'Voorlopig kiest de consument nog het goedkope stuk kip in de supermarkt.
Snel gaar, weinig calorieën, makkelijk te bereiden.' vieeskuikenhouder jan Brok
PZC Zaterdag 19 juli 2008 1 1
gens de vieeskuikenhouder Brok
(die zelf een stal runt met 50.000
kippen) argumenten die niet meer
gelden. „Zogenaamde dood-
groeiers, kippen die zo snel
groeien dat hun hart het begeeft,
dat speelde tien jaar geleden. Het
komt nauwelijks meer voor. Inmid
dels gebruiken we rassen die snel
kunnen groeien zonder hartpro
blemen. Bovendien is de samen
stelling van het voer aangepast."
Die andere rassen zorgen volgens
Wakker Dier echter niet voor ver
betering in het dierenwelzijn.
„Sterker nog, de nieuwe rassen
worden gefokt op het feit dat ze
nóg sneller groeien: vijf weken in
plaats van zes. Dat is de schaduw
zijde van koploper zijn in de
bio-industrie. We bedenken hier
in Nederland van alles om de pro
ductie rendabeler te maken. We
zijn er meesters in om de tempera
tuur zo te regelen dat je nóg meer
kippen op een vierkante meter
kunt houden. Goed voor de prijs,
slecht voor de kip."
Wakker Dier verzet zich in zijn
persiflage op de spot van het Pro
ductschap Pluimvee en Eieren
('kip, het meest veelzijdige stukje
vlees') ook tegen het gebruik van
Europese subsidie. „Na de vogel
pest in 2005/2006 zakte de con
sumptie van kippenvlees in. De
Europese Unie heeft 2,9 miljoen
euro gegeven om dat weer op te
krikken. Terwijl dit kabinet juist
in zijn milieudoelstellingen heeft
vastgelegd dat de consumptie van
dierlijke eiwitten naar beneden
moet. Het is absurd beleid om de
bio-industrie waar we juist vanaf
moeten, te subsidiëren."
Wakker Dier hoopt het koopge
drag te veranderen maar erkent
dat dit lastig is. Nederlanders ge
ven binnen Europa nagenoeg het
minste geld uit aan voedsel, alleen
Britten gaan ons voor. „Als je voor
een paar euro een kilo kipfilet
koopt, weet je dat er iets niet
klopt. Van dat geld moet de boer,
voerproducent, vervoerder, slach
ter en winkelier worden bekos
tigd. Dan weet je dat de kip de
prijs heeft betaald."
Mocht de consument morgen al
leen nog biologische kippen wil
len, dan is Brok de eerste om op
de biologische toer te gaan, zegt
hij „Het is een puur economisch
verhaal. Voorlopig kiest de consu
ment nog het goedkope stuk kip
in de supermarkt. Snel gaar, wei
nig calorieën, makkelijk te berei
den." Zou hij niet liever nu al over
gaan op biologisch? „Nee, ik kijk
alleen wat het meest rendabel is.
En dat is de gangbare kip."
Een opbloei van de biologische
sector door de actie van Wakker
Dier is niet te verwachten, zegt
Nelleke Blok, voorzitter van de
werkgroep Biologisch Pluimvee:
„Misschien een korte opleving,
maar dat ebt snel.weer weg. Men
sen zéggen dat ze voor diervrien
delijke landbouw zijn, maar als ze
in de winkel staan, kiezen ze toch
voor het goedkoopste stukje
vlees." De biologische pluimveesec
tor heeft slechts een marktaandeel
van 2 procent. „En daar zit al jaren
geen rek in."
Welwillende consumenten schrik
ken vaak van de prijs
van biologisch
kippenvlees. „Sowieso eten we ab
surd veel vlees. Dat moet anders",
zegt Sjoerd van de Wouw. „Verder
zou de overheid ter overbrugging
tijdelijk een subsidie op biologisch
kippenvlees moeten geven. Omdat
het zo kleinschalig is, zijn de extra
kosten van biologische kip niet
omlaag te brengen. Het is, om een
flauwe woordspeling te gebruiken,
een kip-of-ei-verhaal."
Wie een kip een dierwaardiger bestaan gunt, kan er een adopteren.
Het heeft meer een symbolische waarde, want de geadopteerde kip
blijft gewoon eigendom van de boer. Het is een initiatief om mensen
bewust te maken van de leefomstandigheden van de gemiddelde
Nederlandse kip. De adoptiekippen bevinden zich, in tegenstelling
tot de legbatterijkippen, op een biologisch
dynamische boerderij. Er staan
webcams op gericht, zodat een
'adoptieouder' zijn aanwinst
thuis achter de computer kan
bewonderen. Bovendien kan
hij of zij elke maand een
doosje eieren ophalen bij een
biologische winkel in de buurt.
www.adopteereenkip.nl
Handige hulpmiddelen bij het maken van een bewuste keuze in de supermarkt zijn
het etiket en de keurmerken.
van de scharrelslager met het keurmerk van PROduCERT komt van
kippen die (beperkte) uitloop hebben naar buiten. 'Boeren'-scharrelkippen, zoals
Label Rouge, kunnen ook naar buiten (twee vierkante meter per kip), worden iets
ouder en hebben iets meer ruimte. De meeste scharrelkippen komen uit Frankrijk.
zijn herkenbaar aan de naam 'biologisch' en/of het
EKO-keurmerk. Bio+ is een biologische merknaam. Biologisch-dynamische kip
draagt het Demeter-keurmerk. Biologische vleeskuikens hebben vier vierkante
meter buitenruimte per kip.
Op de staat het 'Beter Leven' beeldmerk van de Dierenbescherming.
Qua dierenwelzijn zit Volwaard-kip bijna op het niveau van de scharrelkip.
Bij een is de kip alleen gevoerd met plantaardig voer, hoofdzakelijk maïs.
Daardoor kan het vlees wat geler kleuren.
is 'gewone' kip. Alleen het voer is anders. De kuikens krijgen
speciaal voer om de gehaltes aan omega 3- en 6-vetzuren in het vlees gunstig te
beïnvloeden.