Onverwachte
topattractie
2)e $mak
ith l\ayniond
Kreeft koop je het
beste bij de visser aan huis
1feoo^detin0
PZC
Redacteuren Edith Ramakers en Ray
mond de Fr el wanen zich deze maand toe
risten en speuren naar leuke restaurants in
vakantiegebieden. Raymond ging naar De
Deining aan de rand van de duinen in
Groede.
Hè? Zagen we dat nou echt goed? Zit
ten die twee Belgen op klapstoeltjes en
met tafeltje achter hun bus op het par
keerterrein naast De Deining een fles
champagne leeg te drinken? Ja zeg. En
bij terugkomst van onze wandeling
wordt het nóg gekker. Ook de barbecue
is er aan te pas gekomen.We moeten er
eens om lachen, groeten vriendelijk en
begeven ons richting het restaurant.
Dachten we net al een niet alledaagse
attractie te hebben gezien, worden we
bij binnenkomst getrakteerd op een
nog veel leuker tafereel: een drieling
van een jaar die eten krijgt.
Maud, Gwen en Britt zijn de drie mei
den van uitbaters Dimitri Valckx en An-
nika Hollebek, die dit maritiem
bourgondische etablissement sinds drie
jaar runnen. „Het is ook druk als ze er
niet zijn hoor", grapt kok en papa Dimi
tri. „We waren nog volop bezig met het
opbouwen van onze zaak, toen we er
onverwachts een drieling op komst
was. We hebben iemand voor de bedie
ning in dienst genomen en deze zomer
maken we gebruik van een au pair."
Deze zondagavond neemt het olijke
drietal een prominente plaats in. Zou
het daarom zijn dat we hier een huiska-
mergevoel krijgen of zou het toch meer
te maken hebben met inrichting? Het
heeft in elk geval iets gezelligs, met zijn
allen 'Welterusten!' roepen als de drie
ling naar bed gaat. Pas daarna hebben
alle gasten weer hoofdzakelijk oog voor
de gesprekspartners aan hun eigen tafel
tjes. De Deining probeert met een klei
ne kaart (die per seizoen wisselt) het ie
dereen naar de zin te maken. Eens kij
ken of dat lukt met sashimi van verse
tonijn en zalm met soja en wasabi (15
euro). „Bent u bekend met wasabi? Die
heeft een korte, maar o zo pittige
smaak. Wasabi is scherper dan sambal",
waarschuwt Annika. De straffe specerij
combineert prima bij de drie stukjes
zalm en het rauwe tonijntaartje. Het
trio van Hollandse garnaaltjes (13,50 eu
ro) van mijn tafelgenote is leuk opge
maakt. Het soepje is een echt proever-
tje, het kroketje is prima, de salade wat
gewoon. Ik kan daarna prima leven met
mijn gebakken paling met een met
recht stevige roomsaus (21 euro), al zijn
twee van tien mootjes staartjes en is de
De drieling Maud, Gwen en Britt is dé top
attractie van De Deining, foto Peter Nicolai
salade opnieuw niet spraakmakend. Sa
men delen we de eigengemaakte frie
tjes. Mijn tafelgenote heeft ook nog ge
bakken aardappeltjes bij haar cóte a los
met peperroomsaus. Het vlees is lekker,
maar... ja, er is een maar. Annika ziet
het zelf als ze onze borden ophaalt. „Er
zit nogal wat vet aan, zeg. Normaal zit
er maar één randje aan." In dit stuk was
ook het middengedeelte een rand vet.
De eerlijkheid van Annika is te prijzen.
We nemen nog een vanille pana cotta
met butterscotchcream (7 euro) en va
nille ijs met caramel en nootjes (6,50 eu
ro). De laatste hap houd ik bijna niet
binnen. Van het lachen. Want wie
staan er buiten op de menukaart te kij
ken? Juist, de twee barbecue-Belgen!
De Deining, Zeeweg 13, Groede. Tel:
0117-376500. www.restaurantdedei-
ning.nl. Wo gesloten, voor en na zomer
ook di dicht. Pinnen kan.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: Aan deze kant
van de duinen is er geen zicht op
zee, maar wel op het prachtige pol
derlandschap. Op de azuurblauwe
muren van De Deining zien we overi
gens wél plaatjes van zee en strand.
