Scoren in de uitverkoop,
ook al voor de winter
Leesvoer
PZC Donderdag 17 juli 2008 21
ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven
Op de hoek van de eettafel ligt een stapel die groeit en
groeit. Leesvoer voor de vakantie. Krimi's, recent ver
schenen literatuur, een lijvige klassieker, korte verha
len, tijdschriften en in mijn geval boeken over eten en drin
ken. Ia zelfs, of misschien wel jüist in de vakantie, lees ik kook
boeken. Dan heb ik het niet over al die holle boeken vol grote
glimfoto's en meestal slecht vertaalde recepten; culiporno, zo
als een collega dit genre pleegt te noemen. Ik kies heel bewust
boeken waarin de schrijver echt iets te vertellen heeft over een
culinair onderwerp. Zoals Anthony Bourdain's Les Halles Kook
boek, waarin deze al jaren in de VS wonende Franse topkok in
no-nonsensestijl schrijft over het wel en wee in het succesvol
le bistro-restaurant Les Halles in New York. 'Het walhalla voor
carnivoren in een stad die wordt gedomineerd door vederlich
te liflafjes en gezonde salades. Hier komen de mensen voor au
thentieke uiensoep, een eerlijke steak-frites en een crème
brulée comme-il-faut', aldus Bourdain. Hij heeft een snelle, ru
we manier van schrijven, die precies past bij de ongepolijste bi
strokeuken. Over passie in het koksvak: 'Geestdrift houdt zel
den op bij eten. Ik sta zeer argwanend tegenover een kok die
weinig enthousiasme toont voor seks, muziek, films, reizen'.
Zijn recepten zijn basic, maar zo geïnspireerd opgeschreven
dat je meteen zin krijgt om te koken. Stoer gefotografeerd en
vormgegeven en liefdevol gebonden in een harde kaft.
Zéker mee gaat de Bouillon! Dit tweemaandelijks verschijnen
de cultureel gastronomisch magazine staat barstensvol korte
verhalen, over het algemeen goed geschreven. Met een warm
kloppend hart voor eerlijk eten
en drinken en de mensen erach
ter. De auteurs krijgen alle ruim
te om hun stijlbloemen uit de
kast te halen. Wat Hard Gras is
voor voetballiefhebbers, is Bouil
lon voor kookfanaten. Culinair
schrijver Will Jansen en zijn
vrouw Anka geven het al vijf
jaar in eigen beheer uit. Dapper!
Gelukkig stijgt het aantal abon
nees gestaag. Helaas heeft niet el
ke boekhandel Bouillon in het
assortiment, maar op de website
is het eenvoudig te bestellen.
Wij gaan naar Italië, het culinai
re paradijs Toscane om precies
te zijn. Ik verheug me mateloos
op de eerlijke, onopgesmukte
producten en gerechten. Top
olijfolie, heerlijke wijnen, zon-
doorstoofde tomaten, stoere
landbroden, heerlijke gedroogde hammen en worsten, verse
kruiden en groenten en de beroemde Toscaanse bonen. Uiter
aard gaat de grote Aan tafel in Toscane van Lori de Mori mee.
Met veel achtergrondinformatie en authentieke recepten, zo
dat ik ter plekke alles kan nakoken. Bovenop de stapel ligt on
weerstaanbaar mooi te wezen La nonna La cuccina La vita. Met
de onovertroffen recepten van de nonna (grootmoeder) van
grafisch kunstenaar Larissa Bertonasco. Haar mooie illustraties
zijn van een vrolijkmakende eenvoud, haar sfeerbeschrijvin
gen helemaal raak. Nieuwsgierig naar haar recepten begin ik
vast aan haar spaghetti met klassieke tomatensaus.
Q Anthony Bourdain's Les Halles Kookboek
Bouillon! www.bouillonmagazine.nl
Lori de Mori, Aan tafel in Toscane
Larissa Bertonasco, La nonna La cucina La vita
'Geestdrift
houdt zelden
op bij eten'
Suco di pomodori con capperi ed olive
(tomatensaus voor 4 tot 5 personen)
1 kg rijpe tomaten (pruimvormige roma), 2 sjalotjes, 1 knoflook-
teentje, olijfolie, verse basilicum, 6 zwarte olijven, 500 gram spa
ghetti, klontje boter, geraspte Parmezaanse kaas, suiker, zout.
Dompel tomaten in kokend water, verwijder vel en zaadjes en ver
deel in kleine stukjes. Snijd sjalotjes, fruit in olijfolie in grote braad
pan. Pel knoflookteentje en snijd fijn en voeg toe. Voeg tomaten
toe en breng op smaak met peper, zout en een beetje suiker. Laat
op laag vuur minimaal 30 minuten zonder deksel sudderen. Roer
af en toe om tot saus dik-vloeibaar is geworden. Voeg verse basili
cumblaadjes toe. Was kappertjes, knijp uit en hak ze fijn, samen
met olijven. Voeg toe, laat 10 minuten mee pruttelen.
Kook spaghetti in ruim water met zout beetgaar. Schep met klont
je boter door tomatensaus. Verdeel over borden, strooi er Parme
zaanse kaas over en serveer direct. Pasta moet heet zijn! Lekker
met een glas chianti.
door Machteld Leistra foto's GPD
De zomer is nog maar
nauwelijks begonnen of de
sale, saldi, solden of, in
gewoon Nederlands,
uitverkoop is alweer in alle
hevigheid losgebarsten. Tijd
dus om koopjes te scoren.
