebakken, waardoor ze sappig zijn. De
anijsachtige smaak van pernod over
heerst niet, maar is wel aanwezig. Deze
binnenkomer krijgt een tien met een
griffel. De garnalenkroketjes zijn zelf ge
draaid en lekker krokant gebakken.
We hebben er vertrouwen in dat we met
gebakken paling (23,50 euro) en een
ovenschotel vis ondergedompeld in een
Spaanse saus (20,50 euro) een goed ver
volg krijgen.
Een van de leuzen van de Zeebries is dat
je geduld moet hebben. Het tempo van
de gast mag omlaag. Mensen die snel iets
willen eten, zijn hier aan het verkeerde
adres. Wij hebben geen haast en het 'ont
haasten' gaat hier vanzelf We genieten
van het zicht op een mooie zee.
De paling heeft geen sausje nodig om lek
ker te zijn. Juist niet. De gebakken va
riant gaat vergezeld van frites, aardappel-
kroketjes, salade en winterpeen. Winter
peen in de zomer, als er ook gewoon ver-
fSTUEEKPltODUCT
Lamsoor en zeekraal: twee
groentes die niet zonder
zee en land kunnen. In veel
keukens van (top)koks
wordt graag met deze
streekproducten gewerkt.
door Margot Verhaagen
Lamsoor en zeekraal zijn
zacht van smaak en een
hele goede combinatie
met Zeeuws lamsvlees,
vis en schaal- en schelpdieren.
En, ze zijn ook nog eens snel en
makkelijk te bereiden!
Lamsoor, de naam komt waar
schijnlijk van het feit dat de blaad
jes lijken op de oren van een lam.
Het groeit op de hoger gelegen
schorren en is zilt van smaak. De
blaadjes zijn lichtgroen tot grijs
en deze groente is van mei tot
eind juli verkrijgbaar.
Zeekraal, is een soort van cactus
maar dan zonder stekels. Het
groeit op de randen van de schor
ren waar het zeewater af en toe
over heen gaat en heeft een uitge
sproken zoute smaak. Zeekraal zit
vol met vitamines die het uit het
zeewater opneemt.
En, deze groente heeft inmiddels
zo'n status dat sinds drie jaar het
eerste kistje zeekraal feestelijk
wordt binnengehaald door diver
se topkoks.
Vanaf mei tot september is zee
kraal vers te verkrijgen. Bij Kaas
boerderij Schellach maken ze
sinds kort kaas met zeekraal, die
zeer in trek is.
Koken met zeegroente gaat al
dus:
Zowel met lamsoor en/of zee
kraal is het makkelijk koken. Was
de zeekraal of lamsoor en laat
even uitlekken. Snijd intussen
een sjalotje fijn en fruit dit zacht
Lamsoor snijden in de kwekerij van Eienbaas Zeegroenten.
jes in een scheut olijfolie. Doe de
lamsoor of de zeekraal erbij en
roerbak het geheel even op een
hoog vuur tot de zeekraal glanst
en de lamsoor slinkt.
Zeekraal kun je als het nog heel
jong is, gewoon rauw eten en
lamsoor kun je rauw als salade be
reiden. Met alle vis maar ook met
Zeeuws zuiglam vormt het een
goede combinatie. Zout hoef je
niet meer toe te voegen!
Uitstapje naar een kwekerij
van zeegroente:
Vroeger kon je op de schorren
zelf deze groentes snijden, maar
daar heb je nu een speciale ver
gunning voor nodig.
Je kunt nog wel een bezoek breng
en aan een getijdengebied waarin
je kunt zien hoe de lamsoor en
de zeekraal in hun natuurlijke bio
toop groeien en bloeien.
Het Veidronken Land van Saef-
tinghe is zo'n plaats. Elke week
zijn er excursies. Hiervoor moet
je minimaal tien jaar oud zijn en
je van tevoren aanmelden.
Het bezoekerscentrum en plan
kierpad zijn vrij toegankelijk. Op
de site van www.zeeuwsland-
schap.nl kun je alle informatie
vinden over dit gebied.
Nadere informatie:
Verdronken Land van Seaftinghe,
Emmaweg 4,
4568 PW Nieuw Namen.
Geopend van dinsdag tot zondag
van 13.00 tot 17.00 uur.
Kaasboerderij Schellach,
Prooijenseweg 26,
4332 RD Middelburg;
telefoon; 0118-613984
www.schellach.nl
i)e tmak