Scoren in de uitverkoop, ook al voor de winter Leesvoer PZC Donderdag 17 juli 2008 21 ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven Op de hoek van de eettafel ligt een stapel die groeit en groeit. Leesvoer voor de vakantie. Krimi's, recent ver schenen literatuur, een lijvige klassieker, korte verha len, tijdschriften en in mijn geval boeken over eten en drin ken. Ia zelfs, of misschien wel jüist in de vakantie, lees ik kook boeken. Dan heb ik het niet over al die holle boeken vol grote glimfoto's en meestal slecht vertaalde recepten; culiporno, zo als een collega dit genre pleegt te noemen. Ik kies heel bewust boeken waarin de schrijver echt iets te vertellen heeft over een culinair onderwerp. Zoals Anthony Bourdain's Les Halles Kook boek, waarin deze al jaren in de VS wonende Franse topkok in no-nonsensestijl schrijft over het wel en wee in het succesvol le bistro-restaurant Les Halles in New York. 'Het walhalla voor carnivoren in een stad die wordt gedomineerd door vederlich te liflafjes en gezonde salades. Hier komen de mensen voor au thentieke uiensoep, een eerlijke steak-frites en een crème brulée comme-il-faut', aldus Bourdain. Hij heeft een snelle, ru we manier van schrijven, die precies past bij de ongepolijste bi strokeuken. Over passie in het koksvak: 'Geestdrift houdt zel den op bij eten. Ik sta zeer argwanend tegenover een kok die weinig enthousiasme toont voor seks, muziek, films, reizen'. Zijn recepten zijn basic, maar zo geïnspireerd opgeschreven dat je meteen zin krijgt om te koken. Stoer gefotografeerd en vormgegeven en liefdevol gebonden in een harde kaft. Zéker mee gaat de Bouillon! Dit tweemaandelijks verschijnen de cultureel gastronomisch magazine staat barstensvol korte verhalen, over het algemeen goed geschreven. Met een warm kloppend hart voor eerlijk eten en drinken en de mensen erach ter. De auteurs krijgen alle ruim te om hun stijlbloemen uit de kast te halen. Wat Hard Gras is voor voetballiefhebbers, is Bouil lon voor kookfanaten. Culinair schrijver Will Jansen en zijn vrouw Anka geven het al vijf jaar in eigen beheer uit. Dapper! Gelukkig stijgt het aantal abon nees gestaag. Helaas heeft niet el ke boekhandel Bouillon in het assortiment, maar op de website is het eenvoudig te bestellen. Wij gaan naar Italië, het culinai re paradijs Toscane om precies te zijn. Ik verheug me mateloos op de eerlijke, onopgesmukte producten en gerechten. Top olijfolie, heerlijke wijnen, zon- doorstoofde tomaten, stoere landbroden, heerlijke gedroogde hammen en worsten, verse kruiden en groenten en de beroemde Toscaanse bonen. Uiter aard gaat de grote Aan tafel in Toscane van Lori de Mori mee. Met veel achtergrondinformatie en authentieke recepten, zo dat ik ter plekke alles kan nakoken. Bovenop de stapel ligt on weerstaanbaar mooi te wezen La nonna La cuccina La vita. Met de onovertroffen recepten van de nonna (grootmoeder) van grafisch kunstenaar Larissa Bertonasco. Haar mooie illustraties zijn van een vrolijkmakende eenvoud, haar sfeerbeschrijvin gen helemaal raak. Nieuwsgierig naar haar recepten begin ik vast aan haar spaghetti met klassieke tomatensaus. Q Anthony Bourdain's Les Halles Kookboek Bouillon! www.bouillonmagazine.nl Lori de Mori, Aan tafel in Toscane Larissa Bertonasco, La nonna La cucina La vita 'Geestdrift houdt zelden op bij eten' Suco di pomodori con capperi ed olive (tomatensaus voor 4 tot 5 personen) 1 kg rijpe tomaten (pruimvormige roma), 2 sjalotjes, 1 knoflook- teentje, olijfolie, verse basilicum, 6 zwarte olijven, 500 gram spa ghetti, klontje boter, geraspte Parmezaanse kaas, suiker, zout. Dompel tomaten in kokend water, verwijder vel en zaadjes en ver deel in kleine stukjes. Snijd sjalotjes, fruit in olijfolie in grote braad pan. Pel knoflookteentje en snijd fijn en voeg toe. Voeg tomaten toe en breng op smaak met peper, zout en een beetje suiker. Laat op laag vuur minimaal 30 minuten zonder deksel sudderen. Roer af en toe om tot saus dik-vloeibaar is geworden. Voeg verse basili cumblaadjes toe. Was kappertjes, knijp uit en hak ze fijn, samen met olijven. Voeg toe, laat 10 minuten mee pruttelen. Kook spaghetti in ruim water met zout beetgaar. Schep met klont je boter door tomatensaus. Verdeel over borden, strooi er Parme zaanse kaas over en serveer direct. Pasta moet heet zijn! Lekker met een glas chianti. door Machteld Leistra foto's GPD De zomer is nog maar nauwelijks begonnen of de sale, saldi, solden of, in gewoon Nederlands, uitverkoop is alweer in alle