Geen betere
kreeft dan de Zeeuwse
bedrijven
Actieplan voor groei
Spraak via WiFi en Internet over water
diversen
fS
y
23
De keuze van de genodigden viel veelal samen met die van de vakjury.
Foto's: Willem Mieras
Op dinsdag 10 juni 2008 hebben
de tien finalisten van de lande
lijke combinatiewedstrijd met Oos-
terscheldekreeft en champagne in
Schuddebeurs de bijzondere smaak-
eigenschappen van de Koning van de
Oosterschelde op uitzonderlijke wij
ze weten te combineren met die van
de Moët Chandon Vintage 2000,
het absolute hoogtepunt van dat
mooie aansprekende champagnejaar.
door Loes van der Hoeven
SCHUDDEBEURS - Gastronomische
wedstrijden zoals deze worden georgani
seerd om de aandacht er op te vestigen dat
het combineren van wijnen en gerechten
geen sinecure is. De Oosterscheldekreeft is
delicaat en de Moët Chandon Grand
Vintage 2000 is juist krachtig van smaak.
De amuse van Roeland Klein van Restau
rant Hermitage uit Ridderkerk was met de
grootste smaakrijkdom, terwijl de smaak
van de kreeft duidelijk proefbaar was ge
bleven, de absolute winnaar. Zijn creatie
bestond uit een tartaar van Opperdoezer
met gewelde, kort gekookte Oosterschel
dekreeft, crème fraiche met perle kaviaar
en warme mayonaise met een vleugje la
vendel. Hij mocht de door de gemeente
Schouwen-Duiveland beschikbaar gestel
de wisselbeker in ontvangst nemen en
won een volledig verzorgde champagne-
reis voor twee personen naar Chateau de
Saran in Epernay (Frankrijk).
De organisatoren van deze negende editie
van de combinatiewedstrijd zijn de Acade
mie voor Gastronomie, Stichting Promo-
De N.V. Economische Impuls
Zeeland (Impuls), de Zeeuwse
ontwikkelingsmaatschappij uit Mid
delburg, is een van de vormgevers
van het nieuwe Actieplan Groei!.
Doelstelling van dit plan is het on
dersteunen van startende en door
groeiende ondernemers met een pak
ket aan activiteiten op het gebied van
advies, mentoring, netwerken en
toegang tot risicodragende financie
ring.
door Ron Gregoor
MIDDELBURG - Ten minste 1.250
Zeeuwse ondernemers zullen de komende
vier jaar van de mogelijkheden van het
Actieplan Groei! gebruik kunnen maken.
Op 11 juni werd vanuit het innovatiepro
gramma Operationeel Programma Zuid-
Nederland (OP Zuid) een bijdrage toege
kend van EURO 3.591.000,-. Het totale
plan heeft een omvang van EURO
5.274.000,- en loopt van 2008 tot en met
2011.
Zeeland en Brabant hebben de afgelopen
maanden gewerkt aan een samenhangend
programma voor startende en doorgroei
ende ondernemers. In dit Actieplan Groei!
tie Oosterscheldekreeft en het Moët
Chandon. Zij daagden 250 topkoks uit
heel Nederland hun receptuur op papier in
te dienen. Uit deze inzendingen selecteer
de de jury tien gerechten voor deze finale.
Dit jaar bestond de jury uit Peter Klosse
(voorzitter en Academie voor Gastrono
mie), Gert (wijnexpert) en Bart de Bree
(chef-kok en eigenaar Hostellerie Schud
debeurs).
De finalisten kregen allen een fles van de
champagne thuisgestuurd om hun gerecht
op af te stemmen. "Dat is noodzakelijk,
want als kok kun je niet afgaan op de vaak
worden projecten ontwikkeld om zowel
het aantal technologische starters als bij
voorbeeld het aantal starters in de creatieve
industrie te vergroten.
Voor doorgroeiende ondernemers wordt
de toegang tot bestaande en nieuwe finan
ciële fondsen verbeterd. Een van die fond
sen is het Zeeuws Participatiefonds (ZPF),
waarin ABN AMRO, ZLM en de Provin
cie Zeeland participeren, en waarvan Im
puls het management voert.
Directeur Aart Bos van het ZPF: "Door
mee te doen in het Actieplan Groei willen
we het aantal participaties in innovatieve
ondernemingen vergroten."
Krachtenbundeling
Verder leidt het programma tot een ver
dergaande krachtenbundeling van ver
schillende organisaties en initiatieven in
Zeeland. Naast Impuls participeren onder
andere de Kamer van Koophandel Zuid
west-Nederland, de Brabants-Zeeuwse
Werkgeversvereniging (BZW), MKB
Zeeland en Syntens.
