Koken met etensrestjes Gratis maaltijden tegen overproductie Consument 10 I Dinsdag 15 juli 2008 PZC Verspilling van voedsel infographic:JD, GN Voedsel voc Is het toeval dat het rapport over voedselverspilling in Nederland van het Landbouw Economisch In stituut (LEI) van de Wageningen Universiteit verschijnt net in een tijd dat overal ter wereld voedselcri- ses zijn uitgebroken? LEI-woordvoerster Helene Stafleu laat het in het midden. Wel bevestigt ze dat er bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) zorg leeft over de nog altijd toenemende verkwisting van voedsel. „Naast de econo mische kant van de verspilling, zit er na tuurlijk een ethisch aspect aan", zegt Staf leu. „De opdrachtgever van het rapport (het ministerie van LNV, red.) voelt de dis crepantie tussen de wereldwijde voedsel schaarste en het weggooien van voedsel in ons land. Daarnaast speelt voor de rege ring duurzaamheid een rol, want al dat verspilde eten is ook verspilde energie en dus milieuvervuilend." Verbaasd over de resultaten was het LEI niet. Stafleu: „We hadden al langer de in dicatie dat het om dit soort percentages ging." Opvallend in het LEI-rapport is wel dat de consument een minstens zo grote boosdoener is als de voedselindustrie: zo'n zeshonderd kilo voedsel kiepert hij op jaarbasis in de kliko. Volgens Stafleu gaat het in eerste instantie om een wel vaartsverschijnsel. „Uit het rapport blijkt dat bedrijven de economische kant van de verspilling in de gaten houden, maar bij de consument eigenlijk niet. Kennelijk is het financieel geen probleem." Professor Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam toont zich evenmin ver baasd over het hoge percentage wegge gooid voedsel. „Mensen koken steeds min der zelf, ze kopen steeds vaker kant en klaar. En voorgesneden sla bederft sneller dan de krop sla die je vroeger kocht.Bo- vendien kun je nu veel meer dan vroeger overal om je heen voedsel kopen. Je kunt de hele dag door eten: we zijn een grazen de bevolking geworden." Onderzoek van Milieu Centraal toonde drie structurele oorzaken van voedselver- kwisting aan. Ten eerste is voedsel niet schaars en relatief goedkoop. Uit angst voor ziektes gaat veel voedsel (zonder te proeven) de afvalbak in zodra de houd baarheidsdatum is verstreken. Verder is het aantrekkelijker een maaltijd te berei den van verse ingrediënten dan van rest jes. Veel geopende blikken en potten be landen nog halfvol in de vuilnisbak. En ten derde is het assortiment niet ingesteld op kleine huishoudens; verpakkingen zijn te groot of niet goed hersluitbaar. En dat terwijl het aantal eenpersoonshuishou dens de afgelopen decennia sterk is ge groeid. Andere oorzaken hebben te ma ken met de organisatie van het huishou den. Als je een dagje onverwacht niet thuis eet of niet zelf kookt, raken inge kochte producten over de datum. Aandacht voor voedselverkwisting is niet nieuw. Een groots opgezette actie uit 2006 om de verspilling aan te pakken, is echter nooit goed van de grond ge komen. Diverse supermarktketens. Horeca Nederland, cateraars, The Greenery, Unilever, IBM en de Wageningen Universiteit wilden samen de verkwisting in de ke ten terugdringen. Maar financie ring van de overheid was niet toereikend en samenwerking tussen concurrenten werd soms als bedreigend ervaren. Het project, Fresh on De mand geheten, om innovatie ve logistieke en ict-oplossin- gen te bedenken, loopt nog al leen op kleine schaal. Zo zijn er experimenten met elektro nische winkelschappen waar door een supermarktketen met één druk op de knop in al- i; le filialen de prijs kan verlagen als bijvoorbeeld een overschot aan garnalen dreigt. En super- markten kunnen de inkoop verbe teren door meer rekening