Hoe ouder de kip, hoe voller de smaak 10 Zaterdag 19 juli 2008 PZC Achter elk kilootje kipfilet gaat veel leed schuil, stellen dierenbeschermers. Wakker Dier startte afgelopen week een campagne om aandacht te vragen voor kip, 'het meest mishandelde stukje vlees'. De consument spreekt schande van de bio-industrie, maar vindt de biologische kip te duur. Hij vult met zijn rechterhand een enquête in over scharrelvlees, zijn linkerhand vult de kar bij de kiloknaller. door Tanja Kits en Monique Prins foto's GPD inzetje ANP Een kleine zes weken, meer krijgt een kuiken in de bio-industrie niet om uit te groeien tot een vleesklomp van ruim twee kilo. Dat is twee keer zo snel als normaal. Het is een kleuter in een volwassen lichaam, zo stelt Wakker Dier, dat zich inzet voor verbetering van het welzijn van die ren. Een kip leeft volgens dierenactie- groepen op één A4-tje ruimte, zakt door haar poten van het overge wicht, breekt poten of vleugels bij het ruwe vervoer en wordt zo slecht verdoofd, dat ze nog bij be wustzijn is op het moment dat haar nek wordt doorgesneden. Nie tes zegt de pluimveesector. Welles zegt Wakker Dier. Vleeskuikenhouder Jan Brok vindt ruimtegebrek in de stal een kulargu- ment. „We voldoen aan de Europe se richtlijn van maximaal 42 kilo op een vierkante meter. Dat zijn inder daad 21 kippen op de vierkante me ter. Maar dat is alleen op de laatste dag. Zodra kippen twee kilo zijn, gaan ze naar de slachterij." Brok ontkent dat er bij het vervoer veel botbreuken ontstaan. „We krij gen van de slachterij alleen kippen zonder botbreuken uitbetaald. Dus reken maar dat we voorzichtig zijn." Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier is gisteren nog bij een pluim veehouder op bezoek geweest. „En daar hebben, we precies de ellende gezien waar we ons tegen verzet ten. Kippen zitten dicht tegen el kaar aan gepropt, puffend hun laatste uren uit. En uit on derzoek naar kuiken- veegmachines blijkt dat daarbij ieder uur 1.500 kuikens ernstige kneuzingen, breuken en bloedingen oplopen aan vleugels, poten en rug." Wakker Dier gebruikt vol- Vleeskuikens |j Gangbare kip (bio-industrie) ij - Volwaard kip H| Biologische kip Aantal kippen Slachtleeftijd perm2 in dagen Slachtgewicht Prijs kipfilet in kilo's in euro's per kilo 22,50 infographic: JD bron: Dierenbescherming Behalve goedkoop is de industriekip vooral smaakloos. Vin den althans veel smaakmeesters. Johannes van Dam noemt het 'namaakvlees'. En Wouter Klootwijk bedacht de naam 'plofkip' voor het dier uit de intensieve kippenhouderij. De kip wordt pas smakelijk na toevoeging van veel kruiden. Niet voor niets is de gemarineerde kipfilet erg populair. Klootwijk keek ooit toe bij een proeverij waar smaakmees ters verschillende soorten kip gingen testen. Van de fabriekskip tot aan de veel geroemde Franse Bressekip aan toe. „Wat bleek? De plofkip van zes weken kwam er niet eens zo slecht uit qua smaak. Eigenlijk konden ze het ver schil niet zo proeven." Toch gelooft Klootwijk dat er verschil is in de smaak van kip. „Maar dat heeft dan vooral met leeftijd te maken. Een kip van drie maanden oud is gewoon lekkerder dan eentje van zes weken." (ohannes van Dam onderschrijft dat in zijn boek De dikke Van Dam: „Hoe ouder de kip, hoe voller de smaak. Honderd dagen is een mooie leeftijd. Minder dan vijftig dagen le vert een relatief flauw kippetje op." Hij beschrijft verder hoe de kip door massaproductie van zondagse lekkernij is vervallen tot een door deweeks product. „Dat is jammer, want er is in principe niets mis mee. In principe, want de meeste kippen die op de markt komen, lijken wel van namaakvlees, van sojaeiwit gemaakt. Dat een kip een scharrelkip heet, zegt niet erg veel. Het is vooral het ras dat de kip tot een goede of slechte kip maakt. Kippen uit de bio-in dustrie zijn van speciaal ontwikkelde ras sen die met zo weinig mogelijk voer zo snel mogelijk vlees leveren. Dat is dan ook per defi nitie waterig, smaakloos vlees.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 10