Onverwachte topattractie 2)e $mak ith l\ayniond Kreeft koop je het beste bij de visser aan huis 1feoo^detin0 PZC Redacteuren Edith Ramakers en Ray mond de Fr el wanen zich deze maand toe risten en speuren naar leuke restaurants in vakantiegebieden. Raymond ging naar De Deining aan de rand van de duinen in Groede. Hè? Zagen we dat nou echt goed? Zit ten die twee Belgen op klapstoeltjes en met tafeltje achter hun bus op het par keerterrein naast De Deining een fles champagne leeg te drinken? Ja zeg. En bij terugkomst van onze wandeling wordt het nóg gekker. Ook de barbecue is er aan te pas gekomen.We moeten er eens om lachen, groeten vriendelijk en begeven ons richting het restaurant. Dachten we net al een niet alledaagse attractie te hebben gezien, worden we bij binnenkomst getrakteerd op een nog veel leuker tafereel: een drieling van een jaar die eten krijgt. Maud, Gwen en Britt zijn de drie mei den van uitbaters Dimitri Valckx en An- nika Hollebek, die dit maritiem bourgondische etablissement sinds drie jaar runnen. „Het is ook druk als ze er niet zijn hoor", grapt kok en papa Dimi tri. „We waren nog volop bezig met het opbouwen van onze zaak, toen we er onverwachts een drieling op komst was. We hebben iemand voor de bedie ning in dienst genomen en deze zomer maken we gebruik van een au pair." Deze zondagavond neemt het olijke drietal een prominente plaats in. Zou het daarom zijn dat we hier een huiska- mergevoel krijgen of zou het toch meer te maken hebben met inrichting? Het heeft in elk geval iets gezelligs, met zijn allen 'Welterusten!' roepen als de drie ling naar bed gaat. Pas daarna hebben alle gasten weer hoofdzakelijk oog voor de gesprekspartners aan hun eigen tafel tjes. De Deining probeert met een klei ne kaart (die per seizoen wisselt) het ie dereen naar de zin te maken. Eens kij ken of dat lukt met sashimi van verse tonijn en zalm met soja en wasabi (15 euro). „Bent u bekend met wasabi? Die heeft een korte, maar o zo pittige smaak. Wasabi is scherper dan sambal", waarschuwt Annika. De straffe specerij combineert prima bij de drie stukjes zalm en het rauwe tonijntaartje. Het trio van Hollandse garnaaltjes (13,50 eu ro) van mijn tafelgenote is leuk opge maakt. Het soepje is een echt proever- tje, het kroketje is prima, de salade wat gewoon. Ik kan daarna prima leven met mijn gebakken paling met een met recht stevige roomsaus (21 euro), al zijn twee van tien mootjes staartjes en is de De drieling Maud, Gwen en Britt is dé top attractie van De Deining, foto Peter Nicolai salade opnieuw niet spraakmakend. Sa men delen we de eigengemaakte frie tjes. Mijn tafelgenote heeft ook nog ge bakken aardappeltjes bij haar cóte a los met peperroomsaus. Het vlees is lekker, maar... ja, er is een maar. Annika ziet het zelf als ze onze borden ophaalt. „Er zit nogal wat vet aan, zeg. Normaal zit er maar één randje aan." In dit stuk was ook het middengedeelte een rand vet. De eerlijkheid van Annika is te prijzen. We nemen nog een vanille pana cotta met butterscotchcream (7 euro) en va nille ijs met caramel en nootjes (6,50 eu ro). De laatste hap houd ik bijna niet binnen. Van het lachen. Want wie staan er buiten op de menukaart te kij ken? Juist, de twee barbecue-Belgen! De Deining, Zeeweg 13, Groede. Tel: 0117-376500. www.restaurantdedei- ning.nl. Wo gesloten, voor en na zomer ook di dicht. Pinnen kan. