Zon en zee bij de Peperboom Zeeuwse babbelaar krijgt pit van bouillonblokje tfeooïdetiHti ])e m l^aifn\onö Prijs-kwaliteit: Bediening: Entourage: Horen, zien en zwijgen: Vermeldens waard is de schappelijke prijs van een glas huiswijn. Een Chardonnay bijvoor beeld kost 2,55 euro. Voor de wijnen die per fles op de kaart staan kan wor den afgemeten hoeveel er gedronken is. Conclusie: zorg, aandacht, hoge kwali- teit en billijke prijzen. meer afleveringen op: www.pzc.nl onvoldoende goed matig uitstekend voldoende In de Smaak van Edith en Raymond bezoe ken de PZC-redacteuren dit keer toeristen plaatsen. Edith ging naar het stadje Veere, waar ze op veel verzoek naar de Peper boom ging. Ligt het aan de naam of aan pittoresk Veere? Bij restaurant de Peperboom, dachten we aan een kleine, brasserie-ach- tige zaak. De Peperboom heeft niet veel van dat. Het is juist een royaal restau rant, waar je eerder een gevoel van een gezellige sociëteit krijgt. Als het al ooit een brasserie is geweest, dan is het die fa se ontstegen. In de Peperboom heb je bo vendien de keuze uit enkele ruimten, van een tafel in de strakke serre, op het buitenterras tot een gezellige tafel in de buurt van de grote bar. Met de tekst een keuken van Zon en Zee lokt de Peperboom zijn gasten naar de Kapellestraat. Zon en Zee in een restau rant met een mediterrane keuken. Chef kok Corjan Hoogerheide moet een crea tieve kok zijn, die de Middellandse Zee naar Veere haalt. We zijn verwachtingsvol en kiezen voor een ovengerecht van lamszwezerik met paddenstoelen en blauwe kaas (7,50 eu ro) en een vegetarisch schotel van fetta mousse met gele en groene courgetten (7,75 euro). Bij de keuze voor de hoofdge rechten staan we in dubio. Over het kalfs vlees zijn we eensgezind, dat pruttelpot- je willen we proberen, maar we twijfelen tussen het gemarineerd, gegrilde lams vlees met mint-yoghurtsaus en een kal- koenfiletje met abrikozen en Marokkaan se kruiden. Abel van de Sande, hoofd van de bedie ning, schiet te hulp. Hij zegt dat 'de kok meestal niet moeilijk doet en hij van bei de gerechten een mooie combinatie zal maken'. Mooi, die flexibele houding, we kiezen voor de gelegenheidscompositie. Het vegetarische voorgerecht is heerlijk. Ik heb niet veel inbeeldingsvermogen no dig om me in de Provence te wanen. De kwalitatief goede producten, olie, krui den en azijn verloochenen zich niet. De courgettenschijfjes hebben precies vol doende bite en het is een genot om de stukjes stokbrood in olijfolie te dopen. Enkele stukjes lamszwezerik zijn ver werkt in een soort ragoutje. De zwezerik heeft een krokant korstje en is zacht van binnen. Het zijn allebei smaakvolle bin nenkomers. We kijken uit naar het kalfsvlees, dat ge serveerd wordt met een kroketje van zoe te aardappel, zeekraal, risotto, een frisse salade en frietjes. Het vlees is lang en rus tig gegaard, maar op het laatst nog stevig aangebakken. De schotel ziet er niet al leen mooi uit, maar is ook nog eens erg Het personeel van de Peperboom. foto Ruben Oreel lekker. Het stoofvlees is mals en sappig. En dat voor 16,50 euro. Betere bijgerech ten dan een kroketje en een risotto had den we hier zelf niet bij kunnen beden ken. De combinatie van kalkoenfilet met abri kozen en Marokkaanse kruiden valt ook in de smaak. Enig minpuntje is dat er geen