Zon en zee bij
de Peperboom
Zeeuwse babbelaar krijgt pit van bouillonblokje
tfeooïdetiHti
])e
m
l^aifn\onö
Prijs-kwaliteit:
Bediening:
Entourage:
Horen, zien en zwijgen: Vermeldens
waard is de schappelijke prijs van een
glas huiswijn. Een Chardonnay bijvoor
beeld kost 2,55 euro. Voor de wijnen
die per fles op de kaart staan kan wor
den afgemeten hoeveel er gedronken
is.
Conclusie: zorg, aandacht, hoge kwali-
teit en billijke prijzen.
meer afleveringen op: www.pzc.nl
onvoldoende goed
matig uitstekend
voldoende
In de Smaak van Edith en Raymond bezoe
ken de PZC-redacteuren dit keer toeristen
plaatsen. Edith ging naar het stadje Veere,
waar ze op veel verzoek naar de Peper
boom ging.
Ligt het aan de naam of aan pittoresk
Veere? Bij restaurant de Peperboom,
dachten we aan een kleine, brasserie-ach-
tige zaak. De Peperboom heeft niet veel
van dat. Het is juist een royaal restau
rant, waar je eerder een gevoel van een
gezellige sociëteit krijgt. Als het al ooit
een brasserie is geweest, dan is het die fa
se ontstegen. In de Peperboom heb je bo
vendien de keuze uit enkele ruimten,
van een tafel in de strakke serre, op het
buitenterras tot een gezellige tafel in de
buurt van de grote bar.
Met de tekst een keuken van Zon en Zee
lokt de Peperboom zijn gasten naar de
Kapellestraat. Zon en Zee in een restau
rant met een mediterrane keuken. Chef
kok Corjan Hoogerheide moet een crea
tieve kok zijn, die de Middellandse Zee
naar Veere haalt.
We zijn verwachtingsvol en kiezen voor
een ovengerecht van lamszwezerik met
paddenstoelen en blauwe kaas (7,50 eu
ro) en een vegetarisch schotel van fetta
mousse met gele en groene courgetten
(7,75 euro). Bij de keuze voor de hoofdge
rechten staan we in dubio. Over het kalfs
vlees zijn we eensgezind, dat pruttelpot-
je willen we proberen, maar we twijfelen
tussen het gemarineerd, gegrilde lams
vlees met mint-yoghurtsaus en een kal-
koenfiletje met abrikozen en Marokkaan
se kruiden.
Abel van de Sande, hoofd van de bedie
ning, schiet te hulp. Hij zegt dat 'de kok
meestal niet moeilijk doet en hij van bei
de gerechten een mooie combinatie zal
maken'. Mooi, die flexibele houding, we
kiezen voor de gelegenheidscompositie.
Het vegetarische voorgerecht is heerlijk.
Ik heb niet veel inbeeldingsvermogen no
dig om me in de Provence te wanen. De
kwalitatief goede producten, olie, krui
den en azijn verloochenen zich niet. De
courgettenschijfjes hebben precies vol
doende bite en het is een genot om de
stukjes stokbrood in olijfolie te dopen.
Enkele stukjes lamszwezerik zijn ver
werkt in een soort ragoutje. De zwezerik
heeft een krokant korstje en is zacht van
binnen. Het zijn allebei smaakvolle bin
nenkomers.
We kijken uit naar het kalfsvlees, dat ge
serveerd wordt met een kroketje van zoe
te aardappel, zeekraal, risotto, een frisse
salade en frietjes. Het vlees is lang en rus
tig gegaard, maar op het laatst nog stevig
aangebakken. De schotel ziet er niet al
leen mooi uit, maar is ook nog eens erg
Het personeel van de Peperboom.
foto Ruben Oreel
lekker. Het stoofvlees is mals en sappig.
En dat voor 16,50 euro. Betere bijgerech
ten dan een kroketje en een risotto had
den we hier zelf niet bij kunnen beden
ken.
De combinatie van kalkoenfilet met abri
kozen en Marokkaanse kruiden valt ook
in de smaak. Enig minpuntje is dat er
geen risotto, bulghur of couscous bij ge
serveerd wordt. Dat combineert juist zo
goed met vlees in een sausje. Maar als we
de prijs zien, dan houden we onze
mond. 17,50 euro is bescheiden voor de
ze zeer verzorgde gang.
