Hoe ouder de kip, hoe voller de
smaak
10 Zaterdag 19 juli 2008 PZC
Achter elk kilootje kipfilet gaat veel leed schuil,
stellen dierenbeschermers. Wakker Dier startte
afgelopen week een campagne om aandacht
te vragen voor kip, 'het meest mishandelde
stukje vlees'. De consument spreekt schande
van de bio-industrie, maar vindt de biologische
kip te duur. Hij vult met zijn rechterhand
een enquête in over scharrelvlees, zijn
linkerhand vult de kar bij de kiloknaller.
door Tanja Kits en Monique Prins
foto's GPD inzetje ANP
Een kleine zes weken,
meer krijgt een kuiken in
de bio-industrie niet om
uit te groeien tot een
vleesklomp van ruim
twee kilo. Dat is twee keer zo snel
als normaal. Het is een kleuter in
een volwassen lichaam, zo stelt
Wakker Dier, dat zich inzet voor
verbetering van het welzijn van die
ren.
Een kip leeft volgens dierenactie-
groepen op één A4-tje ruimte, zakt
door haar poten van het overge
wicht, breekt poten of vleugels bij
het ruwe vervoer en wordt zo
slecht verdoofd, dat ze nog bij be
wustzijn is op het moment dat
haar nek wordt doorgesneden. Nie
tes zegt de pluimveesector. Welles
zegt Wakker Dier.
Vleeskuikenhouder Jan Brok vindt
ruimtegebrek in de stal een kulargu-
ment. „We voldoen aan de Europe
se richtlijn van maximaal 42 kilo op
een vierkante meter. Dat zijn inder
daad 21 kippen op de vierkante me
ter. Maar dat is alleen op de laatste
dag. Zodra kippen twee kilo zijn,
gaan ze naar de slachterij."
Brok ontkent dat er bij het vervoer
veel botbreuken ontstaan. „We krij
gen van de slachterij alleen kippen
zonder botbreuken uitbetaald. Dus
reken maar dat we voorzichtig
zijn."
Sjoerd van de Wouw van Wakker
Dier is gisteren nog bij een pluim
veehouder op bezoek geweest. „En
daar hebben, we precies de ellende
gezien waar we ons tegen verzet
ten. Kippen zitten dicht tegen el
kaar aan gepropt, puffend hun
laatste uren uit. En uit on
derzoek naar kuiken-
veegmachines blijkt
dat daarbij ieder uur
1.500 kuikens ernstige
kneuzingen, breuken en
bloedingen oplopen aan
vleugels, poten en rug."
Wakker Dier gebruikt vol-
Vleeskuikens
|j Gangbare kip (bio-industrie)
ij - Volwaard kip
H| Biologische kip
Aantal kippen Slachtleeftijd
perm2 in dagen
Slachtgewicht Prijs kipfilet
in kilo's in euro's per kilo
22,50
infographic: JD bron: Dierenbescherming
Behalve goedkoop is de industriekip vooral smaakloos. Vin
den althans veel smaakmeesters. Johannes van Dam noemt
het 'namaakvlees'. En Wouter Klootwijk bedacht de naam
'plofkip' voor het dier uit de intensieve kippenhouderij. De
kip wordt pas smakelijk na toevoeging van veel kruiden.
Niet voor niets is de gemarineerde kipfilet erg populair.
Klootwijk keek ooit toe bij een proeverij waar smaakmees
ters verschillende soorten kip gingen testen. Van de
fabriekskip tot aan de veel geroemde Franse Bressekip aan
toe. „Wat bleek? De plofkip van zes weken kwam er niet
eens zo slecht uit qua smaak. Eigenlijk konden ze het ver
schil niet zo proeven."
Toch gelooft Klootwijk dat er verschil is in de smaak van
kip. „Maar dat heeft dan vooral met leeftijd te maken. Een
kip van drie maanden oud is gewoon lekkerder dan eentje
van zes weken."
(ohannes van Dam onderschrijft dat in zijn boek De dikke
Van Dam: „Hoe ouder de kip, hoe voller de smaak. Honderd
dagen is een mooie leeftijd. Minder dan vijftig dagen le
vert een relatief flauw kippetje op." Hij beschrijft
verder hoe de kip door massaproductie van
zondagse lekkernij is vervallen tot een door
deweeks product. „Dat is jammer, want er
is in principe niets mis mee. In principe,
want de meeste kippen die op de markt
komen, lijken wel van namaakvlees, van
sojaeiwit gemaakt. Dat een kip een
scharrelkip heet, zegt niet erg veel. Het
is vooral het ras dat de kip tot een goede
of slechte kip maakt. Kippen uit de bio-in
dustrie zijn van speciaal ontwikkelde ras
sen die met zo weinig mogelijk voer zo snel
mogelijk vlees leveren. Dat is dan ook per defi
nitie waterig, smaakloos vlees.