Horeca in Zeeland dcHUifiyui Eten met sterren in Zeeland I r. - Gezocht!! PERSONEEL GEZOCHT! PZC Gtachtegasi.Mjst 3.00 uur maar van wordt er geen toeg verleent lot onze ic cafe disco bar) <&h </orVejif- SU Horeca Medewerker Taken: 'Diverse taken bttuier» cte horeca '.'- m W ':.<M Full time medewerker. -Seizoens krachten. *- ójfe. ,y s*i «rSrós/.»? Hotel Brasserie Is voor hel ?;>?7iefseizoer! en de v/sekenösn op zoek naar Ambulante medewerkers bediening, vanaf 16 iaat" Enige ervaring is gewenst. Hotels, cafés en restaurants in Zeeland hebben grote moeite met het vinden van mensen. Vooral in de zomer is dit een probleem. Uiteenlopende redenen worden genoemd voor dit personeelstekort. Hulp komt van uitzend- en wervingsbureau's. door Kim van Zweeden Hoe komt het toch dat er zo weinig animo is voor werken in de horeca? Eigenaar van Ristorante Verdi in Domburg, Seb Aydin, had tot voor kort last van het personeel stekort. „Er zijn niet genoeg men sen en volgens mij zijn de jonge ren van tegenwoordig minder ge motiveerd. Ze willen weinig wer ken voor veel geld. Het makkelijk ste werk bij het rustigste restau rant hebben ze snel geselecteerd. Ze hebben twee linkerhanden en vragen hoge lonen. Ik ben op zoek gegaan naar gemotiveerde mensen en kwam uit bij een uit- zendburau in Rotterdam. Zij stu ren hun vaste krachten en scholie ren. Die komen voornamelijk uit de Randstad. Schijnbaar zitten daar wel mensen die willen wer ken." In de Zeeuwse horeca kunnen maandag meteen 345 mensen aan de slag, meldt communicatieme dewerker Rob Scholtes van het CWI. Volgens Ben Francooy, lan delijk voorzitter van FNV Horeca, is het tekort onstaan doordat er meer concurrentie van andere be drijfstakken is. „Jongeren trekken met name naar de detailhandel en recreatie. Die bedrijven bieden andere werktijden en betere ar beidsvoorwaarden. In de super markt kun je bijvoorbeeld net zo veel verdienen als in de horeca. En qua tijden is het beter gere geld. In de horeca worden vaak flexibele- of nul urencontracten aangeboden. Het personeel is daardoor niet zeker van de werk tijden en hoeveel geld er binnen komt. Dat maakt werken in de ho reca vrij risicovol. Uit ons onder zoek is gebleken dat werknemers zekerheid, perspectief en een evenwichtiger programma willen. Werk en privé is voor velen moei lijk te combineren door de werk tijden van de horeca. Dit zal ver anderd moeten worden, wil je het personeelstekort verminde ren." „Het is een algemeen probleem," zegt Bruno van der Hoek, voorzit ter van de ondernemingsvereni ging in Renesse en eigenaar van een taxibedrijf. „Ik zie dit pro bleem niet alleen in de horeca, maar ook bij mijn taxibedrijf. Er zijn minder mensen beschikbaar en er is minder animo voor het werk. Dit ligt onder andere aan de late werktijden. Daarnaast komt er door de onderbezetting extra druk te staan op het beschik bare personeel. )e zal met vijftien man op een plek waar twintig man nodig is, toch het werk voor twintig moeten verrichten. Als we terug gaan in de tijd, zien we jongeren die zes weken op vakan tie gaan naar Zeeland. Zij liggen 's middags op het strand en wer ken 's avonds in de horeca. Dit verschijnsel zie je niet meer." „Als ik kijk naar Renesse, zie ik maar één oplossing: professionele hulp. Een wervingsbureau inscha kelen lijkt me het beste. Een bu reau kan grote wervingsacties op zetten. De kosten zijn haar ver houding veel minder, dan wan neer je als bedrijf zelf op zoek naar mensen gaat." Sergio Herman van Oud Sluis: „Al ver vol deze zomer." foto Peter Nicolaï door Ellen Nieuwenhuijze Eén ster krijg je als je restaurant een uitzonder lijke keuken heeft. Twee sterren als de keuken een omweg waard is en drie als de keuken van het restaurant een reis waard is. Van de laatste zijn er twee in Nederland, waarvan één in Zeeland. Maar er zijn meer sterren in Zeeland te vinden... Toch eerst even beginnen met het restaurant dat over heel de wereld bekend is: Oud Sluis in Sluis van topkok Sergio Herman. Één van de twee restau rants in Nederland die drie sterren hebben en het enige dat in de wereldranglijst van beste restaurants staat. De kans dat je hier binnen raakt deze zomer is echter niet groot. Sergio Herman: „We zitten al ver vol deze zomer. Natuurlijk hebben we af en toe een gaatje en dat vullen we dan op met mensen van on ze wachtlijst of mensen die op het laatste moment nog gebeld hebben." Van het toeristenseizoen merkt hij weinig. „Er komen het hele jaar door mensen van over heel de wereld." Met twee sterren prijkt restaurant Inter Scaldes in Kruiningen op de tweede plek. Verder telt Zeeland nog vier restaurants met één ster. Het Reymerswale uit Yerseke, restaurant 't Veerhuis in Wolphaarts- dijk, de Kromme Watergang in Hoofdplaat en Katse- veer in Wilhelminadorp. De lekkere eter die toch een beetje op zijn budget wil letten, kan beter naar een restaurant met een Bib Gourmand gaan. Sommige eethuizen krijgen deze vermelding, die ook door Michelin wordt uitgereikt. In de Rode Gids staat dit aangegeven met een Miche- linmannetje. De Bib Gourmand geeft aan dat het restaurant een voordelige en goede maaltijd serveert. In Zeeland zijn zeven restaurants met een Bib Gourmand te vin den. Dat zijn Het Binnenhof in Goes, Mondriaan in Domburg, de Gespleten Arent in Middelburg, Des Moules in Philippine, Nolet's Vistro in Yerseke, de Oesterbeurs in Yerseke en de Gouwe Geit in Zierik- zee. Maar behalve deze zijn er natuurlijk nog genoeg an der goede restaurants in Zeeland te vinden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 110