risotto, bulghur of couscous bij ge serveerd wordt. Dat combineert juist zo goed met vlees in een sausje. Maar als we de prijs zien, dan houden we onze mond. 17,50 euro is bescheiden voor de ze zeer verzorgde gang. Dank aan de tipgevers van de Peper boom. Ze hadden gelijk. Hier moet je een keer naar toegaan. De Peperboom, keuken van zon en zee, Ka pellestraat 11, Veere, telefoon: 0118-501307, pinnen kan en rolstoelvriendelijk. www.pe- perboom.nl Op Tholen heetten ze kokkienen. Smousjes en spekjes zijn andere benamingen, maar de Zeeuwse babbelaar is overal bekend. door Margot Verhaagen Vroeger werd bij het twee de kopje koffie of thee geen suiker gegeven maar een babbelaar. Daardoor bleven de mensen nog wat langer 'babbelen', oftewel pra ten. Vandaar de naam babbelaar. De Zeeuwse babbelaar is waar schijnlijk ontstaan rond 1850, toen de suikerbiet zijn intrede in Zee land deed. Klederdrachtvereniging 'Mooi Zeeland' maakt zelf babbe laars die ze onder meer in het Wienkeltje van Wullempje in Hoe- dekenskerke verkopen. Dit is een oud marskramerwinkel tje, waar te zien is hoe mensen be gin vorige eeuw woonden en werk ten. En waar je terecht kunt voor ouderwets snoepgoed. Zo verkopen ze, naast de babbe laars, polkabrokken of ouwe wuuf- jes, (pepermuntjes) ook stroopsol- daatjes of stropiehuisjes op zijn Zeeuws. Van vetvrij papier werd een punt gedraaid en in een stoof geplaatst. Dan werden ze gevuld met een mengsel waarvan ook de babbe laars worden gemaakt. Even laten afkoelen en likken maar! Recept: Maar nog even terug naar de bab belaars: hier een recept. De azijn zorgt er voor dat de babbelaars goed uitharden. Benodigdheden: 500 gram kristal suiker, twee^eetlepels water, vier eetlepels azijn, klein beetje «out, een centimeter dikke plak roombo ter en eventueel een klein bouil lonblokje. Doe alles in een pannetje met een dikke bodem, roer het op een laag vuur en verhit het tot 150 graden. Stort de massa vervolgens op een ingevet aanrechtblad ofeen bebo terde bakplaat. Na enige afkoeling pak je deze taaie koek op, trek je het tot een sliert uit elkaar en leg je 't terug. Hoe vaker je trekt, hoe lichter de babbelaar uiteindelijk wordt. Dan druk je met de achterkant van een mes gleufjes in de massa. Wanneer het nog verder is afge koeld, kun je de babbelaars er één voor één in brokjes af slaan. Vroe ger deden de huisvrouwen er wel eens fijngemalen pinda's door of een beetje cacao of kaneel. Geen zin in het geduw en getrek van deze zoetigheid? De firma Diesch uit Middelburg maakt bab belaars volgens een geheim recept. Diesch doet dit al vanaf 1892. Bij IJsboerderij de Koehoorn in Mariekerke op Walcheren maken ze van Babbelaarlikeur zelf babbe laarijs. Ook lekker! Adressen voor Zeeuwse babbe laars: Firma Diesch, Markt 33,4331 LJ Middelburg. 0118-612356. IJsboerderij de Koehoorn, Marie kerke 13,4365 NK Meliskerke. Het Wienkeltje van Wullempje, Kerkstraat 26, Hoedekenskerke, vlakbij het eindpunt van de Sto omtrein Goes-Borsele. Open van 11.30 uur tot 16.30 uur, op dagen dat de trein rijdt. Klederdrachtvereniging Mooi Zee land, Nel Minnee: 0113-639587. Iedere dinsdag is de vereniging aanwezig op de historische markt in Groede. Zeeuwse babbelaars zijn zelf goed te maken. foto Timo van de Kasteele

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 86