Dank aan de tipgevers van de Peper
boom. Ze hadden gelijk. Hier moet je
een keer naar toegaan.
De Peperboom, keuken van zon en zee, Ka
pellestraat 11, Veere, telefoon: 0118-501307,
pinnen kan en rolstoelvriendelijk. www.pe-
perboom.nl
Op Tholen heetten ze
kokkienen. Smousjes en
spekjes zijn andere
benamingen, maar de
Zeeuwse babbelaar is overal
bekend.
door Margot Verhaagen
Vroeger werd bij het twee
de kopje koffie of thee
geen suiker gegeven
maar een babbelaar.
Daardoor bleven de mensen nog
wat langer 'babbelen', oftewel pra
ten.
Vandaar de naam babbelaar.
De Zeeuwse babbelaar is waar
schijnlijk ontstaan rond 1850, toen
de suikerbiet zijn intrede in Zee
land deed. Klederdrachtvereniging
'Mooi Zeeland' maakt zelf babbe
laars die ze onder meer in het
Wienkeltje van Wullempje in Hoe-
dekenskerke verkopen.
Dit is een oud marskramerwinkel
tje, waar te zien is hoe mensen be
gin vorige eeuw woonden en werk
ten. En waar je terecht kunt voor
ouderwets snoepgoed.
Zo verkopen ze, naast de babbe
laars, polkabrokken of ouwe wuuf-
jes, (pepermuntjes) ook stroopsol-
daatjes of stropiehuisjes op zijn
Zeeuws.
Van vetvrij papier werd een punt
gedraaid en in een stoof geplaatst.
Dan werden ze gevuld met een
mengsel waarvan ook de babbe
laars worden gemaakt.
Even laten afkoelen en likken
maar!
Recept:
Maar nog even terug naar de bab
belaars: hier een recept. De azijn
zorgt er voor dat de babbelaars
goed uitharden.
Benodigdheden: 500 gram kristal
suiker, twee^eetlepels water, vier
eetlepels azijn, klein beetje «out,
een centimeter dikke plak roombo
ter en eventueel een klein bouil
lonblokje.
Doe alles in een pannetje met een
dikke bodem, roer het op een laag
vuur en verhit het tot 150 graden.
Stort de massa vervolgens op een
ingevet aanrechtblad ofeen bebo
terde bakplaat.
Na enige afkoeling pak je deze
taaie koek op, trek je het tot een
sliert uit elkaar en leg je 't terug.
Hoe vaker je trekt, hoe lichter de
babbelaar uiteindelijk wordt. Dan
druk je met de achterkant van een
mes gleufjes in de massa.
Wanneer het nog verder is afge
koeld, kun je de babbelaars er één
voor één in brokjes af slaan. Vroe
ger deden de huisvrouwen er wel
eens fijngemalen pinda's door of
een beetje cacao of kaneel.
Geen zin in het geduw en getrek
van deze zoetigheid? De firma
Diesch uit Middelburg maakt bab
belaars volgens een geheim recept.
Diesch doet dit al vanaf 1892.
Bij IJsboerderij de Koehoorn in
Mariekerke op Walcheren maken
ze van Babbelaarlikeur zelf babbe
laarijs. Ook lekker!
Adressen voor Zeeuwse babbe
laars:
Firma Diesch, Markt 33,4331 LJ
Middelburg. 0118-612356.
IJsboerderij de Koehoorn, Marie
kerke 13,4365 NK Meliskerke.
Het Wienkeltje van Wullempje,
Kerkstraat 26, Hoedekenskerke,
vlakbij het eindpunt van de Sto
omtrein Goes-Borsele. Open van
11.30 uur tot 16.30 uur, op dagen
dat de trein rijdt.
Klederdrachtvereniging Mooi Zee
land, Nel Minnee: 0113-639587.
Iedere dinsdag is de vereniging
aanwezig op de historische markt
in Groede.
Zeeuwse babbelaars zijn zelf goed te maken.
foto Timo van de Kasteele