Salsa Terra mikt op lekker en snel' Glaasje pastis doet wonderen bij de mosselen J)e t f m tycoohde- W- STREEKPRODUCT ■L-uun Si J&l Prijs-kwaliteit: il :T Entourage: S- va; .T: 1: Bediening: A: Horen, zien en ruiken: Kleurtjes, puz zels, Ikea-kinderstoelen... een gezin met kleine kinderen is in Salsa Terra meer dan welkom! s Conclusie: Salsa Terra probeert met gewone gerechten net iets anders te zijn. Dat kan en lukt soms ook, maar er zijn vooral nog stappen te maken op het gebied van interieur. Kijk en recenseer zelf op www.pzc.nl onvoldoende goed matig uitstekend voldoende Redacteuren Edith Ramakers en Ray mond de Frel begeven zich deze maand on der de toeristen. Raymond waaide uit in Zoutelande, om zijn bezoek af te sluiten met een etentje bij brasserie Salsa Terra. Ha, ik lijk wel een Michelinpoppetje, nu mijn broek en shirt zo bol staan. Op de dijk bij Zoutelande kun je met recht uit je hemd waaien. We lopen over de eregalerij van de winnaars van de kust- marathon richting een trap. waar we de woorden Salsa Terra zien staan. Even denken... ah, Zoute Lande! We dalen af naar de Langstraat, waar de horeca het voor het zeggen heeft. Wij vallen opnieuw voor de woordspe ling Salsa Terra. We laten het terras voor wat het is, omdat het ook aan de andere kant van de dijk wat fris begint te worden. We ploffen neer aan een hoektafeltje met zicht op alle voorbij schuifelende toeristen. Uitbaters Dennis Nooitgedagt en Brigit te Melis runnen dit etablissement nu ongeveer een jaar. Nooitgedagt deed een paar deuren verderop ervaring op bij eetcafé Royal, maar greep de kans om op eigen benen te staan met beide handen aan. Salsa heeft niet al teveel pretenties, stelt hij. „Wij hoeven niet per se hogerop, maar we willen wel net iets anders zijn dan de andere zaken in deze straat. Toeristen komen met hun jengelende kroost vanaf het strand over die grote bult geklommen en willen nog even snel eten. Een vakantie vie rend gezin zit niet te wachten op liflaf- jes of culinair vernuft. Zij willen ge woon lekker en snel eten", zegt Nooitge- dagt. We zitten nog maar net, of er valt iets op. Het is hier erg warm, een beetje plakkerig zelfs. Het komt waarschijnlijk door de frituur, die ook in geur over heerst. Het doet afbreuk aan de sfeer van Salsa Terra. Dennis en Brigitte heb ben aandacht besteed aan de inrichting (veel zwarttinten en een retrobehang), maar het is nog niet af „Klopt, voor goed meubilair hadden we vorig jaar nog geen geld. Dat is het eerste op onze wensenlijst." We pakken de gerechtenwaaier erbij. Mijn tafelgenote laat een rundercarpac- cio met pijnboompitten en parmezaan se kaas (9,25 euro) maken. De kaas is poederachtig, de carpaccio smaakt pri ma. Ik smul van een lauwwarm gegrati neerd geitenkaasje op een appelschijf (7,25 euro). Het kaasje smaakt krachtig, de salade met walnootjes, rozijnen, komkommer en tomaat werkt verfris- Salsa Terra wi! niet per se hogerop, maar probeert wel anders te zijn dan de rest. foto Ruben Oreel send. Nog een stukje stokbrood om de smaak weer wat te neutraliseren. Omdat ik niet kan kiezen, biedt de spies Salsa Terra (16,50 euro) uitkomst; drie gamba's op een spies en een bief stukje. Ik heb het idee dat de biefstuk niet vers van het mes is. Alsof er lange tijd strak plastic omheen heeft gezeten. Maar Dennis beweert het tegendeel. De cognacsaus en boontjes zijn wel lekker. Mijn tafelgenote heeft met drie slip ton getjes met champignons, uitjes en Hol landse garnalen (15,50 euro) een betere keuze gemaakt. De tongetjes glijden zo van het graatje. Complimenten! Brasserie Salsa Terra, Langstraat 25, Zoute lande. Tel: 0118-566020. Open: in het hoogseizoen dagelijks van 9 tot 21.30 uur, daarna vanaf 11.00 uur en op wo en do dicht. Vandaag mosselen op het menu. Hoe kan het ook anders; het mosselseizoen is begonnen en de Zeeuwse mossel, speelt hierin de hoofdrol. door Margot Verhaagen De mosselen worden groot in de Ooster- schelde en worden aan het begin van het seizoen aan land gebracht en ge veild bij de enige mosselveiling ter wereld in Yerseke. In de natte pakhuizen van de Oos- terschelde verwateren de mosse len (slib en zand wordt uit de mosselschelp gefilterd) en groeien ze verder. In september is de mossel ongeveer 35 procent groter dan in juli en bouwt zo een reserve op voor de winter. Is de 'R' in de maand, dan is het tijd om mosselen te eten. Maar geluk kig, nu kan het ook al! Namen en afmetingen van de mossel Hoe zit het ook alweer met de na men en de grootte? Extra mosse len zijn de kleinste mosselen. De Supers komen daarna, ge volgd door de Imperial. De Jumbo mosselen zijn het grootst. Belgen zijn er gek op; zes tig procent van de Jumbo's gaan linéa recta naar België. Daar worden ze vaak 'natuur' ge geten. Gewoon gekookt met wat mosselgroenten. Recept: gewokte mosselen met pastis Je kan de mosselen ook eens wok ken met wijn en pastis! Voor vier Het zwarte goud: lekker met witte wijn en pastis personen heb je nodig 4 kilo jumbo) mosselen, 1 bos selderij, 1 bos basilicum, 2 tenen knoflook, 1 ui, 'A liter witte wijn, 1 glaasje pastis, olijfolie, peper, crème fraiche en 4 rijpe tomaten. Was de mosselen. Snij de selderij, basilicum, sjalot ten en de teentjes knoflook fijn. Deel de tomaten in vieren. Laat de mosselen uitlekken en wok ze met de olijfolie en gemalen peper in de wok tot de schelpen mooi openstaan en het mosselvlees ste vig gaar is. Voeg de kruiden toe aan de mos selen en schud alles even door. Af- blussen met de witte wijn en de pastis, de tomaten en de crème fraiche toevoegen. Laat het geheel even inkoken. Schep de mosselen met de saus in een diep bord en eet ze met donker bruin boeren brood. Met de boot langs de verwater- percelen Zelf een tocht over de Ooster- schelde maken langs de mossel percelen? Dat kan in het mosseldorp Yerse ke iedere dag; behalve maandag. Aanmelden bij de schipper 06 - 22089393- Voordat de boot vertrekt, kun je ook mee met een rondleiding door het dorp en langs de mossel veiling. Om daarna natuurlijk met een zak mosselen naar huis te gaan, waar je dit seizoen een mossel knijper bij cadeau krijgt.Deze nep- mossel van knalgeel plastic helpt je nog beter de warme mosselen uit de schelp te halen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 86