Horeca in Zeeland
dcHUifiyui
Eten met sterren in Zeeland
I
r. -
Gezocht!!
PERSONEEL
GEZOCHT!
PZC
Gtachtegasi.Mjst
3.00 uur maar van
wordt er geen toeg
verleent lot onze ic
cafe disco bar) <&h
</orVejif-
SU
Horeca
Medewerker
Taken:
'Diverse taken bttuier» cte
horeca '.'-
m
W ':.<M
Full time
medewerker.
-Seizoens krachten.
*- ójfe. ,y s*i «rSrós/.»?
Hotel Brasserie
Is voor hel ?;>?7iefseizoer! en de v/sekenösn op zoek naar
Ambulante medewerkers bediening,
vanaf 16 iaat"
Enige ervaring is gewenst.
Hotels, cafés en restaurants in
Zeeland hebben grote moeite
met het vinden van mensen.
Vooral in de zomer is dit een
probleem. Uiteenlopende redenen
worden genoemd voor dit
personeelstekort. Hulp komt van
uitzend- en wervingsbureau's.
door Kim van Zweeden
Hoe komt het toch dat er
zo weinig animo is voor
werken in de horeca?
Eigenaar van Ristorante Verdi in
Domburg, Seb Aydin, had tot
voor kort last van het personeel
stekort. „Er zijn niet genoeg men
sen en volgens mij zijn de jonge
ren van tegenwoordig minder ge
motiveerd. Ze willen weinig wer
ken voor veel geld. Het makkelijk
ste werk bij het rustigste restau
rant hebben ze snel geselecteerd.
Ze hebben twee linkerhanden en
vragen hoge lonen. Ik ben op
zoek gegaan naar gemotiveerde
mensen en kwam uit bij een uit-
zendburau in Rotterdam. Zij stu
ren hun vaste krachten en scholie
ren. Die komen voornamelijk uit
de Randstad. Schijnbaar zitten
daar wel mensen die willen wer
ken."
In de Zeeuwse horeca kunnen
maandag meteen 345 mensen aan
de slag, meldt communicatieme
dewerker Rob Scholtes van het
CWI. Volgens Ben Francooy, lan
delijk voorzitter van FNV Horeca,
is het tekort onstaan doordat er
meer concurrentie van andere be
drijfstakken is. „Jongeren trekken
met name naar de detailhandel
en recreatie. Die bedrijven bieden
andere werktijden en betere ar
beidsvoorwaarden. In de super
markt kun je bijvoorbeeld net zo
veel verdienen als in de horeca.
En qua tijden is het beter gere
geld. In de horeca worden vaak
flexibele- of nul urencontracten
aangeboden. Het personeel is
daardoor niet zeker van de werk
tijden en hoeveel geld er binnen
komt. Dat maakt werken in de ho
reca vrij risicovol. Uit ons onder
zoek is gebleken dat werknemers
zekerheid, perspectief en een
evenwichtiger programma willen.
Werk en privé is voor velen moei
lijk te combineren door de werk
tijden van de horeca. Dit zal ver
anderd moeten worden, wil je
het personeelstekort verminde
ren."
„Het is een algemeen probleem,"
zegt Bruno van der Hoek, voorzit
ter van de ondernemingsvereni
ging in Renesse en eigenaar van
een taxibedrijf. „Ik zie dit pro
bleem niet alleen in de horeca,
maar ook bij mijn taxibedrijf. Er
zijn minder mensen beschikbaar
en er is minder animo voor het
werk. Dit ligt onder andere aan
de late werktijden. Daarnaast
komt er door de onderbezetting
extra druk te staan op het beschik
bare personeel. )e zal met vijftien
man op een plek waar twintig
man nodig is, toch het werk voor
twintig moeten verrichten. Als
we terug gaan in de tijd, zien we
jongeren die zes weken op vakan
tie gaan naar Zeeland. Zij liggen
's middags op het strand en wer
ken 's avonds in de horeca. Dit
verschijnsel zie je niet meer."
„Als ik kijk naar Renesse, zie ik
maar één oplossing: professionele
hulp. Een wervingsbureau inscha
kelen lijkt me het beste. Een bu
reau kan grote wervingsacties op
zetten. De kosten zijn haar ver
houding veel minder, dan wan
neer je als bedrijf zelf op zoek
naar mensen gaat."
Sergio Herman van Oud Sluis: „Al ver vol deze zomer." foto Peter Nicolaï
door Ellen Nieuwenhuijze
Eén ster krijg je als je restaurant een uitzonder
lijke keuken heeft. Twee sterren als de keuken
een omweg waard is en drie als de keuken
van het restaurant een reis waard is. Van de laatste
zijn er twee in Nederland, waarvan één in Zeeland.
Maar er zijn meer sterren in Zeeland te vinden...
Toch eerst even beginnen met het restaurant dat
over heel de wereld bekend is: Oud Sluis in Sluis
van topkok Sergio Herman. Één van de twee restau
rants in Nederland die drie sterren hebben en het
enige dat in de wereldranglijst van beste restaurants
staat. De kans dat je hier binnen raakt deze zomer is
echter niet groot. Sergio Herman: „We zitten al ver
vol deze zomer. Natuurlijk hebben we af en toe een
gaatje en dat vullen we dan op met mensen van on
ze wachtlijst of mensen die op het laatste moment
nog gebeld hebben." Van het toeristenseizoen merkt
hij weinig. „Er komen het hele jaar door mensen
van over heel de wereld."
Met twee sterren prijkt restaurant Inter Scaldes in
Kruiningen op de tweede plek. Verder telt Zeeland
nog vier restaurants met één ster. Het Reymerswale
uit Yerseke, restaurant 't Veerhuis in Wolphaarts-
dijk, de Kromme Watergang in Hoofdplaat en Katse-
veer in Wilhelminadorp.
De lekkere eter die toch een beetje op zijn budget
wil letten, kan beter naar een restaurant met een Bib
Gourmand gaan. Sommige eethuizen krijgen deze
vermelding, die ook door Michelin wordt uitgereikt.
In de Rode Gids staat dit aangegeven met een Miche-
linmannetje.
De Bib Gourmand geeft aan dat het restaurant een
voordelige en goede maaltijd serveert. In Zeeland
zijn zeven restaurants met een Bib Gourmand te vin
den. Dat zijn Het Binnenhof in Goes, Mondriaan in
Domburg, de Gespleten Arent in Middelburg, Des
Moules in Philippine, Nolet's Vistro in Yerseke, de
Oesterbeurs in Yerseke en de Gouwe Geit in Zierik-
zee.
Maar behalve deze zijn er natuurlijk nog genoeg an
der goede restaurants in Zeeland te vinden.