Conclusie: De Deining slaagt er in
om met een soort huiskamersfeer
het een ieder naar de zin te maken.
Eerlijk eten voor een prijs die nog
net kan.
Kijk voor eerdere afleveringen en re
censeer zelf op www.pzc.nl.
onvoldoende
matig
voldoende
goed
uitstekend
Wat hebben Zeeland en
kreeft met elkaar te ma
ken? Alles! De Oosterschel-
de kreeft maakt deel uit
van de 'Ark van de Smaak',
internationaal erkende
streekproducten, en wordt
duurzaam gevangen.
door Margot Verhagen
Alleen kreeften die aan
de maat zijn (24 centi
meter of grotermo
gen worden gevangen.
Vrouwtjeskreeften met eieren en
te kleine kreeften moeten wor
den teruggezet.
De Oosterscheldekreeft heeft een
heel ander DNA dan de Noorse
of Canadese kreeft. Dat komt om
dat de Oosterschelde een bijzon
dere kraamkamer is voor kreef
ten. Door dat andere DNA is de
Zeeuwse kreeft fijner van smaak.
Neem de proef op de som en
koop eens kreeft om de zoetige,
verfijnde smaak te ontdekken. Be
reiden is niet moeilijk!
Neem een mooie Oosterschelde
kreeft en geef de scharen alvast
een flinke klap. Breng een grote
pan water met citroensap aan de
kook en doe daar de kreeft in.
Laat de kreeft twee minuten per
100 gram, zachtjes koken. Haal de
kreeft emit, hak in tweeën en ver
wijder het kleine, korrelige, maag
zakje. Leg de helften naast elkaar
op een groot bord met wat zee
kraal en lamsoor.
Maak van olijfolie, Zeeuwse mos
terd, een eierdooier, zout en ci
troensap zelf mayonaise en doe
daar wat fijn gesneden koriander,
geraspte limoenschil en wat li
moensap door.
Serveer met vers brood en een
koud, wit Zeeuws wijntje.
Waar kun je de beste Zeeuwse
kreeft kopen?
Bij de kreeftenvissers zelf, om
daarna thuis de kreeft te berei
Versgevangen kreeft in handen van de chef.
den. Kreeftenvissers hebben een
speciale vergunning om de Oos
terscheldekreeft te vangen. Zo
blijft de kreeftenpopulatie op
peil. Sam Uil is zo'n visser. Blau
we pet op, grijze baard, klompen
en een geruite bloes. In een grote
foto Marijke Folkertsma
schuur aan zijn huis staan bassins
met vers gevangen Oosterschelde-
kreeften; hij is één van de weini
gen die op deze rivierkreeft mo
gen vangen. Hij vangt ook palin
gen en zeebaars. Drie keer per
week vaart hij uit en als hij weer
thuis is, verkoopt hij zijn vangst
zelf.
De paling en zeebaars rookt hij in
grote ketels bij een temperatuur
van vijftig tot zestig graden. Zo
garen ze het beste en krijgen ze
een goede rooksmaak. De Ooster-
scheldepaling wordt gevist in
april en van augustus tot decem
ber. De kreeft van 1 april tot half
juli.
Adressen van kreeftenvissers:
S.Uil, Meeldijk 34, Burgh Haam
stede, 0111-653871
J. van Westenbrugge, Slabbers-
werf 33 Zierikzee, 06-53925165.
Schot, Hoofdpoortstraat 21
Zierikzee, 0111-413143.
D. Zoeteweij, Papaverlaan 2, Yer-
seke, 0113-573659.
J. van Stee, Industrieweg 17a, Yer-
seke, 0113-573074.
P. Scherpenisse, Nieuwlandseweg
5, St. Annaland, 0166-653380.
Er zijn in Zeeland natuurlijk ook
restaurants waar ze Oosterschel
dekreeft serveren. Een aantal van
hen is aangesloten bij de Kring
van de Zeeuwse kreeft:
SI www.oosterscheldekreeft.nl