Niet alleen om er a Ia
minuut hip bij te lopen,
maar ook al voor komend
winterseizoen.
die komend najaar flink gaan sco
ren en ook nu al hip zijn: kobalt
blauw, paars, groen, rood en fuch
sia.
Laat je niet meer verleiden tot de
aanschaf van (nog meer) skinny
broeken. De skinnytrend loopt
echt op zijn laatste benen en de
broekspijpen worden weer rechter
en zelfs wijd tot uitlopend. Let
daar dus op als je in de uitverkoop
een broek gaat kopen die je ko
mende winter ook wilt dragen.
Kies een elegant en tijdloos model
en wat betreft spijkerbroeken en
sportieve pantalons: kies voor rech
te pijpen. Leggings kunnen nog
steeds. Dat draagt namelijk super
onder rok of jurk in het najaar als
het nog te warm is voor een mail
lot of panty, maar te fris voor blo
te benen.
Ook schoenen worden steeds
meer doordraagbaar. Laat alle
open schoenen, slippers, sleehak-
ken en sandaaltjes voor wat ze zijn
en stort je op de afgeprijsde
pumps, ballerina's en enkellaars
jes. Ook hier geldt weer: let erop
dat de kleur geschikt is voor het
winterseizoen. Een mooi paar
sneakers is ook altijd een slimme
aankoop.
Met accessoires ligt het wat moeilij
ker, omdat de trends daarin veel
sneller wisselen. Koop dus geen al
te trendgevoelige spulletjes. En
ook hier geldt: hoe tijdlozer, hoe
beter. Een leuke tas voor een goe
de prijs is natuurlijk altijd mooi
meegenomen. Let ook hier vooral
op de kleur. Metallic is ook nog in
van de winter, met name zilver en
goud. Oud gemaakt leder en grote
gespen gaan ook nog een tijdje
mee. Komend najaar zijn de tas
sen ietsje kleiner, maar het zijn
nog steeds de (namaak)designer
tassen die het het beste doen.
Nog meer smart buys: rechte mini
rokjes, city-bermuda's, jasjes, blou
ses, shirts met volume en/of drie
kwart mouwen, tijdloze basiskle
dingstukken, chique stoffen en ele
gante rechte sixties jurkjes.
Ga op een rustiger tijdstip
winkelen.
Pas alles. Als iets niet goed zit,
is dat toch weer geld wegge
gooid.
k Vraag of je spullen kunt ruilen,
vaak kan dat in de uitverkoop.
Koop niets waarvan je weet
dat je het toch nooit zal dra
gen.
Koop geen kapotte dingen.
Kleine foto: Recht sixties jurkje. Met
coltrui en legging winterklaar.
Grote foto: Wijd uitlopende pijpen:
smart buy voor volgend seizoen.
Er gaat heel wat van de
prijs afin de uitverkoop:
50,70 en soms zelfs tot
wel 90 procent. Je zou
dus wel gek zijn als je
meer zou betalen voor die leuke
rok of dat hippe bloesje. Zo heel
lang hoefje niet meer te wachten
om de mooiste kleding voor een
zeer aantrekkelijk prijsje aan te
kunnen schaffen.
De uitverkoop lijkt alsmaar vroe
ger te beginnen en het zijn zeker
niet meer alleen de seizoensafdan
kertjes die met fikse kortingen te
koop worden aangeboden. Wie nu
koopjes scoort, kan er nog een lan
ge zomer van genieten. De echte
slimmerik slaat ook al zijn slag
voor de komende winter. Zo noe
menswaardig verandert het mode
beeld namelijk echt niet.
Wie zich een beetje verdiept in de
trends van de afgelopen seizoenen
ziet dat zomer- en wintermode
steeds meer in elkaar overgaan.
Luchtige jurkjes, bloesjes, hemdjes
en rokjes worden gewoon doorge
dragen in de winter. Uiteraard ge
combineerd met echte winterse
kledingstukken als maillots, dikke
panty's, vesten, jasjes, colbertjes,
truien, omslagdoeken en laarzen.
Ook komende winter doen de
vrouwelijke items het weer heel
goed. Hoeveel bloesjes, jurkjes, rok
jes en tuniekjes een vrouw nodig
heeft, is natuurlijk de vraag. Feit is
wel dat al die leuke spulletjes nu
bijna gratis in de rekken hangen,
j Inslaan dus.
Let er bij de aanschaf wel op dat
het eventuele dessin niet al te uit
bundig en zomers aandoet.
Bloemetjes en mooie prints blij
ven ook in het najaar een trend,
maar dan wel in een wat meer
'winterse', ingetogen uitvoering.
Ruches, strikjes, mooie knoopjes,
pof- en vlindermouwtjes, kantjes,
boordjes en plooitjes, het blijft alle
maal in. Wat dat betreft kunnen
we ons hart ophalen. De winkels
hangen er namelijk overvol
mee. Een wat riskantere onder
neming in de uitverkoop is de
kleurkeuze. Sommige kleu
ren die deze zomer je van
het zijn, kunnen van de
winter echt niet meer.
Laat de echte knalkleur
tjes, zoals het nu zo hip
pe geel, daarom lekker
links liggen en kies
voor wat meer ingeto
gen kleuren of- altijd
goed - wit in al zijn verschijnings
vormen, grijs en poederachtige
pasteltinten. Veilig zwart is uiter
aard van alle seizoenen. Kleuren