te hou den met weersinvloeden op sei zoensproducten. Bij een hittegolf lo pen mensen immers de schappen met rundvlees voorbij en eten extra fruit. Hebben we in Nederland zo langzamer hand een verstoorde relatie met voedsel? Seidell: „In die zin dat we veel willen heb ben voor weinig geld en we meer kopen dan we op kunnen." LEI-woordvoerster Stafleu onderschrijft dat. Doordat we niets meer met de pro ductie van ons voedsel te maken hebben, zo stelt ze, zijn we ervan 'vervreemd' geraakt. „Als je zelf je boontjes ver bouwt, ga je veel bewuster om met je eten. Het herstellen van onze relatie met voedsel zou kunnen bijdragen aan het oplossen van een aantal maatschappe lijke problemen, zoals milieuvervuiling en chocoladeproductie uit slavenarbeid." Primaire productie bv. varkens, eieren, groenten, fruit, vis Verwerkende en bewerkende industrie bv. vleesverwerking, bakkerijen, snijderijen, visverwerking Retail bv. super markten, speciaalzaken Foodservice bv. horeca, restaurants, kantines Voordat een product in de winkel ligt heeft het een lange weg afgelegd (de voedselketen). In elke schakel van de voedselproductieketen wordt een grondstof be- of verwerkt. De ingrediënten voor voedsel zijn afkomstig uit de land- en tuinbouw, visserij' en visteelt. Tussen alle schakels in de voedselketen treden verliezen op. Jaarlijks wordt in de totale productieketen tussen de 3 en 3,5 miljard euro aan voedsel weggegooid. Grondstoffen en basismateriaal bv. zaden, biggen, planten Voedselketen Brood van gisteren, een kilo beurse tomaten, fruit dat er niet meer zo fris uitziet. Normaal gesproken gaat het de vuilnisbak in. Kok Miguel Brugman van het tijdelijke openluchtrestaurant Rest. in Wageningen verwerkt deze restjes tot een voedzame maaltijd. Het voedsel komt van onder meer van marktkooplieden, bakkers, moestuinhouders en kantines. Zelfs het eetbare onkruid langs de weg, gaat de pan in. Het gaat om onbereid eten, dus geen kliekjes, benadrukt initiatiefnemer Martijn Engelbregt. „Het voedsel dat we ophalen aan het eind van de zaterdag is niet gesneden, gekookt of gebakken. De Voedsel en Waren Autoriteit houdt een oogje in het zeil bij het ophalen van de restjes." De kok bedenkt pas zondagmorgen, als alle ingrediënten bekend zijn, wat hij zal koken. Hij vult dit aan met kruiden en planten die hij ter plekke plukt. Alleen olie, peper en zout neemt hij zelf mee. Rest, ligt in het Arboretum in Wageningen waar een piramide is gebouwd van 45 opgestapelde picknicktafels. Het restaurant is deze zomer nog geopend op de zondagen 20 juli, 17 augustus en 21 september. tl De actiegroep 'Food not Bombs' haalt voedsel, dat net over de houdbaarheidsdatum is, op bij supermarkten, groothandels, markten en restaurants. Vrijwilligers maken hier vervolgens vegetarische en veganistische maaltijden van die gratis worden uitgedeeld. Food not Bombs is een internationale club met in Nederland acht actieve groepen, verspreid over het hele land. In Nederland heeft het netwerk als voorbeeld gediend voor de voedselbanken. Het is een protest tegen de overproductie en het gemak waarmee mensen goed voedsel weggooien, zegt Christaan Verweij van de afdeling Amersfoort. „Weggooien is doodzonde, dat vindt iedereen. Ook de winkeliers zijn blij dat er nog wat met het voedsel gebeurt. Helaas doen sommige supermarkten de containers met voedingsresten op slot omdat ze niet willen dat iedereen erin gaat rommelen. Begrijpelijk, maar wel jammer. De enige reserve bij mensen is dat ze niet vertrouwen dat het echt gratis is. Vraag je 1 euro dan denken ze: 'Goh, lekker goedkoop'. Is het gratis dan denken ze vaak: 'Hmm, er zal wel iets mee mis zijn'."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 10