Financiering van dit plan loopt via het on
langs gestarte innovatieprogramma OP
Zuid, waarin voor de komende jaren ca.
bloemige smaakomschrijving van het
champagnehuis. De aroma's die men ge
bruikt voor het beschrijven van de smaak
van de champagne zijn lang niet altijd ge
schikt om te gebruiken in het gerecht",
vermeldt het juryrapport. "Bij de gerecht
compositie viel op dat de kunst van het
weglaten niet door alle deelnemers wordt
beheerst. Enkele van de gepresenteerde
gerechten zouden mooier zijn geweest als
verstorende elementen waren weggelaten.
Frisse, scherpe fruitzuren en zoete elemen
ten zijn vooral te vermijden. De smaak van
de kreeft komt bovendien beter tot zijn
EURO 400 miljoen beschikbaar komt
voor innovatieve projecten in Zuid-Ne
derland. OP Zuid wordt gefinancierd door
de provincies Zeeland, Brabant en Lim
burg, het ministerie van Economische Za
ken en de Europese Unie. Naar verwach
ting kan Zeeland de komende jaren onge
veer 16 procent van deze middelen bin
nenhalen.
In het plan wordt zowel op Zeeuwse als
op Zuidwest-Nederlandse schaal samen
gewerkt. Directeur Gerbert van der Wal
van Impuls: "Het mooie van dit plan is dat
we drie vliegen in één klap slaan. We ont
wikkelen een nog beter aanbod voor in
novatieve ondernemers. We bundelen de
krachten in Zeeland. En via de verbinding
met Brabant leren we van elders ontwik
kelde projecten".
Middelburg, 13 juni 2008 - De N.V. Eco
nomische Impuls Zeeland (Impuls), de
Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij uit
Middelburg, is de initiatiefnemer van een
nieuw experiment voor Zeeland. Tijdens
de Schout Schepenen race, die 14 juni
in Sint Annaland werd gevaren, werd van
af de wal en vanaf het water live verslag
gedaan van de activiteiten.
Deze conununicatie geschiedde via WiFi
en het Internet op open water, en juist dit
is iets dat nog niet eerder in Zeeland en in
Nederland plaats vond, Eén van de doelen
recht als hij lauw of warm geserveerd
wordt. Ook moet men niet vergeten wat
zout te gebruiken. Sommige gerechten
waren namelijk te vlak van smaak."
Zeeuwse inzendingen
Onder de finalisten bevonden zich ook
drie koks van Zeeuwse restaurants. Dit jaar
vielen zij echter buiten de prijzen. De
tweede prijs ging naar Willem Dankers
van de Dorset Mansion House in Borne
voor zijn zacht gegaarde Oosterschelde
kreeft met geschaafde venkel, tomaat in
olijfolie, dragon en basilicum. De heer C.
van Impuls is om nieuwe verbindingen in
Zeeland te realiseren. Op deze wijze geeft
Impuls daar een bredere draai aan. De fir
ma Skybites uit Goes begeleidt het hele
experiment.
Zo op het eerste gezicht lijkt een live ver
slag niet bijzonder. "Het vernieuwende
aan dit experiment is echter dat gebruik
gemaakt wordt van draadloze internet
technologie op het water. Dit is iets dat
veel kansen biedt voor alle watersporters in
Zeeland, en ook voor de Zeeuwse econo
mie". aldus Aart Bos, projectmanager ICT
bij Impuls. Bos vervolgt "Skybites legt. ten
Evens van Restaurant de Lindenhof uit
Nuenen won met zijn langzaam gewelde
Oostersceldekreeft met krokante canelloni
van rabarber, luchtige emulsie van yusu en
annijssabayon de derde prijs.
Voor deze bijzondere wedstrijd was een
veertigtal personen uitgenodigd, waaron
der vertegenwoordigers van diverse me
dia. Ook zij mochten de gerechten en
combinaties vrijblijvend beoordelen. Hun
keuzes waren veelal in overeenstemming
met die van de officiële jury.
urne. oosterscheldekreeft. nl
behoeve van de Schout Schepenen race
een draadloos (WiFi-) netwerk aan dat de
gehele jachthaven plus het traject waarover
gevaren wordt, afdekt. Het complete ge
bied is drie kilometer lang. Binnen dit ge
bied kan er draadloos met en via het Inter
net gecommuniceerd worden. Daarnaast
wordt er op dit netwerk een spraakserver
geïnstalleerd die spraak omzet in data. Op
één van de schepen en aan de wal worden
ontvangstinstallaties geplaatst die de data
weer omzetten in spraak. Het klinkt sim
pel maar de oplossing is zeer vernieuwend
en nog niet eerder vertoond."
AA