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: Aan deze kant van de duinen is er geen zicht op zee, maar wel op het prachtige pol derlandschap. Op de azuurblauwe muren van De Deining zien we overi gens wél plaatjes van zee en strand. Conclusie: De Deining slaagt er in om met een soort huiskamersfeer het een ieder naar de zin te maken. Eerlijk eten voor een prijs die nog net kan. Kijk voor eerdere afleveringen en re censeer zelf op www.pzc.nl. onvoldoende matig voldoende goed uitstekend Wat hebben Zeeland en kreeft met elkaar te ma ken? Alles! De Oosterschel- de kreeft maakt deel uit van de 'Ark van de Smaak', internationaal erkende streekproducten, en wordt duurzaam gevangen. door Margot Verhagen Alleen kreeften die aan de maat zijn (24 centi meter of grotermo gen worden gevangen. Vrouwtjeskreeften met eieren en te kleine kreeften moeten wor den teruggezet. De Oosterscheldekreeft heeft een heel ander DNA dan de Noorse of Canadese kreeft. Dat komt om dat de Oosterschelde een bijzon dere kraamkamer is voor kreef ten. Door dat andere DNA is de Zeeuwse kreeft fijner van smaak. Neem de proef op de som en koop eens kreeft om de zoetige, verfijnde smaak te ontdekken. Be reiden is niet moeilijk! Neem een mooie Oosterschelde kreeft en geef de scharen alvast een flinke klap. Breng een grote pan water met citroensap aan de kook en doe daar de kreeft in. Laat de kreeft twee minuten per 100 gram, zachtjes koken. Haal de kreeft emit, hak in tweeën en ver wijder het kleine, korrelige, maag zakje. Leg de helften naast elkaar op een groot bord met wat zee kraal en lamsoor. Maak van olijfolie, Zeeuwse mos terd, een eierdooier, zout en ci troensap zelf mayonaise en doe daar wat fijn gesneden koriander, geraspte limoenschil en wat li moensap door. Serveer met vers brood en een koud, wit Zeeuws wijntje. Waar kun je de beste Zeeuwse kreeft kopen? Bij de kreeftenvissers zelf, om daarna thuis de kreeft te berei Versgevangen kreeft in handen van de chef. den. Kreeftenvissers hebben een speciale vergunning om de Oos terscheldekreeft te vangen. Zo blijft de kreeftenpopulatie op peil. Sam Uil is zo'n visser. Blau we pet op, grijze baard, klompen en een geruite bloes. In een grote foto Marijke Folkertsma schuur aan zijn huis staan bassins met vers gevangen Oosterschelde- kreeften; hij is één van de weini gen die op deze rivierkreeft mo gen vangen. Hij vangt ook palin gen en zeebaars. Drie keer per week vaart hij uit en als hij weer thuis is, verkoopt hij zijn vangst zelf. De paling en zeebaars rookt hij in grote ketels bij een temperatuur van vijftig tot zestig graden. Zo garen ze het beste en krijgen ze een goede rooksmaak. De Ooster- scheldepaling wordt gevist in april en van augustus tot decem ber. De kreeft van 1 april tot half juli. Adressen van kreeftenvissers: S.Uil, Meeldijk 34, Burgh Haam stede, 0111-653871 J. van Westenbrugge, Slabbers- werf 33 Zierikzee, 06-53925165. Schot, Hoofdpoortstraat 21 Zierikzee, 0111-413143. D. Zoeteweij, Papaverlaan 2, Yer- seke, 0113-573659. J. van Stee, Industrieweg 17a, Yer- seke, 0113-573074. P. Scherpenisse, Nieuwlandseweg 5, St. Annaland, 0166-653380. Er zijn in Zeeland natuurlijk ook restaurants waar ze Oosterschel dekreeft serveren. Een aantal van hen is aangesloten bij de Kring van de Zeeuwse kreeft: SI www.oosterscheldekreeft.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 106