hevigheid losgebarsten. Tijd dus om koopjes te scoren. Niet alleen om er a Ia minuut hip bij te lopen, maar ook al voor komend winterseizoen. die komend najaar flink gaan sco ren en ook nu al hip zijn: kobalt blauw, paars, groen, rood en fuch sia. Laat je niet meer verleiden tot de aanschaf van (nog meer) skinny broeken. De skinnytrend loopt echt op zijn laatste benen en de broekspijpen worden weer rechter en zelfs wijd tot uitlopend. Let daar dus op als je in de uitverkoop een broek gaat kopen die je ko mende winter ook wilt dragen. Kies een elegant en tijdloos model en wat betreft spijkerbroeken en sportieve pantalons: kies voor rech te pijpen. Leggings kunnen nog steeds. Dat draagt namelijk super onder rok of jurk in het najaar als het nog te warm is voor een mail lot of panty, maar te fris voor blo te benen. Ook schoenen worden steeds meer doordraagbaar. Laat alle open schoenen, slippers, sleehak- ken en sandaaltjes voor wat ze zijn en stort je op de afgeprijsde pumps, ballerina's en enkellaars jes. Ook hier geldt weer: let erop dat de kleur geschikt is voor het winterseizoen. Een mooi paar sneakers is ook altijd een slimme aankoop. Met accessoires ligt het wat moeilij ker, omdat de trends daarin veel sneller wisselen. Koop dus geen al te trendgevoelige spulletjes. En ook hier geldt: hoe tijdlozer, hoe beter. Een leuke tas voor een goe de prijs is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Let ook hier vooral op de kleur. Metallic is ook nog in van de winter, met name zilver en goud. Oud gemaakt leder en grote gespen gaan ook nog een tijdje mee. Komend najaar zijn de tas sen ietsje kleiner, maar het zijn nog steeds de (namaak)designer tassen die het het beste doen. Nog meer smart buys: rechte mini rokjes, city-bermuda's, jasjes, blou ses, shirts met volume en/of drie kwart mouwen, tijdloze basiskle dingstukken, chique stoffen en ele gante rechte sixties jurkjes. Ga op een rustiger tijdstip winkelen. Pas alles. Als iets niet goed zit, is dat toch weer geld wegge gooid. k Vraag of je spullen kunt ruilen, vaak kan dat in de uitverkoop. Koop niets waarvan je weet dat je het toch nooit zal dra gen. Koop geen kapotte dingen. Kleine foto: Recht sixties jurkje. Met coltrui en legging winterklaar. Grote foto: Wijd uitlopende pijpen: smart buy voor volgend seizoen. Er gaat heel wat van de prijs afin de uitverkoop: 50,70 en soms zelfs tot wel 90 procent. Je zou dus wel gek zijn als je meer zou betalen voor die leuke rok of dat hippe bloesje. Zo heel lang hoefje niet meer te wachten om de mooiste kleding voor een zeer aantrekkelijk prijsje aan te kunnen schaffen. De uitverkoop lijkt alsmaar vroe ger te beginnen en het zijn zeker niet meer alleen de seizoensafdan kertjes die met fikse kortingen te koop worden aangeboden. Wie nu koopjes scoort, kan er nog een lan ge zomer van genieten. De echte slimmerik slaat ook al zijn slag voor de komende winter. Zo noe menswaardig verandert het mode beeld namelijk echt niet. Wie zich een beetje verdiept in de trends van de afgelopen seizoenen ziet dat zomer- en wintermode steeds meer in elkaar overgaan. Luchtige jurkjes, bloesjes, hemdjes en rokjes worden gewoon doorge dragen in de winter. Uiteraard ge combineerd met echte winterse kledingstukken als maillots, dikke panty's, vesten, jasjes, colbertjes, truien, omslagdoeken en laarzen. Ook komende winter doen de vrouwelijke items het weer heel goed. Hoeveel bloesjes, jurkjes, rok jes en tuniekjes een vrouw nodig heeft, is natuurlijk de vraag. Feit is wel dat al die leuke spulletjes nu bijna gratis in de rekken hangen, j Inslaan dus. Let er bij de aanschaf wel op dat het eventuele dessin niet al te uit bundig en zomers aandoet. Bloemetjes en mooie prints blij ven ook in het najaar een trend, maar dan wel in een wat meer 'winterse', ingetogen uitvoering. Ruches, strikjes, mooie knoopjes, pof- en vlindermouwtjes, kantjes, boordjes en plooitjes, het blijft alle maal in. Wat dat betreft kunnen we ons hart ophalen. De winkels hangen er namelijk overvol mee. Een wat riskantere onder neming in de uitverkoop is de kleurkeuze. Sommige kleu ren die deze zomer je van het zijn, kunnen van de winter echt niet meer. Laat de echte knalkleur tjes, zoals het nu zo hip pe geel, daarom lekker links liggen en kies voor wat meer ingeto gen kleuren of- altijd goed - wit in al zijn verschijnings vormen, grijs en poederachtige pasteltinten. Veilig zwart is uiter aard van alle seizoenen. Kleuren

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 21